1403-06-171403-06-27bool(false) برای تجار پرونده‌سازی می‌کنند همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 27 شهريور 1403

Today : Tue, September 17, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  139284 تاریخ انتشار:  1403-05-31 - 08:55 تعداد بازدید:  136
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

صادرکننده همدانی درباره عواقب تعهدات ارزی می‌گوید
برای تجار پرونده‌سازی می‌کنند

نویسنده : غزل اسلامی

اقتصادی


صادرکنندگان شناسنامه‌دار از گردونه خارج می‌شوند


 برخی مشکلات در مسیر صادرات غیرنفتی ایران، بزرگتر از سایر مشکلات هستند و این بزرگی سبب شده تا مشکلات و موانع دیگر کمتر به چشم بیایند. اکنون از جمله این مشکلات، تعهدات ارزی است که هیچ محفلی وجود ندارد که تجار در آن حضور داشته باشند و سخنی درباره آن، با یکدیگر ردوبدل نکنند.

بسیاری از آنها از تعهدات ارزی با عنوان تعهدات یک‌طرفه بانک مرکزی نام می‌برند و این قانون را بزرگترین مانع صادرات در چند دهه گذشته می‌دانند؛ مانعی که علاوه بر کاهش میزان صادرات سبب شده بسیاری از صادرکنندگان به دردسرهای مالی و قانونی بیفتند و مشکلشان لاینحل باقی بماند.

اکنون منوچهر رضایی، صادرکننده کشمش و عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی در همدان و ایران درباره مشکلات تعهدات ارزی و نگاه دولت و جامعه به صادرات و دیگر مشکلات پیش‌رو، با همدان‌پیام گفت‌وگو کرده که در ادامه آمده است.

 درباره شرایط فعلی تجارت در استان و کشور بفرمایید؟

شرایط فعلی تجارت در کشور خوب نیست؛ مشکلاتی بر سر راه وجود دارد که ساختاری و در پیکره اقتصاد کشور است.

از طرف دولت سیاست‎های حمایتی به معنای واقعی که بتواند فعالان اقتصادی را جذب کرده و برای آنها ایجاد انگیزه کند، درنظر گرفته ‎نشده است؛ نه برای تولید و نه برای تجارت.

در دهه70 تولید و تجارت، به‌خصوص در بخش صادرات، مورد رأفت و حمایت حاکمیت بود که نتایج درخشانی برای تجارت ایجاد کرد. به‌طوری‌که صادرات غیرنفتی در دهه80 به 50میلیارد دلار رسید. در این دوره صادرات غیرنفتی بیش از 10برابر رشد کرد یعنی رشد تولید هم به همان میزان بود.

صادرات، موتور محرک تولید است و هرقدر بتوانیم صادرات کنیم تولید هم به همان نسبت رونق می‌یابد.

 در آن دوره چه اقداماتی سبب شد تا صادرات به چنین رشدی دست بیابد؟

یکی از قدم‎های دولت برای تأمین منابع اعتباری به‌منظور توسعه صادرات، راه‌اندازی بانک توسعه تعاون بود که در واقع هم بانک موفقی در توسعه صادرات بود.

اقدام دیگر دولت، ایجاد صندوق ضمانت صادرات بود که زیرمجموعه وزارت تجارتِ وقت ایجاد شد. رسالت این صندوق پوشش ریسک‌های احتمالی صادرات بود که وظیفه‌اش را به‌خوبی انجام می‌داد.

قدم بعدی دولت، معافیت مالیاتی برای صادرات غیرنفتی بود. در نهایت، نتیجه این تدابیر، به ایجاد فرهنگ عمومی برای حمایت از صادرات غیرنفتی منجر شد.

 در حال حاضر کدام مشکلات بیش از بقیه موارد مانع تجارت است؟

اتفاق غلطی که در سال97 افتاد تعهد ارزی بود که آسیب و خسارت جدی به صادرات غیرنفتی کشور وارد کرد. به علاوه حمایت‌های دولت از صادرات حذف شد؛ بانک توسعه تعاون دیگر نمی‌تواند به روش دهه80 تسهیلات پرداخت کند، صندوق ضمانت هم مانند بانک توسعه تعاون دیگر نمی‌تواند پوشش‌های لازم را برای صادرکنندگان ایجاد کند و به تبعیت از شرایط حاکم، معافیت مالیاتی هم به طور عمده شامل صادرکنندگان نمی‌شود.

در کنار همه این مشکلات، کارت بازرگانی صادرکنندگان به‌دلیل ناتوانی در انجام تعهدات ارزی، تعلیق می‌شود. آنها حتی به همین ‌دلیل جرم‌انگاری می‌شوند و برایشان پرونده‌های قضایی تشکیل می‌شود؛ وقتی چنین اتفاقاتی رخ می‎دهد یعنی صادرات غیرنفتی از پیکره اقتصاد حذف شده است.

به همان میزان که در دهه‌های70 و 80 رونق صادراتی وجود داشت و صادرکنندگان جدید آموزش می‌دیدند از سال97 این روند برعکس شده و صادرکنندگان شناسنامه‌دار و صاحب صلاحیت یکی‌یکی از گردونه صادرات خارج می‌شوند. چون آنها قادر به پاسخگویی به تعهدات یک‌طرفه بانک مرکزی نیستند.

تا زمانی که این شرایط برای صادرات وجود دارد این بخش از تجارت رو به تقلیل می‌رود و در نتیجه به تولید آسیب جدی وارد می‌شود.

 شما به ‌عنوان نماینده بخش خصوصی در استان و کشور و یک فعال اقتصادی و صادرکننده، از دولت پزشکیان، چه انتظاری دارید؟

به‌نظرم، حاکمیت و مردم ضرورت تغییر جدیدی به اقتصاد کشور را متوجه شده‎اند. در 2جلسه‌ای که، قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری، با پزشکیان در اتاق بازرگانی ایران داشتیم متوجه نگاه اندیشمندانه ایشان به جایگاه بخش خصوصی شدیم.

بنده امیدوارم، در این دولت، انتظارات به‌حق بخش خصوصی برآورده شود و شاهد تغییرات مشهودی در عرصه اقتصاد شویم و این فضای سنگین و آزاردهنده حاکم بر اقتصاد کشور تغییر کرده و در آن نشاط و پویای را شاهد باشیم. در این صورت است که ماحصل آن رونق اقتصادی برای مردم خواهدبود.

بنده در یک ماه گذشته جنب‌و‌جوش‌هایی در دستگاه‎های دولتی می‎بینم، به‎طوری‎که اتاق فکر در دستگاه‎های مختلف در حال شکل‎گیری است و برخی از آنها جلساتی با حضور بخش خصوصی برگزار کرده‌اند. به‎نظر می‌رسد دستگاه‎های دولتی به‌دنبال راهکار برای تولید و تجارت و ایجاد انگیزه در بین بخش خصوصی هستند.

شکل‎گیری این اتاق فکرها و تشکیل آنها بنده را بسیار خوشحال و امیدوار کرد که حاکمیت، به‎ویژه دولت، متوجه وضعیت موجود شده و به‎دنبال راهکار برای برون‎رفت از این شرایط نامطلوب اقتصادی هستند.

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com