تدوین نقشه راه ۴۰ساله در بخش کشاورزی استان
وام ایجاد گلخانه کوچک مقیاس به روستاها ظرف 24ساعت
صندوق اعتبارات خرد، فرصتی برای جلب مشارکت زنان روستایی
یکچهارم کارآفرینان استان در بخش کشاورزی فعالند
چرا خامفروشی محصولات کشاورزی؟!
کانون کارآفرینان به عنوان تنها نهاد کارآفرینی و رسمی در کشور به منزله اتاق فکر و پل ارتباطی بین نهادهای اقتصادی مؤثر و ارگانهای دولتی همواره تلاش کرده است سهمی در همافزایی کلان نهادهای اقتصادی داشته باشد.
یکی از اهداف تشکیلاتی به نام کانون ملی کارآفرینان برتر رسمی در زیرمجموعه شاخههای آن کانونهای استانی، هماندیشی با بخش خصوصی و دولتی برای رفع چالشها در سطوح مختلف کار و تولید در گستره ملی و استانی است.
به همین دلیل نخبگانی از جامعه کارآفرینی که در جشنوارههای مختلف انتخاب شدند در این کانونها به عنوان تصمیمگیرندگان، برنامهریزان، ناظران و مجریان با رأی اعضای دیگر کارآفرینان انتخاب شدند تا با برنامهریزی بتوانند بر این چالشها غلبه کرده و بخشی از آنها را رفع کنند.
یکی از اهداف کلان کانون ملی کارآفرینان برتر رسمی در همین راستاست که با ترکیب هیأت امنای دولتی و خصوصی قصد دارد با همافزایی که دنبال شکلگیری آن است، در کنار دولت و برای نیاز مردم و رفع چالشهای موجود این حرکت را انجام دهد.
از سوی دیگر، کانون نیاز به بالهای تخصصی دارد تا بتواند نظرات کارشناسی را از بدنه جامعه دریافت کند بنابراین برای شکلگیری این بالها و مسیرهایی که نظرات کارشناسی در آن بررسی و مزایا و معایب آن روشن شده و چالشهای آن نیز بررسی شود، اقدام به برگزاری جلسات هماندیشی با بخش خصوصی و دولتی کرده است.
در این جلسات که به طور عمده تصمیمگیرندگان آن از جامعه کارآفرینی مرتبط با آن حوزه هستند به عنوان بالهای مشورتی و مشاورهای چالشها را بررسی و برای آن راهکار پیشنهاد میدهند.
در همین راستا، چهارشنبه هفته گذشته نشست هماندیشی هیأت مدیره کانون کارآفرینان برتر رسمی استان همدان با رضا بهراملو رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان و معاونان این سازمان در حوزههای مختلف برگزار شد.
معرفی ظرفیتهای کانون کارآفرینان استان همدان، بررسی راهکارهای استفاده از ظرفیت کانون کارآفرینان در بخش جهاد کشاورزی مانند برگزاری جشنوارهها و مباحث آموزشی و ترویجی، ارائه انتظارات و پیشنهادات در راستای تعامل جهاد کشاورزی با کانون کارآفرینان برتر رسمی از جمله محورهای این نشست بود که اعضای هیأت مدیره کانون کارآفرینان، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان و معاونان وی به بیان نقطه نظرات و دیدگاههای خود در راستای راهگشایی در حوزه کار و کارآفرینی بخش کشاورزی پرداختند.
بخش دولتی و خصوصی 2بال حرکت در مسیر توسعه هستند
دبیر و عضو هیأت مدیره کانون ملی کارآفرینان برتر رسمی در این نشست با بیان اینکه بخش دولتی و خصوصی 2بال حرکت در مسیر توسعه در هر جامعهای هستند، اظهار کرد: در کشور ما در بخش بال بدنه خصوصی، تشکلهای گوناگونی در حوزه کشاورزی و باغبانی شکل گرفته است.
نصرت ا... طاقتی احسن با اشاره به اینکه برخی تشکلها به صورت خاص فعالیت میکنند، گفت: کارآفرینان افرادی با ۳شاخصه برخورداری از ایده نو، ریسکپذیری و ایجاد ارزش افزوده هستند. یعنی اگر کارآفرینی، منجر به بهبود فرآیند و کیفیت نشود، ارزش افزوده نداشته باشد کارآفرینی نیست.
به گزارش خبرنگار همدان پیام، وی با بیان اینکه کانون کارآفرینان برتر رسمی منتخبانی از ۱۴دوره جشنوارههای وزارت کار هستند، توضیح داد: در استان همدان ۵۵کارآفرین فعال داریم که ۱۵نفر آنها در بخش کشاورزی فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی عضو هیأت امنای کانون کارآفرینان برتر رسمی است، گفت: ما به دنبال همفکری در راستای توسعه استان هستیم، زیراکه معتقدیم حدود ۳ الی ۴هزار نفر از کارآفرینان ما در استان زیر مجموعهای از فعالیتهای سازمانی جهاد هستنند.
تشکیل شورای مشورتی راهبری و همفکری برای اجرای برخی جشنوارهها و پروژهها، استفاده از ظرفیت و توانمندی کانون در برگزاری جشنوارهها از جمله جشنواره سیر و موسیر، اجرای قانون انتصاب مشاوران کارآفرین در دستگاههای اجرایی برای استان و شهرستانها و شرکتهای زیر مجموعه، معرفی نماینده تامالاختیار از سوی جهاد کشاورزی برای پیگیری مشکلات و چالشهای کارآفرینان حوزه کشاورزی، طرح مشکلات کارآفرینان بخش کشاورزی در کانون قبل از ارجاع به ستاد تسهیل و استفاده از ظرفیت مشاورهای کانون کارآفرینان برای تدوین برنامه و سیاستهای سازمانی جهاد کشاورزی و شرکتها و زیر مجموعههای مرتبط از جمله پیشنهادات کانون کارآفرینان برتر رسمی استان برای تعامل با سازمان جهاد کشاوری بود که توسط دبیر کانون مطرح شد.
تأکید بر مدیریت منابع آب زیر زمینی
رئیس کانون کارآفرینان برتر رسمی استان همدان نیز با بیان اینکه بیشترین اشتغال در استان همدان در بخش کشاورزی است، گفت: با توجه به محدودیت آب لازم است منابع آب زیر زمینی را مدیریت کنیم. در غیر این صورت در سالهای آينده در اشتغال بخش کشاورزی و صنعت با مشکل مواجه خواهیم شد.
جهانبخش قمری افزود: کانون کارآفرینان که همیشه دنبال خلق ثروت پایدار هستیم، پیشنهاد میکنیم سازوکاری در این زمینه تدوین شود یعنی از کسانی که ایده نو برای محصولات جایگزین که کمآببر دارند حمایت شوند.
مومنعلی خزایی نائب رئیس دوم کانون کارآفرینان برتر رسمی نیز گفت: استان همدان در مقایسه با سایر استانها در حوزه کشاورزی چند قدم جلوتر است و این موضوع نشانگر زحمات بخش کشاورزی استان است.
گردشگری کشاورزی ایدهای خلاقانه برای افزایش درآمد روستائیان
دبیر سرویس گردشگری روزنامه همدان پیام هم از طرح توجیهی برگزاری رویدادهای ملی کشاورزی به عنوان نمونه رویداد سیر و موسیر سخن گفت.
مریم مقدم اظهارکرد: همدان به دلیل داشتن محصولات متنوع کشاورزی و معروفیت این محصولات در عرصه ملی و بینالمللی حرفهای زیادی برای گفتن دارد، از طرفی کشاورزی محور نخست توسعه استان است و همین دلایل بر اهمیت این حوزه صحه میگذارد.
وی گفت: همدان به عنوان استانی که قطب نخست اقتصاد آن، کشاورزی است ظرفیت خوبی در زمینه تولیدات کشاورزی مثل انگور، سیبزمینی، سیر و موسیر، گیاهان دارویی، گشنیز، زعفران، گردو و رازیانه دارد، از طرف دیگر با وجود جاذبههای تاریخی و گردشگری، ظرفیت زیادی در این حوزه داراست. اما متأسفانه تاکنون آنطور که باید استان همدان به دلیل نبود برنامه و تقویم رویدادی جدی در این حوزه موفق نبوده است؛ بنابراین با توجه به ظرفیتهای زیاد حوزه کشاورزی در همدان میتوان این شاخه را توسعه داد و بخش زیادی از فعالان کشاورزی را درگیر گردشگری کرد .
دبیر سرویس گردشگری روزنامه همدان پیام در ادامه به برنامههای پیشنهادی برای اجرای رویدادهای تخصصی اشاره کرد.
تدوین نقشه راه ۴۰ساله در حوزههای مختلف بخش کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز با ابراز امیدواری از اینکه این جلسات آغاز خوبی برای فعالیت در حوزه کارآفرینی باشد، گفت: برای ما سبب افتخار است که تیم نخبه مجموعه جهاد کشاورزی در کنار نخبههای کارآفرینی استان قرار گرفته، از آنجا که ما به دنبال امنیت غذایی پایدار هستیم در این راستا از نظرات کارآفرینان استفاده میکنیم.
رضا بهراملو در ادامه خلاصهای از وضعیت کشاورزی استان ارائه داد و گفت: مجموعه بزرگ جهاد کشاورزی به عنوان تنها دستگاه اجرایی که سازمان است دستیابی به امنیت غذای پایدار را دنبال میکند.
وی با بیان اینکه به کارهای دانش بنیان اعتقاد داریم، گفت: تنها استان در بین وزارتخانهها هستیم که نقشه راه ۴۰ساله در حوزههای مختلف بخش کشاورزی را با برش استانی تهیه کردهایم.
در این نقشه براساس محدودیتها بررسی میکنیم که چه ظرفیتهایی داریم تا بتوانیم با ظرفیت موجود به اهداف دراز مدت برسیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، با تأکید بر اینکه جهاد کشاورزی متولی آب نیست متولی غذاست، گفت: ما دنبال بهروری آب هستیم. تنها ابزار فنی برای جلوگیری از آب مازاد نصب کنتور هوشمند است که توسط شرکت آب منطقهای طبق قانون توزیع عادلانه آب انجام میشود.
بهراملو با بیان اینکه در مورد سیب زمینی جهاد کشاورزی مظلوم واقع میشود، افزود: سیب زمینی غذای قشر متوسط جامعه است بر حسب نیاز جامعه باید تولید را انجام بدهیم اما ما مخالف صادرات خام محصولات هستیم.
وی با اشاره به ظرفیتهای استان در حوزه گردشگری گفت: ما در کشور در زمینه گردو، انگور، سیر، سیبزمینی ،گوجه فرنگی و شلیل صاحب جایگاه هستیم و با برگزاری جشنوارههای مشترک میتوانیم فرهنگ تولید را اشاعه بدهیم و به رشد تولید و امنیت غذایی کمک کنیم.
بهراملو با اشاره به اینکه تنها استانی هستیم که طرح مولدسازی روستاها برای راهاندازی کسب و کار خانگی اجرا کردیم توضیح داد: در مولدسازی در 4زمینه صنایع کوچک روستایی، دامداریهای روستایی، گلخانههای کوچک مقیاس روستایی، ایجاد روستا بازار برای عرضه تولیدات روستا، اشتغال ایجاد میشود.
تأکید بر استفاده از ظرفیت کانون کارآفرینان استان همدان دربرگزاری جشنوارهها
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان هم با اشاره به ارتباط حوزه باغبانی با جهاد کشاورزی گفت: حوزه باغبانی در زمینههایی کار میکند که خوشبختانه به نوعی کارآفرین هستند؛ به طور مثال در زمینه گلخانهها ما اشتغال ۳۹برابری را نسبت به کشت فضای باز به ازای هر هکتار ایجاد میکنیم.
علاوه بر این محصولات متعددی در استان در حوزه باغبانی داریم که از جایگاه خاصی برخوردارند همچنین تعداد اشتغال در برخی شهرستانها به صورت مستقیم وابسته به محصولات باغبانی است.
حجت ا... شهبازی با اشاره به برگزاری جشنوارههای برگزار شده توسط سازمان جهاد کشاورزی گفت: برای سالهای آینده و جشنوارههای بعدی میتوانیم از ظرفیت کانون کارآفرینان استان همدان برای بهبود جشنوارهها و رسانهای کردن این موضوع استفاده کنیم.
تشکیل صندوق اعتبارات خرد با هدف کسب درآمد برای زنان روستایی
کارشناس آموزش زنان روستایی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، نیز به کارآفرینی زنان روستایی اشاره کرد و گفت: در این زمینه تلاش کردیم با تشکیل۱۵۰ صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی این دغدغه را حل کنیم.
اکرم صالحی افزود: این صندوقها کانونهای اشتغال در سطح روستاها هستند، زیراکه اولویت برنامه فعالیت در این حوزه کسب درآمد برای زنان روستایی است تا بتوانند به افزایش درآمد خانواده کمک کنند.
وی همچنین با اشاره به اشتغال زنان در بخش صنایع تبدیلی پیشنهاد داد: اگر کارآفرینی تمایل داشته باشد تولیدات زنان روستایی را تحت برند خود خریداری و به فروش برساند ما آمادگی همکاری داریم.
صالحی افزود: در بخش حضور در جشنوارهها و نمایشگاهها مانند نمایشگاه تولید غذاها و لباسهای محلی زنان روستایی میتوانند همکاری خوبی داشته باشند.
حسن محمدی مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان هم اظهار کرد: بیشترین ضعف صنایع تبدیلی ما در حوزه سیر، میوه سیبزمینی است.
میتوان در حوزه بستهبندی با توجه به ظرفیت استان و وجود مجموعههای به عنوان چاپ و بستهبندی میتوان با برگزاری جلسات تخصصی در این زمینه قدمهای خوبی برداریم تا وابستگی ما به سایر استانها کمتر شود.
در این جلسه تعیین شده کانون کارآفرینان استان همدان 2نفر کارآفرین به عنوان مشاور به سازمان جهادکشاورزی معرفی کند.