1403-01-271403-02-06bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 111799

 
لطفا اندکی نگران شوید!
تاریخ خبر : 1399-06-26
     
   
     
متن خبر :


 ۱- در جامعه‌شناسی و در علل چرایی بروز آسیب‌های اجتماعی نظریه‌ای وجود دارد که به تئوری پنجره شکسته مشهور است.
در تبیین این تئوری می‌گویند، وقتی پنجره ساختمانی شکسته شود و تعویض نشود این احتمال که رهگذرانی به سمت پنجره‌های دیگر سنگ پرت کنند، بیشتر می‌شود.
براساس این تمثیل و تئوری در جامعه‌ای که دفرمه شده و همه چیز در آن به هم خورده است، چیزی در جای خود نیست، کسی درست کار نمی‌کند، نهادها سر جای خود نیستند و پاسخگویی نیست، احتمال بروز آسیب‌های اجتماعی بیشتر است. البته این تنها دلیل بروز آسیب‌های اجتماعی نیست.
۲- مقصود فراستخواه، جامعه‌شناس در برداشت از مفهوم آسیب‌های اجتماعی می‌گوید؛ اگر آسیب اجتماعی را اختلال و بی‌نظمی در نظام رفتاری جامعه تعریف کنیم، هر نوع کژرفتاری است که می‌تواند به حد حادی برسد، کل نظام اجتماعی را مختل کند، از کار بیندازد و انواع پیامدها را به‌دنبال داشته باشد. کژرفتاری می‌تواند کژرفتاری با خود باشد و یا کژرفتاری با چند نفر؛ به‌طور مثال در اندازه‌ای کوچک کژرفتاری با خود و خانواده و همسایه باشد و یا در مقیاسی بزرگ کژرفتاری با جامعه.
۳- افزایش آسیب‌های اجتماعی در کشور دلیلی شد تا دیگر توجیهی برای انکار آسیب‌های اجتماعی و پنهان‌کاری نباشد و دولت به ضرورت، مجبور به توجه به این حوزه مهم شود.
با این توجه، مواد مخدر و اعتیاد، حاشیه‌نشینی، طلاق و خانواده، مفاسد و مناطق بحرانی اولویت‌های آسیب‌های اجتماعی انتخاب شدند تا امیدها برای اینکه شاید در این حوزه‌ها اقداماتی برای کاهش آسیب انجام شود، افزایش یابد.
۴- سخنان فرماندار همدان در شورای شهر و اعلام اینکه در هر ماه از سال تعداد ۲۲۰ خانوار در حاشیه‌های شهر همدان ساکن می‌شوند که با ادامه این روند در سال‌های آینده آمار سکونت در حاشیه‎های شهر، شدت خواهد گرفت، بسیار نگران‌کننده است.
این آمار نشان می‌دهد که حاشیه‌نشینی در همدان آنچنان که باید مورد توجه نبوده و راهکاری برای پیشگیری از توسعه آن به جز راهکارهایی که به ایجاد حاشیه‌های جدید منجر می‌شود، مد‌نظر نبوده است.
۵- زمانی در همدان توانمندسازی حاشیه شهر از برنامه‌های اصلی مجریان بود اما با آمار فرماندار، به نظر این توانمندسازی شکل نگرفته و حاشیه شهر همدان با ورودی‌های جدید، توان قبلی را هم از دست داده‌اند.
ضمن آنکه باید توجه داشت که در کنار حاشیه‌نشینی، مهاجرت پولداران دیگر شهرها به همدان و خرید خانه و باغ در همدان، آسیب‌های بسیاری همچون تغییر فرهنگ و حتی ترکیب قومیتی و مسائل خاص امنیتی و سیاسی را می‌تواند به‌دنبال داشته باشد.
۶- کرونا و تعطیلی برخی مراکز دلیلی شده تا آمار جدیدی از نحوه مدیریت آسیب‌های اجتماعی در همدان در دسترس نباشد اما با در نظر گرفتن آمار ورودی حاشیه‌نشینان به همدان و تئوری پنجره شکسته، وضعیت آسیب‌های اجتماعی دیگر هم نباید چندان تعریفی باشد.
در واقع در همدان هنوز آسیب‌های اجتماعی جدی گرفته نشده و برنامه‌ای استانی یا توفیقی در اجرای برنامه‌های کشوری در این حوزه متصور نیست.
۷- توسعه در یک محیط امن با انسان‌های توسعه‌یافته محقق می‌شود و به همین دلیل کاهش آسیب‌های اجتماعی و توجه به انسان به‌عنوان محور توسعه برای تسریع توسعه همدان ضروری است.
حاشیه‌نشینان انسان‌های شریفی هستند که باید با عدالت با آنها رفتار و سهم آنها از انقلاب، توسعه و پیشرفت ادا شود و ضرورت این اقدام ابتدا اندکی احساس نگرانی از آینده همدان، حرکت با برنامه برای مهار حاشیه‌نشینی، تلاش برای توانمندسازی و توزیع عادلانه امکانات با درنظر گرفتن قوانین و تلاش مضاعف برای کاهش آسیب‌های اجتماعی به‌ویژه در 5 اولویت مشخص شده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.