بحران آب به عنوان یکی از چالشهای جدی، کشاورزی و اقتصاد استان را تهدید میکند. کاهش شدید منابع آب زیرزمینی و افزایش تقاضا برای آب در بخشهای مختلف، ضرورت تغییر رویکرد در مدیریت منابع آبی را بیش از پیش آشکار کرده است.
تغییر الگوی کشت، استفاده از فناوریهای نوین آبیاری و مشارکت همه جانبه کشاورزان و مسئولان، از جمله راهکارهای اساسی برای مقابله با این بحران است. در این راستا، مسئولان استان همدان بر لزوم حمایت از کشاورزان برای تغییر الگوی کشت و استفاده از ظرفیتهای علمی و تخصصی استان برای ترسیم برنامههای راهبردی مدیریت مصرف آب تأکید کردهاند.
به گفته مسئولان استانی ارزش اقتصادی آب باید مورد توجه قرار گیرد و گذر از بحران آب در همدان با تغییر الگوی کشت امکان پذیر است.
به گزارش ایرنا،استاندار همدان در جلسه کارگروه سازگاری با کم آبی استان افزود: آموزش به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی در مدیریت بحران آب باید در اولویت برنامهها قرار گیرد.
حمید ملانوری با بیان اینکه همراهی و مشارکت مردم در صرفهجویی و مدیریت منابع آبی لازم است، تأکید کرد: درشرایطی که بارندگیها کافی نیست، باید برنامههای حفاظتی و بهینهسازی مصرف آب در اولویت باشد.
ملا نوری ادامه داد: با توجه به مصرف بالای آب به ویژه در بخش کشاورزی، مدیریت منابع آب به مشارکت مردم وابسته است و بدون همراهی مردم استان، تلاشها به نتایج مطلوب نخواهد رسید.
استاندار همدان اضافه کرد: توجه به چاههای پدافندی و توسعه آبیاریهای نوین در حوزه کشاورزی مورد تأکید است.
ملانوری آموزش و تبیین وضعیت بحرانی آب را برای مردم ضروری دانست و یادآور شد: تلاش برای حل بحران آب نیاز به برنامهریزی دقیق و مدیریت جدی دارد.
استاندار همدان گفت: چالشهای موجود و راهکارهای مدیریت منابع آبی میتواند به ایجاد یک فرهنگ مصرف بهینه آب منجر شود.
وی بیان کرد: مدیریت منابع آب باید بر اساس نیازهای حال حاضر و با چشمانداز بلندمدت انجام گیرد.
معاون امور عمرانی استاندار همدان در جلسه کارگروه سازگاری با کم آبی استان، گفته است: برای تغییرالگوی کشت و رعایت قوانین آن باید با کشاورز بهصورت مستقیم وارد مذاکره شویم تا با آگاه سازی الگوی کشت خود را عوض کند؛ زیرا که کشتهای نامناسب مانند چغندر قند، هندوانه و حتی سیبزمینی باید در حوزه کشاورزی استان اصلاح شوند.
امیررضا یوسفیان با بیان اینکه اگر کوتاهی کنیم همین مقدار اندک منابع آب را در فصل گرما و تابستان بعدی از دست خواهیم داد و باید بهطور جدیدر این مسأله وارد شویم، بیان کرد: صرفه جویی در مصرف آب باید اولویت برنامهها قرار گیرد.
معاون عمرانی استاندار همدان با تأکید بر اینکه چاههای غیرمجازی که در حریم چاههای آب شرب قرار دارد، باید امیدوارم شود، گفت: دستگاههای متولی ضمن کمک به شرکت آب منطقهای نسبت به انسداد این چاهها اقدام کنند.
یوسفیان با اشاره به اینکه بحران آب سبب شده حجم آب زیرزمینی روبه کاهش باشد و افزود: در این زمینه میتوانم از دانشبنیانهاکمک بگیریم، زیرا که با کاهش سطح آب های زیرزمینی، فرسایش خاک به وجود میآید که به همین منظور تکنولوژی می تواند برای رفع این مشکل کمک شایانی کند.
وی با بیان اینکه ما خوشبختانه در حوزه سامانههای نوین آبیاری با وجود اینکه یک تکنولوژی جدید محسوب می شود اما شرایط خوبی دارا هستیم، تأکید کرد: از ظرفیتهای علمی و تخصصی استان باید در ترسیم برنامههای راهبردی مدیریت مصرف آب استفاده شود.
به گزارش تسنیم، معاون عمرانی استاندار همدان افزود: با اشاره به اینکه مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، شرب و صنعت الزامی است، اضافه کرد: بیش از 80 درصد از تولیدات کشاورزی استان وابسته به آب و از اراضی آبی است از این رو مصرف با برنامه مجدانه دردستور کار قرار دارد.