1403-01-271403-02-06bool(false) دفاع از آزادي بيان در بخشنامه نيکبخت همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Thu, April 25, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  82718 تاریخ انتشار:  1396-07-24 - 05:45 تعداد بازدید:  164
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

دفاع از آزادي بيان در بخشنامه نيکبخت

نویسنده : امیر بختیاریان

یادداشت

دیدبانی را می‎توان مهم‎ترین رسالت روزنامه‎نگاران دانست. روزنامه‎نگاران با استفاده از ابزار رسانه می‎توانند زوایای پنهان رخدادهای جامعه را بررسی کنند و تحلیل خود را در اختیار مخاطبان قرار دهند. هر چه وسعت و عمق دیدبانی در جامعه بیشتر باشد، سلامت جامعه، بیشتر تضمین می‎شود.
در سایه آزادی بیان، خبرنگاران به معنای اعم آن و روزنامه‎نگاران در معنای خاص آن می‎توانند با فراغ بال به دیدبانی بپردازند و برای بهبود شرایط جامعه تلاش کنند. آنچه می‎تواند مرز آزادی بیان را گسترش دهد، وسعت بینش و عمق نگاه بازیگران موثر در هر جامعه است. شاکیان بالقوه یکی از بازیگران مهم در این ماجرا محسوب می‎شوند. منظور ما در این یادداشت از عبارت "شاکیان بالقوه" اشاره به سازمان‎های دولتی و خصوصی بزرگ است که می‎توانند در صورت لزوم از رسانه و خبرنگار شکایت کنند و به دلیل تسلط به قواعد حقوقی احیانا به نتیجه دلخواه برسند. این گروه از افراد از جمله اشخاص طلائی در گسترش یا ایجاد محدودیت برای آزادی بیان به شمار می‎روند. نکته مهم در این سازمان‎ها مراعات بلند نظری است. در واقع بزرگی سازمان صرفا وابسته به توان مالی، ابعاد فیزیکی و تعداد نیروی انسانی آن نیست و در کنار این مسائل، بلند نظری سازمان از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. یکی از شاخصه‎های بلند نظری، حرمت گذاشتن سازمان‎ها به آزادی بیان است. سازمان‎های بزرگ باید آگاه باشند که تقویت آزادی بیان نیازمند تمرین حرفه‎ای توسط خبرنگاران است و از آنجا که وقوع خطا در این تمرین، امری اجتناب ناپذیر است، شایسته است با خطاکار از در رفاقت وارد شد.
بخشنامه اخیر استاندار همدان با موضوع "تعامل با رسانه‎ها" از این منظر از اهمیت خاصی برخوردار است. محول نمودن حل اختلاف دستگاه‎ها با رسانه‎ها از طریق نهادی جدید با عنوان "کمیته حل اختلاف خانه مطبوعات" می‎تواند نوید دهنده اتفاق مثبتی در زمینه گسترش مرزهای آزادی بیان در سطح رسانه‎های استان باشد. حل اختلاف از مجرای این کمیته موضوع احقاق حق را از سطح دعوایی حقوقی به سطح دعوایی حرفه‎ای تغییر جهت می‎دهد. این تغییر جهت به نفع تمام اضلاع این ماجراست. شاکی، متهم و مهم‎تر از آنها جایگاه رسانه‎ و کیفیت آزادی بیان می‎تواند از این طریق متحول شود.
بر خلاف دادگاه که معیار سنجش، خط کش قانون است، در نهادهای داوری همچون "کمیته حل اختلاف خانه مطبوعات" معیار سنجش به سختی و قاطعیت قانون نیست اما می‎توان اثرات بسیار عمیق‎تری را در عرصه جامعه‎ ایجاد کرد.
نهاد داوری خانه مطبوعات می‎تواند با پیگیری موارد مراعات نکردن این بخشنامه توسط سازمان‎های شاکی با صراحت از استاندار همدان بخواهد نهادهای تحت امر خود را وادار به رعایت آن کند. از سوی دیگر این نهاد، میزان مسئولیت پذیری خبرنگاران و رسانه‎ها را نیز باید تقویت کند. قدرت خبرنگار و رسانه بی‎عنان نیست و آنها نباید از اصول رفتار حرفه‎ای تجاوز کنند. نهاد داوری باید ضمن بازخواست خبرنگاران و رسانه‎هایی که این اصول را نقض کرده‎اند، از آنها بخواهد جبران اشتباه کنند، در صورت لزوم رفتار ناشایست آنها را افشا کند و حتی در صورت اصرار بر انحراف، با همراهی شاکی، مسیر داوری را به سمت دادگاه تغییر جهت دهد.
باید به این نهاد خوشامد گفت و امیدوار بود از ارکان مهم تقویت و حراست از آزادی بیان در همدان باشد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com