اعضاید اتحادیه بار فروشان همدان: وضعیت فعلی را تحمل نمیکنیم
پس از کشوقوسهای فراوان اتحادیه بارفروشان همدان به جابهجایی میدانبار به محل جدید امیدوار شدهاست. مشکلاتی از جمله ترافیک، نبود آب آشامیدنی، نبود خدمات شهرداری و مشکلات اجتماعی که بارفروشان در میدانبار همدان با آن مواجه هستند سبب شد تا اعضای اتحادیه بارفروشان برای جابهجایی اقدام کنند، اما موانع پیشرو چالشهایی را برای رسیدن به اهداف ایجاد کرده است.
ساخت و انتقال میدان میوه و ترهبار به دوره دوم شورای شهر و اوایل دهه80 برمیگردد. در آن دوره قرار بود با همکاری بنیاد تعاون ارتش جمهوری اسلامی ایران با 175میلیارد تومان اعتبار در زمینی به مساحت 62هزار مترمربع، فضاهای عمومی و غرفه ایجاد شود که در نهایت این اتفاق نیفتاد و ساخت آن در سال 95به سرمایهگذار تبریزی واگذار شد.
پس از گذشت 7سال و به سرانجام نرسیدن این پروژه توسط سرمایهگذار غیربومی، سال گذشته بود که مسئولان استانی بهدنبال تعیین تکلیف آن جهت آغاز کار در زمینی جدید با همکاری اعضای اتحادیه بودند تا اینکه با دستور دادستان وقت، اعضای اتحادیه بارفروشان همدان با شرکت شهرکهای صنعتی استان تفاهمنامه بسته و عملیات شناسایی و خرید زمین آغاز شد.
اکنون پس از گذشت حدود یکسال از دستور دادستان همدان، زمینی به مساحت 80هکتار در 4کیلومتری تهران خریداری و مراحل قانونی ساخت 156واحد در شهرک صنفی میوه و ترهبار سپری شده و آماده کلنگزنی است.
حال که رویای شهرک میوه تره بار پس از۲۰ سال رو به تحقق است شهرداری بنای ناسازگاری گذاشته و بر اجرای این پروژه اما و اگر آورده است.
کاری که صدای اتحادیه و اعضای آن را درآورده و شرکت شهرک های صنعتی را هم به چالش کشانده است.
با این وجود ساخت میدانبار جدید برای همدان به مرحلهای رسیده که چالشهایی را به یدک میکشد.
20سال وعده شنیدیم
یک عضو هیأت امنای میدان بارفروشان همدان در اینباره گفت: 40سال است شهرداری میگوید میدانبار چهره شهر را نازیبا و ایجاد ترافیک کرده است، به همین دلیل 20سال پیش جابهجایی محل میدانبار تصویب شد.
احمد متینی ادامه داد: در این مدت زمینهایی در جورقان، فرودگاه، رباط شورین، حسنآباد و بهرامآباد به ما معرفی شد ولی در نهایت هیچکدام به سرانجام نرسید که همه به دلیل کارشکنی بوده است.
وی با تأکید بر اینکه در این مدت برای جابهجایی میدانبار فقط وعده و وعید میشنویم، بیان کرد: میدانبار از ابتدا آب، رفتگر و پلیس نداشته و 40سال رها بوده است، در صورتی که صنفی که بیشترین مالیات را میدهد نباید چنین شرایطی را در محل کسبوکار خود داشته باشد.
متینی گفت: حالا که شرکت شهرکها زمین آن را معرفی کرده و تمام مراحل قانونی را برای ساخت گذرانده نباید کسی ادعای پدری کند، ما تمایل داریم از ابتدا تا انتها شرکت شهرکهای صنعتی در پروژه ساخت میدانبار همراه ما باشد.
این عضو هیأت امنای میدان بارفروشان با تأکید بر اینکه زمین خریداری شده با پرداخت هزینه اعضای اتحادیه است، ادامه داد: شرکت شهرکها میگوید ساخت این پروژه جنبه سودبری برای این شرکت ندارد، فقط اتحادیه آن را بسازد و زیرساختها توسط شرکت شهرکها تأمین شود.
متینی با تأکید بر اینکه با ساخت میدانبار جدید شغلهای فراوانی ایجاد شده و مشکلات شهر نیز در حوالی میدانبار فعلی مرتفع میشود، گفت: حالا که مراحلی از کار را به نتیجه رساندهایم عدهای دیگر میخواهند در سود آن سهیم شوند.
با دستور دادستان پروژه را شرکت شهرکها انجام داد
رئیس اتحادیه بارفروشان همدان هم گفت: برای ساخت میدانبارِ شهری که مهد تاریخ و تمدن است سرمایهگذار از تبریز آوردند که او هم حدود 7سال پروژه را بهدست گرفت و در نهایت آن را به نتیجه نرساند.
حسین قاسملو ادامه داد: حدود یکسال پیش در آخرین جلسه با دادستانِ وقت، ایشان دستور به مذاکره با شرکت شهرکهای صنعتی را داد که بلافاصله جلسهای با آنها برگزار کرده و به توافق رسیدیم. در این مدت مدیرعامل شرکت شهرکها تلاش زیادی برای به سرانجام رسیدن پروژه کرد و نتیجه هم گرفت.
وی افزود: ما قدردان زحمات آقای حقیقی مدیرعامل شرکت شهرکها و همکاران ایشان، نمایندگان همدان آقایان حاجیبابایی و صوفی، آقای خانجانی دادستان سابق، استاندار، فرماندار، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف هستیم و امیدواریم دیگر مسئولان اگر باری برنمیدارند باری هم بر دوشمان نگذارند.
رئیس اتحادیه بارفروشان همدان ادامه داد: با وجود نازیباشدن چهره شهر بهدلیل وجود میدانبار، تعدادی وانتبار هم در مقابل میدانبار به فروش ضایعات میدانبار میپردازند این در حالی است که سازمان میادین شهرداری باید همه آنها را جمعآوری کند و اجازه ندهد مشکلاتی به مشکلات این منطقه افزوده شود.
وی با تأکید بر اینکه ترافیک داخل میدانبار به حدی بالاست که کسبه از روی ناچاری از ساعت 10شب برای خرید به میدان میآیند و بهدلیل ترافیک سنگین و قفلشده 10صبح از آنجا خارج میشوند، گفت: کسی که میخواهد از میدانبار میوه بخرد باید 12ساعت درگیر ترافیک و در محل بماند و این سبب پشیمانی از خرید میشود.
قاسملو با تأکید بر اینکه آشغالهای میدانبار آنقدر دیربهدیر جمعآوری میشوند که همه از کثیفی آنجا ناراحت و ناراضی هستند، گفت: باوجود همه این مشکلات چگونه میتوانیم برای ساخت، دوباره منتظر اقدام شهرداری بمانیم؟
رئیس اتحادیه بارفروشان همدان با تأکید بر اینکه در 80هکتار زمین موردنظر 156واحد صنفی و اماکن و معابر عمومی ساخته میشود، گفت: طبق تعهد، 2سال پس از کلنگزنی، میدانبار آماده بهرهبرداری میشود.
دیگر تحمل نمیکنیم
نایب رئیس اتحادیه بارفروشان همدان هم گفت: تا پیش از انقلاب همدان پایلوت غرب کشور برای خرید بار میوه و ترهبار بود اما بهدلیل نامناسببودن مکان این روند تغییر کرد و میدانبار همدان عقب ماند.
محمدرضا سماواتی با تأکید بر اینکه در 20سال گذشته بارها زمین مناسب برای ساخت میدانبار پیدا کردهایم ولی به دلایل مختلف مانع اجرای پروژه میدانبار جدید میشوند، افزود: 40سال است وضعیت نامناسب میدانبار فعلی را تحمل میکنیم ولی دیگر تحمل نمیکنیم.
وی افزود: برای میدانباری که دست سرمایهگذار تبریزی بود بیش از 200جلسه شرکت کردیم اما بعد از پیشرفت فیزیکی 10تا 12درصدی کار رها شد.
سماواتی با بیان اینکه بهجای اینکه ما شکایت کنیم سرمایهگذار تبریزی شکایت کرده، گفت: اگر سرمایهگذار تبریزی به تعهدات خود عمل میکرد پروژه با 170میلیارد تومان تمام میشد ولی حالا باید چندینبرابر برای ساخت آن هزینه کنیم.
نایب رئیس اتحادیه بارفروشان همدان افزود: در دوره استانداری آقای زبردست، میدانبار به سازمان میادین شهرداری واگذار شد و با وجود تأکیدات چندینباره مسئولان استانی بر این مدیریت اما هربار در بازدیدها تنها به بیان ایراداتی در میدانبار اکتفا کرده و اقدام خاصی انجام نگرفته است ولی حالا که کار انجام شده درخواست مشارکت دارند.
20سال بهدنبال جابجایی میدانبار هستیم
دیگر عضو هیأت امنای میدانبار همدان در اینباره گفت: حدود 20سال است که برای ساخت میدانبار جدید درخواست داده و اقدام کردهایم و با وجود شهرداری چند بار زمینهایی را به این منظور معرفی کرد اما در نهایت طرح نافرجام ماند.
حجت بیگی ادامه داد: یکبار هم خودمان در شهر بهار زمینی خریداری کرده و قصد ساخت آن را داشتیم اما شهرداری همدان مانع انتقال میدانبار به این شهرستان شد که به اجبار آن را با قیمت پایین فروختیم.
وی با تأکید بر اینکه برای ما منافع اعضای اتحادیه مهم است، گفت: اهمیتی ندارد که این پروژه را با شرکت شهرکها پیش ببریم یا شهرداری، ولی مهم است که میدانبار به محل جدید و مناسب منتقل شود تا مشکلات متعددی که وجوددارد حل شوند.
مديران شهري بجاي جنگ رسانهاي،كار بيشتري كنند
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی همدان هم در پاسخ به گلایه شهرداری برای ایجاد شهرک صنفی میوه و ترهبار در همدان گفت: ما کار بر زمینمانده آقایان را با اقدامات به طور کامل قانونی انجام دادهايم از همین رو برای اثبات آن و شفافسازی آماده مناظره با شهردار هستم.
مصطفی حقیقی با تأکید بر ایجاد سایت ترهبار و تعیین تکلیف چند ساله این میدان توسط شرکت شهرکهای صنعتی اظهار کرد: دلیل ورود ما به خاطر تقاضای متقاضیان است، زیراکه بیش از 2دهه یکی از موضوعات مهم شهر همدان ایجاد میدان ترهبار جدید بوده است.
وی با بیان اینکه در دستگاههای مختلف در سنوات گذشته در این حوزه اقداماتی انجام شده اما نتیجه مطلوب و درخور مردم نبود، افزود: از 18ماه گذشته پس از طرح ایجاد دومین شهرک صنفی در همدان تقاضا برای ایجاد میدان ترهبار در قالب یک سایت استاندارد نیز بهوجود آمد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان اظهار کرد: پس از ایجاد شهرک بنکداران، صنوفی همچون صنف میوه و ترهبار تقاضا داشتند برنامهای مشابه همچون بنکداران برای این صنف در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به بررسی میدانی و احساس نیاز مشهود به ویژه در حوزه معضلات ترافیکی و به طور احتمال بهداشتی گفت: تصمیم بر این شد با قید حل مشکلی از مشکلات مردم همدان شرکت شهرکهای صنعتی پیشقدم شود تا با وجود تقاضای اعضای اتحادیه میوه ترهبار و جدیت در تعیین تکلیف این مهم پس از 20سال اقدام کند از همین رو تفاهمنامهای با اتحادیه میوه و ترهبار منعقد شد.
حقیقی در بخش دیگر از اختصاص بخشی از شهرک جدید صنفی به سایت ترهبار خبر داد و افزود: ایجاد شهرک یک فرایند زمانبر است، بنابراین استعلام دوایر دولتی، مصوبه دولت و مصوبه شورای برنامهریزی استان برای ایجاد این شهرک صنفی گرفته شده اگرچه روند طولانی بود اما با قوت، پیگیری در دستور کار قرارداشت.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: این مهم بر اساس مستندات قانونی و مصوبه هیأت دولت در نظر گرفته شده بهطوریکه در این حوزه، قانونی تکلیف بر ما وارد شده ضمن اینکه روند قانونی بدون نقص سپری شده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان بخشی از سخنانش را به بررسی جزئیات موارد قانونی در این حوزه اختصاص داد و گفت: قوانین درج شده در مصوبه هیأت وزیران در خصوص ساماندهی مشاغل مزاحم برای وزارت کشور و شهرداری وظیفه مشخص کرده همچنین برای وزارت صنعت نیز در ماده5 تکلیف مشخص شده لذا روند به طور کامل قانونی سپری شده است.
وی با بیان اینکه در سنوات گذشته نیز تفاهمنامه کشوری با اتاق اصناف منعقد شده مبنی بر اینکه در راستای ساماندهی صنوف مزاحم اقدام شود، یادآور شد: بنابراین شرکت شهرکهای صنعتی بهعنوان نماینده وزارت صنعت در حوزه ایجاد پهنه برای استقرار سایت ترهبار روند قانونی سپری کرده است.
حقیقی ادامه سخنانش با اشاره به گلهمندی از مدیریت شهری متذکر شد: سال گذشته با مدیریت شهری جلسهای در حوزه تعیین تکلیف میدان میوه و ترهباره برگزار شد اما منتج به نتیجه نشد.
وی گفت: مدیریت شهری پس از برگزاری جلسه عکسالعمل عملیاتی نداشت و از آن جا که این مطالبه مردمی بر زمین مانده نیاز به پیگیری داشت شرکت شهرکهای صنعتی اقدام به حل موضوع کرد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان با بیان اینکه در این حوزه مسئولان استان و شهرستان همدان در جریان موضوع قرار داشتند به ویژه که مصوبه شورای برنامهریزی استان اخذ شده و به سمع و نظر دوستان رسید، یادآورشد: اینکه برخی عنوان میکنند از موضوع اطلاع نداشتیم جای تعجب دارد، مگر میشود پروژهای مصوبه شورای برنامهریزی استان را گرفته باشد و مسئولان دستاندرکار مطلع نباشند؟
وی تصریح کرد: البته بنده اعلام میکنم این مسایل خللی به اجرای پروژه ترهبار در قد و قامت استان همدان و با رویکرد غرب کشور وارد نمیکند.
حقیقی گفت: اعضای اتحادیه ترهبار به جد پیگیر کلنگزنی این پروژه هستند تا مشکل چندین ساله همدان حل شود که با یاری خداوند و مسئولان ارشد استان این مهم بزودی انجام خواهدشد.
وی تأکید کرد: در راستای اثبات حقانیت اقدام شرکت شهرکها و مجاهدت شبانهروزی همکاران در مجموعه به دوستان مدیریت شهری پیشنهاد میکنم پیرو شفافسازی مناظرهای با ارائه مستندات قانونی از سوی هر 2دستگاه و با حضور خبرنگاران برگزار شود.
شهرداری نیز در واکنش به این موضوع، متنی کوتاه در صفحه نخست رسانه وابسته به خود با تیتر «عاقبت شهرک بنکداران در انتظار میدان میوه و ترهبار» منتشر کرد.
در این مطلب آمده است:
«13سال از کلنگزنی و آغاز ساخت شهرک بنکداران همدان میگذرد و این شهرک تاکنون به سرانجام مطلوب نرسیده و هیچیک از اهدافی که برای آن تعریف شده بود محقق نشده و تاکنون تعداد کمی از واحدها فعال شده و در واقع سرمایههای استان در این زمینه هدررفته است.
حالا مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان از سودای خود برای ساختن میدان میوه و ترهبار جدید مشابه شهرک بنکداران خبر داده و نمیدانیم اصتاف این حوزه از فرایند ساخت شهرک بنکداران و زمان 13سالهای که برای آن صرف شده با خبرند یا نه؟!
در آن سالها معاون اقتصادی وقت استاندار همدان شرکت شهرکها را موظف دانست که به تعهدات خود عمل کند و در بازه زمانی مقرر شهرک را تحویل دهد اما موضوع انتقال حاملهای انرژی نیز از دیگر مشکلات بود تا اینکه دادستان وقت همدان به آمار ارایه شده از سوی دیوان محاسبات درباره تخلف در واگذاری قطعههای زمین شهرک بنکداران به کارمندان دولت اشاره کرد.»
حال که سرانجام شهرک صنفی میوه وتره بار رو به خوشی است تا میدان بار همدان برای همیشه چالش هایش را با خود به فراموشی بسپارد و کسبه این محل به مکانی جدید با امکانات به روز بروند شهرداری به دنبال مصادره به مطلوب رفته و به شکل های مختلف پیگیر است تا نامی از خود را برای این پروژه به ثبت برساند درحالی که براساس گفته های بالا در گذشته و حال خدمات رضایت بخشی در میدان بار ارائه نداده و درپروژه جدید هم دو دهه همراهی رضایت بخشی از این نهاد دیده نشده است.