روزهای پایانی سال را سپری میکنیم و در چنین روزهایی که برگزاری آئین باستانی عید نوروز همزمان در کشور عزیزمان ایران و در تمام کشورهای پارسیزبان نیز در پیش میباشد، خانوادهها به وسع توان و سلیقه خود در حال تدارک برپایی این عید بزرگ ملی و استقبال از فصل بهارهستند.
هر سال به طور معمول از یکم اسفندماه طلیعه فصل بهار هموطنان ایرانی را به تکاپو وادار میسازد تا با خانهتکانی و انجام و اتمام کارهای عقبافتاده خود در یک سال کهنه، برای استقبال از عید نوروز و ورود به سال جدید آماده باشند. اما به نظر میآید علاوه بر اینکه آغاز سال نو ایرانی با روزهای عزیز ماه مبارک رمضان و روزهداری و عزاداری هموطنان مسلمان به مناسبت ایام شهادت مولای متقیان امام علی (ع) همراه میباشد و مؤمنان راستین حرمت چنین ایام را دارند، گرانیهای دور از ذهن و شرایط دشوار اقتصادی حال و حوصله مناسبی برای مردم و دلسپاری به حلاوت و زیباییهای آئینی عید نوروز باقی نگذاشته است.
وقتی در این باره با اقوام و دوستان و دیگر همشهریان حرف به میان میآید و پرسیده میشود که فلانی برای عید نوروز و تعطیلات آغاز سال چه برنامهای داری؟ پاسخ میدهد: هیچ تصمیمی نداریم و یا اگر کنایهوار میپرسی، با آجیل کیلویی ۲ میلیون تومانی چطور میخواهی کنار بیایی؟ با طنز تلخی به شعر سهراب سپهری اشاره دارد و میگوید: آجیل کیلویی ۲ میلیون تومان را ول کن و بگو بدانم، دل خوش سیری چند؟
کسادی اقتصادی بازار شب عیدی و قرار گرفتن تمام صاحبان کسب و کار در حالت (آچمز) یکی از دلایل بیتفاوتی لا علاج قشرهای کمدرآمد مردم نسبت به آئینداری سنتی و آبا اجدادی خود یعنی نوروز باستانی است. اغلب کسبه و بازاریانی که در معاملات خود با چکهای بانکی سروکار دارند، با نگرانی و استرس محسوسی میگویند: تاریخ سررسید بیشتر چکها را به امید رونق بازار شب عیدی، به روزهای پایانی سال موکول کردهایم که با چنین وضعیت کسادی اگر از بین ۱۰ فقره چک بتوانیم دو مورد آن را هم پاس کنیم و جوابگو باشیم، باز هم شکرگزار خواهیم بود!
با این حال، هموطنان ایرانی ثابت کردهاند که در هر شرایط به فرهنگ اصیل ایرانی و آداب و رسوم پایدار و ارزشمند نیاکان خویش پایبند و وفادار هستند. نماد اصلی عید نوروز و استقبال از فصل بهار و سال نو در نزد ایرانیان، سفره هفت سین است که قداست و شکوه خاصی دارد. تلاوت قرآن کریم کنار سفره هفت سین و در لحظه سال تحویل، قلب پاک هر مؤمنی را جلا و تازگی میبخشد و به انسان انگیزه میدهد تا با توکل بر خدای رحمان برای کار و تلاش هدفمند در سال نو آماده باشند.
به همین لحاظ است که اقوام ایرانی در هر شرایط از تدارک و چیدن سفره هفت سین در خانههای خود غافل نمیشوند و در سفرها و مأموریتهایی نیز که با لحظه سال تحویل همزمان باشد، حداقل هفت سینی را برای خود تدارک میبینند که چنین دلبستگی و اعتقاد نشانه پایبندی عمیق اقوام ایرانی به آداب و رسوم عید نوروز میباشد.
علاوه بر این، خیلی از تشریفات اضافی و بریز و بپاش پذیراییهای نوروزانه هیچ ارتباطی با آئین باستانی عید نوروز ندارد و سلیقهای و از رفتارهای غلط تقلیدی نزد برخی هموطنان است که در شرایط سخت اقتصادی کار را حتی برای خود آنان دشوار ساخته است. آئین نوروزی و دید و بازدیدهای زیبا و محترمانه با بزرگان فامیل و دوستان و همسایگان در ایام عید نوروز سبب تحکیم و خلوص پیوندهای فامیلی و دوستی و آشنایی میشود و چنانچه آجیل 2 میلیون تومانی و انواع شیرینی و شکلات تجملاتی هم به وفور در بساط نباشد، به انسانهای واقعبین و اهل درد بر نخواهد خورد.