قد علم کردن ساختمانهای آنچنانی در دل طبیعت، این روزها به معضلی محیط زیستی و ترافیکی در شهر همدان تبدیل شده است. در زنجیره رستورانها، هتلها، بیمارستان، مراکز خرید و تفریحی کودکان و بزرگسالان در بلوار ارم، گویا فقط جای یک برج ۱۰ طبقه به نام هتل خالی بود تا سور و سات ترافیک در این منطقه که از حجم ترددها در حال انفجار است تکمیل شود.
اما آنچه دوستداران طبیعت و تاریخ باور دارند و از مسئولان و تصمیمگیران استان میخواهند این است که نکند به نام حمایت از سرمایهگذار، حق مردم شهر را از طبیعت و تفرجگاه و تردد در بلوار ارم ضایع کنید.
موضوع این گزارش، بررسیهای مسئولان و کارشناسان استان برای ساخته شدن یک هتل چند طبقه درست وسط بلوار ارم است، آن هم سمتی از بلوار که در محدوده دامنه الوند شمالی قرار دارد. اگر گذرتان به خیابانها و معابر خوشآبوهواتر شهر همدان بیفتد و یا فضاهای دنج و سرسبز همچون بلوار ارم افتاده باشد در نگاه اول شاهد ساختمانها در حال ساخت و یا پروژههای نیمهکاره خواهید بود.
به گزارش همدان پیام، از ارگانهای شهری و استانی که پیگیر موضوع شدیم، دریافتیم که این پروژه مخالفان و موافقان خودش را دارد. موافقان میگویند سرمایهگذار باید حمایت شود و شهر باید توسعه پیدا کند و مخالفان میگویند هر نقطه از جغرافیای شهر جای ساختوساز و توسعه نیست چون شهر و طبیعت سهم و حق همه مردم شهر است.
در حال حاضر میراث فرهنگی به این پروژه موافقت اصولی را داده است و این خود جای پرسش دارد که چرا؟ اما هنوز پروژه به کمیته و کارگروه امور زیربنایی و شورای برنامهریزی استان نرسیده است و این همان جایی است که باید مدیر ارشد استان را متوجه این مهم کرد که نکند به اسم حمایت از سرمایهگذار، حق مردم شهر و سهم مردم شهر خدشهدار شود.
گفته میشود در جغرافیای فعلی شهر همدان، صدها هکتار زمین وجود دارد که کاربری بیشتر این زمینها مسکونی است و بخش عمدهای از این اراضی در تملک وزارت راه و شهرسازی و بخشی نیز در اختیار شهرداری و نهادهای دیگر است، اما مسئولان شهری بدون در نظر گرفتن این حجم از زمین در دل شهر از توسعه فضای شهری با استفاده از اراضی و باغهای حاشیه شهر سخن میگویند.
گفته میشود در طرح جامع شهری نیز پیشنهاد الحاق اراضی اطراف شهر و روستاهای حاشیه شهر را دادهاند. بهراستی چرا پروژههای هتلسازی را به مناطق حاشیهای شهر هدایت نمیکنیم مگر نه آنکه عدالت در توزیع منابع مهم است.
علاوه بر آن در مکانیابی پروژههای عمرانی نیز گوشه چشمی به دامنه الوند و باغها داشته و دارند. به نام سرمایهگذاری اقدام به تملک زمین کرده و پس از زخمی کردن کوه و تخریب باغها پس از دریافت وام، زمینها را نیمهکاره رها کرده و به تاریخ میسپارد.
اکنون نیز از اقدام به ساخت یک هتل پنج ستاره بلوار ارم سخن میگویند. افزونبر نابودی فضای سبز و تخریب باغها و زخمی کردن طبیعت کوهستان، مسائل دیگری نیز وجود دارد، از جمله عدالت در توزیع خدمات که تنها در حرف بوده و در عمل هرگز خبری از آن نبوده و نیست. بیشتر دستگاههای خدماترسان، تفرجگاهها و مراکز گردشگری مصنوعی در دامنه الوند استقرار یافته است و در شمال جغرافیایی شهر یا مناطق کمتر برخوردار خبری از این مراکز نیست. در حالی که اگر عدالت در توزیع خدمات صورت میگرفت، بسیاری از مشکلات شهری از جمله ترافیک به وجود نمیآمد.
در ظاهر گوش برخی از مسئولان به مباحث کارشناسی در زمینه مکانیابی این مرکز بدهکار نیست و تنها راه باقیمانده، مطالبهگری فعالان مدنی و رسانههاست، تا با آگاهی افکار عمومی، پیشروی شهر و سازههای شهری به سمت الوند ممنوع شود.
متأسفانه ما هر روز شاهد حضور بیش از پیش ساختمانهای آنچنانی در دل اراضی جنگلی و طبیعت هستیم که در حال بلعیدن طبیعت هستند و البته این فاجعه آنقدر وسیع و جبرانناپذیر است که به راحتی نمیتوان از آن گذشت. از بطن این فضای سبز و اراضی به راحتی میتوان محصولات کشاورزی به دست آورد اما تنها سیمان، خاک و... نتیجه آنها است؛ همچنین طبق نظر کارشناسان، ویلا سازی در طبیعت و تغییر کاربریها و انبوهسازی نهتنها گردشگری را توسعه نداد، بلکه ضررهای جبرانناپذیری بر منابع آبی و منابع طبیعی بکر وارد آورد. البته آسیب دیدن طبیعت، مسطح شدن کوهها، فرسایش خاک و آلودگیهای محیطی و همچنین تغییر کاربری زمینهای کشاورزی برای ساخت ویلا باعث شده در درازمدت اثرات محیطی نامناسبی بر روی طبیعت زیبای شمال و یا اطراف تهران بهجا بگذارد.
درخواست ساخت هتل ۱۰ طبقه در بلوار ارم یک موضوع مهم و اساسی است که نقش مستقیمی با افزایش ترافیک و آلودگی هوا و آسیب وارد کردن به طبیعت دارد و برای کارشناسان طرح مطالعاتی الوند شمالی هم تعجببرانگیز شده است.
در برخی مناطق آنقدر وسعت ساختوسازها زیاد است که به جای کوه و دشت و طبیعت ناچار به مشاهده انواع ساختمانها و بلندمرتبهسازی هستیم.
پرسش اساسی در ذهن مطرح میشود و آن این است که چطور به صاحبان این املاک مجوز ساختوساز داده میشود؟ آنهم ساختوسازهایی که علنا در دل طبیعت و تفرجگاه مردم همدان قرار دارند و حتی وجود چنین ساختمانهایی برای بومینشینان آن منطقه که شبیه قلعه است خوشایند نیست.
این طبیعی است که مسئولان فعلی نسبت به کارهای انجام شده در دوره قبل نمیتوانند پاسخگو باشند و مسئولیت آنها را بر عهده بگیرند اما باز شدن پرونده تازه برای ساختوساز میتواند منجر به اعطای مجوز و صدور پروانه شود و این برای تصمیمگیران فعلی شایسته نیست زیرا مسئله ساختوساز در دامنه الوند شمالی بسیار مهم است و باید جدی گرفته شود.
پرسش برانگیز است که چطور این افراد اقدام به ساخت پروژههای چند طبقه در دل طبیعت میکنند و جالب اینجاست که به راحتی هم به آنها برق، گاز و... هم میدهند. البته هیچگونه ساختوسازی با مجوز هم نباید در دامنه کوه انجام شود زیرا منابع طبیعی هستند و مردم حق طبیعیشان است که بتوانند از آنها بهره ببرند نه اینکه یک فردی غنی و صاحب ثروت بتواند آن را به تصرف خودش درآورد. شنیدهها حاکی از آن است که برخی از این افراد آنقدر نفوذ زیادی دارند که بعید نیست روزی قانون هم حریف آنها نشود.
اگر بخواهیم از انصاف و عدالت هم سخن بگوییم، این انصاف نیست که برخی سرمایههایشان را بردارند و راهی خوشآبوهواترین منطقه همدان شوند و منابع طبیعی را به تصرف خود درآورند و حتی قوانین را هم با این کارشان زیر سوال ببرند. در این خصوص لازم است که مسئولان کمی نگاه واقعبینانهتر نسبت به چنین مشکلی داشته باشند زیرا اگر اقدامات خوبی انجام میشد، طبیعتا شاهد ساختوسازهای بیحساب و کتابی در محدوده شهری نبودیم.
حال امیدواریم دستگاه قضایی، شهرداری، فرمانداری و... به پرونده ساختوسازهای بیاساس با درایت بیشتری ورود داشته باشند تا حداقل شاهد کاهش این ساختوسازها باشیم.