امروزه بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی از مظلومترین قشرهای جامعه هستند که با کمترین دریافتهای ماهانه نسبت به بازنشستگان و مستمریبگیران دیگر سازمانهای بیمهگری (لشگری و کشوری)، باید پاسخگوی هزینههای سنگین زندگی و همچنین تأمین مخارج درمان بیماریهای خود و افراد تحت تکفلشان باشند.
بازنشستگان و مستمریبگیران سالخورده و از کار افتاده را در هر کجای شهر همدان میتوان شناخت و پای صحبت و واگویههای تلخ آنان از مشکلات تلخ دوران پیری و کوری و بیپولی نشست! خیل این افراد همه روزه و اغلب برای فرار از تنهایی و مشکلات روزمره خود در بوستانها و پیادهراههای همدان در گروههای چندنفره دور هم میآیند و اگر در جمعشان باشی و با کلام مهر و احوالپرسی حرفهایشان را هم بشنوی، در میانه تمام سلام و تعارف و نقب به گذشتهها، بیشتر از وضعیت کم و بیش مبلغ مستمری ماهانه و خرج و برجهای سنگین زندگی سخن میگویند و از کمتوجهی و وعدههای فراموششده مسئولان سازمان تأمین اجتماعی گلهمند هستند. محقق نشدن وعده همسانسازی حقوقها برای بازنشستگان تأمین اجتماعی که از ابتدای سال جاری بارها و بارها فقط حرف آن از زبان مسئولان مربوطه شنیده شده است و دیگر هیچ!، تبعیض و نابرابری در پرداختهای قانونی بین بازنشستگان تأمین اجتماعی و دیگر سازمانهای بیمهگری و همچنین سردرگمی و معلق بودن وضعیت بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی نزد بیمه (آتیهسازان) از مواردی است که به مشکلات این گروه از بازنشستگان میافزاید.
سازمان بیمه تکمیلی آتیهسازان علاوه بر این که تمام هزینههای درمانی بیمهشدگان از جمله ویزیت دکتر و پول کمرشکن دارو را تقبل نمیکند، طرف قرارداد بیشتر مراکز درمانی غیر دولتی و کلینیکهای تشخیص بیماری نیست و پرداخت هزینههای مورد قبول به بیماران نیز ماهها به طول میانجامد و همین امر قطعا در ادامه کار درمان بیماریهایی که نیاز به کنترل و پیگیریهای درمانی دارد، برای بسیاری از بازنشستگان با مستمری ماهیانه و بخور و نمیر مشکلساز میباشد.
در چنین شرایطی، اغلب مراجعه به بیمارستانهای دولتی و بهویژه مراکز درمانی متعلق به سازمان تأمین اجتماعی که بعضاً با نوبتدهیهای طولانی توسط پزشکان همراه است و یا با توجه به نوع بیماری و نظریههای تخصصی پزشکان، برای هر بیماری امکانپذیر نیست و ناگزیر راه بسیاری از بیماران به مراکز درمانی و پزشکان بخش خصوصی ختم میشود که چنین لازمهای برای جمعیت بازنشستگان تأمین اجتماعی مشکلی مزید بر دیگر مشکلات مبتلا به است. به قول آن بازنشسته محجوب و مهجور که میگفت، وضعیت بیماری همسرش آنچنان است که چندین سال است همزمان باید در مراکز درمانی بخش خصوصی، توسط چند متخصص قلب و کبد و سر و گردن در همدان و تهران تحت مراقبت و درمان باشد و او ناگزیر است هنگام مراجعه دورهای به بیمارستانهای خصوصی برای تهیه و قرض و قوله پول به برادر و خواهر و داماد و باجناق روی بیاورد و به آنان وعده بازپرداخت را به وقت وصول از بیمه تکمیلی آتیهسازان بدهد که چنین رویه ناگزیر غیر از شرمساری برای بازنشستهای که بیش از ۳۰ سال حق بیمه پرداخته است و در دوران پیری و دستتنگی باید از مزایای قانونی آن بهرهمند باشد، ارمغان تلخ دیگری ندارد!
بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی که با آنان همصحبت هستیم به موضوع تاملبرانگیز دیگری نیز اشاره دارند و میگویند، معمولا کانونهای بازنشستگی در تمام دنیا، یار و مددکار و راهنمای بازنشستگان عضو خود در مواقع سختی و نیاز هستند، ولیکن گویا کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی همدان آنچنان در گرداب مشکلات خیل بازنشستگان تحت پوشش خود گرفتار است که فرصت رسیدگی به مطالبات یکیک آنان به سختی ممکن و یا غیرممکن میباشد. به نظر میآید، انتظار بازنشستگان از کانون برای همراهی و کمک به حل مشکل، بیشتر در مواقعی است که بازنشستگان برای درمان بیماری سخت خود و یا همسر و دیگر افراد تحت تکفل خود، نیاز فوری به تسهیلات وام اضطراری از طریق معرفی به بانک رفاه کارگران دارند، ولیکن چنین امری نیز با توجه به اظهارات خود رئیس کانون بازنشستگان، در شرایط فعلی عملا غیرممکن میباشد.
حسین قادریان، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی همدان به خبرنگار همدان پیام گفته است، امسال ۱۸ هزار نفر از بازنشستگان زیر پوشش این کانون برای دریافت وام ۳۰ میلیونی ثبتنام کردهاند که برغم گذشت ۱۰ ماه از سال، هنوز هزار نفر موفق به دریافت وام خود شدهاند.
به گفته قادریان، در هر نوبت که اعتبار وام بازنشستگان توسط بانک تأمین شود، یک سهمیه ۵۰نفری در اختیار کانون بازنشستگان قرار میگیرد که به درخواستهای ضروری و اضطراری بازنشستگان واجد شرایط اختصاص داده میشود، ولیکن مشخص نیست، زمان انتظار برای بهرهمندی از وام ضروری با توجه به تصمیم بانک چند ماه و چند... به طول انجامد!
در حال حاضر تنها کاری که از کانون برای بازنشستگان برمیآید، معرفی افراد متقاضی برای خرید لوازم خانگی قسطی از فروشگاههای طرف قرارداد میباشد.
گویا فروشگاههای نمایندگی لوازم خانگی به علت کسادی بازار استقبال خوبی از مشتریان بازنشسته و مستمریبگیران و کسر اقساط کالاهای فروختهشده خود بهصورت خودکار از حقوق چنین مشتریان خوشحساب دارند.