بلک فرایدی یا روز جمعه سیاه یکی از بزرگترین حراجهای دنیا است، مردم در این روز به فروشگاههای مختلف رفته و از تخفیفهایی که روی اجناس مختلف گذاشته شده است، استفاده میکنند.
شاید با شنیدن این کلمه، نخستین پرسشی که در ذهنمان ایجاد میشود این است که بلک فرایدی چیست؟ بلک فرایدی، یا همان جمعه سیاه، از سالها پیش بهعنوان یک سنت خرید بزرگ در آمریکا آغاز شد و حالا یکی از بزرگترین رویدادهای تخفیف و فروش در سراسر جهان به حساب میآید. این روز که پس از تعطیلات روز شکرگزاری در آمریکا برگزار میشود، با تخفیفهای شگفتانگیز، افراد بسیاری را به خرید وادار میکند. اما این رویداد تنها به ایالات متحده محدود نمانده و در دهههای اخیر به بسیاری از کشورهای دیگر نیز راه یافته است.
در این روز بیشتر فروشگاهها و برندهای مطرح دنیا، محصولات فروشگاهی خود را با چندین درصد تخفیف شگفتانگیزی به فروش میگذارند، بازارهای اقتصادی کشورهای مختلف در این روز با حراج و تخفیف رونق بیشتری در مقایسه با سایر فصول و ماههای سال میگیرند و خریداران با شوق و شور زیاد به فروشگاههای مختلف هجوم میبرند، از همینرو این روز، شلوغترین روز برای فروشندهها است، روزی که مخصوص طرفداران تخفیف و خرید ارزان شناخته میشود.
اما حالا چندسالی میشود که این رویداد بزرگ تخفیف نیز به ایران هم وارد شده است و با توجه به استقبال کاربران از خریدهای اینترنتی، فروشگاههای آنلاین ایرانی مانند دیجیکالا، بامیلو و دیگر سایتهای معروف تصمیم گرفتند که از این پدیده برای جذب مشتریان جدید بهره ببرند.
اگرچه تخفیفهای ویژهای را در این روز اعلام کرده و تبلیغات گستردهای در فضای مجازی راهاندازی کردند، اما در ایران، بلک فرایدی به شکل متفاوت از نسخه اصلی خود برگزار میشود و به جای ارائه تخفیفهای واقعی و تخفیفهای عمیق، فروشگاههای آنلاین ایرانی بیشتر به افزایش قیمتها قبل از این روز اقدام میکنند و سپس در روز بلک فرایدی تخفیفهایی را روی این قیمتهای جدید اعمال میکنند، به طوری که این امر سبب شده بسیاری از مشتریان به این روز شک داشته باشند.
بنابراین لازم است فروشگاههای اینترنتی به جای تقلید صرف از الگوهای غربی، رویکردی مبتنی بر نیازهای واقعی جامعه ایرانی را ارائه کنند، زیرا که این امر میتواند شامل ارائه تخفیفهای واقعی و مرتبط با نیازهای روزمره مردم باشد، به طوری که این تخفیفها در زمانهای خاصی از سال، مانند جشنهای ملی و مذهبی ارائه شوند. برای مثال، برگزاری تخفیفهای ویژه در ایام نزدیک به نوروز یا ماه رمضان و یا حتی شب یلدا میتواند به تقویت روح همبستگی اجتماعی و نیکوکاری کمک کند و از این طریق، فرهنگ خرید را به سمت مثبتتری هدایت کند.
یک شهروند همدانی در گفتوگو با همدانپیام میگوید: متأسفانه اطلاع چندانی از این روز ندارم، اگرچه در سایتهای گوناگون تبلیغ این روز را دیدهام اما اگر در ایران هم چنین فرهنگی وجود داشته باشد به دلیل شرایط مالی و تورمی که وجود دارد، توانایی خرید را حتی در روزهای تخفیفی نیز ندارم.
کامرانی یکی دیگر از شهروندانی است که معتقد است مرسوم شدن چنین فرهنگی در کشور ایران به ویژه در ایام نزدیک به نوروز و یا شب یلدا که بیشتر مردم در این روزهای خاص خرید میکنند، بسیار قابل تحسین است درحالی که در کشور ما تمامی اجناس در فروشگاه در ایام خاص سال با چندین برابر قیمت به فروش میرسد که ممکن است هرکسی توانایی خرید را نداشته باشد.
فرد دیگری نیز در این خصوص میافزاید: به نظر من بلک فرایدی یا همان جمعه سیاه میتواند فرصتی بینظیری برای جذب مشتری باشد اما در کشور ما به چنین روزهایی توجه نمیشود و حتی به نوعی با برگزاری چنین تخفیفاتی میتوان به افرادی که درآمد پایینی دارند، نیز کمک کرد.
گفتنی است، همزمان با برگزاری بلک فرایدی در جهان، حراج جمعه سیاه در ایران هم برگزار میشود. در این روز برخی فروشگاهها و برندها در مراکز خرید تخفیفاتی را روی کالاهای خود در نظر میگیرند فروش میتواند هم به صورت آنلاین و هم حضوری برگزار شود. بسیاری از سایتهای ایرانی با نزدیک شدن به این روز پکیجهای تبلیغاتی و تخفیفاتی را برای مشتریان خود در نظر میگیرند. بلک فرایدی برندهای ایرانی در این زمان بسیار پرطرفدار هستند و افراد اغلب خریدهای خود را در این زمان انجام میدهند.