همایشی برای "اُردَک‌لو" همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Thu, April 25, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  50700 تاریخ انتشار:  1393-06-27 - 05:45 تعداد بازدید:  2090
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

باز هم گردهمایی اهالی در زادگاه مادری برگزار می‌شود
همایشی برای "اُردَک‌لو"

نویسنده : مريم مقدم

گردشگری

 خيلي اتفاقي از يك همايش بروشوري به دستم رسيد و اين جمله که به روي آن نوشته بود «به سرزمين مادري خود عشق مي‌ورزم» مرا  علاقه‌مند كرد كه در مورد آن بيشتر بدانم. هم نام روستا و هم محتوي همايش برايم  جالب بود، اينكه قرار است به بهانه معرفي ظرفيت‌هاي تاريخي فرهنگي روستا همايشي براي اداي احترام به بزرگان روستا آنها را  گردهم بياورند. با يك جستجوي اينترنتي توانستم اطلاعات همايش و برنامه‌ريزان آن را پيدا كنم.
دبير همايش، فريبرز جعفري يك اردكلويي است كه در حال حاضر كارشناس ارشد معاونت برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري  است. برايم جالب بود كه با اين شرايط هنوز در تب‌وتاب زنده نگه داشتن نام و نشان سرزمين پدري  است. پس از ارتباطي كه با دبير همايش گرفتم وي گفت:  براي سومين‌بار است كه در اردكلو همايش برگزار مي‌كنند اما با موضوع متفاوت. محوريت برنامه كنار هم جمع كردن افراد بالاي 70 سال اردكلويي است كه حالا يا در روستا هستند و يا اينكه هر كدام در استاني ديگر زندگي و كار مي‌كنند.
دبير همايش معتقد است كه روستاهايي با پتانسيل‌هاي طبيعي و تاريخي خاص بايد همچنان زادگاه و خاستگاه اهالي خود باشند و اين هدف محقق نخواهد شد مگر با حمايت و برنامه‌ريزي آنانكه امروز از همين روستاها در گوشه و كنار ايران اسلامي مشغول به كار و زندگي هستند.
برايم جالب است كه هنوز عِرق به موطن و تعصب به اصالت و هويت آنقدر زياد است كه موجب مي‌شود اهالي اين روستا كه بيشتر آنها حالا در منطقه ديگري كار و تحصيل مي‌كنند به بهانه‌ همايش كنار يكديگر جمع شوند و براي زنده نگه داشتن ديار آباد و اجداديشان دست در دست هم بگذارند.
اردكلو 76 كيلومتر از مركز استان فاصله دارد. روستايي از شهرستان ملاير و بخش سامن است. اين روستا فاصله‌اش تا نزديك‌ترين شهر 21 كيلومتر است و جالب‌تر اينكه برخلاف خيلي از شهرها و روستاهاي معروف، اين روستا به همت اهالي فرهنگي و فعالش و به‌ويژه دبير همايش يك وبلاگ كامل و جامع دارد كه به واسطه آن مي‌توان اردكلو را خوب شناخت.
در بخشي از اين وبلاگ آمده است: در روزگاران نه‌چندان دور در تمامي خانه‌هاي اردكلو يك دار قالي پابرجا بود و زنان و دختران ده قالي و قاليچه‌هاي زيبا و رنگارنگي مي‌بافتند. خانه‌اي يافت نمي‌شد كه علاوه بر زيراندازها و كفپوش گليم از قالي‌هاي رنگارنگ و دستباف خودشان استفاده نكنند. اين توصيفات به آن معنا است كه در اردكلو ريشه‌هاي هنر و فرهنگ غني است و نيازمند توجه بيشتر براي احياست.
در اين روستا ياد 17 شهيد و 16 جانباز همواره در اذهان زنده است و 42 نفر از اهالي آن در مقطع دكتري و فوق تخصص و در رشته‌هاي مختلفي از پزشكي فارغ‌التحصيل شده‌اند و حتي يك پروفسور در رشته تأسيسات هسته‌اي هم ريشه در اين ديار دارد.
در بخش ديگر وبلاگ هم آمده است: در این دنیای خاکی حداقل چهارتایی اردکلو هست که ما از آنها خبر داریم دوتا در ایران، یکی در ترکمنستان و یکی هم در ارمنستان. یکی از اردکلوها در شهرستان مرند بخش بناب و آن دیگری در استان همدان شهرستان ملایر بخش سامن قرار دارد. روستای اردکلو که به گویش محلی آن را اردی‌لو (ارده لو) می‌گویند در منطقه‌ای خوش آب‌و‌هوا در حدود ۳۰ کیلومتری ملایر واقع شده است و آبادی‌های اطراف آن پیرسواران‌(طایفه‌های‌رسولی،رضایی،عروجی و... )،حاجی خدر(شامل طایفه‌های ملکی،جعفری و...)، علمدار بالا (طایفه‌های:حسنی، شیخ حسنی،حسینی، رحیمی، یاری، یوسفی و دلاوری)،‌ علمدار پایین، ملیان(طایفه‌های شیخعلی، میرزایی، مظفر، نادری، عبدلی، سیدهای میرزایی حمامی) و دره چنار و زمین‌های آن بوسیله کوه‌های زیبایی محاصره شده است. از تاریخچه پیدایش آن سند معتبری در دست نیست اما ساختار معماری و قلعه‌های قدیمی آن و برخی از کوزه‌های سنگی و سفالی یافت شده نشان از قدمت چند هزار ساله این روستا دارد...
اردكلو روستايي است كه در جنوب ملاير واقع شده است و از غرب با روستاي حاجي‌خدر، جنوب غربي با روستاي پيرسواران، جنوب با روستاي دره چنار، جنوب شرقي با روستاي مليان، شرق با روستاي پيهان‌، شمال شرقي با روستاي علمدار پايين و از شمال با روستاي علمدار بالا همجوار است.
 بوميان اين روستا به زبان تركي آشنايي ندارند و لهجه آنها به لر لك شباهت دارد، از طرفي قدمت اردكلو به پيش از ورود ترك‌ها به ايران مي‌رسد، بنابراين واژه اردكلو قدمت ديرين دارد.
خود روستاييان اين واژه را ارده‌لو، اردي لو تلفظ مي‌كنند كه مي‌تواند راهنماي ما، در كشف معناي اين نام باشد و تأكيد نگارنده بر اين معناست، به طوري كه اردوهك (ordohak نام جايي در پيرسواران) و آردشان يا آرشان (aroshan نام كوهي در نهاوند) به همين معناست.      
من به عنوان يك خبرنگار با دريافت اين اطلاعات مشتاق شدم تا به هر ترتيب در آينده‌اي نه‌چندان دور سري به اين روستاي خوشنام بزنم شايد به همت ما رسانه‌اي‌ها و مسئوليت‌پذيري اهالي خوب روستا شاهد آن باشيم كه اردكلو هم با حفظ و احياي ظرفيت‌ها و ظرفيت‌هاي غني تاريخي، فرهنگي و طبيعي‌اش به يك مقصد تفريحي و گردشگري تبديل شود.
به هر ترتيب، قرار است در سومين همايش امسال اردكلويي‌ها افراد مسن‌تر بالاي 70 سال از اقصا نقاط ايران به همت دبير همايش گردهم آيند تا بار ديگر به مقام و تجربيات آنان ارج نهاده شود. باشد كه اينچنين برنامه‌هايي الگويي باشد براي ديگر اهالي روستاي ايران كه به واسطه آن تا هميشه نام و نشان ديار آبا و اجداديشان را حفظ كنند.
علاقه‌مندان به شركت در اين همايش مي‌توانند پنج‌شنبه 27 شهريورماه امسال ساعت 16 بعدازظهر در سينما فرهنگيان ملاير شاهد برپايي اين مراسم باشند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
محمود آقا مجمدی - 1393-06-30
سلام،خوشوقتم،وکمال امتنان وسپاسگذارم ازسردبیرمحترم وکارکنان وروزنامه نگارانی خوش فکروباذوق وقدردان ازتوجه به فرهنگ استانی،درسالیان دور منطقه ثلاث (توسرکان،نهاوند،ملایر)درتقسیمات کشوری به استان کرمانشاهان تعلق داشت.وبعدازآن به استان خرم آباد،ومدتی بعد به استان مرکزی(اراک)_سیر تحولات دربهبود اجتماعی،اقتصادی،فرهنگی،پیشرفت قابل ملاحظه ای نداشت ،تاالحاق به پایتخت باستانی هکمتان(همدان) توسعه ورشد درکلان علوم اجتماعی دربهروزی درتمامی ابعاد مدنی صورت عملی بخودگرفت،،الزامیست،ازمسیولین دلسوز استان،قدردان باشم،
محمود آقامحمدی - 1393-06-29
سلام،تشکر فراوان از ذهن خلاق جستجوگرجنابعالی،نکته قابل ذکر ۲۰٪نسل سوم انقلاب درکشورهای پیشرفته مشغول به تحصیل دردگریهایPHD هستند،راسیسم اردکلوی یک افتخار است،لریسم اصیل ترین قومیت ایرانیست،قبل از ورود نژاد هندواروپای وقبل از تشکیل دولت ماد دردرجنوب غربی ایران زیستگاه عشیره های بوده که ۲۰هزار سال تاریخ دراقوام سکاها درتحقیقات قومیت های ایرانی به اثبات رسیده است،درتحقیقات باستانشناسی،۱-تپه های قیطریه وجشمه علی نیز شامل میشود
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com