سنت تعزيه‌خواني در نهاوند آواره است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

Today : Thu, March 28, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  52454 تاریخ انتشار:  1393-08-06 - 05:45 تعداد بازدید:  2621
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

سنت تعزيه‌خواني در نهاوند آواره است

نویسنده : میترا عباسی

اجتماعی

 محرم كه از راه مي‌رسد در و ديوارهاي شهر سياه‌پوش مي‌شود تا بر عزاي امام حسين(ع) و 72 تن از ياران با وفايش و مصائب دشت نينوا نوحه‌سرايي كنند.
در اين ميان، هيأت‌هاي تعزيه يكي از مهمترين هنرهاي آييني، ديني، اسلامي مؤثر در به تصوير درآوردن مصائب وارده بر ائمه(ع) در واقعه كربلا هستند كه سعي دارند در ايام محرم با اجراي مجالس مختلف تعزيه از جمله مجلس شهادت حضرت ابوالفضل عباس(ع)، مجلس شهادت امام‌حسين(ع)، بازار شام، شهادت طفلان زينب(س) و... هم دين خود را به سيد و سالار شهيدان، امام حسين(ع) و ائمه ادا كنند و هم رسالت اين فرهنگ را براي روزگاران آينده به نسل‌هاي بعدي برسانند.
از اين رو، داشتن يك جايگاه دائمي براي اجراي تعزيه يكي از مهمترين مطالبه‌هاي هيأت و تعزيه‌خوان‌هاي نهاوندي در 2 ماه محرم و صفر است؛ زيرا سال‌هاست هنر تعزيه در نهاوند رونقي بي‌مانند دارد و ديگر هدف از تعزيه در اين شهرستان تنها به اجراي يكي از مجالس عزا نيست، بلكه گروه‌هاي تعزيه‌خوان سعي مي‌كنند پس از ماه‌ها تمرين زيرنظر اساتيد مجرب با به كار گرفتن موسيقي‌هاي مخصوص تعزيه و نيز استفاده از نسخه‌هاي معتبر تعزيه را آن‌طور كه درخور و شايسته است در يك جايگاه دائمي اجرا کنند.
4 سال متوالي است كه گروه‌هاي تعزيه نهاوند توانسته‌اند در سوگواره‌هاي تعزيه‌خواني كشوري و استاني كه به ميزباني استان مركزي در سال 91، استان فارس در سال 92 و استان همدان در سال‌هاي 87 و 91 برگزار شده است رتبه‌هاي برتر را كسب كنند و اينك تنها خواسته و مطالبه گروه‌هاي تعزيه داشتن يك جايگاه مناسب و دائمي براي اجراي تعزيه در تمام ايام سال است.
سرپرست هيأت تعزيه‌خواني حضرت ابوالفضل‌العباس(ع) كوي حسن‌آباد كه توانسته موسيقي اصيل ايراني در اجراي تعزيه را براي نخستين‌بار در نهاوند به كار بگيرد، مي‌گويد: در مجموع 365 مجلس تعزيه ثبت شده است كه اگر شرايطي فراهم شود براي زنده نگه داشتن روح تعزيه و نيز زنده نگه داشتن مصيبت‌هاي وارد شده بر ائمه(ع) كه اتفاقاً بخش اعظم تاريخ را تشكيل مي‌دهد در مناسبت‌هاي مختلف به اجراي تعزيه بپردازيم. اما متأسفانه نبود جايگاه دائمي تعزيه يكي از كاستي‌هاي نهاوند در اين زمينه است كه تاكنون نيز هيچ‌كدام از مسئولان شهرستان در صدد رفع آن برنيامده‌اند.
يعقوب صديقي كه از سال 1367 به همراه پدرش به عنوان مؤسس اين هيأت، فعاليت مذهبي خود را آغاز كرده و اكنون يكي از تعزيه‌خوانان شاخص شهرستان است، معتقد است: شأن تعزيه بايد حفظ شود و نبايد در هر مكاني به اجراي تعزيه‌اي پرداخت كه قرار است مصيبت وارد شده به ائمه(ع) را به تصوير بكشد، بلكه مسئولان بايد در صدد ايجاد حداقل 2 جايگاه دائمي در سطح شهرستان برآيند كه گروه‌هاي مختلف تعزيه در ايام و مناسبات مختلف در طول سال به اجراي تعزيه بپردازند و اجراي تعزيه تنها منوط به دهه اول محرم نباشد؛ زيرا هنر تعزيه، زنده نگه‌دارنده مصيبت‌هاي وارد شده بر ائمه(ع) است و نبايد به فراموشي سپرده شود.
وي گفت: نهاوند با حضور در سوگواره‌هاي مختلف كشوري و استاني و كسب رتبه‌هاي مختلف به يكي از قطب‌هاي تعزيه استان تبديل شده است و چنانچه مسئولان از هيأت‌هاي تعزيه‌خواني حمايت كنند مي‌تواند حتي با رونق گرفتن بيشتر زمينه را براي گردشگري مذهبي در اين شهر فراهم كند؛ چراكه بسياري از علاقه‌مندان به هنر تعزيه در استان براي تماشاي يك تعزيه خوب به شهرهاي ديگر سفر مي‌كند و اگر امكانات لازم در نهاوند نيز فراهم شود بي‌شك نهاوند مي‌تواند از اين امتياز برخوردار شود و به جذب گردشگران مذهبي بپردازد.
صديقي گفت: از 3 ماه پيش تمرينات خود را با يك گروه تعزيه‌خوان 25 نفره آغاز كرده‌ايم و امسال مقرر شده 10 مجلس عزا از جمله مجلس شهادت حضرت مسلم، شهادت طفلان مسلم، شهادت حربن‌رياحي، طفلان زينب(س)، شهادت وهب نصراني، حضرت عباس(ع) و امام حسين(ع) و.. را در ايام مختلف محرم اجرا كنيم. البته در اجراي همه اين مجالس تعزيه به نسخه مير عزاي تهران به عنوان معتبرترين نسخه تعزيه‌خواني استناد شده است.
وي افزود: نسخه‌هاي ديگر تعزيه شامل انجم، مير انجم، مداح قزويني است و اميدواريم همه تعزيه‌خوانان با استناد بر اين نسخ به اجراي تعزيه بپردازند و از الگو قرار دادن نسخه غير معتبر و تعريف نشده خودداري کنند.
وي در پايان گفت: تنها انتظار هيأت‌هاي تعزيه‌خوان و هيأت‌هاي عزاداري شهرستان اين است كه مسئولان حداقل به شناسايي هيأت‌هاي فعال بپردازند و سپس با حمايت از هيأت‌ها و فراهم كردن امكانات و تجهيزات براي هيأت‌ها، فراهم آوردن جايگاه دائمي براي تعزيه شهرستان به زنده نگه داشتن اين هنر كه گويا و منتقل‌كننده مصائب و مشكلات ائمه(ع) به نسل جوان است، كمك كنند.
عشق حسين(ع) است كه همه اينان را به مرثيه‌سرايي، تشكيل هيأت عزاداري، تعزيه‌خواني و.. سوق مي‌دهد و اگر خواسته‌اي دارند نه براي رضاي دل خودشان است، بلكه براي خادمي كردن بيشتر در كوي حسين است.
پس اميد مي‌رود مسئولان نيز به حمايت از دل‌هاي عاشقان برخيزند و با استقرار سكوهايي كه به عنوان جايگاه دائمي تعزيه‌خواني در شهرستان شناخته شده باشد، به رشد بيشتر هنر تعزيه در نهاوند بپردازند و زمينه‌اي فراهم شود كه اجراي مجالس تعزيه در نهاوند تنها منوط به ماه محرم نباشد و در مناسبت‌هاي مختلف سال شاهد اجراي تعزيه و مصائب وارده بر ائمه(ع) باشيم.

 

 

ثواب عزاداری برای امام حسین(ع)
عزاداری برای امام حسین (ع) علاوه بر شور باید دارای شعورهم باشد، اکنون که وارد ماه محرم شدیم چه بهتر که علاوه بر عزاداری بر روی معرفت‌افزایی افراد به‌خصوص جوانان هم کار کنیم.
به گزارش ایسنا، بی تردید، یکی از سنت‌های مهم شیعی، عزاداری برای شهادت امام حسین (ع) است قیام امام حسین (ع) چنان تأثیری در استمرار حرکت شیعه داشته که در این باره گفته شده است: « اِنَّ الاسلامَ عَلویٌ، و التّشیّعُ حسینی»اسلام، علوی است و تشیع، حسینی. در احادیث دینی ما ثواب زیادی برای عزاداری امام حسین(ع) روایت شده که در ادامه به چند مورد آن اشاره می‌کنیم.
پیامبراکرم (ص) در خصوص اینکه آتش عشق حسینی هرگز خاموش نمی‌شود، می‌فرمایند: برای شهادت حسین علیه السلام، حرارت و گرمایی در دل‌های مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.
پیامبر اکرم (ص) در حدیث دیگری فرموده‌اند: فاطمه جان! روز قیامت هر چشمی گریان است، مگر چشمی که در مصیبت و عزای حسین گریسته باشد، که آن چشم در قیامت خندان است و به نعمت‌های بهشتی مژده داده می‌شود.
امام رضا (ع) فرموده‌اند: هر گاه ماه محرم فرا می‌رسید، پدرم موسی بن جعفر علیه السلام دیگر خندان دیده نمی‌شد و غم و افسردگی بر او غلبه می‌‌کرد تا آن که 10 روز از محرم می‌گذشت، روز دهم محرم که می‌شد، آن روز، روز مصیبت و اندوه و گریه پدرم بود.
امام سجاد (ع) فرمودند: هر مؤمنی که چشمانش برای کشته شدن حسین بن علی علیه السلام و همراهانش اشک‌بار شود و اشک بر صورتش جاری شود، خداوند او را در غرفه‌های بهشتی جای می‌دهد.
امام علی (ع) فرموده‌اند: خداوند برای ما، شیعیان و پیروانی برگزیده است که ما را یاری می‌کنند، با خوشحالی ما خوشحال می‌شوند و در اندوه غم ما، محزون می‌گردند.
منبع:
جامع احادیث الشیعه، ج 12، ص 556


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com