اطلاع‌رسانی‌های بحران‌ساز ناقص همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 31 فروردين 1403

Today : Fri, April 19, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  102723 تاریخ انتشار:  1398-09-23 - 12:36 تعداد بازدید:  181
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

اطلاع‌رسانی‌های بحران‌ساز ناقص

یادداشت


 1- قرار بود مبنای دولت دکتر روحانی در حوزه اطلاع‌رسانی بر اقناع افکار عمومی باشد و رویکرد اطلاع‌رسانی اقناعی در دستور کار این دولت قرار گیرد.
این اعلام و حرکت به این سمت جامعه و فعالان اطلاع‌رسانی را بسیار به آینده اطلاع‌رسانی و شفافیت و پیشگیری از بحران‌ها امیدوار کرد.
2- دولت فرایندی را آغاز کرد تا شفافیت در حوزه اطلاع‌رسانی به کمک کنترل فساد بیاید و شفافیت موجود اجازه فساد را ندهد.
تصویب قوانینی چون گردش و دسترسی آزاد اطلاعات، امیدواری‌ها را افزایش داد تا دیگر همه اطلاعات در دسترس همگان باشد و این دسترسی کار را برای کسانی که قصد فساد دارند یا قوانین را به نفع خود تفسیر می‌کنند، سخت کند.
3- اقناع افکار عمومی هنری است که اطلاع‌رسانی را به دموکراسی نزدیکتر می‌کند زیرا حاکم خود را منتخب مردمی می‌داند که برای اجرای خواسته‌های عمومی آنها انتخاب شده و باید مردم را نسبت به اقداماتی که انجام می دهد، اقناع کند.
در این روش دیگر نگاه از بالا به مردم و رئیس و مرئوسی معنا ندارد و دولت، مسئولان و دولتمردان کارگزار ملت هستند و کارفرما مردمی هستند که باید بدانند اجرای برنامه‌ها چه سود و زیانی برای آنها به دنبال خواهدداشت.
4- در اطلاع‌رسانی اقناعی محرم‌تر از مردم وجود ندارد و مردم باید همه مسائل را بدانند و منشأ شعار دانستن، حق مردم است، از اینجا است.
وقتی مردم محرم باشند ، اطلاع‌رسانی اقناعی به خوبی پیش می‌رود و کار هم برای مسئولان راحت‌تر خواهد‌شد زیرا مردم وقتی از شرایط اطلاع داشته باشند، همراهی و همکاری بیشتری خواهندداشت.
5- شفافیت و تن‌دادن به آن ساده نیست زیرا در فضای شفاف مردم باید نسبت به اقدامات، اعتبارات، هزینه کردها و ... اقناع شوند و دیگر نمی‌توان هر اقدامی را در فضایی دور از دسترس مردم انجام داد.
 اقدامات خوبی در حوزه شفافیت انجام شده اما کافی نیست و در مواردی نیازمند مصوبه و قانون برای تن دادن همه به شفافیت و ارائه اطلاعات به مردم است.
6-رویدادهای این روزها همچون اجرای طرح مدیریت بنزین و شیوع آنفولانزا حکایت از بی‌توجهی به اطلاع‌رسانی اقناعی دارد و این بی‌توجهی و اطلاع‌رسانی‌های ناقص با بحران‌سازی‌هایی همراه شد که زیان‌های آن هنوز ادامه دارد.
روشن است اگر در مواردی این چنینی اطلاع‌رسانی اقناعی در دستور کار باشد و مردم نسبت به دیدگاه‌های کارشناسی، ضرورت‌ها، منافع، ملاحظات و ... طرح‌ها و مسائل و ... آگاه شوند، واکنش آنها همراهی و همکاری در اجرای طرح‌ها و پیشگیری از بروز بحران خواهد بود.
7- اعتراضات می‌توانست شکل نگیرد اگر اطلاع‌رسانی درست و اقناعی شکل می‌گرفت و آنفولانزا هم می‌توانست تلفات کمتری داشته باشد اگر از ابتدا از مردم پنهان نمی‌شد و مردم محرم به حساب می‌آمدند.
این تجربه‌ها با هزینه‌های سنگین برای کشور به دست آمده و باید از تکرار آنها با کاربردی کردن اطلاع‌رسانی اقناعی در تمام حوزه‌ها به‌ویژه در حوزه انتخابات 2 اسفند پیشگیری کرد.
انتخابات مجلس می‌تواند سرآغازی برای پاسداشت بیشتر مردم با استقبال هیأت‌های نظارت، اجرایی و بازرسی انتخابات از شفافیت و اطلاع‌رسانی اقناعی باشد.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com