یکی از اصلیترین مسائلی که بعد از سقوط تیم فوتبال شهرداری همدان به لیگ دسته دوم ورد زبانها شد، عدم حرفهای شدن ساختار باشگاه بود. عامل مهمی که ضربهای مهلک به تیم احمد جمشیدیان در این فصل وارد کرد.
قبل از آغاز فصل و در روزهایی که شورای شهر به تیمداری شهرداری در لیگ دسته اول رأی نمیداد، حرفهای شدن ساختار باشگاه که مهمتر از هرچیزی بود مورد توجه قرار نگرفت. در واقع شورا مخالف تیمداری شهرداری در فوتبال نبود، بلکه گیر اصلی روی نحوه تیمداری بود.
چیزی که عضو شورای اسلامی شهر همدان که خود از جنس ورزش است و ریاست هیات والیبال استان را هم بر عهد دارد، بر آن صحه میگذارد. حمید بادامینجات به خبرنگار ما میگوید: تابستان پارسال، مخالفت برخی اعضا تیمداری نبود، بلکه شورا مخالف این سبک از تیمداری بود. این مخالفت، صحبت پارسال هم نبود، چراکه زمان شهرداری عباس صوفی هم حرف ما همین بود و رأی من آن موقع هم مخالف بود و تیمداری به این شکل را قبول نداشتم. اعتقادم بر این بوده و هست که باشگاه باید مدیرعامل مستقل داشته باشد.
اما چه فرد یا افرادی در ایجاد ساختار حرفهای شهرداری مقصر هستند. عضو شورا اینگونه پاسخ میدهد: شهرداری همدان در ایجاد این ساختار کوتاهی کرد. این موضوع از ابتدای این دوره شورای شهر مطرح بود و خیلی از اعضا میگفتند منبع درآمد و تغذیه فوتبال باید از بدنه شهرداری جدا باشد. ما میگفتیم باید یک ساختار باشگاهی ایجاد شود، سپس تا پنج سال از منابع ساختمانی شهرداری مثل استخر، زمین چمن و سالن در اختیار سازمان قرار بگیرد تا در ورزش چه فوتبال و چه رشتههای دیگر هزینه شود. باید برای ساختارمند کردن باشگاه تلاش میشد اما شهرداری در این موضوع مقاومت کرد.
قصه اما به همینجا ختم نمیشود. در روزهای اخیر و بعد از سقوط تلخ شهرداری، نوک پیکان انتقادات به سمت شورای شهر نشانه رفته. بادامی این انتقادات را قبول ندارد. او میگوید: شورا دنبال این بود که شهرداری به هر شکلی که هست تیمداری خود را در قالب حرفهای انجام دهد و درآمد و هزینه مشخص باشد. نمیشود یک تیمی داشته باشید و برای آن همه اظهارنظر کنند.
در این استان مرجع حرفهای ورزش هیات است و برای فوتبال هم هیات فوتبال. شخص عباس صوفی به عنوان رئیس هیات و دیگر اعضا ماهها اخطار میدادند که روند تیم سقوطی است و باید یک شوک فنی به تیم بدهید، اما گوش هیچکس بدهکار نبود. حتی در تعطیلات نوروز عباس صوفی با من تماس گرفت و گفت تیم دارد به سمت سقوط میرود، اما همه به سخره گرفتند که مگر میشود با این اختلاف امتیاز تیم سقوط کند؟
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و مالی شورای شهر همدان در همینباره اضافه میکند: فرض را بر این بگذاریم که دو نفر از اعضا هم مخالف این تیم بودند، اما شورا در نهایت که به تیمداری رأی داد و بودجه مصوب کرد. این خیلی خوب نیست که تمام تقصیرات را به اعضای شورا ربط دهیم. این تیم در 16 بازی هفت امتیاز گرفت و 11 باخت آورد. آیا این نتایج را باید به عضو شورا ربط دهیم؟ تیم فقط یک امتیاز میخواست برای ماندن. بدترین عملکرد فنی را داشتند، آنوقت دو عضو شورا مقصر این نتایج بودند؟ در نیم فصل دوم شهرداری میانگین در هر بازی نیم امتیاز هم نگرفت!
در این نتیجه بازیکن و مربی و مدیر مقصر هستند، باید این مسائل را رها کنیم و بچسبیم به اعضای شورا؟ مگر قرار است تمامی اعضا در هر موضوعی موافق باشند؟ در این شهر یک پروژه هم ممکن است مخالفانی داشته باشد، اما افتتاح که شد باید بگوئیم مردم از پروژه استفاده نکنند چون برخی اعضا مخالفند؟ به نظر من اینها مظلومنمایی است.
حمید بادامی اما روی حرفهای خود درباره ساختار حرفهای باشگاه تاکید دارد. اگرچه در این گفتوگو حرف مسائل فنی هم که میشود، او بهمثابه یک کارشناس فوتبال حرف میزند و بر این عقیده است که شهرداری در هفتههای پایانی یک شوک فنی لازم داشت.
در تلاقی مسائل فنی و حرفهای شدن ساختار باشگاه، او صحبتهای خود را ادامه میدهد: مدیریت فوتبال در شهرداری سیاسی بود، نه ورزشی و حرفهای. احمد جمشیدیان جزو سرمایههای این ورزش است اما بزرگترین مربیان دنیا هم وقتی نتیجه نگیرند، برکنار میشوند. اگر شهرداری باشگاه حرفهای بود و ساختار داشت، شاید روند اینگونه رقم نمیخورد و تصمیمات بهتری اتخاذ میشد.
اصلیترین مقصر این سقوط شهرداری است که موضوع حرفهای شدن باشگاه را به شوخی گرفت. درست کردن ساختار حرفهای هم کار یک هفته پیگیری بود. اگر هم این اتفاق میافتاد، امروز این مجموعه در گیرودار تنش با دستگاههای نظارتی و اعضای شورا نبود.
اما در این چند روز، جدا از سقوط به لیگ دسته دوم، چیزی که زیاد دهان به دهان میشود درباره سقوط ارزش ریالی تیم فوتبال شهرداری بوده. عضو شورای شهر درباره این موضوع اعتقاد دیگری دارد: نباید این سقوط را با صحبت از ارزش مالی تیم کوچک جلوه دهیم. مگر حرف ما ارزش مالی تیم است؟ موضوع مهم این است که انگیزه جوانان این شهر از بین رفته و روحیه عاشقان فوتبال نابود شده که اینها خیلی ناراحتکننده است. من رئیس هیات والیبال هستم، همان روز سقوط، والیبالیستها از سقوط شهرداری ناراحت بودند و غصه میخوردند.
با اعتماد جوانان این شهر بازی شده و این حرفها فقط برای فوتبال نیست، حرف من آرزوی جوانان است. اگر رشتهای دیگر مثل والیبال یا کشتی هم درگیر چنین موضوعی میشد، همین حرفها را میزدم.
با تمام این اوصاف، باید دید چه سرنوشتی به انتظار تیم سقوط کرده شهرداری همدان نشسته. بادامی اما درباره آینده این تیم اینگونه نظر میدهد: به نظر من رئیس هیات فوتبال یک تیم کارشناسی تشکیل بدهد و علل سقوط را بهتر تشریح کند. بعد به ما هم گزارش بدهند تا اگر تخلفی بوده بررسی کنیم. من همیشه از باشگاهداری توسط شهرداری حمایت کردم. اما با همان شروطی که گفتم.
همین حالا هم دیر نشده و شهرداری باید این مسیر را به صورت حرفهای درست کند تا باشگاه به سمت درآمدزایی برود. تا ساختار حرفهای نشود، شاید تا لیگ برتر هم برویم اما خیلی زود به همینجا برمیگردیم.
حرفهای شدن باشگاه هم کار سختی نیست. باید باشگاه ایجاد و ثبت شود، سپس آن را درآمدزا تعریف کنیم که طبق قانون تجارت، هم مورد تائید وزارت ورزش باشد و هم وزارت کشور.
|