براساس اعلام ستاد مکه، شمار زائران ایرانی دراین شهر از ده هزار نفر فراتر رفته است و از بامداد جمعه ۴خردادماه پرواز زائران «مدینه بعد» به فرودگاه جده آغاز شده است.
پروازهای حج از ۲۲ اردیبهشت ماه با اعزام عوامل ستادی و خدماتی آغاز شده است و تا پیش از این، فقط به مقصد مدینه انجام میشد و با این پروازها، کاروانهای «مدینه قبل» به عربستان منتقل میشدند.
فرودگاه همدان نیز با وجود ظرفیتی که دارد و هنوز میزبان پروازهای خارجی متنوعی نیست، اما تنها پروازهای زیارتی به عتبات عالیات در این فرودگاه برقرار است.
امسال نیز با همه اما و اگرها پس از پیگیریهای متعدد استان تعیین شد همدان محل اعزام حاجیان استان کردستان باشد.
مدیر فرودگاه شهدای همدان در زمینه پروازهای حجاج از همدان گفت: از ششم خردادماه ۱۴پرواز حجاج همدان و کردستان را به سرزمین وحی اعزام میکند.
به گزارش همدانپیام، علیاصغر جهانگیری به تشریح برنامه پروازهای حج تمتع سال ۱۴۰۳ فرودگاه شهدای همدان (مرحله رفت) پرداخت و اظهار کرد: روز یکشنبه 06/03/1403 (2پرواز) شامل پرواز شماره ۱۶۰۴ ساعت خروج ۰۱:۳۵ بامداد و پرواز شماره ۱۶۱۸ ساعت خروج ۱۲:۴۰ حجاج را اعزام خواهند کرد.
مدیر فرودگاه همدان ادامه داد: روز دوشنبه 07/03/1403 (2پرواز) شامل، پرواز شماره ۱۵۴۶ ساعت خروج ۰۰:۱۵ بامداد و پرواز شماره ۱۵۳۶ ساعت خروج ۰۹:۳۵ حاجیان را مشایعت میکنند.
جهانگیری با بیان اینکه روز سهشنبه 08/03/1403 (3پرواز) حجاج را مشایعت میکنند، افزود: این پروازها شامل پرواز شماره ۱۶۲۶ ساعت خروج ۰۳:۲۰ بامداد و پرواز شماره ۱۶۴۰ ساعت خروج ۱۳:۱۰ و پرواز شماره ۱۶۴۴ ساعت خروج ۲۲:۴۰ میباشد.
مدیر فرودگاه همدان با اظهار اینکه روز چهارشنبه 09/03/1403 (2پرواز) شامل پرواز شماره ۱۵۶۲ ساعت خروج ۰۹:۲۰ و پرواز شماره ۱۵۶۸ ساعت خروج ۲۲:۵۵ کار انتقال حجاج را بر عهده دارند، اضافه کرد: روز پنجشنبه 10/03/1403 (3پرواز) شامل پرواز شماره ۱۶۶۲ ساعت خروج ۰۸:۲۵ ، پرواز شماره ۱۶۶۴ ساعت خروج ۱۵:۲۰ و پرواز شماره ۱۶۵۲ ساعت خروج ۱۸:۴۰ انجام می شود.
وی آخرین پرواز رفت حجاج را روز جمعه 11/0۳/۱403 با (2پرواز) اعلام کرد و افزود: پرواز شماره ۱۵۸۴ ساعت خروج ۰۵:۱۰ و پرواز شماره ۱۵۹۰ ساعت خروج ۱۴:۴۰ کار انتقال حجاج را برعهده دارند.
وی تأکید کرد: در مجموع ۱۴پرواز انتقال 3هزار و ۴۵۸ نفر را از طریق هواپیمای ایرباس شرکت هواپیمایی ایران ایر (هما) انجام خواهند داد.
در گذشته پروازهایی از همدان به مقصد فرودگاه کیش، فرودگاه هاشمینژاد مشهد، فرودگاه مهرآباد تهران، فرودگاه دبی و فرودگاه ملک عبدالعزیز مدینه برقرار بود. اما امروزه بیشتر آن پروازها از برنامه پروازی فرودگاه حذف شده و فقط به مقصد و از مبدأ مشهد، تهران و کیش با شرکتهای هواپیمایی آتا ایر، ایران ایر و کیش ایر پرواز انجام میشود. پرسشی که پیش میآید این است که آیا امیدی به توسعه این فرودگاه است تا در آن پروازهای داخلی و خارجی با تنوع بیشتری برقرار شود؟
باند فرودگاه همدان در راستای برقرای وضعیتی استاندارد و مطمئن برای پروازهای داخلی و خارجی، به سیستمهای روشنایی برای ایجاد نور مناسب در تمامی ساعات شبانهروز مجهز است تا خلبان برای برخاستن بهترین شرایط را داشته باشد.
همچنین از سیستمهای مجهزی مثل VOR/DME و NDB برای ناوبری و از سوئیچینگ برای تبادل پیامهای مخابراتی هواپیمایی بهره برده میشود.
وسعت باند فرودگاه همدان به اندازهای است که گنجایش ورود و حضور همزمان 3هواپیمای متوسط و حتی برخی از هواپیماهای عریض را دارد. از جمله مهمترین پروازهای این فرودگاه، به مقصد مکه مکرمه است؛ در این راستا، وقت و انرژی قابلتوجهی برای اعزام حجاج به عربستان صرف میشود.
به گفته مدیر فرودگاه همدان در سال ۱۴۰۲، ترمینال مسافربری، خدمات پارکینگ برای مسافران، پارکینگ هواپیما، باند پروازی، چراغهای باند و دستگاههای ناوبری فرودگاه همدان قابلیت انجام تمام پروازهای حجاج استانهای همدان و کردستان را مانند سنوات گذشته داشته است.
برای پاسخدهی به نیازهای تغذیهای مسافران و رفاه حال ایشان، رستوران و کافه، شعب بعضی از بانکها و چرخدستی برای حمل بار در سالن انتظار فراهم شده است. همچنین حدود ۷۰۰ جایگاه پارک برای خودروهای شخصی در محوطه بیرون فرودگاه همدان وجود دارد. برای ورود به شهر، تاکسیهای خطی، و برای نظارت بر کیفیت سفرها و پیگیری مسائل مسافران، دفتر برخی از شرکتهای هواپیمایی در فرودگاه تأمین شده است.
از دیگر ویژگیهای مثبت فرودگاه همدان میتوان به سیستم اتوماسیون اداری منظم، سیستم تهویه مناسب در فصلهای گرم و سرد سال، زیرساختهای مناسب برای رسیدگی به امور فرودگاه، سیستم برق اضطراری و پاویونی دولتی با امکانات مختلف برای پذیرایی از مقامات سیاسی و نظامی کشور اشاره کرد.
فرودگاه همدان یک ترمینال همگانی دارد که تمامی پروازهای ورودی و خروجی در آن انجام میگیرد. فضای این فرودگاه در حال توسعه است و احتمال دارد که ترمینالهای جدیدی، به خصوص برای سفرهای زیارتی، در آن افتتاح شود.
گفتنی است، فرودگاه نخست در سال ۱۳۱۷ برای پروازهای نظامی ساخته شده بود. در دوران پهلوی دوم و سال ۱۳۴۵، این فرودگاه با فرمان شهردار همدان گسترش یافت و آماده میزبانی از هواپیماهای مسافری گشت.
6سال بعد، فرودگاهی جدید به بهرهبرداری رسید. این فرودگاه همگانی، ارتفاعش از سطح دریا ۱۷۵۴متر بوده و روی زمینی به مساحت حدود ۲۵۰ هکتار بنا شده است. فرودگاه همدان، با برج مراقبت بلند و شیوهای کارآمد در اداره فرآیندهای جاریاش، ایستگاه مسافرتی مهمی در غرب کشور به حساب میآید.
شایان ذکر است که در سال ۲۰۱۶ میلادی، ۲۸۴ نشست و برخاست در این فرودگاه ثبت شده است. کد ایکائو OIHH است.
فرودگاه همدان هم مانند تمام فرودگاههای دنیا، از سوی سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ICAO)، کدی تحت عنوان ایکائو دارد. این کد با 4 حرف بزرگ انگلیسی ساخته میشود و بیشتر برای تعیین چهارچوب جغرافیایی فرودگاه به کار میرود. حرف نخست کد ایکائو به قاره یا منطقه فرودگاه، حرف دوم آن به کشوری که فرودگاه در آن واقع است و حرف سوم و چهارم به اطلاعات خاص فرودگاه و شهر آن ربط دارد. این کد برخلاف یاتا، ویژه خلبانان و افراد متخصص در زمینه هوانوردی است؛ زیراکه با هدف پیبردن به امکاناتی همچون ایستگاههای هواشناسی، کنترل و برنامهریزی پرواز بهکار میرود.
چالشی که فرودگاه همدان سالهاست با آن دست به گریبان است، نبود هواپیما خط پروازی ثابت سرمایهگذار و برنامه پروازی است همدان تا امروز هیچ بهرهای از فرودگاه نبرده است، امید آن که در آینده نزدیک سکوت آسمان این پایانه حملونقل بشکند . بنابراین اگرچه باند فرودگاه تجهیزات کافی برای نشست و برخاست استاندارد هواپیماها را دارد؛ این فرودگاه، تقریباً داخلی به حساب میآید اما عنوان بینالمللی و سؤال برانگیز بر پیشانی آن سالیان سال است که میدرخشد.