صادرات کشمش از گمرک ملایر ۹۳درصد کاهش یافت
محصولات کشاورزی از شمول تعهد ارزی مستثنی شود
قیمت کشمش اصلاح شود
ملایر - سحر یوسفی - خبرنگار همدان پیام: بهرغم افزایش تولید انگور در سال جاری و به تبع آن تولید بیشتر کشمش در ملایر اما کام باغداران و صادرکنندگان ملایری تلخ است .
مشکلات و چالشهایی همچون قیمت پایین کشمش، هزینههای بالای تولید، نبود ثبات قیمت، اختصاص نیافتن تسهیلات بانکی، آفات و بیماریها بهویژه زنجرهمو، کربناتپتاسیم بیکیفیت، سموم تقلبی، قطعیهای مکرر برق، مشکلات تعهد ارزی و تعلیق کارتهای بازرگانی، مشکلات استاندارد و گمرک و ... دست به دست هم داده است تا این صنعت که روزگاری در صدر صادرات استان بود و سهم بزرگی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص میداد اما حال خوشی نداشته باشد. این موضوع سبب شد که اعضای هیأت بازرگانی استان و شهرستان با حضور نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، باغداران و صادرکنندگان کشمش دور هم جمع شوند تا راهکاری برای چرخش راحتتر این صنعت و حل مشکلات آن بیابند.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در این نشست اظهار کرد : عمده مشکلات ما در حوزه انگور و کشمش، بخشی در عرصه تولید و بخشی مرتبط با صادرات این محصول است که باید در مورد این مشکلات چارهای اندیشیده شود .
منوچهر رضایی با اشاره به اینکه در زمینه تولید 2مشکل جدی وجود دارد که میتواند برای سلامت جامعه و بازار صادراتی خطرآفرین باشد، گفت: یکی از مشکلات جدی، بحث بقایای سموم دفع آفات نباتی است که بیش از یکسال پیگیر این موضوع هستیم و امیدواریم وزرات جهاد کشاورزی این مشکل را حل کند.
از ورود و توزیع سموم کشاورزی غیرمجاز ممانعت شود
وی تأکید کرد: در این راستا باید از ورود و توزیع سموم غیرمجاز در بخش کشاورزی ممانعت شود و از طرفی با فعال شدن معاونت ترویج وزارت جهاد کشاورزی، میزان و نحوه مصرف سموم مجاز بر اساس دیدگاه کارشناسی و علمی به کشاورزان آموزش داده شود.
کربنات پتاسیم صنعتی سبب تولید کشمش بیکیفیت
رضایی، توزیع کربناتپتاسیم صنعتی به جای خوراکی را یکی دیگر از مشکلات تولیدکنندگان کشمش عنوان کرد و افزود : این مشکل به سبب سوءاستفاده فعالان اقتصادی غیرمجاز صنف ایجاد شده که تبعات آن، کشاورزان و صادرکنندگان را درگیر کرده است زیرا به دلیل نداشتن کیفیت، محصول به طور کامل خشک نشده و دچار کپکزدگی و آسیب میشود.
محصولات کشاورزی از شمول تعهد ارزی مستثنی شود
وی بیانکرد: مشکلات صادرات کشمش به طور عمده به حوزه ملی و فراملی مربوط است که اصلیترین آنها بحث تحریمها و بازارهای محدود، مراوده مالی و برگشت پول است که مشکلات زیادی بهوجود آورده است.
عضو اتاق بازرگانی استان همدان، مشکل دیگر صادرات را ناشی از تبعات یک تصمیم اشتباه به نام تعهد ارزی عنوان کرد و گفت: از سال ۹۷ تا کنون به جد پیگیر این مسأله هستم و به عنوان یک صادرکننده جزء، معتقدم تعهد ارزی، مخل صادرات غیرنفتی است و باید محصولات بخش کشاورزی را از شمول تعهد ارزی مستثنی کنند.
شیوه تولید انگور باید تغییر کند
رئیس اتاق بازرگانی همدان اظهار کرد: برای اینکه بتوانیم آرا و نظرات و پیشنهادات اتاق بازرگانیهای دیگر در ۴ شهرستانی که در استان اتاق بازرگانی دارند استفاده کنیم و برای بررسی موضوعات خاصی که مطرح میشوند به اتفاق اعضای اتاق همدان جلساتی برگزار میکنیم که ماحصل آن در اتاق همدان برسی و نتیجه به شورای گفتوگو ارسال میشود .
رحیم مرتضایی گفت: یکی از وظایف اتاق بازرگانی، مشاوره دادن به قوای 3گانه است که از طریق شورای گفتوگو انجام میشود، سال گذشته ۴۹ مصوبه داشتیم که اغلب آنها اجرا شده است و ۳ مصوبه ملی بوده است .
وی با تأکید بر اصلاح قیمت و رفع تعهدات ارزی کشمش گفت: با توجه به کمبود آب و شرایط جوی باید شیوه تولید انگور تغییر کند و در خصوص فرآوری محصول، بقایای سموم در محصولات، اصلاح قوانین و مقررات، شرایط بهتری برای این محصول راهبردی فراهم کرد .
نبود ثبات قیمت ناشی از تکانههای فراملی است
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست، نبود ثبات قیمت را ناشی از تکانههای فراملی دانست و گفت: ملایر فقط نمیتواند تنظیمکننده قیمت باشد و باید متغیرهای مختلف را مدیریت کرد، این موضوع را در دستور کار قرار دادهام و باید تلاش کنیم راهی برای آن پیدا کنیم تا قدری از ضرر و زیان را جبران کنیم .
حجتالاسلام احد آزادیخواه با بیان اینکه تعلیق کارتهای بازرگانی به دلیل تعهد ارزی و برونسپاری اتفاق افتادهاست، گفت: در تدوین برنامه هفتم توسعه بسیار تلاش شد که بخش کشاورزی مستثنی شود اما بانک مرکزی قانع نشد، در حال حاضر شرایط بسیار مهیاتر است و باید با همکاری اتاق بازرگانی، اتاق تعاون از 3ضلع متفاوت بحث اقناعسازی را انجام دهیم.
وی تصریح کرد: حاضرم در این راستا تا قبل از آذرماه برگزاری چند جلسه کارشناسی با رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد را هماهنگ کنم و کار کارشناسی انجام شود .
بیمه نبودن باغات یکی از مشکلات باغداران
آزادیخواه در رابطه با مشکل سرمازدگی سال گذشته باغات ملایر گفت: بیمه نبودن باغات مشکل اصلی باغداران بود و شرایط دولت به گونهای نبود که بتواند کمک کند اما در این زمینه بانک کشاورزی باید تعامل بیشتری میکرد، هرچند به لحاظ فنی دلایلی دارد اما متولی حوزه کشاورزی بانک کشاورزی است و نباید کملطفی کند.
ورود سموم ممنوعه و تقلبی به بازار توسط مافیا
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به مشکل رعایت نشدن بقایای سموم در محصولات کشاورزی، تصریح کرد : متأسفانه سموم ممنوعه و تقلبی در بازار موجود است و مافیا آن را وارد میکند که وزیر قول مساعد داده تدبیر کند.
آزادیخواه بیان کرد : قطعی برق، مصوبه شورای عالی امنیت ملی است که در درصددیم جلسهای با دبیر شورای عالی امنیت ملی بگذاریم تا از واحدهای پرمصرف دیگر برق را قطع کنند .
وی تأکید کرد: با توجه به نقش و جایگاه ملایر در صادرات کشمش، باید پای معاونت اقتصادی وزرات خارجه و سازمان توسعه تجارت بیشتر به این شهر باز شود .
۹۳ درصد کاهش صادرات کشمش از گمرک ملایر
مدیر گمرک ملایر نیز، نبود هماهنگی و اتحاد در بین واحدهای تولیدی و بهویژه انجمن صادرکنندگان کشمش را یکی از چالشهای این محصول دانست که سبب اختلاف در قیمت خرید ، فروش، بازاریابی و رویه واحد برای حفظ بازارهای هدف میشود و خسارات آن به کشاورز برمیگردد .
ناصر ترکاشوند تأکید کرد: اگر وفاق و همدلی بین واحدهای تولیدی کشمش وجود داشته باشد و با یک مدیریت واحد یک قیمت واحد داشته باشیم، برای خرید و فروش دچار آسیب نمیشویم .
وی تصریح کرد : ۸۰درصد مشکلات حوزه کشمش به تعهد ارزی مربوط است که انجام ندادن آن سبب تعلیق کارت بازرگانی شده و صادرکننده به کارتهای بازرگانی مشکوک و اجارهای روی آورده و مسائل قضایی را بوجود میآورد که دست صادرکننده را میبندد.
ترکاشوند با اشاره به اینکه از سال ۱۴۰۲، سهم کشمش که بیشترین صادرات ملایر را به خود اختصاص میداد حذف شده و وازلین صنعتی و فروسیلیس بیشترین میزان صادرات شهرستان را به خود اختصاص داده است ، بیان کرد : در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳، صادرات کشمش از شهرستان ۱۰۳هزار و ۲۵۰ تن بود در حالی که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ که ۱۵۵۷تن بوده است ۹۳درصد کاهش را نشان میدهد.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰هزار و ۵۰۰ تن صادرات کشمش داشتیم که در سال ۱۴۰۲ با ۸۵درصد کاهش به ۱۵۵۷تن رسیده است .
ترکاشوند ، تعهد ارزی ، تعلیق کارتهای بازرگانی، بحث دارایی، بحث استاندارد، کارتهای اجارهایی و ... را از مواردی برشمرد که سبب میشود صادرکننده به رغم آمادگی و وجود زیرساختهای لازم در شهرستان نتواند صادر کند و به صورت گمنام از شهرهای دیگر صادرات را انجام دهد.
تعیین قیمت مناسب کشمش کمک به پایداری محصول
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با اشاره به اینکه بیشترین تولیدکنندههای شهرستان ملایر در حوزه باغداری فعالیت میکنند و حجم بالایی از صادرات استان وابسته به کشمش است، گفت: با توجه به هزینههای بالای نهادهها، انتظار داریم با خردجمعی راهکاری پیدا شود تا با تعیین قیمت مناسب به پایداری تولید کمک کنیم .
علیرضا زنگنه، تنوع بخشی فرآوری محصولات انگور را یکی از ضروریات این حوزه دانست و تأکید کرد: اگر صادرات تنها به صورت کشمش تیزابی ادامه داشته باشد بدون تردید به مشکل بر میخوریم که در این راستا باید به سمت ایدهها و فرآوردههای بهتر حرکت کرد .
سیستم مدیریتی کارخانههای کشمش منسجمتر شود
رئیس اداره استاندارد ملایر نیز یکی از مشکلات این حوزه را منسجم نبودن سیستم مدیریتی کارخانههای کشمش دانست و گفت: اگر با دقت و نظم بهتری فعالیت کنند کمتر با مشکل مواجه میشوند و ارائه گواهینامه صادرکننده برتر میتواند در بحث مشکلات استاندارد تسهیلگری کند .
داریوش خالقی با بیان اینکه ترجیح سازمان برای افزایش ضریب اطمینان این بود که تأیید نهایی محصول توسط مدیرانکل انجام شود، افزود : سالهای گذشته مشکلات سامانهایی داشتیم که با اجرای فیبرنوری و تجهیزات پیشرفته توانستیم در بحث زیرساختها بهتر عمل کنیم .
وی در پایان با اشاره به رفع تعلیق آزمایشگاه ملایر گفت: تعداد آزمایشگاهها از یکی به ۲آزمایشگاه افزایش یافت اما با توجه به کاهش صادرات و هزینههای ثابت آزمایشگاه، امکان ادامه فعالیت نداشتند و تعطیل شد اما آزمایشگاه استان در حال فعالیت است.