سالهاست در آمار اعلام شده از سوی میراث فرهنگی استان همدان، بازدید از آرامگاه بوعلیسینا در ردیف نخست قرار میگرفت؛ اما حالا با جهانی شدن هگمتانه انتظارها به این سمت میرفت که یکبار هم که شده هگمتانه از بوعلیسینا در آمار بازدیدها پیشی بگیرد .
اما پس از اعلام شدن آماربازدید از موزهها توسط میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان این پیش بینیها محقق نشد و آنگونه که مشخص است در مدت 8ماهه نخست امسال پس از جهانی شدن هگمتانه ۲۰۹هزار و ۶۷۴ بازدید از آرامگاه بوعلیسینا، ۱۰۵هزار و ۶۲۷بازدید از آرامگاه باباطاهر، ۱۰۵هزار و ۶۲۷ بازدید از موزه هگمتانه، ۱۹هزار و ۴۵۲ بازدید از گنبد علویان ثبت شده است. بر اساس آمار ۵۵۷ هزار و ۲۰۲ گردشگر در 8 ماهه امسال از اماکن و موزههای استان بازدید کردند، گفت: این تعداد بازدید نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲درصد افزایش نشان میدهد. در این مدت8۲۶گردشگر خارجی و ۵۵۶ هزار و ۳۷۶ بازدید کننده ایرانی از موزههای این استان بازدید کردند.
در این مدت ۲۰۹هزار و ۶۷۴ بازدید از آرامگاه بوعلیسینا، ۱۰۵هزار و ۶۲۷ بازدید از آرامگاه باباطاهر، ۱۰۵هزار و ۶۲۷ بازدید از موزه هگمتانه، ۱۹ هزار و ۴۵۲ بازدید از گنبد علویان ثبت شده است.
البته نگاه به آمار بازدید گردشگران از موزههای شهرستانها هم خالی از لطف نیست براساس آخرین آمار میراث فرهنگی همدان 7هزار و ۱۹1 بازدید از موزه تاریخ و فرهنگ ملایر، 4هزار و ۱۴۴ بازدید از ارگ نوشیجان، 3هزار و ۹۷۲ بازدید از موزه حمام حاج آقا تراب نهاوند، هزار و ۷۶۵ بازدید از موزه تاریخ فرهنگ تویسرکان، 5هزار و ۶۷۵ بازدید از آرامگاه میررضیالدین آرتیمانی و هزار و ۵۰۷ بازدید از موزه تاریخ فرهنگ اسدآباد در این مدت انجام گرفته است.
در این میان دستکند شهر سامن ملایر که در ابتدای سال به بهرهبرداری رسیده مورد استقبال بینظیر بازدیدکنندگان قرار گرفته و ۱۹هزار و ۲۷۸ بازدیدکننده داشته است.
اما بانگاهی به آمار موجود ، این نکته مهم و قابل تأمل خواهد بود که چه عواملی آرامگاه بوعلیسینا را حتی پس از جهانی شدن هگمتانه همچنان در صدر بازدیدها قرار داده است و چه عواملی همچنان این سایت تاریخی را در ردیفهای پایانی بازدیدها نگاه داشته است.
آیا نتوانستهایم اهمیت جهانی شدن هگمتانه را به مردم محلی گردشگران داخلی و یا خارجی اعلام کنیم؟ آیا نیاز است با تعریف برنامههای جانبی در محوطه تاریخی هگمتانه گزینه انگیزشی برای گردشگران ارائه دهیم؟ آیا این منطقه تاریخی نیازمند کار کارشناسی برای روایت تاریخ غنی اسران و همدان است؟
کدام عامل نتوانسته است هگمتانه را از جای خود در آمار بازدیدها به سمت بالاتر حرکت دهد؟
اینها همان مواردی است که نیازمند تشکیل جلسات کارشناسی و دعوت از کارشناسان است تا بتوان به واسطه آن هگمتانه را از قسمتهای پایانی جدول بازدیدهای استانی تغییر داد .
بسیاری معتقدند باید مجموعهها و اشیای ارزشمند در موزهها نگهداری شوند و به جای کمیت بر کیفیت موزهها تأکید شود، نظر شما در این باره چیست؟
در پاسخ برخی کارشناسان عنوان کردهاند، موزه یک پدیده اجتماعی است، بنابراین باید در خدمت جامعه باشد. اگر موزهها نقش مؤثری در توسعه جامعه ایفا کنند، میتوان از آنها برای توسعه گردشگری نیز استفاده کرد. جامعه باید با موزهها تعامل داشته باشد اما به این معنا نیست که تمامی موزهها را در خدمت گردشگری دید.
البته از موزهها با هدف گردشگری، پژوهش و تحقیق تأسیس شدهاند. افزایش کیفی موزهها به جای ایجاد موزههای جدید ضرورت دارد. از این رو باید تلاش کرد تا با ایجاد موزههای جدید این مشکلات را رفع کرد. بنابراین بهتر است که برای خلق موزههای جدید هزینه کرد و موزههای مردم نهاد ایجاد شوند تا مردم تصدیگری کرده و موزهها را مدیریت کنند.
شاید این اتفاق را بتوان در قسمتهایی از سایت تاریخی هگمتانه رقم زد قسمتی مانند کلیساها ، محوطه و ...