هوای همدان در سال1401 بیشترین روزهای آلوده را نسبت به سال های گذشته پشت سرگذاشت به طوریکه که هوای آلوده به یک امر طبیعی برای شهروندان تبدیل شد که دیگر حتی هشدار و تذکرها هم برای اجرای قانون هوای پاک، اثرگذار نبود.
شناسایی ۱۰۳ هزار هکتار اراضی بیایانی، تبدیل شدن ۴۸ هزار هکتار از اراضی به کانون های مولد گرد و غبار در کنار فعالیت نیروگاه شهید مفتح و تردد خودروهای فرسوده و آلاینده سبب افزایش آلودگی بوده که در سخت نفس کشیدن مادستانی ها تأثیرگذار بوده است.
همچنین در سالجاری ۱۸ واحدآلاینده در استان شناسایی شده که ۱۲ مورد از این واحدها آلاینده هوا شناخته شده اند.
شاخص کیفیت هوای استان در سالی که سپری شد از نظر میزان آلودگی بیش از حدمجاز بوده و در برخی روزها شرایط بحرانی و خطرناک را تجربه کرد به طوریکه سنجش وضعیت کیفی سه ماهه ابتدای سال جاری مشخص شد که وضعیت کیفی هوا در ۱۹ روز از فصل بهار آلوه بوده است تا جائیکه حتی کار به تعطیلی مدارس و نهادهای دولتی نیز رسید.
این مسأله زمانی اهمیت دارد که در طول سال ما با 2 نوع آلودگی در دو نیمه سال سرکار داریم که در چندسال گذشته پای ریزگردهابه همدان نیز باز شده و نفس مردم را تنگ کردهاست البته هنگامی که صحبت از عوامل ایجاد ریزگردها به میان میآید باز مسأله خشکسالیهای چند ساله و از بین رفتن تالابها مطرح میشود و از آنجایی که برنامهای برای حل معضل ریزگرد و عوامل ایجاد و تشدید آن وجود ندارد، صدای زنگ خطر در سال جدید نیز به گوش میرسد.
چندین سال است که به دلیل بحرانی شدن موضوع ریزگردها توجه ویژهای به این موضوع میشود و در جامعه ما تا یک مسأله تهدید محسوب نشود افکار عمومی و مسئولان نسبت به این موضوع حساس نمیشوند.
خشکسالی ها در گردو غبار نیمه نخست سال تأثیرگذار است
در مدت6ماهه نخست سال، همدانیها ۱۳ روز ناسالم برای گروههای حساس، 5روز ناسالم برای همه گروهها، یک روز بسیار ناسالم و 2روز خطرناک را تجربه کردند.
مسأله مورد توجه به گفته مسئولان محیط زیستی استان پدیده ریزگرد یا همان گرد و غبار از خارج کشور وارد شده و منشأ آن را خارجی دانسته اند در صورتیکه کارشناسان محیط زیست بر این باوند با توجه به خشکسالی و تغییرات آب و هوایی که طی سالیان گذشته بر کشور حاکم بوده در افزایش گرد و غبار و ریزگرد تأثیر داشته است.
خودروهای فرسوده علت اصلی آلودگی در نیمه دوم
به گفته مدیرکل محیط زیست استان در نیمه دوم سال علت اصلی آلودگی هوا خودروهای فرسوده هستند، با توجه به وضعیت همدان که اطراف آن کوه است نیازمند گردش هوا هستیم تا آلاینده ها از سطح شهر خارج شوند، اما متأسفانه امروز با افزایش ساخت و سازها و افزایش خودروها بیش از ظرفیت و توان شهر بارگذاری آلودگی هوا انجام شده است.
البته با توجه به افزایش منابع آلاینده در فصل سرد، افزایش مصرف مردم از ماشین شخصی، افزایش تردد و کاهش سن فرسودگی، خیلی نمیتوان انتظار داشت به وضعیت مطلوب درباره آلودگی هوا برسیم.
استان ۴۸ هزار هکتار مساحت حساس و غبارخیز دارد
متأسفانه در سال های گذشته دشت ها به سبب بیابانزایی در حال حرکت بوده و ریزگردها منشأ داخلی پیدا کردهاند که مصداق آن را میتوان در ریزگردهای چندسال اخیر مشاهده کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خردادماه سالجاری در جلسه کارگروه آلودگی کاهش آلودگی هوا با اشاره به اینکه ۴۸ هزار هکتار مساحت حساس و غبارخیز در این استان وجود دارد گفت: منشأ ۹۹ درصد پدیده گرد و غبار و ریزگردهای معلق در هوای استان طی سال جاری، خارجی است.
به گفته اداره کل محیط زیست،همدان در ردیف ۱۵ استان درگیر خشکسالی قرار دارد و جزو استانهای غبارخیز محسوب می شود.
از طرفی کارشناسان سلامت با توجه به اثرات مهلک آلودگی هوا بر سلامت انسان و محیطزیست، تنها توصیه به خانه ماندن شهروندان دارند که این روش راه حل مناسبی برای کنترل بحران نیست.
با توجه به اینکه وضعیت آلودگی هوا در شهر همدان نسبت به سالهای گذشته بدتر شده است اما در این شرایط قانون هوای پاک به درستی اجرا نمیشود.
آلودگی هوا مسألهای نیست که راهکار نداشته باشد اما این مسأله در اولویتهای دستگاههای مسئول جایی ندارد که انتظار میرود در سال جدید از سوی متولیان اجراکننده قانون هوای پاک توجه جدی به این موضوع داشته باشند.
به اعتقاد کارشناسان خارج کردن خودروهای فرسوده از چرخه فعالیت، فراهم کردن زیر ساخت تولید سوخت پاک یورو ۴، توقف فعالیت واحدهای آلاینده هوا، نظارت دقیق بر مراکز معاینه فنی، بررسی وضعیت فنی خودروها در فصل سرد سال و همچنین شناسایی کانون های غبارخیز و آبگیری تالاب ها در فصل گرم سال در کمک به کاهش آلودگی هوا تأثیرگذار است.
|