پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 15 ارديبهشت 1403

کد خبر : 81982

 
لباس کهنه میراث بر قامت توانای غار
تاریخ خبر : 1396-06-09
     
   
     
متن خبر :
غار علی‎صدر یکی از شگفت انگیزترین غارهای دنیاست. شاهد این ادعا معدود گردشگران و شخصیت‎هایی‎ست که از خارج از کشور به دیدار این غار آمده و بسیاری از آنها غار را مکانی استثنائی ةرده‎اند. با این وجود ثروت نهفته در این مکان طبیعی به درستی شناسایی نشده و از امکاناتش به اندازه کافی بهره‎برداری نشده است. این ثروت بزرگ اگر به نحو شایسته‎ای به جهانیان معرفی می‎شد، می‎توانست بخش قابل توجهی از اشتغال و درامد استان را تامین کند. متاسفانه غار با وجود قابلیت بالا از معرفی شایسته محروم مانده است و به همین دلیل و البته به دلیل ضعف امکانات نتوانسته است گردشگران خارجی را به اندازه کافی جذب کند.
وضعیت غار در مورد گردشگران داخلی عکس آن است. از این غار به ویژه در مواقع تعطیل بسیار بیش از حد ظرفیت استفاده می‎شود. حجم وسیع گردشگران داخلی که به این غار هجوم می‎برند آینده روشن آن را با ابهام روبرو کرده است. دمای ثابت غار در تمام ایام سال و شکل گیری تدریجی آن در طول 150 میلیون سال نشان‎گر آن است که تدوام حیات این مکان طبیعی و پیشگیری از تخریب آن نیازمند دقت جدی در حفظ شرایط طبیعی غار  است. حضور چند هزار نفری جمعیت در دهلیزهای طولانی این مکان برای چندین ساعت مطمئنا وضعیت طبیعی غار را با تهدید مواجه خواهد کرد؛ ضمن اینکه تداوم این رفتار با غار می‎تواند امنیت بازدید کنندگان را نیز با مخاطره مواجه کند.
به همین دلیل غار علی‎صدر ثروتی‎ست که بدون شک در زمره میراث جهانی‎ست و با وجود استقرار در استان همدان تعلق به بشریت دارد و هیچ گروهی به صرف تعلق جغرافیایی و تاریخی به این غار نمی‎تواند حقوق ویژه‎ای برای خود در قبال این غار قائل باشد. 
با این حال می‎توان در یک تقسیم‎بندی ساده هشت گروه متمایز را به عنوان علاقمندان و ذینفعان این غار می‎توان در نظر گرفت. مردم ناحیه علی‎صدر، اهالی استان همدان، دولت، گردشگران داخلی، گردشگران خارجی، کارکنان غار، مدیران متولی غار و در نهایت ایران عزیز و شهروندانش به عنوان صاحبان اصلی این غار. 
این هشت گروه منافع مشترک و متضادی در قبال غار دارند. یک نمونه با اهمیت اینکه عموم گردشگران تمایل دارند با کمترین قیمت بیشترین مدت را در غار سپری کنند. اما این منفعت در تضاد با منافع سایر ذینفعان غار است. قیمت پایین بلیت و با امکان بازدید  طولانی مدت از گستره وسیع بازدید از غار به دلیل تخریب شدید محیط غار و تهدید حیات آن غار به هیچ عنوان به نفع سایر ذینفعانین نیست. این ثروت بزرگ خدادادی منبعی نامحدود و لایزال نیست که بخواهیم به قیمت مفت آن را عرضه کنیم. در مورد منافع مشترک و متضاد ذینفعان غار لازم است سیاهه‎ای بلند بالا را تهیه کرد و ساز و کاری برای تنظیم منصفانه این منافع تبیین نمود و آن را اجرا کرد.. این کار نیازمند وجود یک نظام عالی راهبری‎ست که باید از تمام گروه‎های ذینفع نمایندگانی در آن نظام حضور داشته باشند. 
بر این اساس خبر تولیت میراث فرهنگی استان همدان بر این ثروت جهانی خبر خوشایندی نیست. مدیریت میراث فرهنگی استان در جایگاه و توانی نیست که بتواند مدافع حقوق و محدود کننده توقعات تمام ذی‌نفعانی باشد که در این یادداشت به آنها اشاره شد. بیشترین نقش این متولی آن است که فرایندهای اداری موجود در اداره این غار را پیچیده‎تر کند.  غار علی‎صدر نیازمند یک چارچوب راهبری عالی و توانمند است. باید این غار را از سیطره دخالت اشخاص سیاسی و ادارات دولتی نجات داد تا آینده آن را به نفع همدان، ایران و جهان تضمین نمود.
 
 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.