بنابر گفتههای مسئولان منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان به دنبال بارندگیهای مناسب اواخر سال گذشته و کنترل کوچ وضعیت پوششی مطلوب بوده بنابراین منطقه سفید از لحاظ آتشسوزی در استان وجود ندارد و مناطق مستعد آتشسوزی افزایش یافته است، چنانچه در سالجاری ۵۰۰ هکتار از مراتع همدان در ۳۱ فقره دچار آتشسوزی شدند که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
بیشتر دلیل آتشسوزی در مراتع نیزعامل انسانی گزارش شده که این آتشسوزی و آتشسوزیهای مخرب میتواند زنگ خطری برای از بین رفتن برخی از گونههای گیاهی و جانوری باشد.
بر اساس آنچه گفته میشود، گنبد حرارتی روی پهنه زاگرس و غرب کشور وجود دارد، و ۷۰درصد مراتع استان به عنوان مراتع درجه یک بحرانی بوده و ۳۰درصد از مراتع نیز با عنوان مراتع درجه 2نیمه بحرانی هستند.
۶۶۵هزار هکتار مرتع و ۴۵ هزار هکتار اراضی جنگلی، جنگلکاریهای دست کاشت و پارکهای جنگلی در استان همدان وجود دارد که حدود ۱۰۰ هکتار آتشبر برای حفاظت از این اراضی ایجاد شده است.20 هزار هکتار از اراضی رزن و درگزین مستعد آتشسوزی است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان رزن گفت: ۲۰ هزار هکتار از اراضی این شهرستان و همچنین شهرستان درگزین در مناطق بحرانی آتشسوزی قرار دارد.
ناصر محققی اظهار کرد: از ابتدای روزهای گرم سال تاکنون 3فقره آتشسوزی به وسعت ۲هزارمترمربع در اراضی ملی شهرستانهای رزن و درگزین رخ داده و بیشتر این آتشسوزیها با حضور به موقع یگان حفاظت منابع طبیعی و کمک مردم مهار شدند.
وی اضافه کرد: بیشتر آتشسوزیها در شهرستانهای رزن و درگزین مربوط به اراضی کشاورزی و گندمزارها است که بخشی از این آتشسوزیها به علت اختلافات شخصی رخ داده است.
اختلافات شخصی عامل آتشسوزی در رزن
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان رزن و سرپرست نمایندگی این اداره در شهرستان درگزین با بیان اینکه گندم در مناطق رزن و درگزین دیرتر از سایر شهرستانها برداشت میشود گفت: به تازگی نیز گندمزارهایی در روستای «سورتجین» طعمه آتش شدند که سهوی یا عمدی بودن آن هنوز مشخص نیست.
محققی ادامه داد: جاسوزی و آتش زدن پس از چرا محصولات تاکنون رخ نداده است که علت آن ورود و اخطارهای دادستانی، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی در این زمینه است.
وی بیان کرد: اراضی زیر پوشش منابع طبیعی رزن و درگزین ۷۵ هزار هکتار است که ۵۵ هزار هکتار آن در مناطق بحرانی قرار ندارد؛ زیراکه چرای دام این مناطق را خالی از علوفه کرده است.
محققی یادآوری کرد: به دنبال جنگلکاری دست کاشت در اراضی رزن و درگزین، ۱۸۰ کیلومتر آتشبر با همکاری مردم این ۲ شهرستان ایجاد شد.
وسعت اراضی ملی استان همدان ۶۶۰ هزار هکتار است و تاکنون ۳۴۰ هکتار از اراضی ملی طعمه آتش شدند.
مانور مدیریت بحران و آتشسوزی در اراضی بهار
در شهرستان بهار نیز مانور مدیریت بحران و آتشسوزی در اراضی حسینآباد عاشوری با هدف آمادگی همه جانبه نیروهای انسانی در مواجهه با بحران احتمالی برگزار شد.
مهدی محمدی از آتشسوزی بیش از ۲۱ هکتار از عرصه منابع ملی این شهرستان در تیرماه امسال خبر داد و گفت: در تیر ماه امسال در عرصه منابع طبیعی این شهرستان تاکنون 4فقره آتشسوزی به میزان 6/21هکتار اتفاق افتاده که به محض گزارش بلافاصله نسبت به اطفای آن اقدام و از جلوگیری گسترش آتشسوزی جلوگیری شد.
وی گفت: این مانور با محوریت مدیریت بحران و آتشسوزی در اراضی حسینآباد عاشوری شهرستان بهار و در راستای آمادگی همهجانبه و ارتقاء سطح آگاهی نیروهای انسانی، امدادی و خدماترسان در مواجهه با بحران احتمالی برگزار شد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار گفت: در سال جاری در عرصه ملی این شهرستان با مشارکت مردم ۷۸ کیلومتر آتشبر ایجاد شده است.
محمدی از وجود ۱۴ نقطه و منطقه بحرانی آتشسوزی در اراضی ملی این شهرستان خبر داد.
وی گفت: در این مانور با حضور به موقع، آتشسوزی رخ داده در کمترین زمان ممکن مهار شد و همچنین تیمهای کارشناسی نیز نسبت به شناسایی نقاط ضعف و قوت مانور اقدام کردند.
افزایش صد درصدی آتشسوزی مراتع و عرصههای ملی در اسدآباد
در همین رابطه مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری اسدآباد از افزایش صد درصدی آتشسوزی و آتشسوزی مراتع و عرصههای ملی این شهرستان در تیرماه امسال به نسبت مشابه سال گذشته خبر داد و اظهار کرد: با آغاز فصل گرما در یکماه گذشته دارای 8 فقره آتشسوزی به مساحت ۲۰۰ هکتار در مراتع سطح شهرستان بودهایم.
بهزاد شاهمرادی با بیان اینکه ۶۰ مورد نیز آتشسوزیهای لکهای و جزئی و کمتر از یک هکتار در مدت فوق در مراتع این شهرستان اتفاق افتاده است، افزود: صددرصد علت این آتشسوزی و آتشسوزیها عوامل انسانی بوده که ۷۰ درصد آن سهوی و ۳۰ درصد آن عمدی و به خاطر برخی اختلافات قومی و قبیلهای بودهاست.
شاهمرادی تصریح کرد: از مهمترین دلایل آمار بالای آتشسوزی مراتع و عرصههای ملی این شهرستان در سالجاری پوشش گیاهی بالا بوده ضمن امسال عشایر و دامداران دام کمتری معادل یک چهارم دام سال را به نسبت سال گذشته وارد مراتع کردند و مراتع به نحو مطلوبی چرانده نشد.