پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 2 خرداد 1403

کد خبر : 115921

 
ابهامات برجامی؛ صعود یا سقوط
تاریخ خبر : 1399-11-28
     
 
 
     
متن خبر :


 تاریخ اقتصاد جهان تاکنون به اندازه‌‌ای که ویروس کرونا وضعیت را بحرانی ساخته، متحمل شوک اقتصادی نشده بود.
 اعمال سیاست‌‌های پولی و تزریق نقدینگی از طریق بسته‌‌های مالی با هدف کاستن از آثار کرونا، جهش قیمتی در قالب تورم را به جهان وارد کرد.
شرایط برای ایران که به‌‌دلیل تحریم‌‌ها به‌‌شدت آسیب‌‌پذیر بوده سخت‌‌تر شد و درحال‌‌حاضر در آستانه قرن جدید موضوع واکسیناسیون عمومی به پرسشی بی‌‌جواب تبدیل گشته است.
نتایج این عوامل، نبود ثبات‌‌پذیری در بازارهای مالی داخلی بوده که نزدیک به 2 سال است که آشفتگی و سردرگمی را رقم زده است. در هفته‌‌ای که گذشت تحولات سیاسی به‌‌ویژه موضع ایالات متحده در مورد برجام و رفع تحریم‌ها، دوباره این تفکر را در میان بازیگران تداعی ساخت که بازگشت آمریکا به برجام به‌‌سادگی میسر نخواهد بود و شکل‌‌گیری انتظارات تورمی سبب شد تا دلار هفته گذشته را با افزایش 260 تومانی آغاز کند.
قیمت دلار پس از هفته‌‌ها رفت و برگشت‌‌های قیمتی، مرز 24 هزار تومان را شکست و در پایان هفته با افزایش هزار و 800 تومانی به 25 هزار و صد تومان رسید. می‌‌توان این‌‌گونه استنباط کرد که در شرایط فعلی قیمت دلار و سکه به خبرهای مربوط به برجام گره خورده است.
درواقع هر زمان صحبت از بازگشت به برجام می‌‌شود، شیب قیمت‌‌ها نزولی می‌‌شود و بالعکس. بازار سکه همواره تحت‌‌تأثیر قیمت دلار بوده و از روند آن تبعیت می‌‌کند. به نظر می‌‌رسد آن اندازه که برجام و خبرهای برجامی بر قیمت این 2 بازار تأثیر داشته خبرهایی همچون تصویب نشدن کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی و یا سخنان رئیس بانک مرکزی درباره تلاش برای آزادسازی منابع بلوکه‌‌شده نتوانسته است بازار را به سمت کاهش سوق دهد.
شاخص کل بورس که در هفته‌‌های اخیر بازدهی منفی را تجربه کرده بود از روز شنبه روند صعودی به خود گرفت، به‌طوری‌‌که شاخص کل با افزایش 8/1 درصدی قله یک میلیون و ۲۱۴ هزار واحدی را بار دیگر فتح کرد. خوش‌‌بینی‌‌ها نسبت به تصمیم شورای عالی بورس درباره اعمال دامنه نوسان منفی ۲ و مثبت ۶ درصدی بر معاملات سهام به جای دامنه نوسان معمول که بازه ده درصدی مثبت و منفی ۵ درصد، باعث سبزپوشی شاخص در هفته گذشته شد.
در هفته گذشته نفت خام آمریکا تا بالای مرز 58 دلاری صعود کرد. نفت برنت نیز وارد کانال 61 دلاری شد. علاوه‌‌بر اثبات پایبندی اعضای اوپک پلاس به کاهش عرضه و رشد شاخص‌های بورس آمریکا، خوش‌بینی سرمایه‌گذاران به تصویب سریع‌‌تر بسته حمایتی اقتصادی مرتبط با همه‌گیری ویروس کرونا در آمریکا عامل رشد قیمت نفت در این هفته بوده است.
طلای جهانی هفته گذشته را با صعود آغاز کرد، گزارش اشتغال نه‌‌چندان مطلوب ماهانه در آمریکا نیز در افزایش بهای طلا مؤثر بوده است. اما در اواخر هفته با توجه به کاهش نرخ ابتلای روزانه به کرونا و بهبود آمارهای کلان اقتصادی، قیمت جهانی طلا کاهش و به هزار و 824 دلار رسید.
افزایش احتمال تصویب بسته‌های مالی بیشتر و در ابعاد بزرگ‌تر برای کمک به اقتصاد آمریکا جهش تقاضای بیت کوین را به‌‌دنبال داشت.
آمارها از ادامه رشد چشمگیر میزان تقاضای بیت کوین توسط سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بزرگ حکایت دارد. بر این اساس با اعلام سرمایه‌گذاری 5/1 میلیارد دلاری شرکت تسلا در بیت کوین، این رمز ارز به بالای سقف تاریخی اخیر خود در کانال 48 هزار دلار رسید.
* جمال رزاقی

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.