■ 4 شهرستان همدان «نارنجی» شد
■ قراباغی: دیوار کوتاه گردشگری هم مقصر و هم قربانی؟
■ تیموری: کاهش ۹۶ درصدی مسافران در نوروز ۱۴۰۰ ■خاکسار: هتل ها حتی در شهرهای قرمز همچنان فعال خواهند بود
■ ملکی: وارد کردن واکسن باید مسأله اصلی ما باشد
چهار شهرستان همدان «نارنجی» شد، انتشار این خبر روز گذشته بازتابهای متفاوتی در حوزههای متعدد همدان داشت. تغییر رنگ شهرستانهای همدان، ملایر، رزن و درگزین از وضعیت زرد کرونایی به نارنجی، حالا انگشت اتهام را به سمت گردشگری نشانه گرفته است.
این درحالی است که پیش از آغاز سفرهای نوروزی تجمع مردم در صفهایی به بهانه خرید مرغ و روغن و ... خود عاملی برای شیوع کرونا محسوب میشد که البته کمتر به آن توجه میشد.
درحالحاضر شهرستانهای نهاوند و تویسرکان در وضعیت قرمز، شهرستانهای همدان، ملایر، فامنین، کبودراهنگ، رزن و درگزین در وضعیت نارنجی و شهرستانهای بهار و اسدآباد در وضعیت زرد کرونایی قرار دارند. محدودیت تردد شبانه از ساعت ده شب تا 3 بامداد ادامه دارد و فعالیت مشاغل گروه 2، 3 و 4 در شهرهای قرمز و مشاغل گروه 3 و 4 در شهرهای نارنجی ممنوع است.
شیوع کرونا از سال ۹۸ بیش از هر چیز به صنعت گردشگری آسیب زد. وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ضرر صاحبان این مشاغل را تنها در ۹ ماه سال گذشته ۲۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. دولت تلاش داشت با 2 بسته حمایتی بخشی از ضررها را جبران کند که البته مورد رضایت فعالان این عرصه واقع نشد. نوروز ۹۹ سفر ممنوع بود؛ اما نوروز 1400 ممنوعیت برداشته شد و برای علاقهمندان سفر شرایطی ایجاد شد تا با رعایت شیوهنامههای بهداشتی در شهرهای سفید، آبی و زرد به سفر بروند. اما پس از تعطیلات نوروز آمارها چیز دیگری را عنوان کرد.
کاهش ۹۶ درصدی مسافران در نوروز ۱۴۰۰
معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به کاهش ۹۶ درصدی سفرهای نوروزی گفت: بیشتر مردم طبق توصیهها، نوروز ۱۴۰۰ سفر نرفتند.
ولی تیموری با اشاره به کاهش ۹۶ درصدی گردشگران نوروزی در سالجاری، گفت: امسال بیشتر مردم براساس توصیهها به سفر نرفتند. وی با اشاره به ممنوعیت سفر در نوروز ۹۹، گفت: از ۲۸ اسفند ۹۹ تا سیزدهم فروردین سالجاری 2 میلیون و ۵۵۷ هزار و ۸۴۱ نفر شباقامت در مراکز تحت نظارت وزارت گردشگری اقامت کردند که با احتساب 5/2 شب اقامت، در این مدت حدود یک میلیون نفر در نوروز به سفر رفتهاند.
وی گفت: این آمار در مقایسه با سال ۹۸ کاهش شدیدی داشته است. براساس آمار در مدت مشابه در سال ۹۸، ۷۲ میلیون و ۲۸۸ هزار و ۳۵۷ نفر شب اقامت در کشور ثبت شده است.
نوروز ۱۴۰۰ و سفرهای یکروزه
تیموری متوسط ضریب اشغال مراکز اقامتی تحتنظر وزارت گردشگری را ۳۷ درصد اعلام کرد و گفت: براساس آمارهای رسیده ۲۳ میلیون بازدید از جاذبههای گردشگری کشور توسط گردشگران داخلی به ثبت رسیده است.
وی در توضیحی درباره این میزان بازدیدکننده گفت: امسال بسیاری از گردشگران نوروز به سفر کوتاه رفتند و شب به منزلشان بازگشتند و اقامتی در مراکز اقامتی نداشتند.
همدان در تعطیلات نوروزی پذیرای ۲۶۶ هزار گردشگر بود
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: حدود ۲۶۶ هزار گردشگر در تعطیلات نوروز امسال بهمنظور بازدید از اماکن تفریحی، تاریخی، توریستی و طبیعی منطقه به این استان سفر کردند.
علی خاکسار اظهار کرد: ۲۱۸ هزار و ۶۷۶ نفر از گردشگران نوروزی استان همدان از مراکز تفریحی و توریستی و ۴۷ هزار و صد گردشگر نیز از جاذبههای تاریخی و فرهنگی استان دیدن کردند.
وی اظهار کرد: همچنین ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر از مسافران و گردشگران نوروزی استان همدان در اماکن اقامتی استان اسکان یافتند.
خاکسار با اشاره به اینکه 4 هزار تخت اقامتی در استان همدان وجود دارد، گفت: در تعطیلات نوروز ۶ هزار و ۳۶۵ نفر در هتلها و یک هزار و ۵۳۲ نفر در اقامتگاههای بومگردی و 4 هزار و ۸۳۳ نفر نیز در سایر اقامتگاههای مجاز استان همدان اقامت کردند.
وی گفت: با توجه به کاهش چشمگیر اقامت و آمار سفر گردشگران نوروزی، میتوانیم ادعا کنیم سهم ناچیز سفر در تغییر رنگ همدان غیرقابل انکار است.
وی در این زمینه که شرایط فعالیت برای هتلها در شهرهای نارنجی چگونه خواهد بود، گفت: حتی اگر رنگ همدان قرمز شود باز هم فعالیت هتلها مجاز خواهد بود زیرا بهدلیل نظارت بر این تأسیسات گردشگری، اقامت مسافرانی که به ضرورت به سفرهای کاری و اداری اقدام میکنند کمخطر خواهد بود.
دیوار کوتاه گردشگری هم مقصر و هم قربانی؟
رئیس کمیسیون گردشگری و سرمایهگذاری شورای شهر نیز در اینباره گفت: سفر میتواند عامل شیوع بیماری کرونا باشد اگر بر رقم خوردن آن نظارت کافی انجام نگیرد، اما بدون اغراق میگوییم نظارت بر ارائه خدمات به گردشگران اندک نوروز 1400 در همدان تحسینبرانگیز بود.
حسین قراباغی در کمیته گردشگری مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان عنوان کرد: دو سالی که پشتسر گذاشتیم، تأسیسات گردشگری از جمله هتلها و میهمانسراها خلوتترین روزهای خود را گذرانند، درصد بالایی از کسبوکارهای محلی دیگر مشتری ندارند، و اینها همه پیغامآور ضرر و زیانهای بزرگی هستند.
خطر کرونا جدی است، سلامت امروز و فردایِ اقتصاد را تهدید میکند. در این شرایط برخی توریسم و گردشگری را یکی از عوامل مهم گسترش این ویروس اعلام کردهاند درصورتیکه تردد با رعایت پروتکلها و نظارت متولیان امور گردشگری خطری کمتر از سپری کردن وقت مردم در برخی اجتماعات دیگر دارد.
وارد کردن واکسن باید مسأله اصلی ما باشد
مسعود ملکی دبیرکمیته گردشگری نیز از بلااستفاده ماندن ظرفیتهای کارشناسی و تخصصی بخش خصوصی در تصمیمگیریهای حوزه گردشگری انتقاد کرد.
ملکی گفت: در تمام سالهای فعالیتم، هیچ وقت ندیدم از نظرات بخش خصوصی در تصمیمگیریهای اساسی صنعت گردشگری استفاده شود. هرچه بود در حد برگزاری جلسات صوری با نمایندگان بخش خصوصی بود. من سال گذشته در جلسهای گفتم که گردشگری ما تا 2 سال آینده هم راه نمیافتد و این حرف را طبق محاسبات دقیق زدم.
وی در ادامه گفت: بارها گفتهایم که بهترین راه سفر، سفر با تور است و نباید کلا با بالارفتن آمار کرونا گردشگری را تعطیل کرد. بهویژه در شرایط کنونی که رعایت پروتکلهای بهداشتی بیش از هر وقت دیگری اهمیت دارد. سفر باید با تورم انجام شود و برنامهریزیها و کارشناسیهای لازم در آن لحاظ شود و طبیعی است که راهنمای گردشگری هم در این میان یک عنصر لازم است. چون نقش مهم نظارت را برعهده دارد. هم نظارت بر حملونقل، هم نظارت بر اقامت و هم سایر بخشها.
وی تصریح کرد: امروز یکی از موضوعات مهمی که باید از سوی مجمع تشکلهای گردشگری مورد تأکید قرار بگیرد وارد کردن واکسن است. واکسن هرچه زودتر باید وارد شود و ما باید با تأکیدهایمان به تسریع این امر کمک کنیم؛ چون وقتی واکسن وارد شود میتوانیم روی جذب توریست و حل معضلات گردشگری هم حساب کنیم.