■ وزیر میراث: جامعه امروز نیاز به حکیم و اصلاح طلب دارد
سومین همایش بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی روز گذشته درحالی برگزار شد که دو مراسم جداگانه درسطح شهر در حال انجام بود.
قرار بود وزیر علوم،تحقیقات و فناوری با دعوت رئیس دانشگاه سید جمال و وزیر میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری با دعوت نماینده به شهرستان اسدآباد سفر کنند که دراین میان سفر وزیر علوم به دلایلی کنسل شد و او از طریق ویدئو کنفرانس در جلسه حضور داشت.
همچنین در این مراسم رئیس مجلس خبرگان رهبر و دبیر شورای نگهبان آیت ا...احمد جنتی و رئیس مجلس شورای اسلامی محمدباقر قالیباف با ارسال نامه روز بزرگداشت سید جمال را پاس داشتند. رئیس دانشگاه سید جمال الدین اسدآبادی هم در این همایش و درگفتگو با همدان پیام، گفت:در این همایش زندگی سیدجمال از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفت. سه تن از اساتید کشور از جنبه عرفانی،تاریخی و سیاسی این موضوع را تشریح و تحلیل کردند.
صادق خزل پور افزود: همایش بزرگ سید جمال با هدف تقویت کتابخانه ومرکز اسناددانشگاه امسال برگزار شد. در پایان این همایش هم از ۴کیوسک الکترونیک مرکز اسناد هم بهره برداری شد.
در ابتدای این همایش رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با اشاره به اینکه بدون مطالعه و رجوع به تاریخ نمی توانیم درباره سید جمال اظهارنظر کنیم،گفت:اقدامات سید جمال در عصری که زندگی میکرده است احیای خویشتن خویش است.
عباس سلیمی ثمین ادامه داد: سیدجمال در عصری اصلاح طلبی و روشنگری را آغاز می کند که عصر سلطه گری است تا کشورهای آزادی خواه جایگاه خود را مستحکم کنند. قبل از این ایام پدیده قدرت رسمی و قدرت غیررسمی اهمیت داشت.
وی ضمن تأکید بر اینکه سید جمال در انحراف مشروطه نقش جدی داشته است و قدرت سلطه طلبان مسئله اصلی سید جمال است، افزود: سیدجمال در زمانه خودش شناخت خوبی از کشور و سطح جهان دارد؛ او حاضر است در این موضوع با استبداد همکاری کند تا وجه حاکمیتی را تقویت دهد و مقابل بیگانه ایستادگی بیشتری داشته باشد. همین موضوع وجه تمایز سیدجمال است.
سلیمی ثمین خاطر نشان کرد: قبل از مشروطه ۲پدیده را باید مورد بررسی قرار دهیم؛ قدرت رسمی و قدرت غیر رسمی. به تدریج دو پدیده دیگر هم ورود می کند که شامل نهاد های رسمی و غیر رسمی متعلق نهاد های حکومتی است.
دفن جنازه سید جمال در افغانستان بدون واکنش بود
در ادامه این مراسم نماینده مجلس خبرگان رهبری هم به اینکه جنازه سید جمال را افغانستان دفن کردند و ایران هیچ گونه واکنشی نداشت ابراز تأسف کرد و گفت: اغلب نمیدانند که سید جمال شاگرد حسین قُلی همدانی است. او اگر در مکتب ملاقلی نبود و عرفانی تربیت نشده بود قطعا اینگونه دغدغه مند نبود.سیدجمال به خاطر دفاع از دینش ذره ای آرام و قرار نداشت.
غیاث الدین طه محمدی افزود: سید جمال روحانی مبارز سیاسی نبود او یک عارف جانسوخته است که بُعد عرفانیش آرام و قرار اورا گرفته است.
تغییر اقلیم فرهنگی توسط حاکمان با روش علمی امکان پذیراست
وزیر علوم،تحقیقات و فناوری در همایش بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی به صورت ویدئو کنفرانس ضمن تأکید بر اینکه برگزاری همایش های علمی منجربه ارتقا فرهنگ جامعه می شود،گفت: تمام کسانی که از طرق قلم،بیان و اندیشه بستری را فراهم می کنند که از طریق آن بستر، فناوری و علم ارتقا پیدا کند و این ارتقا منجربه آسایش بشر شود، خیر هستند.
محمدعلی زلفیگل ادامه داد: فرهنگ سرمایه ای جاودان است؛ درفرهنگ اندیشه و احساس شکل میگیرد و منجربه عمل می شود. فرهنگ سالم لازمه انسان های قانون پذیر است.
معرفی سرمایه های نمادین کشور به نسل جوان
وی ضمن تأکید بر اینکه سرمایه های نمادین کشور مهمترین عامل توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است و معرفی آنها در زمان حال برای نسل آینده به عنوان میراث باقی می ماند، گفت: برگزاری چنین همایش هایی که سرمایه های انسانی و نمادین کشور را به نسل جوان معرفی می کند جای تقدیر دارد.
دانشگاه سید جمال جایگاه اسدآباد را درکشور خاص کرده است
تاریخنگار، مجری و کارشناس برنامههای تاریخ معاصر در این همایش که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: سید جمال الدین افغانی نبود. او به دلیل اینکه افغانستان در هیچ جای دنیا سفیر و نماینده نداشت خودرا افغانی معرفی کرده بود. صدراعظم مظفرالدین، ایرانی بودن سید جمال را تائید کرده است.
خسرو معتضد ادامه داد: در سال ۱۳۴۶ یکبار از شهرستان اسدآباد دیدن کردم در حال حاضر دانشگاه سید جمال را دارد. خیلی خوشحالم که اسدآباد جایگاه خاصی پیدا کرده است.
اگر نخبگان را نجات دهیم نیروهای اجتماعی را نجات می دهیم
رئیس دانشکده علوم سیاسی و حقوق دانشگاه تهران هم در این همایش گفت: سید جمال الدین مربوط به زمان موج دوم انقلاب تکنولوژیک است.که او در این زمان از یک طرف شاهد افول امپراطوری عثمانی است و از طرف دیگر شاهد گسترش قدرت جهان غرب است.
ابراهیم متقی ادامه داد: نگاه سید جمال یک نگاه انسجام بخش است. این انسجام در دوقالب شکل میگیرد.انگاره سید جمال انگاره الهام بخش و انسجام گرا بود.و به این فکر بود که چه گروه دهایی می توانند این انسجام گرایی را شکل دهد.او به نخبگان،پادشاهان و حوزه های حکومت مراجعه کرد.
وی افزود: سید جمال یک احیاگر بود. امروز مشابه فضای صد سال گذشته در جامعه درحال رخ دادن است؛آن زمان گُسس در جهان اسلام ایجاد کند حالا در فضای سیاسی درحال شکل گرفتن است.الگوی جهاد تبیین سیدجمال براساس کُنش ارتباطی بود یعنی با کسانی که می توانند اثرگذار باشند و هم بستگی ساختاری را حفظ کنندا ارتباط برقرار کرد.
متقی خاطرنشان کرد: سید جمال دو گفتمان وحدت و بازگشت به خویشتن را شکل داد.انگاره سید جمال یک انگاره ساختاری بود.او می دانست که که تفرقه و اختلاف مهمترین مشکل جهان سوم است.
وی در پایان گفت: برگزاری همایش و سمینار باید نتیجه بخش باشد که در نهایت بدانیم چگونه اندیشه سید جمال را کاربردی کنیم. امروزه ما نیازمند قالب شناختی هستیم. اگر در جامعه امروز نخبگان را نجات دهیم نیروهای اجتماعی را نجات داده ایم.
جامعه امروز نیاز به حکیم و اصلاح طلب دارد
همچنین در مراسم همزمان به مناسبت گرامیداشت ۱۸ اسفند سالروز شهادت سیدجمال الدین اسدآبادی،وزیر میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی با دعوت کیومرث سرمدی،نماینده مردم شهرستان اسدآباد به عنوان سخنران این کنگره بود.
وزیر میراث فرهنگی در سومین کنگره سیدجمال الدین اسدآبادی با بیان اینکه ما امروز نیاز به حکیم و اصلاح طلبی برای جامعه داریم که بر اساس اندیشه اسلامی حرکت کند،گفت: اگر میخواهیم راه سیدجمال را ادامه دهیم در داخل باید مردم وحدت داشته باشند که این یک اصل به شمار می رود.
عزت ا... ضرغامی با اشاره به اینکه به وحدت حول ارزشهای انقلاب اسلامی نیاز داریم،گفت: باید ابعاد وحدت روشن شو، اصلاح طلبی و تحول آنچنان که در سیدجمال میبینم با مقدس مآبی و محافظهکاری جمع نمیشود.ضرغامی افزود: حجاب معاصرت (هم عصر بودن)نمیگذراند ارزش افراد درک شود و باید زمان بگذرد تا شناخته شوند.
وی با بیان اینکه اسدآباد از سیدجمال هویت میگیرد و نام سیدجمال در همه جای دنیا افتخار آفرین است،گفت: با توجه به شکلگیری نهضت انقلاب اسلامی ما حالا باید به عنوان الگوی جهانی شناخته شویم.
ضرغامی با طرح پرسش اینکه سیدجمال در دوره خودش به عنوان ایجادکننده وحدت در بین مردم و جهان اسلام شناخته میشد اما اگر این شخصیت امروز بود چه میکرد؟ گفت: امروز سلطان عثمانی و ناصرالدین شاهی در کار نیست که در آخرعمر بگوید ایکاش بجای پادشاهان روی مردم متمرکز میشدم، ایشان در پایان عمر خود متوجه خطای راهبردی شد بهخاطر اینکه برای آگاهی پادشاهان اتلاف وقت کرده ولی شرایط امروز جامعه متفاوت با آن دوران است.
وی در پایان گفت: هرگونه تنگ نظری از سوی هرکس مذموم است وحدت شعار نیست باید اقتضائاتش شکل بگیرد چون اصل این مفهوم مهم است.
کنگره سیدجمال باید جهانی برگزار شود
همچنین امام جمعه اسدآباد گفت: اندیشه های بیدارگر مشرق زمین (سید جمال الدین اسدآبادی) فراتر از مرزها و در حصار محدودیت ها نمیگنجد زیرا او شخصیت جهانی داشت و همه جا وطن او بود.حجت الاسلام مرتضی موحدنیا افزود: برای پاسداشت و بزرگداشت چنین شخصیت برجستهای باید کنگرهای جهانی با حضور چهرههای بینالمللی برگزار شود. همچنین موزه سیدجمال باید به یک موزه ملی تبدیل شود.
بزرگداشت مفاخر استان با جدیت دنبال می شود
همچنین استاندار در این جلسه یکی از افتخارات خوب استان راه اندازی بنیاد مفاخر بود، زیرا همدان دارای مفاخر بزرگی است که در توسعه و ترویج فرهنگ و غنای آن نقش برجسته ای داشتند اما همچنان گمنام هستند.
علیرضا قاسمی فرزاد بیان کرد: بنیاد مفاخر با تدبیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با هدف تجلیل از بزرگان در همدان تشکیل شد که همدان از استان های پیشگام در راه اندازی این بنیاد در کشور محسوب میشود.
اسدآباد و سیدجمال طی سالیان گذشته مظلوم بودهاند
همچنین نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در این آئین با بیان اینکه سیدجمالدین اسدآبادی و شهرستان اسدآباد هر 2 از گذشته تاکنون مظلوم واقع شدند ابراز امیدواری کرد که بتوان با تلاش بیشتر این مظلومیت را جبران کرد.
کیومرث سرمدی با بیان اینکه شهرستان اسدآباد دارای ۱۵۴ اثر تاریخی و فرهنگی است که ۶۲ اثر جزو آثار ملی ثبت شده است، گفت: امید میرود با حضور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در شهرستان اسدآباد به این مطالبات میراثی شهرستان توجه خاصی شود.