علیصدر به استقبال تغییر بیست و یکم رفت و این اتفاق در حالی رقم خورد که کمتر از چند روز تا بزرگترین رویداد گردشگری کشور و برقراری مزایده و نوروز پر مسافر غار علیصدر زمان باقی است. مجموعه گردشگری علیصدر، بهعنوان یکی از مهمترین و شاخصترین جاذبههای طبیعی ایران و استان همدان، نقشی بیبدیل در توسعه صنعت گردشگری کشور ایفا میکند. این غار آبی بینظیر، که سالانه میزبان صدها هزار گردشگر داخلی و خارجی است، نهتنها موتور محرک گردشگری استان همدان محسوب میشود، بلکه یکی از قطبهای اصلی گردشگری ایران به شمار میآید و این موارد مهمترین دلایل برای ایجاد حساسیت در نحوه پیشرفت مسائل در علیصدر است.
به گزارش همدان پیام، در مقطعی حساس و استراتژیک، در آستانه برگزاری نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران، همچنین در بحبوحه انتشار آگهی مزایده مجموعه علیصدر و در آستانه نوروز 1404 که یکی از پرترددترین فصلهای گردشگری این مجموعه محسوب میشود، 21مین مدیرعامل برای شرکت سیاحتی علیصدر در حالی انتخاب شد که همه منتظرند شاهد اتفاقات خوب برای حوزه گردشگری همدان باشند.
این تغییر مدیریتی، در شرایطی رقم خورده است که مدیریت و برنامهریزی دقیق برای بهرهبرداری از ظرفیتهای عظیم گردشگری این مجموعه بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد. روز گذشته مهران حاجیان به عنوان مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر معرفی شد تا فصل بیست و یکم از دفتر مدیرعاملی در علیصدر ورق خورد و کریم ملکی به فصل بیستم مدیرعاملی خود مهر پایان بزند.
33 سال و 21 مدیرعامل
شرکت سیاحتی علیصدر با هدف ارائه خدمات بیشتر و بهتر به بازدیدکنندگان غار علیصدر و جذب بیشتر گردشگران داخلی و خارجی در سال 1370 با همکاری سازمان ایرانگردی و جهانگردی، سازمان همیاری شهرداریهای استان و شهرداری همدان تأسیس شد.
با الحاق مجتمع تفریحی عباسآباد به شرکت سیاحتی علیصدر در سال 1380 و سرمایهگذاری در شرکت تلهکابین گنجنامه، این شرکت به مهمترین شرکت فعال در صنعت گردشگری استان تبدیل شد و با درآمدزایی از غار علیصدر و تپه عباسآباد زیرساختهایی نیز در اطراف این 2 جاذبه مهم گردشگری استان ایجاد کرد.
با توجه به جایگاه تأثیرگذار شرکت سیاحتی علیصدر در توسعه گردشگری استان، همواره تغییرات مدیریتی در این شرکت مورد توجه رسانهها و فعالان گردشگری همدان بوده است.
در حال حاضر 28 سال از تأسیس شرکت سیاحتی علیصدر میگذرد و این شرکت تاکنون 20مدیرعامل را به خود دیده است.
خرداد ماه 1401، 20مین مدیرعامل شرکت علیصدر در حالی که گردشگری پس از کرونا در غار با حواشی متعددی دستوپنجه نرم میکند، کار خود را آغاز کرد.
سوابق مدیریتی مدیران عامل این مجموعه گردشگری بیانگر آن است که حسن اسلامیان با 66ماه مدیریت در شرکت علیصدر، رکورد حضور در رأس مدیریت این شرکت را به خود اختصاص داده است.
وی در حالی در سال 83 بهعنوان مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر منصوب شد که سابقه مدیریتی مهمی در کارنامه خود نداشت و با مدرک کارشناسی علوم اجتماعی پیش از انتصاب در این مسئولیت، برای مدتی ریاست امور اداری شرکت لرد همدان را برعهده داشت. اسلامیان پس از 5 سال و 6 ماه مدیریت در شرکت سیاحتی علیصدر عاقبت در اسفندماه سال 92 جای خود را به حمیدرضا یاری داد. یاری، از مدیران با سابقه استان همدان بود و پیش از انتصاب بهعنوان مدیرعامل شرکت، سابقه مدیریت نمایشگاه بینالمللی همدان، مدیرکلی تعاون و قائم مقامی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان را در کارنامه خود داشت.
یاری از اسفندماه سال 92 تا اردیبهشت سال 98 بر صندلی مدیرعاملی شرکت علیصدر تکیه زد و در 5 سال مدیریت خود در این شرکت با ساخت 3 رستوران در محوطه غار، ساخت ویلاهای مجتمع تفریحی گردشگری عباسآباد، محوطهسازی در این جاذبه مهم گردشگری استان، ایجاد بازارچه در محوطه غار علیصدر و ایجاد پارکینگی با ظرفیت 2هزار خودرو در محدوده غار، کارنامه به نسبت موفقی از خود به جا گذاشت.
یاری نیز در 22 اردیبهشت همان سال، جای خود را به مجید درویشی داد. درویشی که از مدیران مطرح شهرداری همدان بود با سابقه معاونت خدمات شهری، معاونت مالی و اقتصادی شهرداری همدان، مدیریت شهرداری منطقه 4 شهرداری همدان، شهرداری شهر تویسرکان و عضویت در شورای اسلامی شهر تویسرکان، فقط 2 ماه نشستن بر پشت میز مدیرعاملی شرکت سیاحتی علیصدر را تجربه کرد. وی در تاریخ 16 تیرماه 1398 با حکم استاندار، بهعنوان فرماندار شهرستان اسدآباد منصوب شد تا مسئولیت مهمتری را در استان همدان برعهده بگیرد.
پس از رفتن درویشی از شرکت علیصدر در تاریخ 16 تیرماه، این شرکت بدون مدیرعامل اداره میشد و در این مدت در فضای مجازی از گزینههای متعددی از جمله مهدی مجیدی، مدیرعامل سازمان همیاری شهرداریهای استان بهعنوان جانشین درویشی در شرکت علیصدر نام برده شد، اما برخلاف تمام شایعات دوم مرداد 1398 غلامحسین تقوی، بهعنوان 18مین مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر منصوب شد.
در زمان مدیرعاملی تقوی، برنامهریزیهای شرکت سیاحتی علیصدر روی خط ممتد و بدون هیچ تغییر و تحولی پیش رفت. از سوابق تقوی میتوان به معاونت جهادکشاورزی استان، ریاست شورای اسلامی شهر ملایر و ریاست سازمان نظام مهندسی شهرستان ملایر اشاره کرد.
ودرنهایت 27 اسفند 1398 در یک سکوت خبری که بهانه آن را بهدست کرونا سپردهاند، مهدی مجیدی که پیش از این مدیرعامل همیاری شهرداریها و عضو هیأت مدیره است.
19مین مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر شد. اما حضور مهدی مجیدی به عنوان مدیرعامل بیشتر از 18 ماه دوام نیاورد و وی 20 شهریور 1400 جای خود را به علیمحمد عنایتی اکمل داد.
عنایتی، در پرونده کاری خود سوابقی از جمله مدیر حراست شرکت سیاحتی علیصدر و مسئول حراست، بازرسی، ارزشیابی و امور حقوقی فرمانداری کبودراهنگ را به همراه دارد.
در روز 12خرداد 1401 بار دیگر تغییر دوباره شامل حال علیصدر شد و کریم ملکی، مدیرعامل بیستم این شرکت سیاحتی شد.
ملکی در سوابق کاری خود مدیریت غار علیصدر؛ رئیس زندانهای همدان و ریاست هیأت والیبال استان را برعهده دارد که مجدد در شرکت علیصدر به عنوان مدیرعامل فعالیت خواهد کرد. زمان معارفه ملکی شرکت سیاحتی علیصدر که طی دو سال 1399 و 1400 دچار نوساناتی در بازگشایی شده بود.
سرانجام 16 بهمن ماه کریم ملکی پس از 32 ماه فعالیت در سمت مدیرعامل، جای خود را به مهران حاجیان داد. مهران حاجیان پیشتر به عنوان مدیرعامل سازمان همیاری شهرداریهای استان، مدیرعامل سازمان سرمایهگذاری شهرداری همدان و همچنین رئیس هیأت قایقرانی همدان مشغول به خدمت بوده است.
مهران حاجیان سرپرست همیاری شهرداریهای استان همدان از تاریخ 15 آذرماه 1401 بوده است. تحصیلات وی فوقلیسانس مدیریت و دکترای کسبوکار (DBA) است. از سوابق کاری وی میتوان به ریاست سازمان سرمایهگذاری شهرداری استان به مدت 5 سال، رئیس سازمان تاکسیرانی استان و رئیس سازمان حملونقل بار و کالا استان به مدت 3 سال نیز اشاره کرد.
توسعه مجموعه علیصدر نگاه ملی میخواهد
کارشناسان بر این باورند در سالهای اخیر علیصدر پا به یک آغاز دوباره پساکرونا گذاشت و این به آن معناست که توسعه مجموعه علیصدر، نیازمند جذب سرمایهگذار برای منطقه ویژه گردشگری علیصدر، تأمین زیرساختها از جمله جاده دسترسی به غار و نگاه ملی و ورود میراثفرهنگی کشور است.
اگر نگاهی به قبل بیندازیم، باید بگوییم که فعالیتهای غار علیصدر پس از رویدادهای بینالمللی 2018 و سکوت ممتد کرونا و تغییر مدیران عامل همچنان متأثر از شرایط کرونا بوده و تا مدتها پس از آن هم آسیبهای دوران رخوت و رکود در آن وجود داشت، زمانی که غار به دلیل روزهای شیوع کرونا تعطیل و ورود گردشگر ممنوع شد مشکلات اقتصادی جدی در این مجموعه به وجود آمد، به طوری که کارکنان غار و غرفهداران و... آسیبهای اقتصادی جدی دیده و شرکت با مشکلات عدیده مواجه شد.
در آغاز فعالیت مجدد پس از دوران کرونا، شرکت با 47 میلیارد تومان بدهی به اشخاص حقیقی و حقوقی تحویل، ملکی مدیرعامل بیستم شد که علاوه بر آن موضوعات حاشیهای دیگر نیز از معضلاتی بود که شرکت با آنها مواجه بود.
اما پس از کرونا و حل و فصل چالشهای موجود گردشگران برای بازدید غار حضور یافتند و رونق دوباره به غار علیصدر بازگشت و در کنار حضور گردشگران، مشکلاتی که وجود داشت کم و بیش مدیریت شد تا به ثبات نسبی رسید.
در سالهای اخیر همواره تلاش در جذب سرمایه و اعتبار دولتی از مصوبات سفر رئیسجمهوری برای اصلاح و تعریض جاده گردشگری همدان، لالجین، علیصدر انجام شد. آنچه که مهم است نبود زیرساختهای مناسب برای مجموعه گردشگری علیصدر در سالهای متمادی است که نیازمند توجه جامعه محلی و سرمایهگذاران بخش خصوصی و دولتی برای ایجاد زیرساختهای اساسی در جوار غار علیصدر است.
اگر با ظرفیت مشهودی همچون غار علیصدر بخواهیم شاهد هموار شدن مسیرهای توسعه گردشگری در استان همدان باشیم، علاوه بر تأمین زیرساختها، جذب سرمایهگذار نیز برای ایجاد یک مجموعه گردشگری قوی در منطقه بسیار با اهمیت است که نیازمند فرهنگسازی و نگاه مسئولانه به اقتصاد و اشتغال جامعه محلی است.
در آخرین اتفاقات بهمنظور جذب سرمایهگذار و تشویق آنان برای سرمایهگذاری در علیصدر، 200 هکتار زمین توسط شرکت سیاحتی علیصدر در کنار غار علیصدر تملک و طرح ویژه گردشگری آن توسط شرکت مشاور تهیه و آماده شده است که امیدواریم با نگاه ملی بتوانیم در منطقه ویژه گردشگری علیصدر شاهد حضور پر رونق سرمایهگذاران در روزها و ماههای آتی باشیم.
مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر با تأکید بر اینکه وجود سرمایهگذار و ساخت یک مجموعه گردشگری کامل شامل هتل، مراکز تفریحی، مراکز اقامتی متناسب با سلیقههای گوناگون، مراکز خرید، مراکز سرگرمی و... برای جذب و ماندگاری بیشتر مسافر در غار علیصدر مهم و ضروری است، افزود: افزایش فرهنگ گردشگرپذیری در جامعه محلی، تغییر ذائقه جامعه بومی و محلی برای سرمایهگذاری و اشتغال در روستا، تلاش در پذیرش جامعه محلی برای رونق پروژههای مختلف با سرمایهگذاری افراد بومی و علاقهمندی به جذب دیگر سرمایهگذاران از جمله نکات مهمی است که باید رخ دهد.
ضرورت مدیریت کارامد و تعامل در غار علیصدر
در این زمینه سلیمی رئیس شورای علیصدر نیز در یادداشتی کوتاه برای همدان پیام نوشت، غار علیصدر بهعنوان یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری کشور، نیازمند مدیریتی دلسوز و کارامد است که علاوه بر حفظ و توسعه این مجموعه، تعامل سازندهای با جامعه محلی و ذینفعان داشته باشد. متأسفانه، در دوران مدیریت آقای کریم ملکی، شاهد ضعفهای مدیریتی و عدم تعامل مؤثر با جامعه محلی، قایقرانان، کسبه و گردشگران بودیم.
یکی از مشکلات اساسی، حضور حداقلی مدیرعامل در مجموعه بود؛ بهطوریکه از سال ۱۴۰۲ تاکنون، ایشان تنها 2بار در غار علیصدر حضور داشتهاند. این در حالی است که درآمد اصلی شرکت از این مجموعه تأمین میشود. همچنین، نگاه امنیتی به یک فضای گردشگری، نهتنها سبب کاهش جذابیت آن، بلکه موجب نارضایتی مسافران و افت میزان گردشگران شد.
مدیریت پیشین، بدون در نظر گرفتن شرایط روستا و بدون اطلاعرسانی به مسئولین محلی، تصمیماتی اتخاذ کرد که منجر به افزایش نارضایتی مردم علیصدر شد. ازجمله مشکلات موجود میتوان به پرداخت نکردن عوارض به روستا، بیتوجهی به توسعه گردشگری محلی و نبود سرمایهگذاری مناسب اشاره کرد.
همچنین، در سفر وزیر، قرار بر تشکیل کارگروهی برای بررسی مشکلات و بهبود شرایط بود که متأسفانه تنها یک جلسه تشکیل شد و ادامه نیافت.
از مدیرعامل جدید، آقای حاجیان، انتظار میرود که تعامل بیشتری با جامعه محلی داشته باشد. ضروری است که مسئولان استانی، بدون نگاه سیاسی، از ظرفیتهای بومی علیصدر بهره ببرند و برای حل مشکلاتی که مدیران گذشته ایجاد کردهاند، گامهای اساسی بردارند.
همچنین، لازم است استاندار و سایر مسئولان استانی بخواهیم، نگاه ویژهای به این منطقه داشته باشند. پرداخت عوارض از درآمد غار برای توسعه روستا، جذب و حمایت از سرمایهگذاران، یکپارچهسازی مدیریت علیصدر و مجتمعهای مرتبط و فراهمسازی امکانات مناسب، از جمله اقداماتی است که باید در اولویت قرار گیرد.
در نهایت، از استاندار که دیدگاه گردشگری نسبت به استان همدان دارند، درخواست میکنم که موضوع تشکیل کارگروه برای علیصدر پیگیری تا مشخص شود چرا جلسات متوقف شده و چرا دیگر از نمایندگان محلی برای حضور در این جلسات دعوت به عمل نمیآید. هرگونه تصمیمگیری بدون مشارکت مردم محلی، محکوم به شکست خواهد بود و این موضوع در سالهای اخیر بارها ثابت شده است.
در ادامه جدول فهرست مدیرعاملان شرکت سیاحتی علیصدر از سال ۱۳۷۰ تا ۱۴۰3 آورده شده است:
این جدول بهخوبی تغییرات مدیریتی و مدت تصدی مدیرعاملان مختلف در شرکت علیصدر را نشان میدهد.