قالیشویی سنت دیرینه تکه‌ای‌ها در ماه شعبان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 31 فروردين 1403

Today : Fri, April 19, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  71268 تاریخ انتشار:  1395-03-09 - 05:45 تعداد بازدید:  246
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

قالیشویی سنت دیرینه تکه‌ای‌ها در ماه شعبان

مادستان

  به رسم سنتی کهن در روستای تُکه نهاوند هرساله پس از جشن نیمه شعبان مراسم قالی‌شویان مساجد و زینبیه روستا با حضور زنان و دختران به مدت ۵ روز انجام می‌شود و اینگونه مردم مؤمن روستا خود را برای تشرف به میهمانی خدا آماده می‌کنند.
هرساله پس از برگزاری جشن باشکوه نیمه شعبان در روستای تکه نهاوند زنان و دختران این روستا پیش از آغاز ماه مبارک رمضان بر اساس یک سنت بسیار قدیمی و دیرینه به‌صورت دسته‌جمعی قالی، فرش و موکت‌های مساجد و زینبیه را شست‌وشو می‌دهند تا این اماکن مقدس را برای پذیرایی از میهمانان خدا در ماه مبارک رمضان مهیا ‌کنند.
عباس سهرابی، مسن‌ترین فرد روستای تکه در این مورد به تسنيم گفت: در زمان‌های گذشته که آب‌لوله‌کشی در روستا نبود فرش و قالی‌های مسجد و زینبیه در حاشیه رودخانه پایین‌دست روستا شست‌وشو می‌شد ولی امروزه به خاطر جلوگیری از آلودگی رودخانه در میدان مرکزی روستا به نام میدان امام حسین (ع) با کمک تمامی زنان و دختران به مدت 5 روز این مراسم سنتی انجام می‌شود.
به گفته وي، پس از چند روز شست‌وشوی فرش، قالی و موکت‌ها و خشک شدن آنها نوبت به غبارروبی و تمیز کردن محیط و در و پنجره مسجد و زینبیه می‌رسد، همچنین در این مدت تمامی امکانات رفاهی مسجد و زینبیه تعمیر و برای انجام مراسم و برنامه‌ها آماده می‌شود.
سهرابی افزود: این سنت قدیمی با این شکل و حجم کاری هرساله فقط در روستای تکه شهرستان نهاوند انجام می‌شود؛ به‌طوری‌که هنگام قالی‌شویی، زنان مسن‌تر در ابتدا کار را با سلام‌ و صلوات و دعاهای مخصوص شعبان و رمضان آغاز می‌کنند.
وی ادامه داد: دادن نذری و پذیرایی با چای، شربت، میوه و صبحانه توسط افرادی است که بیماری دارند و یا نمی‌توانند کمک کنند نیز از جمله کارهای زیبایی است که در حاشیه این مراسم چند روزه انجام می‌شود.
 اهالی روستا با یارانه نقدی خود مسجد را ساختند
حسین‌مراد نادری دیگر معتمد روستا هم گفت: روستای تُکه با 850 نفر جمعیت از توابع بخش مرکزی نهاوند ازنظر فرهنگی، مذهبی و ورزش در منطقه نهاوند زبانزد خاص و عام است و این هم به خاطر چند کار شاخص است که در این روستا و به همت مردم انجام شده است.
وی بیان كرد: حدود 3 سال پیش اهالی روستای تکه وقتی احساس کردند مسجد قدیمی روستا کوچک و جوابگوی نمازگزاران و انجام مراسم‌های مذهبی نیست، به‌ اضافه کردن فضای بیرونی به مسجد جدید به مساحت 800 متر آغاز کردند.
نادری افزود: این زمین دارای چند نفر مالک بود و در بهترین نقطه روستا و در همسایگی مسجد قرار داشت اما با پیگیری بزرگان روستا و صاحبان زمین، آن را برای توسعه مسجد اهدا کردند، حالا نوبت ساخت بود و اهالی با چند سال سرمازدگی خشکسالی روبه‌رو بودند پس به‌ناچار مجبور شدند بخشی از یارانه خود را به ساخت مسجد اختصاص دهند.
وي گفت: سنت فرش و قالی‌شویان و همچنین ساخت مسجد روستا با یارانه که در حال تکمیل شدن است از طرف خانم‌ها و آقایان به ‌عنوان یک نماد و الگوی تعاون و همکاری در این روستا تبدیل‌ شده است.
 مردم تکه در امور مذهبی، فرهنگی و عمرانی فعالند
امام جمعه نهاوند هم در مورد روستای تکه بیان کرد: مردم و جوانان روستای تکه به همراه کانون فرهنگی هنری مسجد و پایگاه بسیج شهدای روستای تکه یکی از فعال‌ترین پایگاه و کانون‌ها در عرصه فرهنگی و مذهبی در شهرستان نهاوند هستند؛ به‌طوری‌که همه‌ساله چندین مراسم بزرگ مذهبی مانند جشن نیمه شعبان، افطاری هزار و500 نفری 21 رمضان، نمایشگاه از بقیع تا کربلا در ایام محرم و جشن سالگرد پیروزی انقلاب را در استان و شهرستان به شکل باشکوهی برگزار می‌کنند.
حجت‌الاسلام عباسعلي مغيثي‌نيا گفت: تنها خواسته و مطالبه مردم مؤمن و ارزشمند این روستا اعلام شماره‌حساب 2274972 بانک سپه شعبه میدان امام نهاوند برای مشارکت مردم خیر در ساخت مسجد روستاست تا زودتر تکمیل ‌شود.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com