1403-02-091403-02-19bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 19 ارديبهشت 1403

کد خبر : 111849

 
اهداف دولت وقت ایالات متحده از افزایش تنش در خاورمیانه

قمار ترامپ با کارت اسرائیل!؟
تاریخ خبر : 1399-06-27
     
 
 
     
متن خبر :

 دونالد ترامپ به‌عنوان یک چهره اقتصادی و تلویزیونی(شومن) پیش از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری در ایالات متحده آمریکا محسوب می‌شد. این رئیس‌جمهور جمهوریخواه را بیش از اینکه به‌عنوان یک چهره‌ اقتصادی شناخته شود، به‌عنوان یک قمارباز و کسی که دست به اقدامات خطرناک با دروغ و کلک (بلف‌زنی) می‌زند، شناخته می‌شود.
این چنین شخصیت‌هایی به‌ویژه در عرصه سیاسی، افرادی هستند که بیشتر با چهره یک فرد ساده و نیمه‌احمق که کار‌های خود را صادقانه انجام می‌دهند، در میان عامه مردم جلو می‌کنند. البته رئیس‌جمهور فعلی آمریکا از برخی لحاظ‌ها دچار مشکلات رفتاری و اخلاقی نیز است.


اسرائیل و ترامپ
علاقه‌ جمهوریخواهان به اسرائیل تا جایی پیش رفته است که نگاه این حزب به این کشور صهیونیستی، فراتر از اتحاد با یک کشور خارجی رفته و حتی در برخی موارد منافع این رژیم اشغالگر برای جمهوریخواهان بر مردم ایالات متحده اولویت داشته است.
دلایل مختلف برای وابستگی و علاقه جمهوریخواهان با اسرائیل می‌آورند که با نگاهی کلی متوجه می‌شویم دلایل مطرح شده در رابطه با منافع مشترک اسرائیل با ایالات متحده است و نه‌ تنها با جمهوریخواهان.
با این‌حال با تفسیر رویکردی این حزب و ر‍‍ژیم صهیونیستی به تفاهم ارجحیت قائل بودن برای نژاد و مذهب می‌رسیم.
با این‌حال علاوه‌بر این مسائل که سبب نزدیکی و علاقه حزب جمهوریخواه به اسرائیل شده است، دونالد ترامپ نیز در زمان پیش از پیروزی در انتخابات ریاست ‌جمهوری ایالات متحده در چند نوبت وام‌های سنگینی از بانک‌های اسرائیلی گرفته بود و همین مسأله از ورشکست شدن وی جلوگیری کرده بود.

 
دلیل رویکرد ترامپ در قبال اسرائیل
در آمریکا به این مسأله که حمایت اسرائیل از یک کاندیدا در پیروزی وی در انتخابات تأثیرگذار است، نمی‌توان بی‌توجه بود. از این رو با توجه به شکست ترامپ در تحقق اهداف و خواسته‌های رژیم اسرائیل، تبدیل وی به یک مهره سوخته شاید پایان انقضای حضور وی در کاخ سفید بود.
با این‌حال نسبت به اقدامات اخیر وی که به‌شدت گرفتن تنش‌ها در منطقه و در نتیجه به خطر افتادن منافع اسرائیل منجر شده است، اسرائیل را حتی بیش از دوره گذشته انتخابات، علاقه‌مند به پیروزی این جمهوریخواه کرده است.
ترامپ با نیمه‌کاره گذاشتن اهدافی که جو بایدن به‌صراحت اعلام کرده است که آن‌ها را پیگیری نخواهد کرد، دولت نتانیاهو را در ترس تنها‌ ماندن در تنش ایجادشده، گذاشته است.
از سوی دیگر از آنجایی که این رئیس‌جمهور در دوره‌ گذشته نیز از لحاظ رأی مردمی عرصه رقابت را به هیلاری‌کلینتن باخته بود و با رأی الکترال مجوز حضور در کاخ سفید را به‌دست‌آورد، اکنون نیز چشم امید به آن‌ها دارد.
زیرا به گفته تحلیل‌گران آمریکایی، ترامپ می‌داند که ایالات متحده سابقه ندارد که هنگامی که این کشور در جنگ است، رئیس‌جمهور آن تغییر کند.


 آیا ترامپ برای اسرائیل رو بازی می‌کند؟
یکی از باگ‌ها (نواقص) دموکراسی حمایت اشخاص از افراد سیاسی است که پس از رسیدن به مناصب قدرت بیش از اینکه نماینده مردم باشند، نماینده و مدیون حامیان(به‌ویژه حامیان مالی) خود خواهند بود.
ترامپ پس از تکیه بر صندلی کاخ سفید، به‌صورت جد پیگیر خواسته‌های دولت اسرائیل شد. این رئیس‌جمهور به اجرای برخی از طرح‌ها و خواسته‌های دولت وقت اسرائیل چراغ سبز نشان داد که در دولت‌های پیشین بلاتکلیف مانده بود.
با این‌حال و می‌توان گفت که در یک سال اخیر و یا بهتر بگوییم پس از شیوع ویروس کرونا در جهان، نتایج اعمال دولت ترامپ در قبال صهیونیست‌ها جنبه ظاهری پیدا کرده است. به اصطلاحی به این نوع رویکرد اعمال پوپولیستی می‌گویند.
پوپولیت کلمه‌ای است که ریشه در معنای مردم‌گرایی و عوام‌گرایی دارد که بار تبلیغاتی آن برای رضایت مردم به تأمین منافع مردم سنگینی می‌کند.
ترامپ نخستین وعده‌ای که به دولت اسرائیل داده بود تغییر رژیم در کشورمان بود. پس از چندی اسرائیل را با از بین‌بردن برجام متقاعد کرد و اکنون با وعده جلوگیری از لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران و ایجاد حاشیه امن برای این دولت(با ایجاد اتحاد در میان اسرائیل و کشور‌های منطقه)، تلاش در جلب رضایت اسرائیل دارد.
این رئیس‌جمهوری جمهوریخواه برای رسیدن به هر یک از این اهداف چند قدمی برداشت که از پیش شکست آن‌ها مشهود بود. به‌طور مثال در بحث تلاش برای نابودی برجام با متوسل شدن به حقوق بین‌الملل، یکی از ملموس‌ترین آن‌ها بود؛ زیرا این سطح از عدم شناخت حقوقی در کابینه‌ دولت آمریکا پس از چندین شکست حقوقی در سازمان‌های مختلف بین‌المللی، می‌تواند نشان از حماقت و لجاجت زیاد باشد، حال آنکه این خصوصیات از صفات یک قمارباز نیست بلکه از ابزار آن است.
با کمی دقت در اقدامات آمریکا برای تحقق آخرین وعده خود به اسرائیل برای ایجاد منطقه امن، می‌توان این مسأله را به‌خوبی دید. در طرح اخیر شاهد آن هستیم که از 3 قدرت اصلی منطقه(ایران، ترکیه و عربستان) یک کشور موافق این اتحاد نبوده 2 کشور دیگر نیز مخالف آن هستند.
با این‌حال رئیس جمهور آمریکا روزگذشته (چهارشنبه) مدعی شد که دست‌کم 7 تا 9 کشور به‌زودی به دایره صلح خواهند پیوست.
وی که این سخنان را پیش از ترک کاخ سفید به مقصد ایالت «پنسیلوانیا» مطرح می‌کرد، اظهار کرد که عربستان سعودی نیز به زودی در وقت مناسب به روند صلح خواهد پیوست.
این درحالی است که ایالات متحده آمریکا به کشور‌هایی همچون صربستان و جمهوری کوزوو روی آورده است. این درحالی است که صربستان و کوزوو 2 کشور اروپای شرقی در خاورمیانه نیستند و ارتباطی با صلح خاورمیانه و درگیری اعراب با رژیم صهیونیستی ندارند.
و از سوی دیگر اتحادیه اروپا از تصمیم صربستان برای انتقال سفارتش در سرزمین‌های اشغالی به بیت‌المقدس ابراز نگرانی شدید کرده و نسبت به عواقب چنین اقدامی هشدار داده است. جو بایدن رقیب انتخاباتی ترامپ در انتخابات پیش‌ روی آمریکا در تحلیل موضع‌گیری‌های وی در قبال اسرائیل گفته است که این رئیس‌جمهور امنیت اسرائیل را به خطر انداخته است.

 میز باخت
با مقایسه عرصه بین‌الملل با میز پوکر‌(یکی از بازی‌های محبوب در میان قماربازان) هنگامی که یک قمارباز طماع هزینه‌ شرط را بالا می‌برد(بِت) 3 رویکرد برای اطرافیان باقی می‌ماند، یک- جا زدن و تسلیم شدن با کمترین هزینه،  2- ادامه رقابت (رِیس کردن) و 3- تمامی توان خود را گذاشتن(آل‌این کردن) که در این‌صورت یا همه‌چیز به دست می‌آوری و یا همه چیز را از دست خواهی داد.
با توجه به تشبیه‌ بالا کشور‌های امارات و بحرین را می‌توان جزو دسته‌ای قرار داد که فارغ از هرگونه پیگیری اهداف و منافعی به فکر کمترین ضرر هستند. کشور‌هایی همچون اتحادیه اروپا، چین، روسیه و ایران در این میان مجبور به انتخاب رویکرد دوم شده‌اند؛ زیرا نه قصد تسلیم است و نه اعتمادی به این رقیب طماع و در انتها شاهد این هستیم که دولت آمریکا کشور‌های اسرائیل و عربستان را تحت فشار قرار داده است که تن به رویکرد سوم دهند.

 پیروز‌های میز باخت
با این‌حال نمی‌توان گفت که ترامپ قصد دارد که شرایط را به‌سمتی ببرد که یا ایالات متحده پیروز همه‌چیز شود و یا منافع خود را در منطقه و جهان به خطر بیندازد. منافع این رئیس‌جمهور حتی درصورت شکست در انتخابات پیش رو، به‌دلیل مسائل تجاری و اقتصادی شخصی وی، همسو با یهودیان(یهودیانی که به اسرائیل گرایش دارند) و به‌ویژه صهیونیست‌ها خواهد بود.
این رئیس‌جمهور برای رسیدن به اهداف خود، شدیداً نیازمند پیروزی در دور دوم انتخابات است و این مسأله حتی وی را مجبور به بازی با کارت اسرائیل کرده است. اگر در تحلیل شخصیتی‌ و عملکردی وی دچار اشتباه در این گزارش نشده باشیم، انتظار می‌رود که وی پس از گل‌آلود کردن آب در عرصه بین‌الملل، در دوره بعد به فکر ماهی‌گرفتن‌های بدون چالش و بی‌دردسر(بدون تشدید تنش‌ها در مسائل سیاسی و اقتصادی با رقبای خود) باشد.
با این‌حال از آنجایی که این امر در سیاست نسبتاً پذیرفته شده است که تندروها هموار تندروها را در زمین رقیب جذب می‌کنند، افزایش تنش‌ها را در عرصه بین‌الملل با روی‌کار آمدن تفکرات تندروتر در کشور‌های رقیب آمریکا محتمل می‌کند.
تغییر دولت در چین و عراق و تغییراتی که در دولت ‌آینده کشور‌مان رخ خواهد داد، را در این زمینه می‌توان مورد بررسی قرار داد.

 رویکرد تا انتخابات
رویکرد این رئیس جمهور تا انتخابات همچنان با جنگ‌های رسانه‌ای-لفظی و اقداماتی مقطعی و بدون دنباله ، ادامه خواهد داشت. با این‌حال درصورت احساس ترس ترامپ از شکست در انتخابات، تنش اخیر به‌ویژه در محور خاورمیانه به‌یقین افزایش خواهد داشت. این مسأله را می‌توان حتی تا اقدامات نظامی علیه کشورمان نیز پیش‌بینی کرد.
با این حال، مطمئناً مانند تنش‌های ایجادشده در سال‌های اخیر ادامه‌دار نخواهد بود، زیرا ترامپ در پی‌ به خطر انداختن منافع ایالات متحده و اسرائیل در منطقه نبوده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.