حاجیبابایی: کمبود زمین اجرای پروژهها را عقب انداخت
صوفی: تکلیف کوی آزادگــان مشخـص شود
کاربریهای عمومی، مهمترین نیاز همدان
با بازگرداندن طرح جامع همدان از شورایعالی شهرسازی و معماری توسط استاندار و نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس، شاهد بازتاب گستردهای از سوی موافقان و مخالفان این اقدام بودیم.
این طرح پس از چندبار تصویب در شورای برنامهریزی استان و بازگشت برای اصلاح مجدد در سالهای گذشته، بالأخره و با وجود مخالفان متعدد، در روزهای پایانی سال۱۴۰۲ به طور مجدد در شورای برنامهریری استان تصویب و به شورایعالی شهرسازی و معماری ارسال شد.
صحبت برخی مسئولان و کارشناسان بر این بود که با گذشت ۹سال از آغاز این طرح باید با سرعت بیشتری به شورایعالی ارسال شده تا برای اجرا به استان ابلاغ شود. اما برخی دیگر بر این باور بودند با اینکه زمان زیادی وقت صرف تهیه طرح شده ولی با مشکلات اساسی مواجه است که باید اصلاح شود هرچند که به زمان بیشتری نیاز باشد، زیرا این طرح آینده اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر را تعریف میکند.
با وجودی که آخرینبار طیف منصوب به مخالفان، در خرداد۱۴۰۲ با تنظیم نامهای و امضای ۱۱نفر از اعضای شورای شهر همدان خواستار حل مشکلاتی در طرح جامع شده بودند طرح بهطور کامل اصلاح نشد و در نهایت با بالاگرفتن اختلافاتی که ریشه اقتصادی، سیاسی و نیز سهمخواهی داشت استان تصمیم به تصویب و ارسال آن به شورایعالی گرفت. حالا با جابهجایی عالیترین مقام اجرایی استان و نماینده مردم همدان در مجلس، طرح جامع همدان برای اعمال اصلاحاتی به همدان بازگردانده شده که سبب بالاگرفتن اختلافات قبلی شده است. در چنین شرایطی فرماندار همدان برای دور هم نشستن موافقان و مخالفان کنار یکدیگر و بحث و گفتوگو درباره مشکلات طرح، جلسهای با حضور تعدادی از مهندسان شهرساز و مسئولان برگزار کرد.
برخلاف پیشبینی میزبان، در این جلسه مسئولان مربوطه در شورای شهر و شهردار همدان حضور نیافتند وتعدادی از مسئولان استانی، یک نفر از اعضای شورای شهر، تعدادی از کارکنان شهرداری و مهندسان و متخصصان حضور داشتند که برخی از آنها نظرات خود را درباره طرح جامع همدان و تغییراتی که باید صورت بگیرند، بیان کردند.
محمدخلیل البرزنیا، کارشناس شهرسازی:
کمبود سرانههای عمومی مشکل اصلی شهر است نه مسکن
طرح جامع شهر همدان در سال۹۸ یکسری مشکلات و کمبودها داشت که در طرح فعلی هم کماکان همان مشکلات وجوددارند.
طبق اطلاعات موجود در طرح جامع، کمبود سرانههای عمومی از مشکلات جدی طرح است.
بهطور کلی در این طرح ۳موضوع به چشم میخورد:
1- طبق پیشنهاد مشاور برای افق شهر همدان، برای سرانه مسکن جمعیت ۷۵۰هزار نفری، ۳۰۴هکتار زمین مسکنی نیاز است تا از سرانه ۲۹متر مربعی به ۳۰۵مترمربعی برای هر نفر برسیم.
2- مسأله بعدی شبکه معابر، حمل و نقل و پارکینگ است، که طبق اطلاعات موجود در طرح جامع همدان و طبق استاندارد اعلامشده از سوی شورایعالی شهرسازی و معماری، با کمبود ۳۱۱هکتاری زمین برای رسیدن این هدف مواجه هستیم؛ این کمبود سبب ترافیک در شهر شده است.
3- اما فاجعه در بخش کمبود کاربریهای عمومی است. برای ساخت و ایجاد فضای سبز، مراکز آموزشی، فرهنگی و مذهبی، 940هکتار کمبود زمین برای رسیدن به استاندارد شورایعالی برای جمعیت۷۰۰هزار نفری وجوددارد.
البته 850هکتار در شرایط کنونی کم داریم که در کمیته فنی کشور گفتند برای رفع همه کمبودها مطابق با طرح جامع تهیهشده، چه بهصورت درونزا یا بیرونزا، ۱۵۵۰هکتار زمین باید در همدان تأمین شود.
اما موضوع دیگر درباره کاهش محدوده بیش از ۱۵۰۰هکتار زمین در طرح جامع "طرح و تدوین" است. برای اینکه باغات ساختهشده در همدان تخریب نشوند و ساخت و ساز معقول در باغات وجود داشته باشد مسئولان استان همدان برای گرفتن مصوبه به شورایعالی رفتند. بنابر پیگیریها، کمیته فنی شورایعالی مصوبهای با این عنوان داد: "با توجه به اینکه باغات موضوع مغایرت سوم ابلاغشده هیچگونه عملکرد شهری نداشته و ضرورت به قرارگیری باغات در محدوده شهر وجودندارد لذا کمیته فنی بهترین اهرم قانونی ممکن برای حفظ کاربری باغات را خروج این باغات از محدوده شهر میداند." که بر این اساس و طبق مصوبه شورایعالی، شهر همدان نزدیک به ۱۵۵۰هکتار کوچک شد.
طبق پژوهشهای بنده درباره باغات حذفشده از داخل محدوده، از آن تاریخ به بعد حدود ۱۷۰۰ ساختمان غیرمجاز در باغات همدان ساخته شده است. ساخت غیرمجاز آنها سببشده حدود ۵همت پول از جیب شهرداری و نظام مهندسی همدان بپرد و باغات نیز بیش از حد تخریب شوند.
مشکل بعدی، فرآیند تصویب طرحهای جامع در شورایعالی است که بهطور معمول حداقل ۵سال زمان میبرد و اگر از سوی مسئولان شهری مشخص، تحت فشار باشند حداقل ۲سال وقت برای تصویب طرح لازم است. با توجه به اینکه آقای حاجیبابایی نایب رئیس و آقای صوفی عضو کمیسیون عمران مجلس هستند، بهنظر میرسد باید قوانین مربوط به شورایعالی شهرسازی و معماری بازنگری شده و یک لایحه 2فوریتی برای اصلاح آن گرفته شود.
۱۰۵شورایعالی در کشور وجوددارد که هیچکدام پاسخگوی مردم نیستند. نمیگوییم آنها حذف شوند فقط قوانین مربوط به آنها باید تغییر کند. چون منشأ بسیاری از مشکلات شهری، کشوری، اقتصادی و اجتماعی شوراهای عالی است.
مشکل دیگر هم مربوط به کمیسیون ماده۵ است که باید برای چگونگی تحقق کاربریهای عمومی شهر تصمیمگیری کند.
روحا... امیدقانع، کارشناس شهرسازی:
همدان نیاز اورژانسی به خدمات دارد
همدان نیاز فوری و اورژانسی به توسعه خدمات دارد. شاید برخی منتقدان توصیه به افزایش ارتفاع و تراکم میکنند اما این نوع توسعه مناسب ظرفیتهای شهر نیست و حتی برای آن سمی است.
شهر همدان در ساعات مختلف با تراکم ترافیک مواجه است که سبب بروز مشکلات جدی مانند گرمشدن هوا شده است. در شهرسازی عنوانی با نام جزایر گرمازا وجوددارد که به طرز عجیبی این اتفاق در همدان رخ داده است. بهعنوان نمونه در محله پردیس برف میآید ولی در مناطقی مانند مهدیه همزمان نم باران میبارد. مگر فاصله این ۲محله چقدر است که این همه تفاوت آب و هوایی دارند؟
برای همدانی که همیشه باید خنک باشد نباید چنین اتفاقی بیفتد. در واقع با افزایش تراکم در شهرها دچار شکلگیری جزایر گرمازا میشویم.
پس باید مقدار زیادی زمین به همدان اضافه شود و برای اینکه منتقدان افزایش محدوده را دچار نگرانی نکند میتوانیم از الفاظی مانند نیاز به محلات، محرکهای توسعه، افزایش محدوده و... استفاده کنیم. باید تفکرها را در حوزه شهرسازی همدان تغییر بدهیم.
جمعیت تنها یک فاکتور برای توسعه است. ۲نوع مهاجرت وجوددارد؛ درونزا و برونزا. چه اشکالی دارد کسانی که در آپارتمانها زندگی میکنند یک ویلا در خارج از شهر هم داشته باشند؟ در همه جای دنیا چنین اتفاقی افتاده و بسیاری از افراد در ویلاهای خارج از شهر زندگی میکنند.
ما نباید از افزایش ۳هزار هکتاری شهر نگران باشیم.
همدان باید به جایگاه رفیع خود برسد.
حسن سجادزاده، استاد دانشگاه معماری بوعلی سینا:
میخواهم بهترین طرح جامع برای همدان ابلاغ شود
حدود ۱۰سال است که طرح جامع قصه پرغصه شهر همدان شده و با چالشهایی مواجه است.
انتخاب مشاور غیربومی و بروزنبودن طرح جامع همدان مطابق با طرحهای دنیا ۲مشکل اساسی است.
من از ابتدا با طرح جامع همدان مخالف بودم ولی حالا که از شورایعالی برگشته میتوانیم برخی ملاحظات را در آن اعمال کنیم.
همدان باغشهر است و باید در این طرح به آن پرداخته شود. همچنین طرح جامع باید چشمانداز توسعه داشته باشد. درست است که جزو ۱۰۰شهرساز امضاکننده بیانیه معروف هستم ولی الان قصد داریم بهترین طرح برای همدان ابلاغ شود.
الحاق اراضی میتواند برای شهر خوب باشد و از طرفی هم میتواند بد باشد. اگر بخواهیم اولویت را به تغییر کاربری زمینهای داخل شهر بدهیم انجام توافقات آنها بسیار زمانبر هستند اما بهنظرم اولویت با اینهاست.
مشکل ما الحاق نیست بلکه الحاق باید محرکهای توسعه داشته باشد.
الحاق در ایران تجربههای خوب و بد دارد. تجربههای بد این است که فضاهایی به شهرها الحاق میشوند و پس از ساخت وساز به حاشیه شهر و خوابگاه تبدیل میشوند.
نمونه تجربههای خوب هم در مالزی وجوددارد. ایجاد شهرک اداری میتواند کمک زیادی به شهر همدان داشته باشد. موضوع بعدی طرح جامع همدان تأمین کمبود سرانههای عمومی است.
برای چنین کاربریهایی زمینهایی در داخل شهر وجوددارند اما از آنها بهدرستی استفاده نشده است. پس توسعه شهر برای افزایش سرانههای عمومی نیاز است.
تمام طرحهای جامع باید رویکرد محلهمحوری داشته باشند.
عباس صوفی، نماینده مردم همدان و فامنین:
تکلیف کوی آزادگان مشخص شود
میگویند طرح جامع شهر همدان را شما از شورایعالی شهرسازی و معماری برگرداندهای، در صورتی که این درست نیست. استاندار نامهای به وزیر راه و شهرسازی نامه ارسال و عنوان کرده که طرح مشکلاتی دارد که باید رفع شود و بنده هم موافق و مدافع برگرداندن طرح بودم و موضوع را پیگیری کردهام.
حرف من انجام کار کارشناسی است نه الحاق زمین به شهر.
این طرح چند مشکل دارد:
1- قرار است شهر جدید اکباتانا ساخته شود. زمینهایی در ۴کیلومتری محل دفن زبالههای همدان برای ساخت این شهر تملک میشود. آنجا روزی هزارتن زباله دفن میشود. من نماینده مردم هستم نه نماینده عدهای که در زبالهدانی برای مردم زمین تملک میکنند.
در شهر همدان بهخوبی میتوانیم ظرفیتسازی کنیم چرا ظرفیتهای داخل را رها کنیم و به سمت ساخت شهر جدید برویم؟
2- بانکها قدرت پرداخت تسهیلات ندارند. موضوع کارگزاری دولت برای ساخت با مشکل مواجه شده پس ما باید به مردم واجد شرایط زمین بدهیم و سرانههای عمومی را آماده کنیم تا آنها بتوانند خانه بسازند؛ این جزو تکالیف دولت است.
وقتی شهرداری حدود ۵۰۰هکتار و دولت هم نزدیک به ۵۰۰هکتار زمین دارد. درست است که با مالکان به مشکل خوردهاند اما به هرحال زمین دولتی هست. چرا باید اجازه بدهیم برخیها در زبالهدانی زمین تملک کنند و مردم را آنجا ساکن کنند؟
3- چند سال است که همدان بهخاطر ترافیک با مشکلات مواجه شده است؟ ولی در این طرح کمربندی درنظر گرفته نشده است.
3- برخی در مناطقی مانند کوی آزادگان (بلوار جوان و دامنه الوند)، کوی شمس، پشت آگاهی حصار امام(ره) و چندین بلوک دیگر ساخت و سازهای غیرمجاز کردهاندکه باید تعیین تکلیف شوند. اینها مال مردم هستند نه بنده یا اقوام بنده. عده زیادی از کوی آزادگان ناراضی هستند که باید در طرح جامع مشخص شوند.
4- پارک ۲۵۰هکتاری ساختیم ولی شبکه معابر ندارد. پارک ۱۰هکتاری نداریم که همه اینها باید در طرح جامع وجودداشته باشد.
5- چرا مخالفان در این جلسه دعوت شدهاند ولی حضور ندارند؟ بنده که متولی نبودم، فرماندار همه را دعوت کرده، چرا نیامدند؟ آنها در فضای مجازی بهدنبال جوسازی هستند و بهدنبال بحث کارشناسی بودند، پس چرا به این جلسه کارشناسی نیامدند؟
6- سال۹۸ که بنده شهردار همدان بودم این طرح آماده تصویب بود. آن زمان هرمتر آپارتمان با ۲ونیم میلیون تومان ساخته میشد که با یک وام ۳۵۰میلیون تومانی مسکن ملی میتوانستیم یک واحد ۱۲۰متری بسازیم، اما امروز با وام ۵۵۰میلیونی و هر متر ۱۵میلیون تومان باید مسکن ملی بسازیم.
از کسانی که بهدنبال این هستند که چرا الحاق به شهر صورت بگیرد دلیل اینکه چرا طرح مصوب نشد را پیگیری کنند.
مسئول ضررزدن به ۵۰هزار متقاضی مسکن ملی کیست؟
۵_ نظر مشاور در طرح اعمال نشده، نظر او به ایجاد سایت بلندمرتبهسازی است ولی در طرح جامع دیده نشده است.
بنده موافق الحاق نیستم بلکه موافق عقلانیت در تصمیمگیری و بدون اختلاف هستم. بنده میگویم وقتی ایستگاه راهآهن ساخته شده چرا ۵هزارمیلیارد تومان دیگر برای انتقال آن به داخل شهر هزینه کنیم؟ بلکه باید از زمینهای شهرداری برای ساخت وساز استفاده کرده و شهر را به آن سمت توسعه بدهیم.
ما باید برای همدان بزرگ فکر کنیم و کوتهنگر نباشیم.
راه و شهرسازی طرح جامع را باید تا پایان همین سال به اتمام برساند ولی باید با نظر کارشناسان باشد.
مسعود کردلو، انبوهساز:
داخل شهر را رها کرده و به فکر الحاق هستیم
در سالیان متمادی مناطقی به شهر همدان الحاق و سبب بزرگشدن شهر شدهاند، مناطق و روستاهایی هم که به شهر الحاق نشده توسط شهر بلعیده شدهاند، بهطوریکه اجازه ندادهایم خدمات کافی به آنها برسد.
بهطور مثال محلههای منوچهری و چرمسازی رها شدند و در کنار آنها شهرک مدرس به شهر الحاق و ساخته شد که البته همین شهرک هم در حال حاضر نمیتواند به ساکنان خود خدمات کافی بدهد.
محله خضر رها شد و در نزدیکی آن اراضی شهرک مدنی الحاق و ساخته شد.
حصار امام(ره) و اسلامشهر رها شدند و شهرک فرهنگیان را ساختیم.
آنقدر برای الحاق اراضی اصرار نکنید که سبب شود مردم و داخل شهر را رها کنید.
نباید تک بعدی فکر کنیم. جمعیت شهر همدان، که البته هنوز روی عدد آن به توافق نرسیدهایم، را رها نکنیم.
هرچقدر میتوانید زمین به شهر الحاق کنید ولی داخل شهر را رها نکنید. برای ساخت کاربریهای عمومی مانند ورزشگاه، پارک، کتابخانه و... به اندازه کافی زمین در داخل شهر وجوددارد ولی در حال تفکیک آنها هستیم.
پارکهای آمادای، ولایت و سداکباتان رها شدهاند و فکری برای آنها نمیکنیم. بهجای ۲هزار هکتاری که امروز میگویید نیاز همدان است ۸هزار هکتار الحاق کنید ولی کمک کنید کاربریهای عمومی بهصورت واقعی و نه در حد شعار در داخل شهر ساخته شود.
غزل اسلامی، خبرنگار همدانپیام:
موافقان رو برگرداندند
از سال۹۵ که مطالعات طرح جامع همدان آغاز شد ۹سال میگذرد. در این مدت در راه و شهرسازی ۴مدیرکل و در مجلس ۳نماینده عوض شده، این زمان زیادی برای مطالعه یک طرح است.
در این مدت بهعنوان روزنامهنگار نشستها و وبینارهای مختلف با کارشناسان و مسئولان حاضر در جلسه برگزار کرده و مصاحبهها و گزارشهای متعددی درباره چگونگی توسعه شهر و تغییر کاربریها نوشتهام، که همه معتقد به توسعه شهر با شروط لازم بودهاند.
اما در نهایت سال گذشته وقتی طرح برای تصویب و ارسال به شورای عالی شهرسازی و معماری بهطور ضربالاجل امضا شد توسط همین مسئولان و کارشناسانی بود که امروز بانی مراسم بوده و دور میز نشستهاند.
سوال نخست: چه اتفاقی افتاده مسئولان و کارشناسانی که سال گذشته موافق طرح بوده و آن را برای ارسال به شورایعالی امضا کردند امسال با اقدام آقای صوفی برای بازگرداندن طرح راضی هستند و مراسم برگزار میکنند؟
سوال دوم: این طرح ۹سال در دست مطالعه بوده، برای بازنگری مجدد به چقدر زمان نیاز است؟
مسلم مخفی، فرماندار همدان:
کمبود زمین، همدان را قفل کرده است
به علت کمبود زمین و محصور شدن شهر، همدان قفل شده است و نمیتوانیم پروژههای بزرگ در این شهر انجام دهیم.
سرانه آموزشی و ورزشی در شهرستان همدان از همه شهرستانهای استان پایینتر است. خیرانی آماده ساخت مدرسه و مسجد و مرکز فرهنگی هستند اما زمین نداریم که بتوانیم سرانهها را افزایش دهیم.
چندین سال است درگیر اختصاص زمین به بیمارستان هزار تختخوابی هستیم، این امتیاز ویژهای برای استان است که نباید به راحتی از دستش بدهیم.
چند سال باید معطل ساخت میدان میوه و تره بار باشیم،2دهه همدان معطل تکمیل این میدان است.
مشکل مسکن همدان حل نشود، مسأله اجتماعی پیش میآید و بخش عمدهای از قیمت مسکن در همدان به علت زمین است. به علت پایین بودن سرانه ورزشی هزینه آن را در جای دیگر و با ایجاد آسیبهای اجتماعی باید بدهیم.
برای باز شدن گره زمین در همدان مدیران باید دور یک میز بنشینند و در ستاد توسعه و پیشرفت به دنبال راهحل برای این مسأله باشند.
حمید بادامینجات، سخنگوی شورای شهر همدان:
حرف یک مخالف صدای مردم تلقی میشود
شورای شهر، شهرداری و مردم ذینفعترین افراد و ارگانها برای طرح جامع هستند.
۱۱عضو شورای شهر همدان در خردادماه۱۴۰۲ با امضای خود مخالفت با برخی موارد طرح جامع اعلام کردند که یکی از آنها اضافهنشدن اراضی کافی به شهر بود.
ما باید برای شهر همدان سرمایه بهجا بگذاریم ولی این طرح پیوست اقتصادی ندارد.
این طرح بر بافت فرسوده تأکید شده ولی الحاق ندارد و بسیاری موارد اینچنینی.
وقتی یک نفر مخالف در این شهر حرف میزند موافقان سعی میکنند حرف نزنند تا برای آنها هزینه ایجاد نشود، در نتیجه حرف مخالفان بهعنوان حرف همه مردم تلقی میشود.
مجید صالحیامیر، مدیرکل راه و شهرسازی استان:
شهرک پرواز کمبود فضای آموزشی دارد
شهر همدان با ۹۶نفر در هکتار از پرتراکمترین شهرهای کشور است.
به همین دلیل نیاز به افزایش محدوده است.
در شهر همدان ۲۹هزار نفر واجد شرایط برای مسکن داریم که فقط برای ۱۴هزار نفر از آنها زمین تهیه کرده و اقدام کردهایم و برای بقیه واجدین شرایط امکان ساخت مسکن نداریم.
در شهرک پرواز هم زمین کافی برای ایجاد کاربریهای عمومی از جمله آموزش نداریم. بهطوریکه آموزش و پرورش هم اعلام کرد فضای آموزشی شهرک پرواز برای آن کافی نیست.
در طول سالیان گذشته شهرها و استانهای همجوار برای پروژه نهضت ملی مسکن زمین اختصاص دادند اما همدان هنوز با این مشکل مواجه است.
یوسفیان، معاون امور هماهنگی عمرانی استاندار همدان:
در طرح جامع ویژهخوری راه نیندازیم
طرحهای جامع شهرها هر ۱۰سال یکبار بازنگری میشوند، چه اتفاقی افتاده که طرح همدان حدود ۱۰سال است که در دست تهیه است؟
میدانیم که به دنبال اجرای قانون هستند اما چرا از سال۹۶ تا امروز حقوق شهروندان تضییع شده است؟ همه طرح جامعها ابلاغ شدند بجز همدان.
۵۰۰هکتار از عرصه و عیان شهر درگیر اختلافات است و در کنار آن قیمت مسکن در همدان با قیمت متوسط به بالای تهران برابری میکند.
اگر موضوع مسکن را به عنوان مولفه نیاز اجتماعی تعریف کردهایم زیرساخت آن تأمین زمین است. زمینها ۱۴۸هکتاری که برای ساخت مسکن ملی درنظر گرفتهایم واقعا دچار مشکل است، بهطوریکه جمعه گذشته با حضور رئیس جمهوری و وزرا بررسی شد. پس باید بستر تولید مسکن را مهیا کنیم.
در طرح جامع باید حقوق مردم را محفوظ نگه داریم.
مگر نمیگویید ۱۵۵۰هکتار کمبود اراضی داریم پس باید تأمین شود.
مگر نمیگویید زمینهای شهرداری و دولتی داریم پس بیایید فرصت ایجاد کرده و آنها را تعیین تکلیف کنیم. ولی مشکل این زمینها باید بدون اینکه ویژهخواری راه بیفتد، حل شود. چون این موضوع دغدغه جدی دستگاههای نظارتی است.
حمیدرضا حاجیبابایی، نماینده ادوار مختلف:
کمبود زمین اجرای پروژهها را عقب انداخت
حمیدرضا حاجیبابایی، نماینده ادوار مختلف اینکه زمین ندادند نتوانستیم اجرا کنیم.
بهعنوان نمونه برای ساخت بیمارستان هزار تختخوابی هر جای همدان زمین تعیین کردیم، نگذاشتند و هربار به دلایلی گفتند، نمیشود! در صورتیکه با ساخت این بیمارستان به اندازه یک مورد مولدسازی اصفهان که ۳۵هزار میلیاردتومان بود پول به همدان میآوردیم.
مثال دیگر اینکه، ۳دانشگاه صنعتی برای همدان، کرمانشاه و آذربایجان غربی مصوب کردیم که کرمانشاه بلافاصله ۱۵۰هکتار و آذربایجان ۲۰۰هکتار زمین برای ساخت اختصاص دادند ولی همدان یک متر هم نداد.
برای شهرک ولیعصر میخواهیم ورزشگاه بسازیم ولی زمین نیست.
حالا متخصصان گفتهاند برای ساخت ۵۰هزار واحد مسکونی به ۲هزار هکتار زمین نیاز است. پس همه کارشناسان همدان دور هم جمع شوند و حدود ۲هزار هکتار زمین برای ساخت آنها تعیین کرده و در طرح جامع به شهر اضافه کنند.
از این مقدار زمین، پس از تفکیک باید سهم معابر، کاربریهای عمومی و مالک بهطور قانونی جدا شود و بقیه آن بهنام دولت شده و در آن ساخت و ساز شود.
شهرداری هم مکلف است مجوز ساخت ۴طبقه را در این مناطق بدهد که ۲طبقه سهم پیمانکار و ۲طبقه سهم مالکان شود.
در این طرح قصد داریم با انبوهسازان همکاری کنیم، زیرا بانکها پولی برای وامدهی ندارند.
برای ساخت و تکمیل شهرک پرواز به ۲۰۰میلیارد تومان تسهیلات نیاز بود ولی از صندوق قرض کردیم.
بهنظرم این شهرک تا ۱۵سال آینده هم ساخته نمیشود چون نه مردم پول دارند و نه بانکها پولی برای پرداخت تسهیلات دارند. خواسته من خانهدارشدن مردم است ولی اجازه نمیدهند برایشان خانه بسازیم.