1403-01-271403-02-06bool(false) سیب‌زمینی‌کاران مصرف آب را مدیریت کنند همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Thu, April 25, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  82624 تاریخ انتشار:  1396-07-21 - 05:45 تعداد بازدید:  572
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

در همایش ملی سیب زمینی ایران مطرح شد
سیب‌زمینی‌کاران مصرف آب را مدیریت کنند

نویسنده : فاطمه امیری

اقتصادی

 ■ عایدی 10 هزار میلیارد تومانی کشاورزان همدانی

 همایش ملی سیب زمینی ایران به مدت دو روز در استان همدان در حال برگزاری است. روز گذشته مراسم افتتاحیه این همایش در سالن
 آیت‌ ا... بهاری در شهرستان بهار با حضور میهمانانی از 24 استان کشور و مدیران ملی و استانی برگزار شد.
60 درصد سیب زمینی استان در بهار تولید می شود
خسرو طالبی رحیق،  نایب رییس انجمن ملی سیب زمینی ایران نیز در این همایش  با تاکید بر اینکه محصول سیب زمینی یک محصول مهم و استراتژیک است و نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور را ایفا می کند افزود: 50 درصد صادرات محصول سیب زمینی کشور از همدان انجام می شود همچنین این استان رتبه نخست را در بارانداز محصول سیب زمینی به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: از تولید بیش از نهصد هزار تن محصول سیب زمینی در استان همدان 60 درصد توسط سیب زمینی کاران بهار کشت میشود همچنین 70 درصد صادرات سیب زمینی استان توسط صادرکنندگان بهاری انجام شده و 75 درصد سردخانه های نگهداری سیب زمینی استان در این شهرستان قرار دارند.
طالبی ادامه داد: استان همدان مستعد سرمایه گذاری در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی سیب زمینی و فرآوری این محصول بویژه در راستای هدفمند و پایدار کردن صادرات است که نیازمند توجه خاص مسئولان این استان
می‌باشد.
نایب رییس انجمن ملی سیب زمینی ایران  یادآور شد: همچنین سیستم آبیاری بارانی اراضی زیر کشت سیب زمینی می بایست با سیستم های نوین آبیاری قطره ای جایگزین شود که در افزایش راندمان مصرف آب اثرگذاری چشمگیری خواهد داشت همچنین اعطای به موقع مشوق های صادراتی در افزایش صادرات سیب زمینی نقش مهمی دارد.
وجود 700 هزار چاه آب غیرمجاز در کشور
رییس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق ایران و مشاور عالی وزارت جهاد کشاورزی در سومین همایش ملی سیب زمینی ایران گفت: در این همایش همه باید از یکدیگر مطالبه داشته باشند و آسیب شناسی شود که چرا به اهداف توسعه بخش  نرسیده ایم سپس برای حل مشکلات برنامه زمانبندی ارایه شود و مسایل حل شود.
محمدحسین شریعتمدار گفت: اگر برای کنترل مصرف آب برنامه نداشته باشیم قطعا با مشکل جدی مواجه خواهیم شد برای اینکه آینده وضعیت خود را بدون توجه به بحران آب ببینیم باید به وضعیت همسایگان غربی بخصوص سوریه و عراق نگاهی بیاندازیم.
وی تعداد دشت‌های ممنوعه در دهه 50 را 22 دشت دانست که اکنون به 320 دشت رسیده است و گفت: متوسط روان آب‌های ما در 47 ساله اخیر 88 میلیارد متر مکعب بوده و اکنون به 45.5 میلیون مترمکعب رسیده است.
شریعتمدار با اشاره به افزایش تعداد چاه‌ها از 50 هزار حلقه چاه در سال 51 به 700 هزار حلقه چاه در سال 94 ادامه داد: میزان تخلیه هر چاه از حدود 200 هزار متر مکعب در سال، اکنون به 57 هزار متر مکعب با برداشت از سطح عمیق‌تری رسیده است.
وی ادامه داد: در حالی که میانگین جهانی شاخص بهره‌وری منابع آبی یک دلار و 54سنت تولید محصول به ازای استفاده از هر مترمکعب آب است، در ایران به ازای این مقدار آب، تنها 77سنت محصول تولید می‌شود. این آمار نشان دهنده اهمیت بازنگری در تولید محصولات کشاورزی و ضرورت افزایش بهره وری است.
عایدی ده هزار میلیارد تومانی کشاورزان همدانی
استاندار همدان در این همایش گفت: استان همدان علیرغم اینکه با محدودیت های آب و خاک مواجه است اما در تولید محصول سیب زمینی رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است همچنین این استان در زمینه بسیاری دیگر از محصولات از جمله کشت سیر، گردو ،گیاهان دارویی و نژاد گوسفند مهربان در سطح کشور دارای  رتبه شاخص است.
محمد ناصر نیکبخت افزود: با تدابیری که اندیشیده خواهد شد با صرفه جویی در مصرف آب و افزایش راندمان تولید در واحد سطح امید است بتوانیم کمبود آب و خاک در استان را جبران کنیم و از این منابع با استفاده بهینه بهره گیریم.
وی ادامه داد: هم اکنون در ایران به ازای مصرف هر یک متر مکعب آب 77 سنت ارزش ایجاد می شود در حالیکه این عدد در دنیا یک و نیم دلار است بنابراین می طلبد بخش کشاورزی با  افزایش راندمان و کاهش مصرف آب در حفظ امنیت غذایی و محیط زیست توازن ایجاد کند که در سطح استان همدان این امر صورت گرفته است.
نیکبخت اضافه کرد: به منظور افزایش رشد اقتصادی کشور ، سه درصد بواسطه افزایش بهره وری حاصل خواهد شد بعبارت دیگر با کاهش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی تولیدات این بخش بایست افزایش یابد برای مثال در محصول سیب زمینی در سال های گذشته متوسط تولید 37 تن در هکتار بود که هم اکنون به 42 تن در هکتار در استان همدان افزایش یافته است این در حالی است که میانگین تولید سیب زمینی در واحد سطح در سطح کشور 32 تن است البته کشاورز نمونه در استان تا 105 تن در هکتار نیز موفق به تولید سیب زمینی شده است.
وی با بیان اینکه باید آب را طلا بدانیم، گفت: با این حال کشت محصول سیب زمینی با وجود محدودیت آب درست نیست اما با بهره گیری از دانش روز از جمله مکانیزاسیون و بهره گیری از سیستم های نوین آبیاری می توان تولید این محصول را مقرون به صرفه کرد. همچنین پس از کاشت و برداشت برای صنایع تبدیلی و تکمیلی این محصول باید فکری اندیشیده شود.
استاندار همدان با بیان اینکه صنایع تبدیلی سیب زمینی در استان همدان کافی نیست و کلا وجود ندارد خاطر نشان کرد: کشاورز پس از تولید نباید نگران فروش محصول خود باشد بلکه می‌بایست با ایجاد ظرفیت در صنایع تبدیلی و تکمیلی زمینه برای فرآوری این محصول در سطح استان فراهم آید.
وی با اشاره به مسدود ساختن دو هزار حلقه چاه آب غیر مجاز گفت: متاسفانه از چاه های آب مجاز نیز بهره برداری بیش از سهمیه صورت می گیرد که با نصب کنتور های هوشمند سعی در مدیریت مصرف آب در مزارع کشاورزی شده است.
وی با اشاره به فروش محصولات کشاورزی خاطر نشان کرد: ده هزار میلیارد تومان ارزش محصولات کشاورزی استان است که عاید کشاورزان می شود اگر بخشی از این میزان سرمایه در صندوق یا تشکل ویژه کشاورزان ذخیره شده و برای توسعه بخش سرمایه گذاری شود می تواند دو چالش مهم سرمایه و اشتغال را حل کند.
وی گفت: برای افزایش رشد اقتصادی به هشت درصد نیازمند 900 هزار میلیارد تومان و 70 میلیارد دلار ارز هستیم که تامین آن نیازمند سرمایه گذاری است بنابراین باید سرمایه گذار را مقدس بدانیم و در خدمت وی باشیم.
 افزایش 238 هزار تنی ظرفیت ذخیره سازی محصولات کشاورزی در استان
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در این همایش با اشاره به نقش بخش کشاورزی در تامین 90 درصدی امنیت غذایی کشور گفت: اشتغالزایی و زودبازده بودن بخش کشاورزی مزیت مهم این بخش بشمار می آید.
منصور رضوانی جلال ادامه داد: با رشد جمعیت جهان تا سال 2050 جمعیت کره زمین به نه میلیارد نفر خواهد رسید این در حالی است که منابع کاهش یافته اما نیاز به غذا افزایش می یابد بنابراین با اتخاذ های راهکارهایی از جمله افزایش بهره وری و تولید در واحد سطح می بایست نیاز غذایی را برآورده ساخت.
وی اظهار داشت: در بخش کشاورزی استان همدان 115 هزار نفر بهره بردار درحال فعالیت هستند و این بخش 27 درصد اشتغال استان ، 29.4 درصد ارزش افزوده بخش های اقتصادی استان و 3.7 درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه سیب زمینی با مصرف یک متر مکعب آب نسبت به برخی دیگر از محصولات کشاورزی دارای انرژی خوراکی بالاتری است افزود: 23  هزار هکتار از اراضی استان معادل 11 درصد اراضی آبی این استان زیر کشت سیب زمینی قرار دارد که نشان دهنده کاهش سطح زیر کشت این محصول در سال های اخیر است اما این کاهش سطح زیر کشت با افزایش بهره وری و افزایش تولید در واحد سطح جبران شده است.
وی گفت: برای تکمیل زنجیره تولید سیب زمینی از سطح مزارع تا بازار تدابیری اتخاذ شده از جمله افزایش ظرفیت زیرساخت ها مانند سردخانه ها در دستور کار این سازمان قرار گرفته است بطوریکه با ارایه مجوز های جدید 238هزار تن به ظرفیت سردخانه و انبار های فنی کشاورزی استان افزوده خواهد شد.
کشت فراسرزمینی رقیب سیب زمینی کشور
رییس اتاق بازرگانی ،صنایع ، معادن و کشاورزی استان همدان نیز در این همایش با بیان اینکه محصول سیب زمینی همانند گندم، جو و برنج از محصولات استراتژیک بشمار می آید گفت: در کشور سالانه 5 میلیون تن محصول سیب زمینی تولید می شود که بخش قابل توجهی از آن در داخل کشور به مصرف می رسد که نشان می دهد این محصول در سبد خانوار دارای جایگاه ویژه ای است. زبردست ادامه داد: سرانه مصرف سیب زمینی در ایران 45 کیلو گرم در سال است که نشان دهنده جایگاه ویژه سیب زمینی در سبد تغذیه ایرانیان پس از نان است .
وی افزود: با توجه به محدودیت آب در ایران کشت سیب زمینی باید تا حدودی کنترل شود زیرا مشکل آب یک مشکل جدی است که نمی توان آن را نادیده گرفت ، با توجه به میزان بارندگی های سالیانه و از طرفی برداشت غیرمجاز آب است ، با مخاطراتی روبرو شده است.
وی کشت فراسرزمینی محصول سیب زمینی را در صورتی که برای تولیدات سیب زمینی استان و کشور تبدیل به رقیب شود نامناسب ارزیابی کرد و خاطر نشان کرد: با کشت فراسرزمینی سیب زمینی در کشور های آسیای میانه قیمت این محصول کاهش می باید که باعث زیان سیب زمینی کاران خواهد شد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com