سفرهای درون شهری همدانیها روزانه نزدیک به یکمیلیون و 500هزار نفر است، این آماری بود که از سوی پلیس و آمارهای شهرداری گزارش شد که بیشتر این سفرها با خودروهای شخصی و تکسرنشین انجام میگیرد و تجمیع این خودرها در کنار هم به نوعی سبب ایجاد معضل ترافیک در سطح شهر شده است و هربار مدیران و صاحبنظران حوزه ترافیک، کمبودن ظرفیت معابر به تعداد خودروها و یا بیاطلاعی شهروندان از فرهنگ رانندگی و یا موارد دیگر از این قبیل را از عوامل اصلی بروز ترافیک در شهر عنوان میکنند.
اما در این بین بیاطلاعی شهروندان از حقوق شهروندی، فرصتی را برای برخی از دستگاههای اجرایی ایجاد کرده است تا به اشکال مختلف ضمن نادیده گرفتن حقوق شهروندان در پارهای از مواقع نیز، مردم زیانهایی را متحمل شوند به عنوان مثال، تغییرات پیدرپی در سیمای شهر از کندهکاریهای پیادهروها، رنگآمیزی جداول در کنار خیابانها گرفته تا تغییرات روزمره مسیرهای ترافیکی مانند بستن موقت دوربرگردانهای موجود و همچنین اجرای طرحهای ترافیکی که هرروز آن با دیروزش فرق میکند از جمله عواملی هستند که سبب شده است شهروندان آنچنان از حقوق شهروندی بهرهای نبرند و حتی شاید بیشترین کسانی که در قبال خطای دیگران ممکن است آسیب ببینند همین شهروندانی هستند که به حق و حقوق آنها در شهر توجهی نمیشود، درحالی که هرگونه تغییر و تحول در هرچیزی هزینه دارد و این هزینهها را باید ذینفعان بدهند. بنابراین به نظر میرسد در هر یک از مواردی که ممکن است شهروندان ضمن زندگی شهری درگیر مسألهای شوند و آن را ناقض حقوق شهروندی خود بدانند، باید علیه سازمان مسئول اقدام کنند.
به طور مثال اگر پلههای برقی از کار افتاده است، شهرداری پاسخگو است و اگر وجود دستانداز و ناهمواریهای ناموزون در سطح خیابانها سبب میشود فنر اتومیبل افراد بشکند و به آنان زیان وارد شود، ارگان مربوطه باید جبران خسارت کند، در نتیجه نبود مدیریت صحیح و یکپارچه در حل این معضل مورد اعتراض شهروندان و کارشناسان است، زیرا که نهادهای متولی این حق را بهخود میدهند که مصوبات و طرحهای درمانگر و موقتی را گسترش داده و هر ساله برشدت اجرای آن و محدودیت بیشتر شهروندان بیفزایند.
همچنین میتوان به حذف پارکینگ برخی از مراکز خرید در همدان و یا معضل ترافیک در خیابانهای اصلی شهر که بیشتر سازمانها وادارات در آن قرار دارند، اشاره کرد که اکنون با وجود مراکز پزشکی تعداد زیادی از مطب متخصصان در مناطق پرترافیکی مانند آرامگاه بوعلی سینا و خیابان جهان نما سبب شده است بیمارانی که از شهرستانهای همجوار برای درمان به این مراکز مراجعه میکنند از ساعات 16 الی 20 با ترافیک سنگینی روبهرو شوند و یا حتی میتوان به حاشیه برخی خیابانها اشاره کرد که تعداد خودروها به قدری زیاد است که پیدا کردن جای پارک زمان زیادی میبرد.
برخی از رانندگان از وجود موانع در جای پارک خودروهای خود در سطح شهر گلایه دارند از همینرو برخی از رانندهها چشمچشم میکنند تا بلکه در نزدیکی مقصد خود، جایی را برای پارک خودرویشان پیدا کنند اما پس از نزدیک شدن به آن متوجه میشوند که پیش از آنها، پارکهای حاشیهای را برای پارک خودروهای قرق کردهاند و یا موانعی را در حاشیه خیابانها گذاشتهاند و به نوعی با این کار که خیابان یک مکان عمومی برای همه شهروندان است در تصرف شخصی خود درآوردهاند، از همینرو یک شهروند برای یک کارشخصی خود باید ساعتها به دنبال جای پارک خودرو باشد و یا حتی ممکن است منصرف شود، این معضل شهری، آسیبهای زیادی را به همراه دارد. ترافیک نخستین نتیجه این بیقانونی آشکار است. از همین رو لازم است معاونت خدمات شهری استان و پلیس راهور نظارت و دقت بیشتری بر این موضوع داشته باشند تا حق و حقوق شهروندان پایمال نشود.
صمدی یکی از شهروندان همدانی است که درگفتوگو با خبرنگار همدانپیام میگوید: با توجه به میزان جمعیت و مساحت شهر همدان این حجم از ترافیک در این شهر عجیب است که تاکنون هیچ یک از مسئولان نتوانستهاند اقدامی برای مدیریت و کیفیت بهتر این معضل حلشدنی کنند و در آخر این شهروندان هستند که آسیب میبینند.
او در حالی که ابراز نگرانی میکند، ادامه میدهد: تا چند روز آینده که مدارس باز میشوند این ترافیک به ساعات ابتدایی روز منتقل خواهد شد و هنوز که هنوز است هیچ تدبیری برای کاهش ترافیک شهری از سوی مسئولان اندیشیده نشده است.
شهروندان هزینه کمکاری و سود بردن عدهای را میپردازند
شهروند دیگری نیز در این باره میگوید:ابتدای بلوار ارتش دور میدان بهار جایی که خودروها برای خرید یا تعویض روغن و سرویس توقف میکنند و به طور دقیق کنار پلیس راه همدان است.
او با اشاره به اینکه افرادی در این محل مشغول کسب وکار و تأمین مایحتاج هستند، میگوید:نهادهایی نیز مسئولیت نظارت و کنترل اعمال قانون در این نقطه را داشته و نهادهایی مانند پلیس راه وظیفه نظارت بر اجرا را به عهده دارند، به طور مثال در همین یک نقطه مسافران برای دریافت خدمات توقف دارند، گروهی سود میکنند و عدهای هم در اعمال قانون و نظارت کمکاری و بیتوجهی دارند و در نهایت شهروندان باید هزینه سود و کمکاری دیگران را بپردازند.
کاووسی شهروند دیگری در این باره نیز معتقد است که قوانین و اجراکنندگان قوانین راهنمایی ورانندگی اصل این ماجرا است و به نوعی سبب نادیده گرفتن حقوق شهروندی شده است به عنوان نمونه استفاده از حملونقل عمومی باکیفیت حق هر شهروندی محسوب میشود که میتواند در روند بهبود ترافیک نیز نقش بسیار مؤثری داشته باشد، زیرا که تا زمانی که حملونقل ما مشکل داشته باشد مردم ترجیح میدهند از خودروهای شخصی خود استفاده کنند که در نهایت سبب ازدیاد خودروها در سطح خیابانها خواهد شد.
او نیز به تصادفی که چند روز گذشته در بلوار بعثت رخ داد و در فضای مجازی سرو صدای زیادی را به همراه داشت، اشاره میکند و میافزاید: متأسفانه گاهی اوقات ناتوان بودن در اعمال قانون به خودیخود به حقوق شهروندان نیز آسیب وارد کند.
این شهروند همدانی معتقد است که شهروند با عبور از این محل با ترافیک و قفل شدن مسیر به علت توقفهای دوبله و غیراصولی روبهرو میشود، از نظر انرژی و زمان هم به شهروند آسیب میرسد و حتی ممکن است تصادفهایی در این نقطه رخ دهد.