یکی از مشکلاتی که درمان آن هزینههای زیادی را به همراه دارد، دنداندرد است. این درد نه تنها بزرگ و کوچک، بلکه زن و مرد، پیر و جوان نمیشناسد و هر کسی، از هر قشری، تجربه دنداندرد را داشته است.
اما آنچه در حال حاضر درد دندان را برای بسیاری مضاعف کرده، هزینههای بسیار بالای درمان آن است. فرد از یک سو باید درد طاقتفرسای دنداندرد را تحمل کند و از سوی دیگر با هزینههای سرسامآوری مواجه است که با دخل و خرج او همخوانی ندارد.
در چنین شرایطی، برخی از مردم ناچارند درد دندان را تحمل کنند و با آن دست و پنجه نرم کنند، زیرا هزینههای پُرکردن و عصبکشی بسیار زیاد است و این موضوع برخی از اقشار جامعه را با مشکلات جدی روبهرو کرده است.
چندسالی میشود دنداندرد به یکی از مشکلات شایع در بین مردم تبدیل شده است که بسیاری از افراد در سنین مختلف به آن مبتلا میشوند. این درد میتواند ناشی از عواملی مانند پوسیدگی دندان، التهاب لثه، عفونتهای دندانی، مشکلات فکی و یا حتی فشارهای عصبی باشد. برای درمان دنداندرد، مراجعه به دندانپزشک و انجام درمانهای مختلف نظیر پرکردن دندان، درمان ریشه، جراحیهای دندانی و پروتزهای دندانی ضروری است.
همچنین طبق آمار بهدست آمده، هر ایرانی ۶ دندان پوسیده دارد که امروزه در کشور ما به دلایل متعدد، پوسیدگی دندان به عنوان یک معضل جدی مطرح است؛ به طوری که متأسفانه در افراد بالای ۶۵ سال در ایران بیش از ۵۵درصد افراد دندان ندارند، و در ۳۰ تا ۴۰ سالگی که سنین برجسته فعالیت اجتماعی است، بین ۱۲ تا ۱۳ دندان در هر فرد از بین رفته است.
اما یکی از مشکلات عمدهای که بیماران با آن مواجه هستند، تعرفههای بالای درمان دندانپزشکی است که میتواند بار مالی زیادی بر دوش خانوادهها بگذارد. تعرفههای بالای خدمات دندانپزشکی به ویژه در بخشهایی همچون جراحیهای دندان، درمان ریشه، ارتودنسی و پروتزها، مشکلات زیادی برای اقشار مختلف جامعه ایجاد کرده است. به طور خاص، بسیاری از بیماران برای درمانهای اساسی و پیشگیرانه مانند پرکردن دندان یا معاینههای روتین قادر به پرداخت هزینههای بالا نیستند و همین امر سبب میشود که در صورت بروز مشکلات جدیتر، مجبور به انجام درمانهای پیچیدهتری شوند که هزینه بیشتری دارند.
بر اساس آمارهای موجود، در حال حاضر هزینههای دندانپزشکی برای بسیاری از افراد به ویژه در مناطق با درآمد پایین، به یک معضل تبدیل شده است. این موضوع به ویژه در شرایط اقتصادی کنونی که نرخ تورم و هزینههای زندگی در حال افزایش است، شدت بیشتری یافته است. برای مثال، هزینه درمان ریشه یا جراحیهای دندانی میتواند برای بسیاری از بیماران غیرقابل تحمل باشد، به طوری که برخی از آنها مجبور به گذشتن از درمانهای ضروری میشوند که ممکن است در آینده عواقب جدیتری داشته باشد.
با وجود تعرفههای بالا و چالشهای مالی پیشروی بیماران در حوزه دندانپزشکی، به تازگی پروانه نخستین بیمارستان تخصصی دندانپزشکی دولتی کشور در شهرستان بهار استان همدان صادر شده است. این بیمارستان از سال ۱۴۰۰ فعالیت خود را آغاز کرده و توانسته است در مدت کوتاهی، خدمات قابل توجهی به مراجعان ارائه دهد.
بیمارستان پورسینا که بهعنوان یکی از معدود بیمارستانهای دندانپزشکی در کشور و نخستین در غرب ایران فعالیت میکند، با هدف تسهیل دسترسی مردم به خدمات دندانپزشکی با تعرفه دولتی تأسیس شده است، خدمات این بیمارستان در حال حاضر بهصورت ۲ شیفت صبح و بعدازظهر ارائه میشود.
رئیس بیمارستان پورسینا با اعلام این خبر بیان کرد: بیمارستان پورسینا یکی از زیرمجموعههای دانشگاه علوم پزشکی است و به تازگی برای نخستین بار پذیرش بیماران دولتی دندانپزشکی را آغاز کرده است. این اقدام مهم، چند روز پیش از نوروز امسال محقق شد و گامی بزرگ برای ارتقای خدمات دندانپزشکی دولتی به شمار میرود.
امیرحسین امام در گفتوگو با همدانپیام افزود که در این بیمارستان، ۲ نوع خدمت دندانپزشکی به صورت سرپایی و تحت بیهوشی به بیماران ارائه میشود و خوشبختانه این مرکز در سالهای گذشته همواره حائز رتبه برتر در ارائه خدمات دندانپزشکی تحت بیهوشی به بیماران خاص و اطفال در سطح کشور شده است.
امیرحسین امام با اعلام اینکه بیمارستان از هفته سوم فروردین ۱۴۰۴ به صورت ۲ شیفته و در ۲ نوبت صبح و عصر نسبت به خدمترسانی به بیماران اقدام خواهد کرد، یادآور شد که خدمات تخصصی دندانپزشکی شامل درمان ریشه، ترمیمی و زیبایی، جراحی فک و صورت و دندانپزشکی کودکان در درمانگاه این بیمارستان با تعرفه دولتی به عموم مردم ارائه میشود.
وی در ادامه یادآور شد: در سال ۱۴۰۳، بیش از ۳۴ هزار و ۵۹ خدمات درمانی به بیماران ارائه شده که نشاندهنده استقبال بالا و نیاز مبرم منطقه به چنین مرکزی است؛ اگرچه با وجود برخی چالشها در زمینه تأمین نیروی انسانی و نوبتدهی، بیمارستان در مسیر ارتقا و گسترش خدمات قرار دارد و افق بلندمدت آن فعالیت شبانهروزی به همراه اورژانس دندانپزشکی است که پروانه لازم برای آن نیز صادر شده است.
رئیس بیمارستان تخصصی دندانپزشکی پورسینا همدان با اشاره به اینکه تأسیس این مرکز در شرایط فعلی، اقدامی ارزشمند در مسیر تحقق عدالت درمانی و کاهش فشار مالی ناشی از خدمات دندانپزشکی برای مردم منطقه محسوب میشود، تصریح کرد: تمامی خدمات دندانپزشکی با تعرفه دولتی و با دریافت کد سیام به بیماران ارائه میشود؛ البته این نکته حائز اهمیت است که دندانپزشکی به دلیل پیچیدگیها و هزینههای بالای درمان، نمیتواند با کمترین هزینه ممکن ارائه شود، بهویژه زمانی که بیمهها در نظر گرفته شوند.
امیرحسین امام تأکید کرد که تطبیق خدمات دندانپزشکی با تعرفههای بیمهای میتواند تأثیرات زیادی بر کیفیت و دسترسی به خدمات درمانی داشته باشد، اما برای رسیدن به این هدف نیاز به هماهنگیهای بیشتر و بهبود ساختارهای موجود است تا ضمن حفظ کیفیت خدمات، هزینهها به نحوی مدیریت شوند که برای بیماران قابل پرداخت باشد.