معاون اداری و مالی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در آیین افتتاح کتابخانه بینش پاسارگاد روستای اشترمل شهرستان تویسرکان از احداث نخستین کتابخانه بدون کتاب در ایران خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان، آیین افتتاح کتابخانه عمومی بینش پاسارگاد روستای اشترمل شهرستان تویسرکان که توسط بانک پاسارگاد احداث و به نهاد کتابخانههای عمومی اهدا شد؛ با حضور مجید قاسمی، مدیرعامل بانک پاسارگاد؛ محمد احمدوند، معاون اداری و مالی نهاد کتابخانههای عمومی کشور؛ محمدمهدی مفتح، نماینده مردم شهرستان تویسرکان در مجلس شورای اسلامی؛ حسین افشاری، فرماندار شهرستان تویسرکان؛ عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان و اهالی روستای اشترمل برگزار شد.
افتتاح نهمین کتابخانه اهدایی بانک پاسارگاد به استان همدان
دکتر عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان در این آیین اظهار کرد: احداث 9 کتابخانه عمومی در استان همدان اقدام بزرگ بانک پاسارگاد است که در یاد و خاطر مردم استان همدان باقی خواهد ماند و تنها کاری که از دست ما به منظور قدردانی برمیآید، استفاده بهینه از این امکانات به منظور دستیبابی به اهداف والای فرهنگی و تربیتی نظام اسلامی است.
وی با بیان اینکه خیرین بازوان توانمند و تکیه گاه مستحکمی برای کتابخانههای عمومی استان همدان هستند، افزود: بیش از 55 درصد ساخت و سازهای بانک پاسارگاد در سطح کشور، سهم استان همدان بوده است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان با بیان اینکه امروز نهمین کتابخانه اهدایی بانک پاسارگاد در استان همدان را افتتاح میکنیم، تصریح کرد: دو کتابخانه عمومی دیگر در روستای کوزره و دهپیاز شهرستان همدان کلنگ زنی میشود و تا پایان امسال به بهرهبرداری خواهد رسید، بدون تردید وجود این زیرساختها باعث میشود که نسلی دانش پایه تربیت شود.
وی با بیان اینکه زمین این کتابخانه توسط اهالی اهدا شده و یک نیروی متخصص به ارائه خدمات خواهد پرداخت، ادامه داد: در شهرستان تویسرکان 9 باب کتابخانه موجود است که 6 باب شهری و سه باب روستایی است. مجموعاً در حال حاضر 118 کتابخانه عمومی در سطح استان وجود دارد که 70 باب شهری، 47 باب روستایی و یک باب سیار شهری در حال ارائه خدمات هستند و بیش از 70 هزار عضو فعال دارند.
زارعی افزود: سه کتابخانه اهدایی بانک پاسارگاد در شهرستان کبودراهنگ، سه کتابخانه در شهرستان بهار، یک کتابخانه در شهرستان ملایر و دو کتابخانه در شهرستان تویسرکان واقع شده است. این کتابخانهها 20 هزار نفر از جمعیت روستاییان را زیر پوشش قرار داده است که کودکان و نوجوانان بیشترین اعضا از نظر گروه سنی و بانوان بیشترین مراجعان از نظر جنیست به حساب میآیند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان ادامه داد: کتابخانههای عمومی در کنار سایر مراکز آموزشی و فرهنگی به ویژه مدارس و دانشگاهها هستند که ارتباط آنها با مردم هرگز منقطع نمیشود. در واقع کتابخانههای عمومی مراکز دانشی، اجتماعی محله و تبادل تجربیات بوده که در همه حوزهها تأثیر گذار هستند.
وی با بیان اینکه تمامی کتابخانههای عمومی استان به فناوری اطلاعات و ارتباطات مجهز هستند، خاطرنشان کرد: پایگاههای اطلاعاتی فارسی و لاتین با حمایتهای نهاد کتابخانههای عمومی در دسترس اعضا به صورت رایگان قرار دارد.
توسعه اپلیکیشنها در کتابخانههای عمومی
محمد احمدوند، معاون اداری و مالی نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز در این آیین اظهار کرد: بانک پاسارگاد منشأ خیر بسیاری در استان همدان شده است و ما امروز نهمین کتابخانه اهدایی این بانک را در استان همدان افتتاح میکنیم. اینکه بین همه کارهای خیر، احداث کتابخانه در نظر گرفته میشود، ناشی از نگاه فرهنگی و علم دوستی مدیران ارشد این بانک است.
وی افزود: بانک پاسارگاد در سال 94، 6 باب کتابخانه در استان همدان احداث کرده و در سال 99 دو کتابخانه دیگر در شهرستانها ملایر و تویسرکان بنا کرده است. ما هم در نهاد کتابخانههای عمومی کشور وظیفه داریم که در خصوص تجهیز کتابخانهها و تأمین نیروی تخصصی اقدام کنیم و یکی از نیروهای برجسته خود را در این کتابخانه قرار دادیم.
معاون اداری و مالی نهاد کتابخانههای عمومی کشور تصریح کرد: کتابخانهها در نگاه جدیدی که در دنیا همه گیر شده، دیگر محلی صرفاً برای امانت کتاب نیست و یک مرکز کتابرسانی فرهنگی به حساب میآید. در حال حاضر ز در کتابخانهها بیش از 40 خدمت فرهنگی ارائه میشود و در برخی از کتابخانههای خاص به 60 خدمت هم میرسد.
وی ادامه داد: کتابخانه امروز محلی است که با بهره گیری از تکنولوژیهای جدید به منابع اطلاعاتی گوناگون دسترسی پیدا میکنبم. امروز اعضا در کتابخانههای ما به منابع اطلاعاتی فارسی و غیر فارسی دسترسی دارند و دانش آموزان و دانشجویان میتوانند از آن استفاده کنند.
احمدوند با بیان اینکه در کتابخانههای بزرگتر بخشهای تخصصی مهارت آموزی داریم، خاطرنشان کرد: 160 سرفصل آموزشی در نهاد تعریف شده که این تعداد در بسیاری از کتابخانههای ما قابلیت ارائه دارند.
وی تأکید کرد: در بسیاری از مناطق به ویژه روستاها کتابخانه تنها مرکز فرهنگی منطقه است و این اهمیت کتابخانه، توجه سایر مسئولان به ویژه افرادی که در حوزه فرهنگ مشغول هستند، میطلبد.
معاون اداری و مالی نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: در کتابخانههای عمومی توسعه اپلیکیشنهای کتابخوانی را در دستور کار قرار دادیم و امسال کتابخانه بدون کتاب را راه اندازی میکنیم، مرکز این کتابخانه در تهران خواهد بود، اما در بستر فناوری اطلاعات، دسترسی کتابخانههای دیگر به منابع آن برقرار خواهد شد.
وی اظهار کرد: در برخی از کتابخانهها اتاق علم بر پا شده که دانش آموزان و دانش جویان میتوانند آموزشهای علمی را به صورت مجازی انجام دهند، همچنین توافقهایی با مراکز فنی و حرفهای برقرار کردیم. در مجموع نگاه به کتابخانهها باید تغییر کند، تنها امانت کتاب و سالن مطالعه نیست، بلکه کتابخانه مرکز یادگیری و تجمع یادگیرندگان است. امیدواریم روزی برسد که در هیچ روستایی مشکل دسترسی به کتاب را نداشته باشیم.
کتابخوانها کمتر آسیب میبینند
حسین افشاری، فرماندار شهرستان تویسرکان در این آیین اظهار کرد: شهرستان تویسرکان یکی از شهرستانهای فرهنگی کشور است، به طوری که 150 سال است در آن نماز جمعه برگزار میشود و قدمت حوزه علمیه تویسرکان به دوران صفویه باز میگرد، همچنین نخستین کتابخانه عمومی استان همدان نیز در دهه 40 شمسی در تویسرکان ایجاد شده است.
وی افزود: شهرستان تویسرکان 750 شهید به نظام مقدس جمهوری اسلامی و کشور عزیزمان ایران با 124 هزار جمعیت تقدیم کرده که از شاخصهای مهم است و 50 درصد شهدای روحانی استان به شهرستان تویسرکان تعلق دارد.
فرماندار شهرستان تویسرکان با بیان اینکه نگاه فرهنگی بانک پاسارگاد در استان همدان جای قدردانی دارد، تصریح کرد: ساخت کتابخانه عمومی نشان از عمق نگرش مسئولان بانک دارد چرا که ما در بررسی آسیبهای اجتماعی میبینیم که کمترین گروهی که درگیر مشکلات میشوند، افرادی هستند که با کتاب و کتابخوانی ارتباط دارند و به همین ترتیب بیشترین گروهی که آسیب میبینند، افراد به دور از حوزه مطالعه و اندیشه هستند.
وی با اشاره به اینکه اشترمل یک روستای قرآنی است، گفت: از مردم روستای اشترمل باید تقدیر کرد که با اهدا زمین و همراهی خود باعث شدند که این اقدام به نتیجه برسد.
کتابخانه یکی از نیازهای اساسی روستای اشترمل بود
محمدمهدی مفتح، نماینده مردم شهرستان تویسرکان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: اهمیت بحث کتابخانه و احداث زیرساخت لازم برای اینکه امر کتابخوانی سهلتر شود، بسیار والاست و باید برای اینکه بانک پاسارگاد در این راه گام برداشته است اهمیت قایل شویم چرا که کار بسیار ارزشمندی است که در راه اهداف انقلاب اسلامی و افزایش بینش مردم و ایجاد فضا و امکانات لازم مطالعه انجام شده است. یکی از نیازهای فرهنگی، مردم این منطقه کتابخانه بود که محقق شد.
کتابخانه عمومی بینش پاسارگاد مرکزی برای برگزاری مسابقات قرآنی
مجید قاسمی، مدیرعامل بانک پاسارگاد کشور نیز در این آیین اظهار کرد: کتابخانه عمومی بینش پاسارگاد تبدیل به مرکزی برای برگزاری مسابقات قرآنی شود و جوایز آن را نیز ما پرداخت خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه کلمه به کلمه قرآن درس زندگی و خداوند نخستین معلم بشر است، افزود: علم تمامی ندارد، چون جهل تمامی ندارد. بزرگترین دشمن انسان جهل و بزرگترین ناجی انسان علم است و قرآن سراسر علمی است که انسان را از جهل نجات یابد. اگر افراد در سینههای خود این آموزشهای فرهنگی و علمی قرآن را محفوظ و عمل کنند، انسان نجات پیدا خواهد کرد.
مدیرعامل بانک پاسارگاد با اشاره به اینکه اسلام دین برتر و دارای مخزن بزرگی چون پیامبر اکرم و اهل بیت عصمت و طهار و کتاب قرآن به عنوان راهنمای انسان و بشریت است تصریح کرد: برای ترویج قرآن نقش بزرگی در کتابخانهها تعریف شود و ما هم آنها را پشتیبانی خواهیم.
وی تأکید کرد: ما با دو کتابخانهای که در همدان خواهیم ساخت، احداث 21 کتابخانه را تمام خواهیم کرد، در رابطه با مدرسه سازی، 70 مدرسه را ساخته یا در حال تکمیل داریم و در تمامی مراکز استانها دارلفنون احداث خواهیم کرد.