بازدید ۷۰۰ نفر از جاذبههای گردشگری ملایر در سال جاری
ملایر - زهرا امیری - خبرنگار همدان پیام: تپه نوشیجان در استان همدان و در ۱۶کیلومتری شمال غرب شهر ملایر بر فراز تپهای طبیعی به ارتفاع تقریبی ۳۷ متر قرار گرفته است. تپه نوشیجان را میتوان قدیمیترین نیایشگاه آریاییها در داخل مرزهای کشور دانست.
نوشیجان تپه از جمله آثار خشتی منحصر به فرد بر جا مانده از تمدنهای پیش از هخامنشی در ایران است؛ بقایایی که به دوره عصر آهن ۳ (حدود ۹۰۰ تا ۶۰۰ ق.م) و سپس تمدن مادها باز میگردد، بنابراین تپه نوشیجان حدود ۲۸۰۰ سال قدمت دارد.
تپه نوشیجان در سال ۱۳۴۳ خورشیدی مورد شناسایی قرار گرفت و در سالهای ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۶ در ۶ فصل باستانشناسی توسط مؤسسه ایرانشناسی بریتانیا به سرپرستی «دیوید استروناخ» عملیات کاوش و مرمت در تپه انجام شد.
دستاورد فعالیتهای این هیأت، شناسایی سه دوره معماری باستانی متعلق به دوران «مادها، هخامنشیان و اشکانیان» است که مهمترین و باستانیترین لایه مربوط به سکونت اقوام ماد در این تپه از نیمه دوم قرن هشتم قبل از میلاد مسیح تا نیمه نخست قرن ششم قبل از میلاد است.
آثار 2دوره دیگر در لایههای سطحیتر قرار داشته که پس از انجام مطالعات علمی برداشته شده است. از شاخصههای ویژه نوشیجان میتوان به تکنیکهای بدیع طاقزنی، استفاده استادانه از انحنا یا کرنش در مقطع عمودی دیواره، نخستین نمونه شمشهای پولی، متنوعترین تزئینات خشتی و سنت بدیع متروکسازی بناهای مذهبی اشاره کرد.
عناصر این مجموعه به عنوان نخستین الگوی معماری ایرانی در فلات قاره ایران از منحصر به فردترین و ارزشمندترین آثار موجود کشور محسوب میشود.
آثار مکشوفه معماری مربوط به دوره ماد در تپه نوشیجان بر اساس مستندات دیوید استروناخ عبارتند از: بنای قدیمی جبهه غربی موسوم به نخستین آتشکده، تالار ستوندار موسوم به آپادانا: این تالار با تالارهای گودین تپه و با تالارهای اورارتویی که در آلتین تپه آسیای صغیر به دست آمده قابل مقایسه است، معبد مرکزی یا دومین آتشگاه شکل معبد به صورت نیم چلیپا است، اتاقها و انبارها، تونل، حصار و دژ. این اثر به شماره ۷۶۳ در تاریخ ۳/۱۱/۱۳۴۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در شهریور ۱۳۹۴ به عنوان پایگاه ملی میراث فرهنگی تبدیل شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ملایر گفت: نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با ارسال نامهای به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، خواستار تسریع در فرآیند ثبت جهانی دژ باستانی نوشیجان شدند.
وی افزود: در این مکاتبه، نمایندگان بر اهمیت تاریخی و فرهنگی این اثر که بهعنوان یکی از شاخصترین یادگارهای دوره مادها شناخته میشود، تأکید کردند.
وی گفت: نمایندگان مردم ملایر از وزارتخانه مربوطه درخواست کردند این محوطه ارزشمند را در فهرست نامزدهای ثبت جهانی یونسکو قرار دهد.
وی بیان کرد: همچنین، نمایندگان مردم ملایر با اشاره به جایگاه ویژه دژ نوشیجان در میان میراث فرهنگی کشور، این موضوع را یکی از مطالبات جدی و بحق مردم این شهرستان برشمردند.
وی افزود: تپه نوشیجان، بهعنوان یکی از برجستهترین آثار تاریخی ایران، با ثبت در فهرست جهانی میتواند گامی مؤثر در حفظ و احیای این میراث بیبدیل باشد.
وی گفت: این اقدام نهتنها زمینهساز توسعه پایدار گردشگری در منطقه خواهد بود، بلکه فرصتی ارزنده برای معرفی هرچه بهتر تمدن کهن ایران به جامعه جهانی فراهم میآورد.
بازدید ۷۰۰ هزار نفر از جاذبههای شهرستان ملایر در سال جاری
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان ملایر در بخش دیگری اظهار داشت: از آغاز سال تا اکنون حدود ۷۰۰ هزار نفر از جاذبههای گردشگری شهرستان ملایر بازدید و ۸۷ هزار نفر در مراکز اقامتی شهرستان اسکان پیدا کردند.
وی بیان کرد: از تعداد ۷۰۰ هزار بازدید، بیش از ۵۷۵هزار نفر از جاذبههای دستساز و انسانساخت مانند جهان کوچک، سد کلان، بوستان سیفیه، دریاچه کوثر و بازدید کردند و حدود ۶۰هزار نفر از مراکز و جاذبههای تاریخی و فرهنگی، ۶۴ هزار نفر از مراکز و جاذبههای طبیعی و مابقی از سایر آثار بازدید نمودند.
جلیلی گفت: ۸۷ هزار نفر در مراکز اسکان شهرستان اقامت نمودند که بیش از ۴۰ هزار نفر در اقامتگاههای رسمی مانند هتل، متل، هتل آپارتمان، مهمانپذیر، بومگردیها و بیش از ۴۳ هزار نفر در سایر مراکز غیررسمی مانند بوستانها، مراکز آموزش و پرورش و... اسکان داشتند.