بازار فروش میوههای پاییزی و سیبزمینی و پیاز و دیگر ترهبار از ابتدای فصل همچنان در مدار گرانیها و افزایش قیمت سیر میکرد که بهتازگی نوبت به زینت سفره فقرا و اغنیا رسیده و شتر بیپیر گرانی این بار در خانه سبزیجات خوابیده است. سبزیجات خوردنی بعد از نان، اصلیترین زینت سفره خانوادههای ایرانی است که این کالای پرمحصول و مفید نیز از گزند گرانیها در امان نمانده و قیمت آن در روزهای اخیر به بیش از 2برابر اوایل آذرماه گذشته افزایش یافته است. انواع سبزیجات خوردنی و آشی که به طور معمول از آغاز فصلهای سرد از استانهای جنوبی کشور برای فروش به همدان حمل میشود، در روزهای اخیر به علت افزایش قیمت ناگهانی تقریبا نایاب شده و بیشتر مغازهداران محلی (ترهبارفروشیها) سبزیجات را از بساط خود حذف کرده و مشتریان همیشگی خود را جواب میکردند.
قیمت سبزیجات خوردنی و آشی هفته گذشته در بازارهای سرگذر و سبزهمیدان همدان به بالای ۸۰ هزار تومان در هر کیلوگرم نیز رسید و با اینکه بسیاری از خانوادهها سبزیجات را از سبد خریدهای روزانه خود حذف کرده بودند، مغازهداران سبزهفروشی نیز با اذعان به کاهش فروش روزانه خود میگفتند، از روی ناچاری و برای بسته نماندن مغازههای خود اقدام به آوردن سبزیجات از میادین ترهبار میکنند. این روزها بازار سبزیجات به علت افزایش یکباره قیمت در حالی از تعادل خارج میشود که اتفاقا مورد نیاز شدید خانوادهها است و بروز سرماخوردگیها در این فصل سرد و خشک باعث افزایش مصرف سبزیجات در بین خانوادهها برای تهیه آشهای سنتی و سوپهای فصلی میشود. در این ارتباط اگرچه برخی از دستاندرکاران تهیه و فروش سبزیجات دلیل اصلی افزایش قیمت این محصول را کاهش تولید در مناطق گرمسیری به علت کمآبی و همچنین افزایش قیمت بذرهای وارداتی و همچنین هزینه گزاف حمل و نقل قلمداد میکنند و احتمال افزایش بیشتر قیمتها را میدهند، ولیکن به نظر میآید افت بازار فروش سبزیجات در روزهای اخیر موجب عقبنشینی واسطههای همیشگی در چرخه حمل و توزیع این محصول از استانهای گرمسیری به سایر مناطق کشور شده باشد، چون انواع سبزیجات، اگرچه با کیفیتهای نازل در بازار خردهفروشی همدان، روز پنجشنبه هفته گذشته در ازای هر کیلوگرم ۶۵ هزار تومان قیمت خورده بود و در همین حال از صفهای نسبی و انتظار نوبت مقابل مغازههای سبزیفروشیهای بازار هم خبری نبود. با این حال از هرچه بگذریم، سخن ناخوش گرانیهای افسارگسیخته از همه سخنها تلختر است، زیراکه وقتی انواع ترهبار از ابتدای پاییز امسال روی رقمهای بالای ۵۰ هزار تومان برای گوجهفرنگی و خیار و بالای ۳۰ هزار تومان برای سیبزمینی و پیاز جاخوش کرده است، دور از انتظار نیست که سبزیجات هم از گزند هرزهنگاری مافیای قیمتگذاریهای بدون ضابطه توسط واسطهها و معاملات واسطهگری دور نماند.
در این شرایط بهانه اصلی برای اغلب قیمتهای افزایشی نیز بالا رفتن سرسامآور قیمت ارزها است و در چنین اوضاع و احوال پیچیده و سربالایی از هر کسی جواب سلام بخواهی، ابرو بالا میاندازد و میگوید: «صبر کن ببینم قیمت جدید دلار و طلا به چند رسیده است تا جوابت را بدهم!»