همدانپیام_سعید وجدانی وحید:یکی از اعمالی که در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو است. برخی از رانندگان خودرو به دلایل مختلفی مانند فرار از طرح ترافیک یا دیگر جریمههایی که دوربینهای هوشمند آنها را ثبت میکنند، پلاک خودروی خود را دستکاری یا به عبارتی دیگر، پلاک خودروی خود را مخدوش میکنند.
بسیاری از این افراد ممکن است ندانند که قانونگذار برای این عمل، مجازات در نظر گرفته است و این عمل آنها دارای عواقب است و توسط نهادهای ذیصلاح جریمه میشوند. همانطور که گفته شد، علاوه بر جریمههای نقدی، بر اساس ماده 720 قانون مجازات اسلامی، هرگونه مخدوش کردن پلاک خودرو و وسایل نقلیه، دارای مجازات حبس از 6 ماه تا یک سال خواهد بود.
بسیاری از رانندگان اتومبیل برای فرار از طرحهای ترافیکی و شناسایی نشدن به وسیله دوربینهای راهنمایی و رانندگی در سطح شهر، اقدام به مخدوش کردن پلاک خودرو خود میکنند. اما ممکن است این پرسش برای شما ایجاد شود که منظور از مخدوش کردن و دستکاری پلاک خودرو چیست و چه مواردی شامل این موضوع میشود؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که مخدوش کردن پلاک خودرو شامل هر اقدامی میشود که سبب ناخوانا شدن و درست مشخص نشدن پلاک خودرو میشود. برای مثال، هر یک از اعمالی مانند پاک کردن و دستکاری هر یک از اعداد پلاک، پوشاندن بخشی از پلاک خودرو، تغییر دادن هر یک از اعداد پلاک و غیره شامل مخدوش کردن و دستکاری پلاک خودرو است.
در نتیجه، به صورت کلی مسدود کردن پلاک با پارچه، دستمال یا هرگونه شیء دیگر، مخدوش کردن پلاک خودرو با تافت، رنگ و یا اسپری، استفاده از نور به نحوی که پلاک خوانا نباشد، تغییر و یا ناخوانا کردن حروف و اعداد پلاک و جا بهجا کردن و نصب پلاک در محلی غیر از مکان اصلی، مانند پشت شیشه همگی مشمول جرم دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو میباشد.
همانطور که اشاره شد؛ دستکاری کردن و یا مخدوش کردن پلاک خودرو، دارای مجازات قانونی علاوه بر جریمه نقدی است.
بر اساس ماده 720 قانون مجازات «هر کس ارقام و مشخصات پلاک وسایل نقلیه موتوری زمینی، آبی یا کشاورزی را تغییر دهد، پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق نماید، برای آن پلاک تقلبی به کار ببرد و یا چنین وسایلی را با علم به تغییر و یا تعویض پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد و همچنین هر کس به نحوی از انحاء در شماره شاسی، موتور یا پلاک وسیله نقلیه موتوری و یا پلاکهای موتور و شاسی که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده بدون تحصیل مجوز از راهنمایی و رانندگی تغییر دهد و آن را از صورت اصلی کارخانه خارج کند به حبس از 6 ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.»
بنابراین مخدوش کردن و دستکاری پلاک، از 2 منظر دارای مجازات است. از یک سو، بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی این کار جریمه نقدی را در پی خواهد داشت و از سویی دیگر، بر اساس قانون مجازات، جرم مخدوش کردن و دستکاری پلاک خودرو دارای مجازات حبس است.
پلاک خودرو مانند شناسنامه خودرو است و در نتیجه، هیچ شخصی حق دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودروی خود را ندارد و در صورتیکه شخصی اقدام به انجام چنین کاری نماید، مرتکب جرم دستکاری و مخدوشکردن پلاک خودرو شده است.
مخدوشکردن پلاک خودرو شامل هر امری مانند تغییر اعداد، پوشاندن اعداد، ناخوانا کردن پلاک و غیره میشود. دستکاری کردن در پلاک خودرو ممکن است به دلایل مختلفی از جمله فرار از طرحهای ترافیک، آدمربایی، سرقت و غیره انجام شود و به همین دلیل این امر در قانون جرم انگاری شده است و مطابق قانون مجازات اسلامی، علاوه بر جریمه نقدی، این عمل مجرمانه 6 ماه تا یک سال حبس نیز به همراه دارد.