پل تاریخی «الان علیا» کبودراهنگ در آستانه ثبت ملی همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  115445 تاریخ انتشار:  1399-11-07 - 10:36 تعداد بازدید:  438
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پل تاریخی «الان علیا» کبودراهنگ در آستانه ثبت ملی

فرهنگی


 دوره صفویه را می‌توان یکی از درخشان‌ترین دوره‌های تاریخ معماری ایران دانست.
 ایجاد حکومت مرکزی مقتدر و امنیت ناشی از آن، پیشرفت در فناوری ساختمان، توسعه شهرها و هنردوستی پادشاهان صفوی، از جمله عوامل شکوفایی معماری این دوران به‌شمار می‌آیند.
پل سازه‌ای برای عبور از موانع فیزیکی است تا ضمن استفاده از فضا بتواند عبور و مرور را تسهیل کند. در دوره صفوی به جهت گسترش شبکه راه‌ها و اقبال زیادی که متوجه معماری بود، پل‌سازی از پیشرفت قابل توجهی برخوردار شد.
رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کبودراهنگ از تکمیل پرونده ثبتی پل «الان علیا» خبر داد و گفت: این اثر تاریخی در مسیر شهر گل‌تپه به سمت جاده بیجار در مسیر آب‌های جاری در جاده‌های فرعی قرار گرفته است.
مهدی غلامی، با بیان اینکه این پل قدمتی دیرینه دارد، افزود: پل «الان علیا» یک قوس دارد که با مصالح سنگی کاملاً بومیِ تراش خورده شده به ابعاد ۵۰ در ۲۵ سانتیمتر ساخته شده و دهانه این پل 4 متر و ارتفاع آن 3 متر است‌.
رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کبودراهنگ به ایسنا، گفت: طول این پل تاریخی ده متر و عرض آن 7 متر بوده که در بالای پل سنگ تراش خورده‌ای به شکل تاج وجود دارد که بر روی آن تاریخ ساخت پل که ۱۳۱۹ است، هک شده است.
غلامی مطرح کرد: پرونده پیشنهادی ثبتی این بنا توسط کارشناسان اداره فوق تکمیل و برای بررسی در شورای فنی به اداره کل میراث فرهنگی استان ارسال شد که پس از برگزاری جلسه و تصویب آن برای تصویب نهایی به وزارت میراث فرهنگی کشور ارسال خواهد شد.
به گزارش ایسنا، این پل تاریخی سنگی که مربوط به ۸۰ سال پیش است و در روستای الان‎ علیا از توابع بخش گل‌تپه شهرستان کبودراهنگ قرار دارد، چندی پیش در پی بررسی گزارش‌های مردمی شناسایی شد.
بناهای تاریخی و عام‌المنفعه ایران یک بخش افتخارآمیزی از هنر معماری اسلامی ایران و نیز زبان گویایی از فرهنگ غنی ایرانی و معنویت حاکم بر آن است که مهارت و استادی فوق‌العاده‌ای صرف طراحی، ساخت و تزئین این‌گونه بناها شده است. همچنین نقش مهمی که این بناها در آبادانی، رونق اقتصادی، فرهنگی و بهداشت جامعه بر عهده داشته‌اند، بر اهمیت آنها می‌افزاید. با توجه به این جایگاه بناهای عام‌المنفعه را می‌توان، علاوه‌بر جنبه معماری، از جنبه‌های مختلفی مورد مطالعه قرار داد.
شرق‌‌شناسان و گردشگران در توصیف‌ها و نوشته‌های خود از ایران، هنر معماران این سرزمین را در ساخت پل‌‌های باشکوه و زیبا تحسین کرده‌اند؛ سازه‌‌هایی که امروزه به نمادی از عظمت تمدن ایران قدیم تبدیل شده‌اند.
ایران در دنیا کشوری شناخته می‌شود که معماران و هنرمندان، هنر خود را در ساخت پل‌های تاریخی به نمایش گذاشته‌اند. سازه‌هایی که برخی از آنها سال‌هاست در گذر زمان پایدار مانده‌اند و زیبایی‌شان چشم گردشگران را به خود جلب می‌کنند. پل‌ها در ایران علاوه‌بر کارکرد ارتباطی، نمادی از کمال هنر معماری ایران هستند. پل‌ها در گذشته سازه‌هایی برای اتصال و ارتباط بودند، اما با این‌حال به فرصتی برای نمود هنر معماران این سرزمین تبدیل شدند.
دوره ساسانیان آغاز تحول پل‌سازی در ایران بود. در آن زمان تکنیک «طاق‌ زنی» که یکی از اصول مهم پل‌سازی به‌شمار می‌رفت، به اوج خود رسید؛ به‌طوری‌که پل‌های ماندگار ایرانی به طاق‌های متعدد و منحصر به‌فردشان معروف‌اند. این روند ادامه یافت تا در دوران صفویه به اوج خود رسید و به دستور پادشاهان آن دوره، پل‌هایی ساخته شد که مظهر زیبایی شهرها به‌شمار می‌رفتند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com