مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان از صادرات ۸ میلیون دلاری صنایعدستی رسمی و غیررسمی در سه ماهه نخست سالجاری خبر داد.
علی مالمیر با اعلام اینکه این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد رشد داشته است، افزود: همدان در زمینههای تولید، اشتغالزایی و صادرات صنایعدستی جزء پنج استان برتر کشور است.
وی ادامه داد: سفال و سرامیک، مبل منبت، مرواربافی، زیورآلات سنتی و سایر موارد بیشترین آمار مربوط به صادرات صنایعدستی در سالجاری را تشکیل میدهند.
مالمیربا بیان اینکه امسال خانه خلاق صنایعدستی در عمارت صمدی همدان راهاندازی شد، تصریح کرد: افتتاح رسمی این مجموعه همزمان با هفته دولت صورت میگیرد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر در ورودی مجموعه هگمتانه بازارچه تابستانی صنایع دستی دایر است، علاوه بر این در خانههای صنایعدستی ملایر و تویسرکان فعالیت مستمر مانند آموزش وجود دارد.
معاون صنایعدستی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان افزود: آموزش رشتههای صنایعدستی در استان از حدود یک ماه قبل آغاز و مقرر شده ۹۰۸ نفر در سراسر استان از آموزشها بهرهمند شوند.
از سفال با برند بینالمللی تا منبتهای دیدنی
صنایع دستی همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین برخاسته از هنر این سرزمین است و ریشه در فرهنگ و اصالت این دیار دارد، به همدان که میآیید، دست خالی برنگردید که هنرمندانش خاک را به هنر کیمیا میکنند.
همدان یکی از قطبهای مهم صنایع دستی است تا آن جا که از مجموع ۱۵۰ رشته صنایعدستی، یکصد رشته در این خطه شناسایی و فعال است.
سفالگری، منبتکاری، قالی بافی، سراجی، مرواربافی، تولید سازهای سنتی، رودوزیهای سنتی و... رشتههای شاخص صنایعدستی همدان است که در هر کدام هنرمندان برجستهای فعالیت میکنند. صنایعدستی چنان در همدان رونق دارد که چندین شهر عناوین ملی و جهانی صنایعدستی را کسب کرده و حدود ۴۵ هزار هنرمند در بیش از ۲۹ هزار کارگاه فعالیت دارند.
لالجین؛ شهر جهانی سفال
ابتدا به لالهجین شهر جهانی سفال و سرامیک میرویم که مرکز سفال و سرامیک خاورمیانه نیز شناخته میشود، شهری که سرتاسر کوچه پس کوچههای آن یا کارگاه و یا فروشگاه سفال است و از آب و خاک هنر بینظیری را خلق میکنند.
این شهر اکنون یکی از صادرکنندههای برتر صنایعدستی به کشورهای مختلف دنیاست و محصولاتش از اروپا و آمریکا و آسیا مشتری دارد، مشتریهایی که دیگر هنر ناب این دیار را به خوبی شناختهاند.
ملایر؛ شهر جهانی منبت
ملایر؛ شهر جنوبی همدان یکی دیگر از شهرهای جهانی است که منبت را در دل چوب میآراید، این حرفه که از دوران صفویه برای ملایری مانده است، استادکاران زیادی دارد.
در این شهر با وجود ۸۰۰ کارگاه مبلمان همه مراحل تولید از چوببری، حمل و نقل، نجاری، کلافسازی، ابزارسازی، ابزارزنی، رویهکوبی و رنگکاری انجام میشود و همین باعث شده نشانهای بینالمللی و ملی مبل و منبت را دریافت کند.
تویسرکان؛ شهر ملی منبت
بعد از ملایر، تویسرکان شهر همسایه ملایر نیز در خراطی و منبتکاری فعال است، در تویسرکان گلهای ریز و درشت هنرمندانه با چوب گردو و راش بر دل مبلمان مینشیند و نقش گلهای چندبر که در بین صنعتگران این منطقه به گلریز معروف است، جزو ویژگیهای نقوش منبت تویسرکان است.
تویسرکان شهر ملی منبت است و منبتکاران آن در شهر و روستاهای این شهرستان نقوشی از گلهای ریز و زیبا را بر دل چوب حکاکی میکنند به طوری که از هر دیدهای دل میربایند.
اشترمل؛ روستای ملی منبت
سبک کندهکاری با استفاده از نقش و نگار فرش دستباف ایرانی به نام گلریز، ما را راهی روستای اشترمل در تویسرکان میکند، روستای ملی منبت که نقوش ویژه آن گلهای پنجپری است و محصول کندهکاری شده این منطفه را منحصر به فرد کرده است.
داویجان؛ روستای ملی مرواربافی
اما مرواربافی دیگر هنری است که داویجان را روستای ملی مروار کرده است، روستاهای داویجان، گوراب، رضوانکده، حرمآباد و توچغاز مناطق کشت مروار در شهرستان ملایر است و درامد مردم روستا نیز از این صنایعدستی است.
آری اینگونه است، هنر همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین نیز برخاسته از دل این سرزمین است و ریشه در فرهنگ و اصالت این دیار دارد، به همدان که میآیید، دست خالی برنگردید که هنرمندانش خاک را به هنر کیمیا میکنند.