آیین شکرگذاری آب و رودخانه ها در حیدره قاضی خان برگزار میشود همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 2 ارديبهشت 1404

Today : Tue, April 22, 2025




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۴؛ سرمایه گذاری برای تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  142395 تاریخ انتشار:  1404-01-10 - 15:04 تعداد بازدید:  228
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

آیین شکرگذاری آب و رودخانه ها در حیدره قاضی خان برگزار میشود

گردشگری


آیین شکرگذاری «سورچم »در دهمین روز نوروز همدانیها را به سمت رودخانه‌های حیدره قاضی خان فرا میخواند. در این زمینه گفت‌وگویی با فریبا نعمتی، کارشناس مردم‌شناسی میراث فرهنگی استان همدان انجام داده ایم که گزیده آن را در ذیل میخوانید.

آیین "سورچم" که با جشن نوروز و رودخانه‌ها در روستای قاضی‌خان همراه است، یکی از آیین‌های کهن ایرانی محسوب می‌شود. این آیین در شهرستان بهار، روستای حیدره قاضی‌خان، با شماره ۲۸۵۰ در تاریخ ۲۰/۰۵/۱۲۰۲ در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده است.

مراسم شکرگزاری که به عنوان بخشی از این آیین برگزار می‌شود، به عنوان میراث فرهنگی ثبت ملی شده است. این رویداد قرار است فردا، ۱۱ فروردین، در روستای گردشگری حیدره قاضی‌خان از ساعت ۱۵ الی ۱۷ برگزار شود.

پیشینه و فلسفه جشن

فریبا نعمتی، کارشناس مردم‌شناسی میراث فرهنگی استان همدان، درباره این آیین توضیح می‌دهد: "این جشن به نوعی شکرگزاری از خداوند است که در اواخر یا اواسط فروردین، هم‌زمان با ذوب شدن یخ‌های کوه‌ها و پرآب شدن چشمه‌ها و رودخانه‌ها برگزار می‌شود. مردم با این مراسم، از خداوند به دلیل آفریدن آب و نعمت‌های حاصل از آن سپاسگزاری می‌کنند."

مراسم روز قاضی‌خانه

یکی از مکان‌هایی که این جشن در آن برگزار می‌شود، روستای "حیدر قاضی‌خان" است. مردم این روستا در روز مشخصی از اواخر فروردین با گردهمایی عمومی و همراهی ساز و دهل به سمت رودخانه حرکت می‌کنند. این مراسم نمادی از وحدت مردم و پیوند عمیق آنان با طبیعت است.

نقش گل محمدی در این آیین

روستای حیدر قاضی‌خان به دلیل پوشش گیاهی ویژه‌ای که دارد، از گل محمدی به عنوان بخشی از مراسم خود بهره می‌برد. نعمتی در این باره می‌گوید: "یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد این جشن، استفاده از گل محمدی و گلاب است. مردم روستا به نشانه‌ی سپاسگزاری، گل محمدی و گلاب را در آب رودخانه‌ها و چشمه‌ها می‌ریزند. این کار نمادی از تقدیر و احترام به طبیعت و منابع آبی است."

پیامدهای فرهنگی و اجتماعی این آیین

این جشن نه‌تنها یادآور اهمیت آب در زندگی مردم است، بلکه نقش مهمی در حفظ هویت فرهنگی و تقویت روابط اجتماعی دارد. برگزاری آیین‌هایی از این دست موجب افزایش آگاهی نسبت به حفظ منابع طبیعی و انسجام اجتماعی می‌شود.

گفتنی است جشن آیینی نوروز و رودخانه‌ها، سنتی دیرینه و نمادی از احترام مردم به طبیعت و آب است که تاکنون در برخی مناطق کشور، از جمله روستای حیدر قاضی‌خان، حفظ شده است. این آیین جلوه‌ای از شکرگزاری و همبستگی مردم با یکدیگر و با محیط زیست پیرامونشان را نشان می‌دهد.

 




بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com