در کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان با حضور رئیس مجمع نمایندگان و اعضای کمیسیون، به مشکلات ارز مبادلهای، صادرات سیبزمینی و ذخیره احتیاطی سیبزمینی در استان پرداخته شد.
رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان در این جلسه درباره صدور گواهی صادرات سیبزمینی گفت: این کار وظیفه سازمان جهاد کشاورزی است ولی وظیفه خودش را به تعاونیها سپرده که سبب بروز مشکلاتی شده است.
خسرو طالبیرحیق افزود: این تعاونیها به تازگی تشکیل شده و برای صدور گواهی و به ازای میزان صادرات سیبزمینی هزینه دریافت میکنند ولی مبنای محاسبه آشنا واضح نیست.
این فعال اقتصادی ادامه داد: با این اقدام هزینه خدمت دولتی از جیب صادرکنندگان پرداخت میشود.
طالبیرحیق با تأکید بر اینکه تعاونیها اگر در حال خدمت به اعضا هستند، چرا چنین هزینههایی دریافت میکنند؟ هرچند که در ازای خدمت به غیر از اعضا میتوانند هزینه دریافت کنند.
رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان تأکید کرد: بهنظر میرسد اگر قصد شناسایی محصول هر کشاورز و کیفیت آن را دارید، این روش صحیحی نیست چون همه آنها جیپیاس دارند که دولت بهراحتی میتواند تشخیص لازم را بدهد.
وی گفت: برخی شهرستانها تعاونی ندارند و مجوز آنها در سازمان جهاد کشاورزی صادر میشود، پس میتوان انتظار داشت شرایط همه صادرکنندگان برای دریافت مجوز یکسان بوده و از طریق سازمان دریافت کنند.
طالبیرحیق تأکید کرد: ضمن اینکه گواهیهای صادرشده به نام صادرکنندگان نیست و به طور عمومی به اسم واسطهها صادر میشوند.
رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تعاونی سیبزمینیکاران در حوزه ذخیرهسازی احتیاطی بهدلایلی نتوانسته سهم تعیینشده برای استان را خریداری کند.
طالبیرحیق تأکید کرد: ذخیرهسازی احتیاطی سیبزمینی برای استان و کشور مهم است و به نفع مردم است و بهطور غیرمستقیم از صادرکنندگان حمایت میکند.
یکی دیگر از صادرکنندگان سیبزمینی حاضر در جلسه هم گفت: اخذ مجوز صادرات سیبزمینی به مشکل جدی تبدیل شده و با توجه به اینکه شهرستان بهار قطب تولید سیبزمینی است، ولی صادرکنندگان آن نمیتوانند مجوز موردنیاز را از شهرستان اخذ کنند.
وی تأکید کرد: برخیها مجوزها را از شهرستانهای همجوار میآورند که سبب شکلگیری بازار سیاه شده است. وی افزود: برای اخذ مجوزها منع قانونی آزاردهنده نیست بلکه حواشی ایجادشده مانع کار شدهاند.
شاهرخی یکی از اعضای کمیسیون هم گفت: در جلسه سامانه جدید ارزی با حضور معاون ارزی بانک مرکزی اعتراض خود به تغییر سامانه مربوطه را ابراز کردیم و گفتیم روش صحیح یکسانسازی نرخ ارز تغییر سامانه نیست.
شاهرخی افزود: برخیها با سامانهفروشی قصد کسب سود را دارند و عملاً تغییری در شرایط ارزی کشور ایجاد نمیکند.
نایب رئیس اتحادیه تجارت استان همدان هم با تأکید بر اینکه کسی که از صادرات اطلاعاتی ندارد، چرا اجازه قانونگذاری دارد؟ بیان کرد: ارز مبادلهای به بنبست میخورد چون اتفاقی در آن نیفتاده و فقط سامانه تغییر کرده است.
یکی دیگر از اعضای کمیسیون هم با اشاره به مشکلات ارزی گفت: به غیر از پتروشیمیها که دولتی هستند و صادرات و وارد کردن ارز برایشان صرفه اقتصادی دارد، باقی صادرکنندگان بزودی ورشکسته میشوند.
وی تأکید کرد: من همدانی هستم و دلم میخواهد همدان رشد کند، ولی نه تنها دولت حمایتی از ما نمیکند که چوب لای چرخ میگذارد.
وی خطاب به رئیس مجمع نمایندگان استان گفت: تقاضا دارم برای رفع تعهدات ارزی صادرکنندگانی که تولیدکننده هم هستند، دنبال چاره باشید. آنها تمام حسابهای بانکی، درآمد و هزینههایشان مشخص است و نمیتوانند دلار را با چمدان وارد کشور کنند.
وی گفت: با وضعیت نوسانات دلار، بهدلیل تعهدات ارزی نمیتوانیم صادرات داشته باشیم. چون مشخص نیست بعد از تعهد قیمت دلار چقدر بالا میرود.
نماینده سازمان جهاد کشاورزی هم در ادامه به تمرکز بر توسعه صنایع تبدیلی سیبزمینی تأکید کرد و گفت: تعدادی سرمایهگذار وجود دارد که میتوانند واحدهای نیمهکاره صنایعتبدیلی خود را راهاندازی کنند، اما به مقداری تسهیلات نیاز دارند که دولت باید به آنها کمک کند.
وی خطاب به رئیس مجمع نمایندگان استان ادامه داد: اگر صنایع تبدیلی سیبزمینی راهاندازی شود، علاوه بر اینکه ارزش افزوده ایجاد میشود، کشاورزی همدان نیز صنعتی میشود»
وی با تأکید بر اینکه فرنچفرایز بازار جهانی دارد، بیان کرد: برای فرنچفرایز سیبزمینی متقاضی سرمایهگذار خارجی هم وجود دارد.
مراقب امنیت سرمایهگذاران باشیم
در ادامه رئیس مجمع نمایندگان استان پس از شنیدن مشکلات کشاورزان و صادرکنندگان گفت: ما باید امنیت سرمایهگذاران را در استان ایجاد کنیم.
اکبر رنجبرزاده با بیان اینکه اگر سرمایهگذاران نباشند، مردم ضرر میکنند، اظهار کرد: سختگیریهای بیحدواندازه برای پر کردن بیشتر خزانه دولت از طریق مالیات به سرمایهگذاران و حضور آنها در استان آسیب میرساند. بنابراین باید در این زمینه با مراقبت بیشتر برخورد شود.
نماینده مردم اسدآباد در مجلس گفت: اگر سرمایهگذاران در بیرون از استان کوچکترین مشکل و نارضایتی در بین سرمایهگذاران استان ببینند، همدان را جایی نامناسب میدانند و دیگر جذب استان نمیشوند.