روز گذشته محمدباقر قالیباف در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در جمعبندی گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور، سخنانی را گفت که با استقبال رسانهها با تیترهایی چون نطق بینظیر و اعتراف رئیس مجلس و موارد مشابه مواجه شد.
هر چند برخی این اعتراف را دیرهنگام و این واکنش را غیرمؤثر ارزیابی کردهاند اما این سخنان را میشود تلاشی برای جلب توجه نخبگان جامعه و مسئولان برای چارهاندیشی جدی و اساسی درباره ناترازی انرژی دانست.
رئیس مجلس در بخشی از این سخنان که بیشتر مورد توجه قرار گرفته، گفته است؛ زمانی بود که در مواجهه با تهدیدات دشمنان میگفتیم نفت را روی شما میبندیم و اهرم تهدید ما بود، اما امروز و با این وضعیت کدام نفت را میبندیم و کدام بازار را داریم؟
قالیباف با بیان اینکه باید مشکل نهادی در حوزه انرژی را حل کنیم، گفته: باید مرکز پژوهشهای مجلس، دولت و مجلس با استفاده از نظرات کارشناسی نخبگان جامعه، به طور اساسی به این بحث نهادی توجه کرده و بپذیریم که بین 2 وزارتخانه نفت و نیرو تعارض منافع وجود دارد و آنقدر این 2وزارتخانه توسعه پیدا کردهاند که هماهنگی آن دیگر دست مدیران ارشد و مسئولان عالی این وزارتخانهها نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرده: هیچ پیشرانی در کشور برای معیشت مردم و رشد و ثبات اقتصادی مهمتر از انرژی نیست. در 5سال برنامه هفتم میتوان هر سال حداقل ۷ تا ۸ میلیارد دلار در حوزه بهینه سازی درآمد بدون فعالیت تولید و فقط با کنترل هدر دادن و با جلوگیری از بیعرضگیها داشته باشیم تا به چرخه تولید برگردد.
سخنان قالیباف درباره اینکه نفت دیگر اهمیت تهدیدی خود را از دست داده و ادامه روند مصرف فعلی آن به تهدیدی برای کشور منجر خواهد شد سخنان مهمی است زیرا پذیرش واقعیت نفت کشور از سوی مسئول یکی از قوا که به طورمعمول سخنان این گونه نداشته را نشان میدهد و این پذیرش واقعیت بهویژه درباره نقش مدیران خارج از وزارتخانهها در ایجاد ناترازیها میتواند در تصمیمگیری درست برای حرکت به سمت توسعه و پیشرفت مؤثر باشد.
اما نکته این جاست که قالیباف پذیرفته بخشی از ناترازی به بیعرضگی برمیگردد که لازم است از آن پیشگیری شود.
بیعرضگی را قالیباف خوب توضیح نداده اما مشخص است ناتوانی و خسته بودن از ویژگیهای ذاتی این صفت بد در جامعه است.
به همین دلیل لازم است بیعرضهها که ناتوان در پیگیریها بودهاند و سبب ناترازی شدهاند، با کنارهگیری شرایط را برای ورود با عرضهها مهیا کنند هر چند هیچکس در ایران زیر بار بیعرضه بودن خود نمیرود و همه مسئولان خود را شجاع و دارای جرأت معرفی میکنند و باید قالیباف منطور خود از بیعرضهها را شفافتر بگوید تا حداقل از ناترازی در بیعرضگی زودتر خارج شویم.