1403-02-151403-02-25bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 25 ارديبهشت 1403

کد خبر : 120555

 
احیای نخ‌ریسی سنتی نهاوند
تاریخ خبر : 1400-08-22
     
 
 
     
متن خبر :

 نهاوند- خبرنگار همدان‌پیام: رئیس میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان نهاوند از احیای نخ‌ریسی در این شهرستان خبرداد.
محسن جان‌جان گفت: نخ‌ریسی از رشته‌های صنایع‌دستی استان است که در حال منسوخ و فراموش شدن است. نخ‌ریسی ماده اولیه برای بافت قالی فرش جاجیم است.
نخ به رشته‌های باریک و بلند گفته می‌شود که به وسیله بافندگی و ریسندگی در کنار هم قرار می‌گیرند و الیاف را به وجود می‌آورند.
وی ادامه داد: از زمان‌های قدیم تاکنون از نخ برای دوخت پارچه و انواع لباس استفاده می‌شده و ابزار نخ‌ریسی که بیشتر به عنوان دوک شناخته می‌شود نیز تنها وسیله شناخته شده از زمان‌های دور برای پارچه‌بافی بوده است. بر طبق تحقیقات و پژوهش‌های انجام شده ساخت نخستین دوک نخ‌ریسی به دوران نوسنگی در ایران باز می‌گردد.
  تاریخچه نخ‌ریسی در دوران اسلام
در دوران اسلام برای ریسندگی و تهیه انواع پارچه از 3 ابزار بسیار مهم نخ‌ریسی به نام دوک، چرخ و دستگاه بافندگی استفاده شده است. نخستین چرخ‌های نخ‌ریسی ساخته شده در عصر اسلام به دوران آل‌بویه باز می‌گردد.
این چرخ‌ها بسیار پیشرفته بوده و از کیفیت بسیار بالایی نیز برخوردار -بوده است.
بر طبق پژوهش‌های صورت گرفته، اضافه شدن رکاب برای استفاده از پا در این ابزار در همین دوران صورت گرفته است، به‌صورتی که فرد می‌توانست با تکان دادن پاهایش تارها را بالا و پایین کند.
جانجان افزود؛ نخ‌ریسی سنتی در گذشته بازار اشتغال و اقبال خوبی هم داشته است بافت‌های طبیعی و سنتی بازارپسند و مردم پسندتر بوده است که توسط افراد خبره انجام می‌شده است، اما اکنون با ماشینی شدن صنایع، هم سبب کاهش کیفیت تولیدات شده و هم اشتغال ایجاد شده در این حوزه کاهش یافته است.
جانجان ادامه داد: با احیای این رشته و جذب و به‌کارگیری علاقه‌مندان و صاحبان این سبک و هنر صنایع‌دستي تلاش می‌شود تا این رشته از صنایع‌دستی احیا و در حال‌حاضر با برگزاری کلاس در روستای بیان به ۳۰ نفر آموزش داده می‌شود که در جریان این آموزش از حضور و دانش و توانمندی هنرمندان قدیمی این سبک ۱۰۰نفر مشغول به کار شده است و در نظر داریم این هنر را برای نسل‌های جدید هم انتشار و اشاعه دهیم.
وی از برگزاری کلاس‌های آموزشی صنایع‌دستی در مناطق روستایی و شهری شهرستان نهاوند خبر داد و گفت: در رشته‌های سفال در روستای ده‌موسی بخش خزل- رشته نخ‌ریسی سنتی در روستای بالاجوب-  رشته مرواربافی در روستای بیان- رشته طراحی سنتی در شهر نهاوند و حدود ۱۰۰نفر هم در این کلاس‌ها آموزش می‌بینند که پس از گرفتن مجوز به بازار کار وارد می‌شوند.
 رشته نخ‌ریسی سنتی از رشته‌های منسوخ صنایع‌دستی است که در نهاوند احیا شده و تاکنون حدود 80 نفر اشتغالزایی داشته است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.