ثبت جهانی سراب‌های نهاوند، سخت اما امیدوارکننده همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 8 فروردين 1404

Today : Fri, March 28, 2025




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  142206 تاریخ انتشار:  1403-12-21 - 10:59 تعداد بازدید:  64
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

ثبت جهانی سراب‌های نهاوند، سخت اما امیدوارکننده

گردشگری


 نهاوند دارای ۱۳ سراب پرآب و خروشان است که سالانه میزبان گردشگران زیادی از مناطق مختلف کشور است که با ایجاد زیرساخت‌ها و ثبت جهانی آن‌ها می‌توان زمینه رونق و توسعه اقتصادی در این منطقه را فراهم کرد.

شهرستان نهاوند با داشتن ۲۶۴ دهنه سراب، چشمه و رشته قنات به شهر سراب‌ها معروف است و از این نظر بسیار غنی بوده و جایگاه نخست را در استان همدان داراست.

این شهرستان دارای ۱۳ سراب است که از این سراب‌ها 5 سراب گیان، گاماسیاب، ملوسان، کنگاورکهنه و فارسبان به‌عنوان مهم‌ترین سراب‌های این شهرستان به‌عنوان میراث طبیعی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده‌اند.

موقعیت بکر و بی‌نظیر این سراب‌ها سبب شده که هر کدام نمادی زیبا برای معرفی غنای طبیعت نهاوند و زمینه‌ای برای استفاده از صنعت پردرآمد و ارزآوری به نام گردشگری در این دیار فراهم شود.

اما با همه این اوصاف متأسفانه ساماندهی سه سراب گیان، گاماسیاب و فارسبان با چالش‌های جدی به‌ویژه در چند سال اخیر مواجه شده و به‌صورت مقطعی در این سراب‌ها اقداماتی انجام شده، اما آن‌طور که باید راهکار و اقدام جدی و تکمیلی در این سراب‌ها انجام نشده است.

و چندین سال است که کمبود اعتبارات در این سراب‌ها و نبود زیرساخت‌های لازم و مشخص نبودن متولیان در این سراب‌ها سبب ایجاد آسیب‌های زیادی به این مکان‌های گردشگری شده است.

همچنین حدود5 سالی‌ست که زمزمه ثبت جهانی سراب‌های این شهرستان با عنوان سلسله سراب‌های استان‌های کرمانشاه، همدان و لرستان با مرکزیت نهاوند به گوش می‌رسد که در پی سفر وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به نهاوند در آبان ماه امسال توسط نماینده شهرستان، طرح ثبت جهانی سراب‌های غرب کشور به مرکزیت نهاوند ارائه و با پاسخ مثبت وزیر مواجه شد و با دستور وی در دست اقدام قرار گرفت.

البته هر چند مراحل ثبت جهانی زمان‌بر است، ولی کلید خوردن ثبت جهانی سلسله سراب‌های خروشان غرب کشور با مشارکت استان‌های همدان، لرستان و کرمانشاه و با مرکزیت نهاوند اتفاق مثبتی است که می‌تواند روزنه امیدی برای رونق و شکوفایی گردشگری شهرستان باشد.

  ثبت5 سراب نهاوند در فهرست آثار طبیعی ملی کشور

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان نهاوند در این باره به ایسنا گفت: شهرستان نهاوند بیش از ۲۳۰ اثر تاریخی و فرهنگی و ۱۳ سراب خروشان و تماشایی دارد که می‌تواند در زمینه جذب گردشگر بسیار مؤثر باشد.
محمد احمدی اظهار کرد: شهرستان نهاوند با داشتن سراب‌های دل‌انگیز و طبیعت زیبا از مراکز عمده گردشگری استان همدان بوده و همواره مورد توجه گردشگران است.

وی تصریح کرد: مهم‌ترین سراب‌های این شهرستان شامل سراب گیان، گاماسیاب، فارسبان، ملوسان و کنگاورکهنه است که این 5سراب به‌عنوان میراث طبیعی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده‌اند و سالانه مورد بازدید صدها هزار نفر از گردشگران و مسافران قرار می‌گیرند.

احمدی افزود: با توجه به اهمیت سراب‌های شهرستان، اقدامات اولیه برای ثبت جهانی این سراب‌ها به‌صورت ثبت سلسله سراب‌های استان‌های کرمانشاه، همدان و لرستان در حدود 5سال گذشته انجام شد و این طرح برای ادامه مسیر نیاز به اعتبار برای تکمیل و ارسال پرونده به وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور داشت.

وی ادامه داد: با سفر وزیر میراث‌فرهنگی در آبان ماه امسال به شهرستان نهاوند این موضوع مطرح شد و ایشان گفتند که این 5سراب نهاوند قابلیت ثبت در میراث طبیعی جهان را دارد و با دستور وزیر محترم میراث فرهنگی این طرح به‌صورت جدی در دستور کار قرار گرفت.

به گفته رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نهاوند، در همین راستا 3 استان زاگرس‌نشین با توجه به داشتن ظرفیت طبیعی، آب و هوای معتدل، طبیعت چشم‌نواز و نیز به‌واسطه جوشش سراب‌های دائمی و فصلی مأموریت یافته‌اند پرونده ثبت جهانی مربوط به سراب‌ها را به‌صورت مشترک به انجام برسانند.

  ثبت جهانی سراب‌های نهاوند اتفاقات بسیار خوب و بزرگی را رقم خواهد زد
احمدی با بیان اینکه با ثبت جهانی این سراب‌ها می‌توان شاهد اتفاقات بسیار خوب و بزرگی در این حوزه بود، یادآور شد: بر اساس اصولی که در یونسکو مطرح شده است، نخست حفاظت از آثار طبیعی و تاریخی مطرح است و همچنین انتقال به نسل‌های آینده و جذب گردشگران جهانی و تقویت چرخه و رشد اقتصادی در این مناطق مدنظر می‌باشد.

وی با بیان اینکه دبیرخانه ثبت جهانی سراب‌ها در شهر همدان در شرف تشکیل قرار دارد، خاطرنشان کرد: نخستین جلسه هماهنگی تشکیل پرونده ثبت جهانی سراب‌ها به میزبانی نهاوند با حضور مسئولان میراث فرهنگی استان‌های کرمانشاه، همدان و لرستان در فرمانداری نهاوند تشکیل شده و پس از آن هم به تازگی جلسه دوم در مرکز استان همدان برگزار شده که در این جلسات بحث و تبادل نظر شده و دبیرخانه مشترک بین 3 استان کرمانشاه، همدان و لرستان با هدف تشکیل پرونده ثبت طبیعی جهانی سراب‌ها بزودی در شهر همدان تشکیل خواهد شد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی نهاوند ادامه داد: بر این اساس نشست‌های تخصصی در این حوزه به میزبانی استان‌های یاد شده در خصوص مستندنگاری و مدیریت سراب‌ها به‌صورت مرتب برگزار خواهد شد تا بتوانیم ثبت جهانی سراب‌ها را آغاز کنیم.

احمدی تأکید کرد: با ثبت جهانی سراب‌های نهاوند اتفاقات بسیار خوبی در حوزه گردشگری در استان و شهرستان اتفاق خواهد افتاد و زمینه رشد و توسعه این منطقه فراهم خواهد شد که البته این طرح یک پروسه زمانبر و طولانی است.

  استفاده از تمام ظرفیت‌ها برای ثبت جهانی سراب‌های نهاوند

فرماندار نهاوند هم درباره اهمیت سراب‌های نهاوند گفت: شهرستان نهاوند دارای بیش از ۱۳ سراب است که 5مورد از آنها به ثبت ملی رسیده‌اند و ما انتظار داشتیم که اتفاقات بزرگ‌تری برای این سراب‌ها بیفتد و اکنون به دنبال ثبت جهانی این سراب‌ها هستیم و در این مسیر هدف ما حفظ و ماندگاری این میراث طبیعی برای نسل‌های آینده است.

ضرغام احمدوند اظهار کرد: برای موفقیت در ثبت جهانی سراب‌های نهاوند باید تمامی ظرفیت‌ها به کار گرفته شود و با تشکیل دبیرخانه، اقدامات مورد نیاز انجام شود تا این امر محقق شود.

وی با اشاره به اهمیت این موضوع برای استان همدان و شهرستان نهاوند، تصریح کرد: ثبت جهانی سراب‌های نهاوند نه تنها یک افتخار برای شهرستان و استان خواهد بود، بلکه این رویداد می‌تواند به‌عنوان گامی بزرگ در راستای حفظ و معرفی میراث طبیعی این منطقه در سطح جهانی محسوب شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه سفر اخیر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور به سراب‌های نهاوند و اهمیت این سفر در روند ثبت جهانی، بیان کرد: در این مسیر همسایگی نهاوند با استان‌های لرستان و کرمانشاه و همچنین شباهت‌های فرهنگی این مناطق می‌تواند به‌عنوان یک مزیت مهم در پیشبرد این هدف استفاده شود.

فرماندار نهاوند اضافه کرد: فرآیند ثبت جهانی یک روند پیچیده است و نیازمند هماهنگی و تلاش‌های مستمر از تمامی نهادها و همه مسئولان این 3 استان است و برای موفقیت در این فرآیند باید تمامی ظرفیت‌ها به کار گرفته شود.

  اهمیت همکاری سه استان همدان، کرمانشاه و لرستان در پیشبرد این طرح
وی همچنین به اهمیت همکاری میان سه استان همدان، کرمانشاه و لرستان در این پروژه اشاره کرد و افزود: در این راستا همکاری‌های مؤثر در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای پیشبرد روند ثبت جهانی ضرورت دارد و علاوه بر این باید شرایط سراب‌ها بررسی شده و زیرساخت‌های لازم برای حفاظت و توسعه این جاذبه‌های طبیعی شناسایی و اجرا شود.

احمدوند به برگزاری نشست‌های تخصصی در مراکز استان و شهرستان‌های مرتبط نیز اشاره کرد و گفت: نشست‌های تخصصی دوره‌ای با حضور مدیران‌کل و مسئولان مربوطه برگزار خواهد شد تا همه جوانب این پروژه به‌طور دقیق بررسی شود و به نتیجه مطلوب برسیم.

وی تأکید کرد: پیشبرد این پروژه نیازمند برگزاری جلسات مستمر و تشکیل دبیرخانه‌های مشترک بین اداره میراث فرهنگی استان‌های همدان، کرمانشاه و لرستان است و این جلسات می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های بیشتر و هماهنگی‌های لازم برای موفقیت پروژه باشد.

فرماندار نهاوند خاطرنشان کرد: هم‌افزایی خوبی هم در میان نمایندگان غرب کشور شکل گرفته و زمینه‌های مناسبی فراهم شده که فرآیند طولانی نیازمند به‌کارگیری نهایت تلاش است.

  نهاوند باید به شهر گردشگری ملی و جهانی تبدیل شود

نماینده مردم شهرستان نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه نهاوند باید به شهر گردشگری ملی و جهانی تبدیل شود، گفت: وجود صدها اثر تاریخی، آب و هوای بکر، سراب‌ها و تنوع محصولات کشاورزی و محصولات باغی در نهاوند در نوبه خود کم‌نظیر است و این شهرستان را از دیگر نقاط استان همدان متمایز می‌کند.

علیرضا نثاری اظهار کرد: شهرستان نهاوند دارای ظرفیت‌های بسیاری در حوزه گردشگری و صنایع‌دستی است و این ظرفیت‌های گردشگری باید به دنیا معرفی شود.

وی با اشاره به پیگیری مصوبات سفر وزیر میراث فرهنگی به نهاوند، افزود: ما مسئولان باید بیشتر از پیش تلاش کنیم تا از این ظرفیت‌ها در جهت توسعه این شهرستان استفاده شود و ثبت جهانی سلسله سراب‌های غرب کشور نیز در همین راستا است.

نثاری با اشاره به مصوب شدن ثبت جهانی سراب‌ها در سفر صالحی وزیر محترم میراث فرهنگی به نهاوند، تصریح کرد: مصوبات این سفر با مساعدت شخص وزیر و معاونان وزارتخانه در حال پیگیری است که امیدواریم با عملی شدن این مصوبات زمینه رشد و توسعه صنعت گردشگری در نهاوند فراهم شود.

نماینده مردم نهاوند در مجلس ادامه داد: وجود این همه سراب زیبا در کمتر منطقه‌ای اتفاق می‌افتد و امیدواریم با پیگیری ثبت جهانی آن‌ها زمینه ورود گردشگران و معرفی هر چه بیشتر شهرستان فراهم شود.

وی گفت: پیگیر اقدامات انجام‌شده در دبیرخانه و روند کلی ثبت سراب‌ها هستم چون این کار می‌تواند نقش مهمی در جذب گردشگران داخلی و خارجی برای شهرستان داشته باشد.

به گزارش ایسنا، ثبت جهانی سراب‌های شهرستان نهاوند دارای محاسن بسیار زیادی است و سبب معرفی این شهرستان و استان در سطح دنیا و استفاده از این ظرفیت منجر می‌شود و همچنین شرایط گردشگرپذیری و حفاظت و معرفی آثار شهرستان را تسهیل می‌کند که البته مراحل متعدد و فرآیند دشواری برای این ثبت جهانی مطرح است و نیاز است یک وحدت کاری و همکاری بین سه استان مطرح باشد و همه دستگاه‌ها و مسئولان در 3 استان نیاز است پای‌کار باشند تا این اتفاق بزرگ، مثل ثبت جهانی هگمتانه رخ بدهد.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com