اقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب شهریورماه ۱۳۸۹ آن را به عنوان روشی برای مقابله با تحریمها مطرح کردند، از مهمترین مقولهها نزد کارشناسان اقتصادی است.
البته مقام معظم رهبری ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۲، سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ و بر اجرای بیدرنگ و با زمانبندی مشخص آن تأکید کردند.
از آن زمان تاکنون روندهای مختلفی در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی به ویژه «تأمین رشد پویا و بهبود شاخصهای مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشمانداز ۲۰ ساله» شکل گرفته و گاهی نتایجی را در پی داشته است.
یکی از نکات قابل توجه در اقتصاد مقاومتی، بیاثر کردن تحریمهای ظالمانه دشمنان است. کما اینکه مقام معظم رهبری تأکید داشتهاند که “ما باید اقتصادمان را جوری تنظیم و برنامهریزی کنیم که با وجود تحریم هم بتوانیم کشور را به خوبی اداره کنیم”.
در این میان توجه به تولید داخلی و تلاش برای تقویت آن بسیار حائز اهمیت است. موضوعی که با مقوله کارآفرینی به عنوان یکی از نیازهای اساسی کشور در مسیر دستیابی به توسعه کاملا مرتبط است.
جامعه ما اگر به دنبال بهرهمندی از آثار مطلوب اقتصاد مقاومتی به ویژه در تولید و اشتغال است، باید کارآفرینی را مورد توجه قرار دهد تا هم زمینههای رشد اقتصادی فراهم شود و هم شاهد افزایش سرمایه باشیم.
بر این اساس، یکی از راهکارهای مناسب و مؤثر برای توانمندسازی اقتصاد، توجه به مقوله کارآفرینی است؛ زیراکه این مهم از جمله نیازهای مهم و اساسی یک جامعه در راستای توسعه پایدار به شمار میرود.
از طرفی، تولید ثروت و خلق سرمایه بهعنوان یک عامل مهم و کلیدی در رشد اقتصادی که به دنبال تولید علم و فناوری باید شکل بگیرد، مستلزم تقویت کارآفرینی و رونق آن در ابعاد مختلف است.
تمام اینها حکایت از این نکته کلیدی دارد که اقتصاد مقاومتی یک نیاز مهم و اساسی برای جامعه در مسیر دستیابی به پیشرفت و توسعه است. نیازی که برآورده شدن آن مستلزم رونق کارآفرینی در جامعه است. از این رو، کارآفرینی باید بهگونهای در سطح کشور تقویت شود که هم به بهبود فضای کسب و کار بینجامد و هم در نگاه کلی و فراگیر، پایههای اقتصاد مقاومتی را محکم کند و در نهایت شاخصهای مهم توسعه را ارتقا بخشد.
این مسیر در حال حاضر کاملا هموار نیست و هنوز موانع ریز و درشت فراوانی وجود دارد که باید مرتفع شود تا در آینده شاهد رونق کارآفرینی و به دنبال آن رونق تولید، اشتغال و رشد اقتصادی باشیم.