در ۴۰مین سفر استانی رئیس قوه قضائیه، روز گذشته در رأس هیأت عالی قضایی، وارد استان همدان شد. سفری که در بطن آن، چند هدف کلیدی دنبال شد: شنیدن دغدغههای مردمی، رفع موانع قضایی و حقوقی تولید، و حضور در بین دانشجویانی که بیپرده دغدغههای خود را بیان کردند.
نخستین ایستگاه رئیس قوه قضائیه، کارخانه صنایع پتروشیمی هگمتانه بود؛ واحدی که مدتهاست در بلاتکلیفی به سر میبرد، اژهای در جمع کارگران این واحد حضور یافت و به گفتوگویی صمیمانه با آنها نشست. دغدغههای کارگران از وضعیت شغلی، قراردادهای ناپایدار و مطالبات معوق، بهطور مستقیم با رئیس دستگاه قضایی در میان گذاشته شد.
وی در پاسخ وعده داد حمایت قضایی لازم برای تداوم فعالیت واحدهای تولیدی و پیگیری مشکلات کارگری در اولویت قرار گیرد.
دغدغه دانشجویان بر سر میز عدالت
نشست بعدی رئیس قوه قضائیه در جمع دانشجویان دانشگاه بوعلی، در سالن دانشکده کشاورزی برگزار شد؛ نشستی که به فرصتی بیواسطه برای طرح پرسشهای اجتماعی، اقتصادی و حقوقی از بالاترین مقام قضایی کشور بدل شد.
در ابتدای این نشست، دانشجویان به موضوعاتی از قبیل برگزار نشدن دادگاههای علنی برای مفسدان اقتصادی، فساد مالی چای دبش،کلاهبرداریهای مرتبط با رمزارزها، مشکلات فرزندآوری و روند طولانی اعطای وام ازدواج به جوانان،آزادسازی حریم رودخانه گنجنامه، سایر مسائل دیگر اشاره کردند؛ پرسشهایی صریح که رئیس قوه قضائیه نیز به هر یک از آنها پاسخ داد.
رئیس قوه قضائیه در جمع دانشجویان دانشگاه بوعلی در دانشکده کشاورزی بیان کرد: با تمام پروندههایی که دادستان کل کشور برای علنی کردن معرفی کرده است، موافقت کردهام؛ بیش از ۲۰۰ مورد زمینه فساد شناسایی شده که به دولت، دستگاههای نظارتی، مجلس و معاونت پیشگیری از وقوع جرم ارجاع شده تا روی آنها متمرکز شوند.
حجتالاسلام غلامحسین محسنیاژهای با بیان اینکه در جمع دانشجویان بودن شیرین است و امروز مطالب خوبی مطرح شد که البته برخی مشترک بودند، گفت: به آنچه در پیرامون ما میگذرد باید بیش از پیش توجه کنیم و بعد ببینیم چرا این مسائل رخ داده است.
وی در بخش دیگر سخنانش با تأکید بر اینکه باید مسائل و مشکلات مستدل و با هدف رفع آن مطرح شود، عنوان کرد: باید جلوی بر هم زدن امنیت روانی را در جامعه گرفت، طرح مطالبات و مشکلات یک اولویت است، اما جای پرسش دارد اگر بخواهیم ایرادات را مطرح کنیم، با چه ادبیاتی باشد که برای بهبود وضعیت تأثیر بگذارد.
اژهای با اشاره به اینکه امروز دانشجویان مطالبه مبارزه با فساد بدون تبعیض را مورد تأکید قرار دادند که سخن به جایی است، گفت: اما آیا باید با قانون برخورد کرد یا سلیقهای؟ بارها گفتهام که طرفدار شدید برگزاری دادگاه علنی هستم و تحقق آن را هم پیگیری کردم؛ کمی هم اتفاق افتاده و بخشی هم محقق نشده و بیشتر از این نتوانستم جلو بروم.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه اگر طبق قانون رفتار کنیم مؤثر است و اجازه نداریم خلاف آن عمل کنیم، افزود: قانون میگوید دادگاه را علنی برگزار کنید اما حق انتشار و عمومی کردن آن را ندارید.
وی ادامه داد: تاکنون هر موردی که دادستان کل کشور تقاضا کرده که دادگاه علنی باشد، موافقت کردهام و امروز نیز قانون مانع از انتشار مطالب آن است.
وی با بیان اینکه باید بر اساس بینه، اقرار، شواهد و بر اساس علم متعارف پیش رفت، گفت: پروندهای در دادگاه بدوی محکوم میشود اما در دیوان کشور تبرئه میشود چون میگوید قانون گفته از طریق متعارف احراز شود.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه یکی از دانشجویان گفت که آقای طبری تبرئه شده، اما کجا ایشان تبرئه شده است، افزود: میگویند برخی از افراد خاص را از دایره چای دبش خارج کردیم اما من نمیفهمم چه کسی را؟!
وی با اشاره به اینکه گفته شد جذب قضات از لحاظ کمی افزایش یافته و کیفیت کم شده و اینکه مصاحبهها و دوره آموزش را کم کردهایم، گفت: اتفاقاً در این مسأله به ارتقای کیفیت پرداختیم؛ ما از زمان تحصیل دانشجو کار شناسایی را انجام میدهیم و فرد گزینش میشود؛ بخشی از این افراد را اگر لازم باشد به سیستم اضافه میکنیم.
حاشیههای نشست دانشجویی؛ صدای بلند دغدغهها و جایگاه کمرمق خبرنگاران
اما این نشست، بدون حاشیه هم نبود. یکی از نقاط انتقادی، شرایط نامناسب اختصاص یافته برای خبرنگاران بود. در حالی که سالن بزرگ و مرتب برای دانشجویان در نظر گرفته شده بود، خبرنگاران به اتاقی شلوغ و بدون دسترسی مناسب به تصویر جلسه هدایت شدند.
تنها راه دسترسی آنها به سخنان مطرحشده، باند صوتی محدود بود. این محدودیت در تصویربرداری، استفاده از موبایل، و نبود امکانات فنی، سبب شد پوشش خبری این جلسه به چالش جدی بخورد؛ مسألهای که باعث گلایه برخی رسانهها نیز شد.
جلسه حمایت قضایی از تولید پشت میز صنعتگران و مسئولان
در ادامه، جلسه شورای اداری استان با عنوان «حمایت قضایی از سرمایهگذاری برای تولید» با حضور مسئولان استانی و فعالان اقتصادی در سالن شهدای استانداری برگزار شد.
رئیس قوه قضائیه کشور در این جلسه گفت: مشکلات این استان با همدلی و هماهنگی مسئولان و مردم قابل حل است، اما استان همدان با داشتن سرمایه عظیم انسانی در داخل و خارج هنوز به اندازه کافی شناخته نشده است.
اژهای بر لزوم آسیبشناسی دقیق ظرفیتها و کمبودهای استان تأکید کرد و گفت: اگر مسئولان استان در خصوص مسائل آن به اشتراک نظر برسند، با همین قوانین میتوان بخش زیادی از مشکلات استان را حل کرد.
وی همچنین با اشاره به اهمیت همدلی، هماهنگی، تحول، روحیه جهادی و نترسیدن از میدان در حل مشکلات، گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری به این مسائل نیاز داریم تا به پیشرفت و رفع مشکلات کمک کند.
رئیس قوه قضائیه در ادامه بر اهمیت امنیت در ابعاد روانی، سیاسی، قضائی و عمومی تأکید کرد و گفت: امنیت همهجانبه باید بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد و همه دستگاهها باید در این زمینه همکاری کنند.
محسنی اژهای همچنین به موضوعات اقتصادی اشاره کرد و گفت: مسائل اقتصادی و معیشتی جزو اولویتهای درجه یک کشور هستند که ممکن است بر مسائل فرهنگی و امنیتی تأثیر بگذارند.
وی با تأکید بر لزوم تمایز میان خطا و فساد افزود: باید میان فردی که خطا میکند و کسی که دچار فساد شده است، تفاوت قائل شویم. افرادی که اشتباه میکنند باید هدایت شوند و این مسئولیت تنها بر عهده قوه قضائیه نیست، بلکه تمامی دستگاههای اجرایی باید در این زمینه همکاری کنند.
وی با بیان اینکه مبارزه با فساد قطعی است، اما بین فساد و خطا فرق است، افزود: به زمین خوردگان باید کمک کنیم و دستشان را بگیریم تا بلند شوند.
رئیس قوه قضائیه گفت: اگر کسی اشتباه و خطا کرد، باید فرصت مجدد بدهیم تا خطای خود را جبران کند، اما اگر به آن ضربه بزنیم، آن فرد دیگر نمیتواند بلند شود.
وی تأکید کرد: دستگاههای نظارتی و بازرسی باید فسادها را گزارش کنند. بسیاری از دستگاهها بازرسی دارند و باید موارد را گزارش کنند.رئیس قوه قضائیه کشور گفت: اگر هر دستگاهی مأمورش در فساد شریک بود، باید این موضوع را سختتر گرفت و برخورد سختگیرانه با آن داشت.
محسنی اژهای گفت: کارها را باید کارشناسانه و با همفکری پیش ببریم و با یک توییت و فضاسازی رسانهای از تصمیم خود عقبنشینی نکنیم.
وی همچنین گفت: نیاز داریم به هر قولی که میدهیم عمل کنیم و باید نهایت خود را برای تحقق قول خود به کار بگیریم زیرا موجب افزایش امیدواری مردم و جامعه میشود.
محسنی اژهای با تأکید بر تلاش همهجانبه برای حمایت از تولید، گفت: همه طرفدار تولید هستیم، اما گاهی ممکن است کار تولیدکننده در وسط کار با یک مصوبه توقیف شود. بخشنامهها، قوانین و برنامهها باید از یک ثبات برخوردار باشد تا مردم بر روی آن حساب باز کنند.
امام جمعه: یکی از ساحتهای رشد تمدنی، توسعه اقتصادی است
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه همدان گفت: ما مدیر پاسخگو میخواهیم که با حرکت به سمت عدالت، عملکرد آن قابل بیان باشد.
حجتالاسلام و المسلمین حبیبا.... شعبانیموثقی نیز در این جلسه اظهار کرد: نگاه فسادستیز و تحولی که در قوه قضائیه شکل گرفته است، جای قدردانی دارد و با عملکرد مثبت میتوان به تحول قضایی امیدوار بود.
امام جمعه همدان افزود: یکی از ساحتهای رشد تمدنی، توسعه اقتصادی است و از سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی استان قدردانی میکنم.
شعبانیموثقی خاطرنشان کرد: به لحاظ بخشینگری و تعدد مسئولیتها نمیتوان تحقق عدالت الهی را اجرایی کرد.
وی گفت: واگذاری اختیارات به استانها از ابتدای انقلاب مطرح شد، اما به دلایل گوناگون تاکنون اجرایی نشده و گاهی اوقات بروکراسیهای اداری موانعی را برای پیشرفت ایجاد میکند.
امام جمعه همدان افزود: وفاق در استان حاکم است و همه مسئولان به دنبال حرکت به سمت رفع مشکلات هستند و امیدواریم مردم ثمره آن را ببینند.
حاجیبابایی: رضایت مردم اولویت اصلی ماست
همچنین نماینده مردم همدان در مجلس، با اشاره به ویژگیهای مثبت استان گفت: استان همدان یکی از آرامترین استانهای کشور است و این آرامش برای ما بسیار ارزشمند است.
حمیدرضا حاجیبابایی افزود: حرف کلیدی و اساسی ما در هر برنامهریزی، رضایت مردم است، هر برنامهای که برای رضایت مردم تدوین شود، باید به آن توجه ویژه داشته باشیم و برای آن تلاش کنیم.
حاجیبابایی همچنین در خصوص سرمایهگذاری در استان گفت: برای انجام سرمایهگذاری، دولت باید ۳ گام اساسی بردارد: ابتدا، اقتصاد باید به مردم داده شود؛ دوم، هدفمندی یارانهها باید به دست افراد ذیحق برسد؛ و سوم، مسکن و معیشت مردم باید جزو اولویتهای اصلی قرار گیرد.
نماینده مردم همدان در مجلس در ادامه با اشاره به زیرساختهای موجود در استان اظهار کرد: در این استان زیرساختهای خوبی شکل گرفته است که میتواند زمینهساز پیشرفت و توسعه باشد.
وی در پایان بر اهمیت برنامههای مرتبط با تولید و رفع موانع تولید تأکید کرد و افزود: در راستای تولید و رفع موانع، برنامهای جامع برای سرمایهگذاری، مولدسازی و رفع موانع تولید تدوین کردهایم.
در نهایت، با توجه به مسائل و آسیبهای اجتماعی که در یک سال گذشته استان همدان را درگیر کرده بود، انتظار میرفت که در این جلسات، به ویژه در دیدار با مسئولان و سرمایهگذاران، به این مشکلات نیز پرداخته شود. متأسفانه، علیرغم اهمیت موضوعات اجتماعی و ضرورت توجه به چالشهای موجود، به نظر میرسید که جلسات تخصصی برگزار شده تنها به دانشجویان و صنعتگران اختصاص داشت و هیچ بحث جدی و قابل توجهی در خصوص مسائل اجتماعی استان انجام نگرفت.