موضوع پرتاب دختران جوان همدانی از بالای تقاطع در هفتههای گذشته سبب واکنش بسیاری از شهروندان شد که براساس شنیدهها در یک ماه اخیر برای سومین بار است که خودکشی از بالای تقاطعهای همدان اتفاق میافتد؛ بهطوری که برخی از رسانهها این مسأله را به دومینوی خودکشی دختران تعیبر کردند که در این باره نیز عنوان شد در گام نخست لازم است تدابیر لازم در خصوص ایمنسازی و ایجاد موانع برای حضور نیافتن افراد در بالای تقاطعها چارهاندیشی شود و در گام بعدی علت و عوامل این چالش اجتماعی با هدف پیشگیری از آن بررسی و تحلیل شود.
از همینرو، دانشگاه علومپزشکی همدان، مرکز سلامتی، روانی اجتماعی جامعنگر با عنوان مرکز سراج را در حوزه کاهش چالشهای آسیبهای اجتماعی و روانی به منظور کاهش آسیبهای اجتماعی راهاندازی کردند که در راستای بهبود سلامت روان افراد کمک میکند.
این مرکز «سراج» میتواند در ابتدا آسیب را شناسایی کرده و در راستای درمان سلامت روان افراد بکوشد و از این رو همه مجموعهها و دستگاههای استان لازم است که با مراکز سراج همکاری لازم را داشته باشند.
همچنین در رابطه با این موضوع، در تاریخ 22مردادماه در شورای اجتماعی استانداری همدان که با حضور معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی همدان، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار همدان، مدیرکل بهزیستی، مدیر کل پزشکی قانونی، معاون اجرایی دادستان همدان و سایر اعضای این شورا برگزار شد که در این جلسه درمورد عملکرد مرکز سراج، وضعیت خودکشی و آسیبهای اجتماعی در استان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی همدان در جمع خبرنگاران از راهاندازی این مرکز سلامتی، روانی اجتماعی جامعنگر خبر داد وگفت: مرکز سلامتی، روانی اجتماعی جامعنگر را در حوزه کاهش چالشهای آسیبهای اجتماعی و روانی راهاندازی کردیم که با تأسیس این مرکز در حوزه آسیبهای بهداشت روان اقدامات خوبی انجام میدهیم؛ اگرچه زمانبر است اما به دنبال این هستیم تا بتوانیم شهروندان را در این راستا کمک و هدایت کنیم.
۳۵۰پرونده فعال در این مرکز تشکیل شده است
فاطمه ترکماناسدی با اشاره به اینکه در این مرکز روانپزشک، روانشناس و مددکار اجتماعی در این مرکز فعالیت دارند، افزود: این مرکز پکیج خدمات دارد که خدمات همهجانبه ارائه میدهد و تاکنون ۳۵۰پرونده فعال در این مرکز تشکیل شده که در بلندمدت اثر خود را خواهد داشت و محوریت فعالیت این مرکز بیشتر دررابطه با کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه برای جوانان و نوجوانان میباشد.
وی یادآور شد: شایان ذکر است مرکز خدمات سلامت روانی اجتماعی جامعهنگر با عنوان سراج در جاده مزدقینه واقع در بلوار شاهد در حال ارائه خدمت به شهروندان است.
صدور 5هزار و 629 اخطاریه قضایی برای اماکن عمومی
در ادامه این نشست، ترکمان اسدی در پاسخ به پرسش خبرنگار همدانپیام در مورد اینکه وضعیت نظارت بر اماکن و سلامت مواد غذایی در استان به چه صورت است، بیان کرد: در بازرسیهای انجام در 4ماهه امسال، 59هزارو 694بازرسی توسط نیروهای بهداشت محیط کار انجام گرفته است که برای 5هزار و 629 اخطاریه صادر شده و 736 نفر به مراجع قضایی معرفی شدهاند.
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی همدان ادامه داد: نتیجه این بازرسیها منجر به پلمب موقت ۲۹۷واحد و کشف حدود ۵۰ تن مواد غذایی فاسد و تاریخ مصرف گذشته بوده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به وضعیت استخرهای همدان پرداخت و گفت: ۳۵واحد استخر آب درمانی در همدان فعال است که نمونهبرداری، کدورتسنجی، کُلُرسنجی و کشت میکروبی به صورت مستمر انجام میگیرد.
وی جلوگیری از آبیاری محصول مزارع با فاضلاب را ازدیگر دغدغههای جدی معاونت بهداشتی عنوان کرد و افزود: در این راستا سطح زیر کشت اراضی سبزیهای آبیاری شده با فاضلاب از ۱۵۰هکتار در سال ۱۳۹۵ به کمتر از یک هکتار در سالجاری رسیده است.
طیف گسترده از خدمات رایگان بهداشتی برای مردم
ترکمان اسدی به ارائه طیف گسترده از خدمات رایگان بهداشتی اشاره کرد و گفت: مجموعه معاونت بهداشتی از زمان قبل تولد تا زمان سالمندی و کفن و دفن و مرگ به افراد خدمات ارائه میدهد همچنین برای سلامت آب، هوا، غذا، جسم و روان برنامه دارد درحالی که بسیاری از مردم و حتی مسئولان نسبت به این موضوع ناآگاه هستند.
وی اضافه کرد: 3هزار نیروی معاونت بهداشتی در ۹مرکز و ۷۰۶واحد نسبت به ارائه خدمات بهداشتی تلاش میکنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی همدان یادآوری کرد: ۲۰ طرح بهداشتی با ۵۳۶میلیارد و ۹۵۵ میلیون ریال سال گذشته بهرهبرداری شد.
ترکمان اسدی افزود: ۴۷طرح شامل مرکز جامع سلامت، محل زیست، خانه بهداشت در همدان در دست اجرا است که تعدادی تا هفته دولت و شماری هم تا پایان سال بهرهبرداری می شود.
وی درباره نتایج غربالگری بیماریهای غیرواگیر در سال گذشته بیان کرد: میزان بروز تب مالت به نسبت ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۳۴نفر بود که با مداخلات مؤثر در بیماریابی تب مالت این عدد سال ۱۴۰۱ به ۱۱۰ نفر و سال گذشته به ۷۸نفر کاهش یافت.
آمار بالای بیماری تب مالت در همدان
ترکمان اسدی ادامه داد: بیماری تبمالت در استان همدان از آمار بالایی برخوردار است که که گفتنی است این بیماری جزو بیماریهای منتقله از دام به انسان است.
85هزار همدانی از بیماری دیابت خود باخبر نبودند
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی همدان افزود: به دنبال اجرای پوشش دیابت و کنترل فشار خون سال گذشته یک هزار و ۷۸۸ بیمار دیابتی و3هزار و ۳۰۲ فرد مبتلا به فشار خون شناسایی شد.
ترکمان اسدی تأکید کرد: ۸۵هزار نفر از ابتلا به پره دیابت یا پیشدیابت با خبر نبودند؛ بنابراین احتمال بروز سکته قلبی و مغزی، کوری و از دست دادن کلیه در این افراد زیاد بود اما با شناسایی آنها و ارائه مشاوره از بروز حمله های قلبی و دیگر بیماریها جلوگیری شد.
در استان مورد قطعی از تب دُنگی نداریم
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی همدان با اشاره به اینکه نگران ورود تب دنگی و پشه آئدس در استان هستیم و نمیدانیم این گرما تا چه زمانی خواهد بود پس باید مراقبتها مد نظر باشد، گفت: تاکنون ۱۶۱مورد قطعی تب دنگی در کشور شناسایی شده که در ۹استان و ۴۲شهر کشور بوده و عمده موارد هم وارداتی هستند؛ در استان مورد قطعی نداریم و 7مورد مشکوک داشتیم که همه آزمایشها منفی بوده است.
۲۰درصد جمعیت استان در سن باروری هستند
وی در پایان با تأکید به اینکه شتاب جمعیت در استان کند است، خاطرنشان کرد: اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، شتاب کاهش جمعیت در این استان را کُند کرد، به طوری که باروری کلی استان همدان در سال ۱۴۰۱ حدود 6/1 بود که این آمار در سال گذشته به 5/1 کاهش یافته است.
ترکمان اسدی یادآور شد: هر چند آمار سال گذشته نسبت به ۱۴۰۱ کاهشی بوده است اما با اجرای قانون جوانی جمعیت شتاب و سرعت کاهش جمعیت در همدان کند شد که امید می رود به سمت افزایش جمعیت برود.
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی استان همدان ۲۰درصد جمعیت استان در سن باروری هستند که دغدغه جدی است که از پنجره جمعیت عبور نکنیم اضافه کرد: میزان سالمندی استان در کشور بالاست و از جمعیت موجود ۱۳.۴ درصد جمعیت استان سالمند هستند و پیشبینی میشود سال ۱۴۲۰ به عدد بالایی برسیم.