مصلحت سنجی بی منطق! همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  115058 تاریخ انتشار:  1399-10-22 - 09:27 تعداد بازدید:  238
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

مصلحت سنجی بی منطق!

یادداشت


 1- در علم اخلاق بدی در هر شرایطی بد و خوبی در هر شرایطی خوب است و این ویژگی تمامی آرمانگرایان است که به دنبال آرمانشهر باشند تا در آن جامعه، تمام خوبی ها جاری و ساری و از بدی ها خبری نباشد.
اما واقع گرایی در جامعه ایرانی نیز قدمتی طولانی دارد به نوعی که اگر در عالم واقعی، اندکی بی اخلاقی به اقدام اخلاقی و نتیجه اخلاقی بزرگتری منجر شود، این بی اخلاقی مجاز است.

2- سعدی شیرین سخن در دو اثر ارزشمند بوستان و گلستان، هم آرمانگرایی را ستوده و هم واقع گرایی را لازم دانسته است.
حکایت وی در گلستان از محکوم به اعدامی که با دروغی مصلحتی از اعدام و مرگ نجات پیدا می کند، اوج واقع گرایی ادبی و مصلحت سنجی منطقی است که نتیجه گیری حکایت؛ "دروغ مصلحت آمیز به ز راست فتنه انگیز"، را به درسی واقع گرایانه از زندگی تبدیل کرده است.
شاید علاقه مردم به سعدی و آموزش گلستان و بوستان در مکاتب، از دلایل علاقه ایرانی ها به آرمانشهر در کنار زندگی واقع گرایانه است.

3- مصلحت و در نظر گرفتن آن برای حکومتداری در مذهب تشیع نیز موضوع مهمی است. به نوعی که برای حفظ حکومت، عبور از برخی ضروریات به مصلحت، ضروری است.
قرار گرفتن و تعریف مجمع تشخیص مصلحت نظام در قانون اساسی، نمونه روشنی از اهتمام قانونگذار و انقلابیون به موضوع مصلحت در حکومتداری است.

4- مجمع تشخیص مصلحت و عملکرد آن هر چند در مواقعی با انتقاد مواجه شده و منتقدین بر رفتار بر خلاف مصلحت این مجمع، نظر داشته اند اما در مواقعی به خوبی مصلحت ها را لحاظ کرده و فشارهایی را از دوش نظام کم کرده است.
در حقیقت، فلسفه تشکیل و توجه به مجمع نیز همین است تا فشارها، با مصلحت و در نظر گرفتن شرایط کاهش یافته
و اقدام مصلحتی با پشتوانه قانونی، اجرا شود.

5- در کنار این توجه کلان به مصلحت در امور دیگر نیز مصلحت سنجی امری عادی است و معمولا مدیران و مسئولان کشور در هر کاری توجه به مصلحت را مدنظر دارند و بر اساس مصلحت عمل می کنند.
اما این مصلحت سنجی در مواردی با منطق همخوانی ندارد و یک مصلحت سنجی بی منطق است که آثار زیانبار آن بعدها مشخص خواهد کرد که این اقدام به مصلحت نبوده و در مصلحت سنجی، اولویت های اصلی درنظر گرفته نشده است.

6- مدتی است کلانشهرهای کشور دچار وضعیت وارونگی هوا شده و آلودگی هوا میهمان ناخوانده این شهرها از جمله همدان شده است.
در دلیل آلودگی هوا این بار صنایع و نیروگاه های استفاده کننده از سوخت مازوت، مقصر اصلی شناخته شده اند اما هیچ جدیتی برای ممنوعیت استفاده از این سوخت دیده نمی شود بلکه مصلحت بر قطع گاز نیروگاه ها و سوق دادن آنها به سمت استفاده از سوخت مازوت و تولید برق، گذاشته شده است.
برقی که گفته می شود در استخراج ارزرمزها برای خارجی ها مورد استفاده قرار می گیرد و دلیل آن هم ارزانی قیمت برق نسبت به دیگر کشورها است.

7- این فرایند یک مصلحت سنجی غیر منطقی را نشان می دهد که در آن محیط زیست فدا شده تا برقی با سوختن مازوت تولید شود و به مصرف غیر مستقیم خارجی ها برسد.
حتی اگر تمام اقدامات استخراج رمزارز هم، به سود هموطنان تمام می شد و حتی تمامی اقداماتی که با برق تولیدی از سوخت مازوت انجام می شود ، همه سودآور بود بازهم ارزش پذیرش مصلحتی آلودگی هوا را ندارد.
باید بیاموزیم برای زندگی سالم تر هیچ مصلحتی بالاتر از حفاظت محیط زیست نیست و نباید محیط زیست را قربانی مصالح مادی زودگذر کنیم که اگر چنین شود؛ مفت باخته‌ایم.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com