جشن‌های عید نوروز هرچه ساده‌تر دلنشین‌تر همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  131003 تاریخ انتشار:  1401-12-23 - 09:36 تعداد بازدید:  157
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

جشن‌های عید نوروز هرچه ساده‌تر دلنشین‌تر

یادداشت


 عید نوروزی دیگر در پیش است ، روز عیدی برای استقبال از فصل رویش و تازگی ، فصل بهار . روز عیدی برای غلبه انسان بر سرمای زمستان  و عبور از روز ها و لحظه های سنگین سستی و کرختی موجودات وابسته به آب و هوا و زمین . سرآغاز فصل بهار و عید نوروز پارسیان به پاس حیات دوباره طبیعت و‌ منشاء زندگی انسان و زایش و رویش حیوان و گیاه است .

عید باستانی نوروز قطعه ای بزرگ و درخشان از هویت فرهنگی و اصالت پر افتخار ایرانی و پارسی زبانان روی زمین می باشد که هزاران سال است ملتی سرفراز و گنجینه ای ارزنده و گرانبها از اقوام سلحشور و دلیر فارس و ترک و لر و کرد و لک و ترکمن و یلوچ و عرب و طایفه های  گوناگون آریایی نژاد را از فراز و نشیب‌های تاریخ گذرانده سلامت به سر منزل مقصود رسانیده است . این آیین کهن هیچگاه  در مقابله با فرهنگ بی هویت و بی ریشه بیگانگان پا پس نکشیده است .

عید باستانی نوروز برای یادآوری ایستادگی و پایمردی انسان برابر ناملایمات و سختی های روزگار تلخ و شیرین زندگی است . در مفهوم عید باستانی نوروز ، زمستان مظهر سختی و دست تنگی است و این نسیم حیات بخش و شمیم خوش شکوفه های بهاری است که امید و نشاط زندگی بر کالبد طبیعت و موجودات عالم می دمد و روزگاری نو نوید می دهد .

از اسناد و حکایت ها از جنب و جوش و شور‌ و شوق ایرانیان برای برپایی جشن های عید نوروز  ، چنین بر می آید که یکی از ویژگی‌های بارز این عید کهن بی پیرایگی و سادگی های آن است و بنیان عید نوروز به شیوه‌ای بنا گذاشته شده تا هر قشری از مردمان گوناگون ایرانی و پارسی زبان با هر توان مالی و بضاعت زندگی بتواند در چنین جشن ملی شرکت کند و کسی یا خانواده ای یا قومی به لحاظ ناتوانی مالی و امکانات کم از مشارکت در جشن سراسری نوروز پا پس نکشد .

مثلا یکی از آداب و شگون فرا رسیدن عید باستانی نوروز بده و بستان عیدانه است که سنت شیرین آن  فقیر و غنی را شامل می شود ، در شناسنامه عید باستانی نوروز ، تخم مرغ رنگی سنبل عیدانه تعریف شده است و به این دلیل که قدیم تر ها اکثر قریب به اتفاق  خانواده های شهری و روستایی ایرانی برای تامین تخم مرغ مصرفی روزانه صاحب مرغ و خروس بوده اند ، بنابراین  در تهیه تخم مرغ رنگی و تدارک عیدانه برای میهمانان نوروزی خود مشکلی نداشته اند .‌اما این رسم شیرین و کم هزینه در مسیر تاریخ بتدریج دست‌خوش تغییرات سلیقه ای شد و پول و هدایای دیگر بین خانواده های متمکن برای عیدانه جایگزین تخم مرغ گردید و یکی از ارکان ساده و اصلی نوروزی را دچار آسیب ساخت .

به همین نسبت دیگر ارکان جشن های نوروزی نیز با دخالت های سلیقه ای و‌ من در آوردی و تخریب چی های بیگانه دچار دگرگونی شده و چهره صمیمی و‌مانوس جشن های نوروزی را مخدوش ساخته است . ترقه بازی و آشوب و ایجاد سر و صدای مزاحم و نامأنوس شب چهارشنبه سوری نیز از راه و رسم غلط و نامرتبطی است که جشن های آستانه عید باستانی نوروز را به بیراهه کشانیده است .

بسیاری از هزینه های سنگین و مخارج بیهوده به بهانه عید نوروز و حتی خرید لباس و کیف و کفش های آنچنانی توسط برخی خانواده های پر درآمد ، چیزی نیست که با برگزاری آیین های باستانی ویژه عید نوروز ارتباط داشته باشد و همین هزینه سازی ها و افراط و تفریط های نااگانه است که متاسفانه زیبایی و سادگی و مفاهیم فرهنگی عید نوروز را زیر سئوال برده است .

متاسفانه امروزه بسیاری از خانواده های ایرانی برای فرار از مخارج سنگین و نامتعارف برپایی جشن عید نوروز ، ترجیح می‌دهند تعطیلات نوروزی را در مسافرت و‌ بیرون از محیط خانه های خود بگذرانند ، در صورتیکه آیین های خالص و واقعی جشن نوروزی چندان هزینه بر و سنگین نیست و هنوز هم می شود با پذیرایی ساده از میهمانان نوروزی ، عناصر گمشده و فراموش شده صفا و صمیمیت و دید و بازدید های بیرنگ و ریا  و همچنین تکریم از بزرگترها در جمع فامیل را احیا نموده و روزهای عید نوروزی را به فرصتی برای آشتی با سنت های دیرینه و شیرین ایرانی تبدیل ساخت .‌ برگزاری آیین های عید باستانی نوروز هرچقدر ساده تر و بی پیرایه تر ، دلنشین تر و خاطره انگیز تر خواهد بود.


 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com