1403-07-021403-07-12bool(false) 1403-07-021403-07-12bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 12 مهر 1403

کد خبر : 134578

 
در نشست کارشناسان و مـدیران مرتبط بررسی شد

گره کور ترافیک با کـدام طرح باز می‌شود
تاریخ خبر : 1402-07-10
     
 
 
     
متن خبر :

 
عراقچیان: طرح زوج‌وفرد، طرح موفقی نیست
 پوروخشوری: ترافیک همدان از بین رفتنی نیست
 حیدری: اگر معضل ترافیک شهری را جدی نگیریم به ابرچالش جدی تبدیل می‌شود
 سلطانی: معضل‌های ترافیکی را  باید ریشه‌یابی کرد
 عبدلی: ترافیک یک نگاه علمی و کارشناسانه می خواهد
 فارسی: ترافیک همدان را باید به صورت نقطه‌ای بررسی کرد



آنچه که همدان را به شهری سرسام‌آور تبدیل کرده ترافیک رهاشده آن است. از 10سال پیش کارشناسان هشدار می‌دهند ترافیک قفل شده پیش روی همدان است. در 3-2سال گذشته نیز پیش‌بینی ابرترافیک تا 10سال آینده برای همدان شده است. اما چون مسئولان وقت با ترافیک مواجه نشده بودند و درک صحیحی از آن نداشتند تقریباً هیچ برنامه آینده‌نگرانه‌ای برای جلوگیری از معضل ترافیک تدارک ندیدند. حالا اما معطلی 10دقیقه‌ای در خیابانی که سروته آن فقط در 30ثانیه با خودرو و در 2تا 3دقیقه با پای پیاده طی می‌شود سبب‌شده تا بسیاری از مسئولان به این باور برسند که امکان ترافیک در همدان وجوددارد و جز آزار روانی برای راننده و سرنشینان چیز دیگری ندارد.

گره‌های کور ترافیکی و آزمون و خطا برای حل آنها سال‌هاست که باعث شده ترافیک همدان به غولی بی‌سروته تبدیل شود و مسئولان را از حل آن عاجز کند. اجرای انواع راهکارهای غالباً غیرکارشناسی از جمله ساخت برخی تقاطع‌های غیرهمسطح و استفاده نادرست از برخی خیابان‌ها، نصب برخی دوربین‌ها، ساخت میدان و ایجاد برخی 4راه‌ها و یا حتی اجرای طرح‌های ترافیکی از جمله زوج و فرد، عموماً وقت ‌تلف‌کنی به‌حساب می‌آید و نه تنها گرهی از معظل ترافیک کم نکرده که مشکلی به مشکلات اضافه کرده است.

حالا وضعیت ترافیکی به موضوعی تبدیل شده که هر انتقادی باعث می‌شود مسئولی به خود بگیرد و در موضع دفاع بربیاید. اما اگر همان شخص خود را در مقام قضاوت عادلانه قراربدهد و نه در مقام مسئول، متوجه می‌شود که طی‌کردن یک مسیر پرترافیک در هر روز روح و روان و وقت مسافران را بهم می‌ریزد و باید چاره‌ای برای آن اندیشیده شود. به‌عنوان مثال گذشتن از 4راه پیشاهنگی برای برخی‌ها به کابوسی تبدیل شده است درصورتی‌که در زمانی که میدانی کوچک در این محل قرارداشت نهایت ترافیک صبوری پشت 3چراغ قرمز بود و اگر دور میدان رانندگان حق تقدم را رعایت می‌کردند و فرهنگ رانندگی در آن محل حاکم بود همان 3چراغ قرمز هم در کمال آرامش طی می‌شد. اما حالا چند خطا و مشکل باعث ایجاد ترافیک، تصادف و استرس در این 4راه به اوج برسد.

چرا بزرگ‌کردن شهرها و تبدیل به کلانشهر در دنیا منسوخ شده و دیگر استقبالی از آن نمی‌شود؟ به این دلیل که شهرهای بزرگ با معضلاتی از جمله افزایش تردد خودرو، ایجاد سروصدا و آلودگی، معضلات اجتماعی و فرهنگی، افزایش بیماری و... و در نتیجه افزایش هزینه برای دولت‌ها و خانوارها ایجاد می‌کند. اکنون همدان با نهایتاً 700هزارنفر جمعیت در گره‌های ترافیکی غرق شده و اگر به کلانشهر تبدیل شود با ابر ترافیکی مواجه می‌شود که سامان‌دادن به آن احتمالاً از عهده‌ها خارج می‌شود.

با بالارفتن ترافیک در همدان یکی از راهکارهای گریزناپذیر، انتقال پزشکان از خیابان بوعلی به رینگ‌های بعدی مطرح شد اما با افزایش تعداد مجوز مطب پزشکی و مجتمع‌های پزشکی در رینگ دوم، ترافیک نیز به همین رینگ منتقل شده و با افزایش تعداد و فعالیت این مجتمع‌ها ترافیک نیز سنگین‌تر خواهدشد. اما حالا هم در حوالی میدان بعثت، بلوار بعثت، میدان مدرس، 4راه پیشاهنگی و... ترافیک‌ و نقاط کور ایجاد شده است.

یکی دیگر از راهکارها برای رفع بخشی از این ترافیک، ایجاد شهرک سلامت در رینگ دوم جنوبی شهر مطرح شده است. و حالا با اختصاص بخش بزرگی از زمین‌های بلوار نجفی جهت ایجاد شهرک سلامت در صدد حل این معضل هستیم. اما آنچه که می‌تواند معضل ترافیکی شهر را از ریشه حل کند، تهیه طرح جامع ترافیک و اجرای کامل و صحیح آن و همچنین فرهنگسازی در جامعه و ایجاد زیرساخت‌های درست و کارشناسی برای ارائه انواع خدمات به مردم است.

سال‌هاست که تعداد زیادی از مدیران و کارشناسان درگیر موضوع ترافیک همدان هستند و تاکنون مدیران و کارشناسان زیادی را خسته و فرسوده کرده است. انجام کار درست ممکن در ابتدا هزینه بالایی داشته باشد و حتی باعث شود تعدادی از مدیران نیز موقتاً میز خود را از دست بدهند یا جابجا شوند اما نتیجه آن مطلوب جامعه خواهدبود و معضل و نگرانی را یک بار برای همیشه حل می‌کند.

نشست تخصصی ترافیک همدان با عنوان «کلاف سردرگم ترفیک با کدام طرح باز می‌شود؟» با حضور تعدادی از کارشناسان و مسئولان مربوطه در دفتر همدان‌پیام برگزار شد. اغلب مسئولان حاضر، مدیران جدید هستند که به‌تازگی در صدر تصمیم‌گیری استان در این حوزه منصوب شده‌اند و اعضای اصلی شورای ترافیک استان نیز هستند. از حالا به‌بعد همدان منتظر تصمیمات جدید، مصوبات کارآمد در شورای ترافیک و استفاده از نظر کارشناسان و اجرای صحیح آنها در جهت حل معضل ترافیک و جلوگیری از ابرترافیک در سال‌های آینده است./غزل اسلامی


سیدمحمد پوروخشوری:
رئیس سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار و مسافر شهرداری همدان


اپلیکیشن اتوبوسرانی بزودی راه‌اندازی می‌شود

 ما باید این را بپذیریم که ترافیک قابل حل شدن و یا از بین رفتنی نیست و باید آن را مدیریت کرد با توجه به اینکه همدان پایلوت پزشکی غرب کشور است که جمعیت روزانه آن با شبانه فرق می‌کند.

ترافیک همدان همانند مثلثی است که دارای 3 رأس (مهندسی، قانون‌گذاری و آموزش) است، اما آیا باید دید تنها انجام مهندسی ترافیک و ایجاد چند تقاطع می‌توان مشکل ترافیک را حل کرد؟!

درصورتی که در ابتدا باید روی قانون‌گذاری و اجرای آن تأکید کرد اینکه مؤلفه‌های قانون‌گذاری فقط در دست شهرداری است در حالی که بیشتر آن بر عده دولت و حاکمیت است.

موضوع دیگر مربوط به آموزش و فرهنگ‌سازی می‌شود که با ارائه آموزش‌های گوناگون می‌توان بیش از 50درصد از مشکلات ترافیکی شهر را حل کرد.

همچنین یکی دیگر از عواملی که می‌تواند به کاهش ترافیک شهر کمک کند استفاده از ناوگان حمل‌ونقل عمومی است که شهر همدان با جمعیت 700 هزار نفری تنها دارای 120 دستگاه اتوبوس و 3هزار و 500 تاکسی است که برمبنای طرح جامع ترافیک ما باید به ازای هر هزارنفر یک دستگاه اتوبوس داشته باشیم درحالی که براساس آخرین مطالعات جامع حمل‌ونقل ترافیک شهری، ما نیاز به 290اتوبوس درون‌شهری و 2هزار تاکسی داریم این آمار نشان می‌دهد که تعداد اتوبوس‌های درون شهری نسبت به نیاز شهر کم است درصورتی که برای جمعیت 700 هزار نفری، تعداد 2 هزار تاکسی کافی است.

اما نکته اصلی اینجاست که روزانه چند درصد از سفرهای درون‌شهری همدان با حمل‌ونقل عمومی انجام می‌شود؟ به زعم خود 5 درصد با اتوبوس، 25 الی30 درصد با تاکسی و حدود 60درصد سفرهای درون‌شهری نیز با خودروهای شخصی صورت می‌گیرد، حالا ممکن است برای برخی این پرسش پیش بیاید که با بالابردن تعداد اتوبوس می‌توان تا حدودی روند ترافیک را در شهر کاهش داد؛ اما براساس قانون حمل‌ونقل عمومی و اتوبوس یک مسأله حاکمیتی است یعنی در تمام کشورها تهیه حمل‌ونقل عمومی برعهده دولت است که متأسفانه از سال 90 تا به امسال حتی یک اتوبوس یارانه‌ای به شهرداری همدان تعلق نگرفته است تا اینکه در همین چند ماه اخیر توانستیم 12 دستگاه اتوبوس یارانه‌ای و 60 دستگاه از طریق بودجه مردم و با کمک‌های شهرداری به ناوگان اتوبوسرانی اضافه شده است، به هر حال روزانه یک میلیون و 500 هزار نفر سفر در شهر همدان تردد می‌کند که 60 درصد حمل‌ونقل با خودرو شخصی شهروندان انجام می‌شود.

تهیه طرح جامع حمل‌ونقل ترافیک همدان یکی از وظایف شهرداری است که براین اساس یک سند 20-15 ساله تهیه شد البته آخرین بازنگری این طرح مربوط به سال 92 است .طبق  طرح جامع پارک حاشیه‌ای باید مدیریت شود.در این طرح جانمایی پارکینگ، نوع حمل‌ونقل، خطوط اصلی و فرعی به صورت علمی  مشخص شده است. در طرح جامع دربرخی از نقاط شهر، تعدادی تقاطع غیر همسطح باید ساخته شود.

امسال نیز شهرداری هزار و 200 میلیارد تومان بودجه برای حمل‌ونقل عمومی در نظر گرفته است که خرید ناوگان جدید، تعویض معابر و... را شامل می‌شود، ما موظف هستیم که تا پایان سال این اقدامات را انجام دهیم.

یکی از مشکلات ما این است که از سرمایه گذار در همدان حمایت نمی شود نمونه بارز ان شرکت الیت است که کار را نیمه کاره در این شهر رها کرد و رفت.این طرح به دلیل ناموفق بودن سبب شد که سرمایه‌گذاران دیگر هم با همدان همکاری نکنند.

موضوع بعدی مربوط به نوسازی تاکسی‌است که در حال حاضر 200 تاکسی پیکان فرسوده داریم که نیاز به نوسازی دارند و اقدامی که شهرداری برای آن انجام داده است یک تفاهم نامه با بانک مهر برای دریافت وام 300 میلیونی منعقد کرده است که به صورت وام 4 درصد به تاکسیران‌ها تعلق می گیرد و این طرحی بود که برای نخستین بار اجرا شد که بتوانیم در یک سال تعداد خودروهای فرسوده را از رده خارج کنیم.

یکی از مشکلات ترافیکی همدان مربوط به توقف‌ خودروهای شخصی به دور میدان آرامگاه بوعلی سینا می‌شود که در هیچ کجای دنیا من ندیده‌ام که دور میدان را به توقف خودروها اختصاص دهند، اگر چه از پارک‌های حاشیه‌ای حمایت آن چنانی نشده است.

البته ناگفته نماند بسیاری از مشکلات ترافیکی ما نیز به مسائل فرهنگی مربوط می‌شود و لازم است روی این موضوع به صورت کاربردی کار کرد.

مشکل بعدی مربوط به بازگشایی مدارس است بارها در مصاحبه خود با رسانه‌ها اعلام‌ کرده‌ام که با بازگشایی مدارس 20 الی 30 درصد ترافیکش هری  افزایش می‌یابد که  در همین راستا نیز استان هم دستور پلمپ آنها را داد اما آیا اقدامی علیه پلمپ آنها صورت گرفت؟ اگرچه این مدارس هنگام ساخت حتی یک تأییدیه از سوی سازمان ترافیک برای تأسیس اخذ نکردند.

اسفندماه سال گذشته بود که طرح یک ماهه زوج و فرد اجرا شد واقعاً ترافیک در آن مقطع تا حدودی کاهش پیدا کرد وپس از آن نیز تصویب شد که این طرح به صورت دائمی اجرا شود، از همین رو حدود 50 الی 60 میلیارد تومان را برای ساماندهی این طرح به نصب دوربین‌های ثبت تخلف اختصاص دادند که تا چند روز آینده با نصب این دوربین‌ها تمامی تخلفات ثبت خواهد شد.

این نوید را به همشهریان می‌دهم که بزودی اپلیکشین اتوبوسرانی در همدان راه‌اندازی می‌شود که  یکی از کاربردهای آن مسیریابی و امکان استفاده از زمان بندی حمل و نقل عمومی به صورت آنلاین است.


مهدی حیدری:
رئیس کمیسیون عمرانی شورای شهر همدان


حضور یک مشاور ذی‌صلاح برای اجرای مطالعات طرح الزامی است

 ترافیک همدان موضوعی است که هرچند وقت یک‌بار تشدید می‌شود تبعاتی را در پی خواهد داشت که به دنبال آن حساسیت‌هایی را نیز به همراه دارد، مانند زمان بازگشایی مدارس و سازمان‌هایی که مربوط به اوج سفرهای درون شهری، برون شهری می شود.

 در ایام پایان سال و بازگشایی مدارس که تقریباً شدیدترین زمان ترافیک است، بسیاری از معضلات ترافیکی ما نیز در این ایام بیشتر خود را نشان می‌دهد، معابر و خودروها همان معابر و خودروهای یک ماه پیش از بازگشایی مدارس است که ما مسلماً در فصل تابستان کمتر با ترافیک هستیم اما به واسطه همزمانی سفرها و تزریق بی‌رویه خودرو به معابر و تداخل آن با بازگشایی مدارس با گره‌های ترافیکی شدیدی روبه‌رو خواهیم شد.

به هر حال شورای ترافیک استان و شهرستان باید به دنبال یک راهکار اساسی برای رفع این معضل باشند به این صورت که در حوزه غیرهمسطح‌سازی، هوشمندسازی، کیفی‌سازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی، تعویض معابر، پارک‌های حاشیه‌ای و... باید کار کنیم.

برای تمامی سرفصل‌های ذکر شده از طرف شورای شهر و شهرداری در سال جاری رقمی بالغ بر هزار و صد میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که براساس مطالعات طرح جامع حمل‌ونقل ترافیک شهر همدان این مراحل توسط شورای شهر به تصویب رسیده است.

یکی دیگر از اقداماتی که براساس مطالعات و قوانین بالادستی تأمین می‌شود، در این میان  حساسیت‌هایی وجود دارد که برخی معتقدند قطار شهری، مونوریل ویا حتی مترو نیاز دارد.

در حالی که تمام این‌ موارد ذکر شده بر طبق سلایق و علایق مردم است اما شواهد نشان می‌دهد نظریات جامع وپخته‌ای نیستند، و آن چیزی که برای ما می‌تواند ملاک قرار بگیرد حضور یک مهندس مشاور ذی‌صلاح است که بتواند تمام مطالعات مربوط به این طرح را انجام دهد تا در نهایت به یک نتیجه قطعی در این باره برسد، نظری که از این مراجع اخذ شده است، آخرین نظر به راه‌اندازی BRT است که در بودجه امسال شهرداری گنجانده شده است، هوشمندسازی معابر و همچنین نوسازی ناوگان یکی دیگر از اقداماتی است که بین 250 تا 290 اتوبوس در شهر نیاز داریم که در حال حاضر تنها 120 اتوبوس فعال داریم، تمام این موارد این هشدار به ما می‌دهد که اگر معضل و تقویت مؤلفه‌های ترافیک را جدی نگیریم، در سالیان نه چندان دور به یک ابر چالش جدی تبدیل خواهد شد.


دکتر محمد‌رضا عراقچیان:
کارشناس برنامه‌ریزی و توسعه شهری


مسئولان حوزه برنامه‌ریزی و اجرا در شورای ترافیک نباید مشترک باشند

 ترافیک، زاییده دنیای مدرن است، ترافیک از یک معبر شهری آغاز شد و درنهایت به میدان و تقاطع رسید، بنابراین نباید به ترافیک نگاه تک‌بعدی داشت چون ترافیک موضوعی چند وجهی است که می‌تواند در قالب موضوعات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و یا اجتماعی باشد، ضمن اینکه رانندگی‌ محل بروز شخصیت مخفی و نهفته انسان‌ها است.

یکی از برداشت‌های نادرستی که اغلب مردم از ترافیک دارند این است که بسیاری از آنها بر این‌ باورند که در تمام طول روز هیچگونه اختلالی نباید در خیابان‌ها باشد و هرکسی با هر سرعتی که خودش تمایل دارد باید در معابر و خیابان‌های شهر تردد کند درحالی که ما یکسری استانداردهای کشوری و جهانی درخصوص سرعت داریم که باید براساس همان استانداردها میزان سرعت، رانندگی خود را تنظیم کنیم.

مشکل دیگر حوزه ترافیک نبود آمارهای کاربردی است؛ هنوز در همدان آمار دقیقی از رانندگان به تفکیک سن، جنسیت و... نداریم. تهیه چنین آماری و در دسترس قراردادن آن یعنی بهره‌برداری دقیق از دانش‌ امروز در جهت رفع معضل.

از سوی دیگر؛ می‌توان به موضوع طرح ترافیکی زوج‌وفرد اشاره کرد که از اسفندماه سال گذشته در همدان اجرا شد؛ اطلاع‌رسانی این طرح از سوی مسئولان ذی‌ربط بسیار محدود و کم است یعنی آن‌طور که باید و شاید درباره این طرح در شهر اطلاع‌رسانی نشده است و صرفاً فقط به نصب چند بنر در شهر بسنده شده است و یا حتی برای تردد افرادی که در منطقه طرح ترافیک نیز قرار دارند تعیین تکلیف نشده است. در این میان مشاغلی مانند تعویض روغنی و مکانیکی در این مناطق وجود دارند که نیاز به حضور خودرو است؛ حتی برای این دسته از مشاغل در زمان طرح ترافیک فکری نشده است درحالی که وقتی برنامه طرح ترافیک را ارائه می‌دهیم باید یک سناریو هم برای اجرای این طرح از پیش تعیین کنیم و از نظر من این طرح ترافیک، طرح موفقی نیست مگر اینکه برنامه‌ریزی دقیقی برای اجرای این طرح صورت بگیرد.
معضل دیگر حوزه ترافیک، واحد بودن تصمیم‌گیران و برنامه‌ریزان است در‌صورتی که نباید ارگان یا دستگاهی خاص هم تصمیم‌گیری و هم برنامه‌ریزی کند، چون یک ارگان نمی‌تواند فرصت کافی برای هر دو بخش داشته باشد.

برنامه‌ریزان باید فرصت کافی برای فکر و ارائه ایده‌های جدید و همچنین اصلاح ایده‌های خود داشته باشند؛ بنابراین یک فرد نمی‌تواند هر 2 حوزه را به خوبی مدیریت کند.

از نظر من وجود تاکسی‌های ایننترنتی مانند تپسی و اسنپ به دلیل تک‌سرنشینی یا 2سرنشینی در کاهش ترافیک مؤثر نبوده‌اند.

چالش دیگر این است که هر راننده‌ای اعم از راننده تاکسی، اتوبوس و شهروندان فکر می‌کنند چون رانندگی می‌کنند صاحب خیابان‌ها است وهرطور که دلش می‌خواهد رانندگی می‌کند اما از نظر من هیچ‌کسی صاحب شهر نیست و فقط این قانون است که می‌تواند ادعا کند صاحب شهر است و از همین رو تمام شهروندان نیز باید براساس قوانین روز به آن عمل کنند.

به طور کلی می‌توان گفت که ترافیک در شهر همدان به صورت نقطه‌ای است که برخی از این نقاط با ارائه راهکارها قابل حل است برخی دیگر نیز نیاز به طرح‌های ویژه‌ای دارند.

درنهایت می‌توان به عوامل مؤثر بر ترافیک اشاره کرد که شامل موارد زیر است:
 دوردور کردن
 جانمایی غلط مشاغل و کاربری‌ها
 آسفالت کاری و تعمیرات معابر در روز
 حمل بتن در روز، مدارس (حضور خودروهای تک سرنشین)،
 حمل نخاله و زباله، حمل سوخت
 حمل مواد غذایی فروشگاه‌ها، سوپرمارکت‌ها،وانت‌های توقفی در شهر
 تجمع تاکسی‌ها در ایستگاه‌های تاکسی
 پارک دوبل خودروها که در این مکان‌ها نیاز به حضور پلیس است
 عابران پیاده جزو اصلی‌ترین عوامل ترافیکی هستند


حمید عبدلی:
معاون هماهنگی اور عمرانی و فنی فرماندار همدان


جای دستگاه‌های فرهنگی درکنترل ترافیک‌شهری خالی

 ترافیک شهر همدان هنگام بازگشایی مدارس نسبت به سنوات گذشته رضایت بخش بوده است که امیدواریم با راهکارها وتدابیر لازم بیشتر به روان سای ترافیک کمک کنیم.

ترافیک یک موضوع مهمی است که در زندگی شهرنشینی جایگاه ویژه‌ای دارد، ترافیک یک نگاه علمی و کارشناسانه می خواهد، با توسعه شهر از لحاظ شهرسازی و رشد جمعیتی به نوعی با توجه به خودروهایی که وارد بازار می‌شوند، باید توازن بین آنها ایجاد شود که در طرح‌های ترافیکی، بسته‌های فرهنگی داشته باشیم چون که تمام مؤلفه‌های مربوط به اقتصادی، اجتماعی، سیاسی باید در نظر گرفته شود.

یکی از چالش‌های اصلی ترافیک شهری ما این است که مردم فکر می‌کنند در مدیریت ترافیک‌شهری فقط یک یا دو دستگاه دخیل هستند درحالی که این فقط کافی نیست و تمامی دستگاه‌های اجرایی به ویژه آموزش‌وپرورش، ارشاد و حتی همکاری مردم می‌توانند به سایر دستگاه‌ها در روند بهبود ترافیک شهری کمک کنند.

شهر همدان به دلیل رینگی بودنش، شرایط مدیریت ترافیک را نسبت به سایر شهرهای دیگر متفاوت کرده است؛ به نوعی تجمع اغلب صنوف، بازار، ادارات و... را به مرکز افزایش داده است طوری که می‌توان به مؤلفه‌های مهمی مانند کیفی و کمی ناوگان عمومی اشاره کرد که در ناوگان عمومی برای افزوده شدن علاوه بر موضوعات اقتصادی، زیرساخت‌های لازم را هم می‌طلبد، در این حوزه باید پس از اهمیت به فرهنگ‌سازی استفاده از ناوگان عمومی در این حوزه نیازسنجی شود اگرچه ما زیرساخت‌های لازم را برای ناوگان عمومی هم ایجاد کردیم اما آیا فرهنگ استفاده از این ناوگان هم وجود دارد؟! بنابراین لازم است علاوه بر زیرساخت به دنبال یک راهکار اساسی برای رفع این معضل باشیم.

همچنین در رابطه با فرهنگ‌سازی ناوگان عمومی باید یک امنیت خاطر داشته باشیم، یعنی اگر هر شهروندی بداند که در یک زمان خاصی اتوبوس به محل مورد نظر می‌رسد قطعاً می تواند در فرهنگ‌سازی استفاده از ناوگان عمومی مؤثر باشد که نیاز به کار دارد و یا موارد مربوط به پیاده‌روها خیلی از مشاغل در این پیاده‌روها معضل اصلی ترافیک به حساب می‌آیند که باید جابه‌جا شوند و همین جابه‌جایی نیز مستلزم هزینه‌های بالایی است.

از سوی دیگر، پایانه‌های مسافری، پارک‌های حاشیه‌ای باید هوشمندسازی شوند که جای کار بسیاری دارند و یا پارکینگ‌های طبقاتی که نیاز به جانمایی درستی دارند، تمرکززدایی از مرکز شهر لازم است برخی از مشاغل باید حتی جابه‌جا شوند یکسری از ورودی و خروجی میادین و خیابان‌های اصلی باید یک طرفه شوند، شهرنشینی هزینه‌هایی دارد و تنها این هزینه‌ها نباید از سمت اداره‌ها تأمین شوند بلکه باید مردم هم در این زمینه همکاری کنند، زیرا ترافیک تا زمانی که خودروها در حال افزایش هستند در شهرها ادامه دارد و مشکل آن طوری نیست که بتوانیم به طور کامل حل کنیم و باید طوری برنامه‌ریزی کنیم که به روان‌سازی ترافیک کمک کنیم.

ساماندهی تردد عابران پیاده در برخی میادین را باید جزو برنامه‌های اصلی قرار دهیم، زیرا عابران در برخی از میادین مانند آرامگاه بوعلی‌سینا، با ترددهایی که روزانه دارند گره‌های ترافیکی بزرگی را ایجاد کرده‌اند؛ بنابراین باید برای آنها برنامه داشته باشیم و طرح‌هایی است که در زمان خود اجرا خواهد شد.

همچنین در مکان‌های تفریحی شهر، توسعه نامتوازن داشته‌ایم، به ویژه در ایام تعطیلات، فصول گردشگری اگر بتوانیم فضاهای دیگری را در سایر نقاط شهر ایجاد کنیم که قطعاً می‌توانیم به تشدید ترافیک در فضاهای دیدنی و تاریخی شهر کمک کنیم.

هوشمندسازی ترافیک، نظارت بر مدیریت ترافیک شهری، یک موضوع پراهمیت است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت، آگاهی سازی، آموزش در اولویت قرار دهیم.


ابراهیم فارسی:
رئیس پلیس راهنمایی‌ و رانندگی شهرستان همدان


با کمک مردم می‌توان وضعیت ترافیک شهر را بهبود بخشید

 شهر همدن به لحاظ تاریخی، فرهنگی بودن، در یک موقعیت ویژه قرار دارد در رابطه با مدیریت شهری جای هیچگونه آزمون خطایی نیست، یعنی با یک تفکر هوشمندانه در مورد ترافیکی که در سطح شهر وجود دارد پیش رویم.

مردم شهر همدان باید یک همزیستی مسالمت‌آمیز با وضعیت ترافیکی شهر داشته باشند اینکه ما فکر کنیم که در روز با ترافیک سنگینی روبه‌رو نخواهیم شد واقعاً تفکر غلطی است.

توسعه شهری بیشتر به توسعه شهرنشینی مربوط می‌شود تا شهرسازی، باتوجه به اینکه امروزه بسیاری از خانه‌های ویلایی را تبدیل به آپارتمان‌های چند طبقه شده‌اند همین عامل افزایش جمعیت در روند ترافیک شهر تأثیر منفی خواهد داشت.

ما در بحث ترافیک با 3 عنوان اصلی مواجه هستیم انسان، راه و وسیله نقلیه است، که در مورد 2 عامل نخست می توان تصمیم‌گیری کنیم، در مورد رفتار عامل انسانی در ترافیک، باید این نکته را در نظر گرفته‌ایم که تمام عوامل مربوط به فرهنگسازی ترافیک را فقط از شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی انتظار داریم در حالی که مردم هم در این زمینه نقش بسیار مهمی را دارد.

عقیده من بر این است که باید به موضوع رفتارشناسی شهروندان در امر ترافیک تأکید کرد که فرهنک آموزش رانندگی باید کارشناسی شود پس در نتیجه باید سایر دستگاه‌ها علاوه بر شهرداری، پلیس راهنمایی‌ورانندگی، در آموزش و فرهنگ‌سازی رانندگی پای کار بیایند. همچنین با کمک مردم می‌توان وضعیت ترافیک شهری را بهبود بخشید.

ترافیک همدان را باید به صورت نقطه‌ای بررسی کرد یعنی در ابتدا باید نقاط حادثه‌خیز و نقاطی که دارای ترافیک هستند را شناسایی کرد سپس برای آن راهکار ارائه داد که خوشبختانه این نقاط توسط عوامل راهنمایی‌ورانندگی در حال بررسی است.

 در واقع ما باید شبکه ترافیکی را گسترش دهیم طوری که شهروندان اگر بخواهند از دورترین نقطه شهر به مرکز شهر تردد کنند از این بابت خیالشان راحت باشد که یک تاکسی یا اتوبوس برای تردد وجود دارد، انتظاری که داریم این است که شبکه را به سمت گسترده شدن پیش ببریم یعنی علاوه بر بلوارها، حمل‌ونقل عمومی را به داخل محلات هم انتقال دهیم.

نکته مهمتر اینکه تاکنون چه میزان سعی کرده‌ایم برای توسعه حمل‌ونقل عمومی اعتمادسازی کنیم درصورتی که این اعتماد بین ترافیک و مردم شکل گیرد تا در مقابل نیز مردم براساس تصمیماتی که می‌گیریم نگاه مثبت داشته باشند، امسال نسبت به سال گذشته گره ترافیکی که سبب قفل شدن معابر شوند را نداشته‌ایم؛ اما باید دید که چه عواملی سبب شده است که شرایط ترافیک امسال نسبت به سال گذشته بهبود یابد؟ آیا جنس ترافیک ما تغییرکرده است؟از همین رو پیش از آغاز سال تحصیلی جدید من به همراه سایر مأموران راهنمایی و رانندگی تمام نقاط مربوط به ترافیک را بررسی کردم و با تمامی مدیان و کسانی که ممکن است در امر مدیریت ترافیک شهری دخیل باشند جلسه برگزار کردم، بنابراین با توجه به بازگشایی مدارس اگرچه  بارترافیکی بالایی را در معابر شهری شاهد هستیم اما خوشبختانه گره‌ترافیکی در سطح شهر همدان وجود ندارد. طبق رصدهای انجام شده؛ بیشتر خودروهایی که در سطح شهر تردد می‌کنند، تک‌سرنشین هستند و بیشتر خانواده‌ها جابه‌جایی دانش‌آموزان را انجام می‌دهند که با تعیین تکلیف سرویس مدارس اوضاع بهتر می‌شود.

همچنین در حال حاضر، 2 سفر عمده گردشگری و پزشکی  را به میدان آرامگاه داریم که موضوع گردشگری را که نمی توان حذف کرد چون که  آرامگاه بوعلی سینا نماد شهر همدان است. بیش از90 درصد چالش مأموران راهنمایی‌ورانندگی با مردم در این است که درصد بالایی از مردم برای درمان و موارد پزشکی به میدان آرامگاه می‌آیند؛ بنابراین باید مراکز پزشکی را به جاهایی انتقال داد که تردد در آن مکان کمتر باشد که با برنامه‌ریزی‌های درست می توان تا حدی این معضل را حل کرد.


مهدی سلطانی:
کارشناس امور زیربنایی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی


توزیع مناسب و عادلانه‌ای در منابع وجود ندارد

 در ابتدا باید معضل‌های ترافیکی را ریشه‌یابی کرد سپس برای آن راهکار ارائه دهیم.
به عنوان مثال؛ وجود مدارس در حوالی بلوار بعثت یکی از همین معضل‌های ترافیکی است که سبب شده است بسیاری از شهروندان به دلیل موقعیت مناسب این مدارس از سایر نقاط شهر برای ثبت‌نام به این مدارس مراجعه کنند و همین امر منجر به سیل عظیمی از جمعیت در زمان بازگشایی مدارس در این حوالی خواهد شد این امر حاکی از آن است که توزیع مناسب و عادلانه‌ای در منابع وجود ندارد.

مسأله بعدی مربوط به ورود خودروها به شهر است به‌ویژه اکنون که خودرو در این دوره به یک کالای سرمایه‌ای تبدیل شده است و چون رشد زیر ساختی با رشد جمعیت یکسان نیست سبب ایجاد اختلال در شهر خواهد شد.

یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه کرد مربوط به هزینه‌ سفرهای درون شهری می‌شود؛ درحالی که اگر شهروندان مبلغی را به عنوان هزینه پارک خودرو بپردازند دیگر کمتر کسی حاضر می‌شود از خودرو شخصی برای تردد‌ درون‌شهری استفاده کند.

مورد بعدی بارگذاری نامناسب مراکز خرید، پزشکی و تره‌بار در مراکز شهر است، از همین رو شهروندان برای یک خرید ساده و یا کار پزشکی به مرکز شهر مراجعه ‌می‌کنند و تاکنون نیز راه‌حلی برای این معضل از سوی مسئولان ارائه داده نشده است در حالی که اگر بتوانیم فقط معضل وجود مراکز پزشکی در رینگ اول شهر را حل کنیم 70 الی 80 درصد معضل ترافیک شهری حل می‌شود.

همچنین عوامل مختلفی در ترافیک شهری دخیل هستند که باید به تمام آنها به صورت ویژه پرداخته شود گاهی اوقات ما فکر می‌کنیم که با ایجاد زیرساخت‌های غیرانتفاعی و هزینه‌بر می‌توانیم مشکل ترافیکی را حل کنیم درحالی که با فرهنگ‌سازی می توان بسیاری از مشکلات را حل کرد که دیگر نیازی به ایجاد زیرساخت‌ها هم نباشد.


ابراهیم فارسی:
رئیس پلیس راهنمایی‌ و رانندگی شهرستان همدان


با کمک مردم می‌توان وضعیت ترافیک شهر را بهبود بخشید

 شهر همدن به لحاظ تاریخی، فرهنگی بودن، در یک موقعیت ویژه قرار دارد در رابطه با مدیریت شهری جای هیچگونه آزمون خطایی نیست، یعنی با یک تفکر هوشمندانه در مورد ترافیکی که در سطح شهر وجود دارد پیش رویم.

مردم شهر همدان باید یک همزیستی مسالمت‌آمیز با وضعیت ترافیکی شهر داشته باشند اینکه ما فکر کنیم که در روز با ترافیک سنگینی روبه‌رو نخواهیم شد واقعاً تفکر غلطی است.

توسعه شهری بیشتر به توسعه شهرنشینی مربوط می‌شود تا شهرسازی، باتوجه به اینکه امروزه بسیاری از خانه‌های ویلایی را تبدیل به آپارتمان‌های چند طبقه شده‌اند همین عامل افزایش جمعیت در روند ترافیک شهر تأثیر منفی خواهد داشت.

ما در بحث ترافیک با 3 عنوان اصلی مواجه هستیم انسان، راه و وسیله نقلیه است، که در مورد 2 عامل نخست می توان تصمیم‌گیری کنیم، در مورد رفتار عامل انسانی در ترافیک، باید این نکته را در نظر گرفته‌ایم که تمام عوامل مربوط به فرهنگسازی ترافیک را فقط از شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی انتظار داریم در حالی که مردم هم در این زمینه نقش بسیار مهمی را دارد.

عقیده من بر این است که باید به موضوع رفتارشناسی شهروندان در امر ترافیک تأکید کرد که فرهنک آموزش رانندگی باید کارشناسی شود پس در نتیجه باید سایر دستگاه‌ها علاوه بر شهرداری، پلیس راهنمایی‌ورانندگی، در آموزش و فرهنگ‌سازی رانندگی پای کار بیایند. همچنین با کمک مردم می‌توان وضعیت ترافیک شهری را بهبود بخشید.

ترافیک همدان را باید به صورت نقطه‌ای بررسی کرد یعنی در ابتدا باید نقاط حادثه‌خیز و نقاطی که دارای ترافیک هستند را شناسایی کرد سپس برای آن راهکار ارائه داد که خوشبختانه این نقاط توسط عوامل راهنمایی‌ورانندگی در حال بررسی است.

 در واقع ما باید شبکه ترافیکی را گسترش دهیم طوری که شهروندان اگر بخواهند از دورترین نقطه شهر به مرکز شهر تردد کنند از این بابت خیالشان راحت باشد که یک تاکسی یا اتوبوس برای تردد وجود دارد، انتظاری که داریم این است که شبکه را به سمت گسترده شدن پیش ببریم یعنی علاوه بر بلوارها، حمل‌ونقل عمومی را به داخل محلات هم انتقال دهیم.

نکته مهمتر اینکه تاکنون چه میزان سعی کرده‌ایم برای توسعه حمل‌ونقل عمومی اعتمادسازی کنیم درصورتی که این اعتماد بین ترافیک و مردم شکل گیرد تا در مقابل نیز مردم براساس تصمیماتی که می‌گیریم نگاه مثبت داشته باشند، امسال نسبت به سال گذشته گره ترافیکی که سبب قفل شدن معابر شوند را نداشته‌ایم؛ اما باید دید که چه عواملی سبب شده است که شرایط ترافیک امسال نسبت به سال گذشته بهبود یابد؟ آیا جنس ترافیک ما تغییرکرده است؟از همین رو پیش از آغاز سال تحصیلی جدید من به همراه سایر مأموران راهنمایی و رانندگی تمام نقاط مربوط به ترافیک را بررسی کردم و با تمامی مدیان و کسانی که ممکن است در امر مدیریت ترافیک شهری دخیل باشند جلسه برگزار کردم، بنابراین با توجه به بازگشایی مدارس اگرچه  بارترافیکی بالایی را در معابر شهری شاهد هستیم اما خوشبختانه گره‌ترافیکی در سطح شهر همدان وجود ندارد. طبق رصدهای انجام شده؛ بیشتر خودروهایی که در سطح شهر تردد می‌کنند، تک‌سرنشین هستند و بیشتر خانواده‌ها جابه‌جایی دانش‌آموزان را انجام می‌دهند که با تعیین تکلیف سرویس مدارس اوضاع بهتر می‌شود.

همچنین در حال حاضر، 2 سفر عمده گردشگری و پزشکی  را به میدان آرامگاه داریم که موضوع گردشگری را که نمی توان حذف کرد چون که  آرامگاه بوعلی سینا نماد شهر همدان است. بیش از90 درصد چالش مأموران راهنمایی‌ورانندگی با مردم در این است که درصد بالایی از مردم برای درمان و موارد پزشکی به میدان آرامگاه می‌آیند؛ بنابراین باید مراکز پزشکی را به جاهایی انتقال داد که تردد در آن مکان کمتر باشد که با برنامه‌ریزی‌های درست می توان تا حدی این معضل را حل کرد.

 

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.