برای موفقیت در کسب و کارها هرکسی از دریچه ذهنی خود عاملی یا عواملی را بعنوان عامل موفقیت در کسب و کارها معرفی می کند برخی رضایت مشتریان را عامل موفقیت معرفی می کنند ، برخی دیگر داشتن مشاور کسب و کار را عامل موفقیت می دانند و برخی نیز عواملی همچون سختکوشی ، ارتباطات و مذاکره و داشتن سیستم مدیریت مالی بهینه و... را معرفی می کنند.
ولی باید بدانیم در فضای پرچالش اقتصاد و کسب و کارهای امروزی تهدیدهای متعدد و فرصت هایی وجود دارد. لذا باید راه های موفقیت در کسب و کار را در پتانسیل های موجود کسب و کارتان جستجو کنید.
تجربه اینجانب در گفتگو با افراد موفق ، می گوید یک موضوع مهم و عامل اساسی وجود دارد که برخی کسب و کارها را موفق کرده و برخی دیگر که فاقد آن بوده اند را در مسیر نابودی و فنا قرار داده و آن عاملی است بنام مهارت حل مساله.
مهارت حل مساله یا (problem solving) به عنوان برخورد فعالانه در جستجو و تشخیص مساله ها ، مشکلات و فرصت ها ، استفاده از منطق و مهارت قضاوت در جمع آوری و تحلیل اطلاعات و جستجو و خلق راهکارها، مقایسه ی راهکارهای مختلف و انتخاب بهترین شیوه مواجهه با یک مسئله تعریف می شود.
بنابراین شما چه مدیر کسب و کار باشید یا در مرحله راه اندازی کسب و کار ، باید این ویژگی مهم و اساسی داشته باشید که در صورت دارا بودن و تقویت آن موفق خواهید شد تا کشتی کسب و کار خود را به ساحل امن برسانید و اگر این ویژگی را نداشته باشید موفقیت چندانی کسب نمی کنید. لذا تاکید می کنم شما باید مهارت حل مسئله داشته باشید تا مانع سقوط کسب و کار خود در شرایط بحرانی شوید، پس در ذات وجودی هرکسب و کار حل مساله است شما از لحظه ای که اقدام به راه اندازی کسب و کار می کنید تا ابد ، با مسائل ، مشکلات و چالش ها مواجه خواهید بود که باید آنها را حل کنید از استخدام نیرو که یک چالش بزرگ است تا سیستم سازی تا مارکتینگ و فروش و طلب وصول ، تولید کردن و ارائه خدمات، بسته بندی کردن با لیستی بلند بالا از چالش ها مواجه هستید و علاوه بر آن با مسائل کلان که در نتیجه بحران های اقتصادی و اجتماعی بوجود می آید مثل تورم ، رکود ، نرخ ارز , عدم ثبات در قوانین و .... از شما انتظار می رود روحیه حل مساله داشته باشید و بدور از حواشی، با مسئولیت پذیری با طرح صورت مساله، بدنبال راه حل آن باشد.
اگر چنین روحیه ای دارید وارد کسب و کار شوید ، در غیر اینصورت قدم گذاشتن در کسب و کار و کارآفرینی با شکست مواجه خواهید شد چرا که اولین اصل در مدیریت کسب و کار ، حل مساله است که همواره با آن مواجه خواهید بود.
در باب حل مساله و جایگاه و اهمیت آن رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخبگان فرمودند: شاخص ارزیابی استاد و نخبه باید حل مسأله باشد، این توقع که امروزه دانشگاهها باید در میدان حل مساله حضور جدی داشته باشند؛ به سبب افزایش قابل توجه سهم دانش در اداره اقتصاد و جامعه امروزی است.
بنابراین باید هنر حل مساله را در خود چگونه تقویت کنیم و همانطوری که اشاره شد توانایی حل مساله یکی از مهارت های مهم زندگی و کسب و کار است، البته پیش شرط آن مسولیت پذیری است یعنی هر آنچه در کسب و کارتان اتفاق می افتد مسئولیتش با شماست حتی اگر خارج از کنترل شما باشد و نتایج آن کسب و کارتان را تحت تاثیر قرار می دهد.
در گام بعدی شما باید صورت مساله تعریف کنید ، تعریف مساله به شما این امکان را می دهد تا مسیر را گم نکنید شما باید صورت مساله ها را بنویسیدچند تا چالش دارم کجای کسب و کارم مشکل دارد در فروش یا مالی و یا بازاریابی ، منابع انسانی ، تولید یا خدمات پس از فروش.
از نتایج مهم نوشتن صورت مساله احساس قدرت و اعتماد به نفسی است که بدست می آورید وقتی به مسائل کسب و کارتان مشرف می شوید، کم کم گره هایی ذهنی باز می شوند و چالش های بزرگ تبدیل به مسائل کوچک خواهد شد که بر خورد مسئولانه با مسائل ، حل آنها آسانتر خواهند شد.
جمع بندی
اصلی ترین ویژگی که از شما یک مدیر خوب و کارآفرین خواهد ساخت "هنر حل مساله است" که شرط آن این است که بدون فرافکنی و با احساس مسئولیت در قبال مسائل ، دنبال راه حل باشید، با کسب مهارت در حل مسائل ، بتدریج مسیر های میانبری کشف خواهید کرد که راهبردهای کسب و کار شما خواهد بود و این راهبردها به شما کمک می کند تا در زمان کوتاه تری مسائل کسب و کار خود را حل کنید.
نکته پایانی اینکه با مطالعه زندگینامه افراد موفقی که شرکتها و سازمانهای زیر را راه اندازی کرده اند متوجه وجه مشترک این افراد یعنی مهارت حل مسئله خواهیم شد ، وب سایت اشتراک فیلم "آپارات" ، بنیانگذاران دیجی کالا ، بنیانگذار "تخفیفان" ، بنیانگذار "دیوار و کافه بازار" ،شرکت اسنپ ، "فرش عظیم زاده"، خالق "زر ماکارون" ، موسس گلرنگ ، آیس پک ، بنیانگذار علی بابا، موسس گلرنگ، موسس کاله.