مشترکین بدهی ها را بدهند تا خدمات رسانی کنیم همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  80295 تاریخ انتشار:  1396-05-04 - 05:46 تعداد بازدید:  132
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

شرط شرکت برق برای تامین روشنایی معابر در ملایر
مشترکین بدهی ها را بدهند تا خدمات رسانی کنیم

مادستان

 ملایر - شبنم اصیل زاده- خبرنگار همدان پیام:روشنايي معابر نقش مهمي ‌در نظم و انضباط ترافیکی، ارتقای سیما و منظر شهری و افزايش ايمني دارد براي حفظ امنيت محيط لازم است تا شب‌ها معابر روشن شوند و در اين حالت مهم‌ترين موضوع روشن بودن فضا و قابل روئيت بودن افراد، عناصر و ساير پديده‌ها است.
براي تامين روشنايي معابر ابتدا بايد شدت روشنايي متوسط با توجه به عرض معبر و وضعيت ترافيك محاسبه شود، سپس نور چراغ و ترتيب نصب و ارتفاع آن‌ها به دست مي‌آيد در نهايت نور در سطح معبر بايد يكنواخت باشد.در هفته‌هاي گذشته پيام‌هاي مردمي مبني بر تاريك بودن تعدادي از معابر و محله‌هاي شهر ملاير به همدان پيام ارسال شده است که چند مورد از آن‌ها به شرح ذیل می باشد:
■ نزدیک به 4 ماه است که تیرهای چراغ برق بلوار 9 دی میدان امام حسین(ع) خراب است و کسی رسیدگی نمی کند از مسئولین تقاضای پیگیری دارم.
■ چهار راه دكتر اقبال واقع در خيابان شهيد رجايي ملاير شب‌ها به دليل اينكه شهرداري از چراغ هاي گازي استفاده كرده است بسيار تاريك مي شود لطفا رسيدگي شود.
■ پارک سیفیه با وجود داشتن فضای وسیع و امکانات تفریحی بهداشتی مناسب، متاسفانه در شب‌ها به علت نداشتن روشنایی کافی فضایش کمی آزار دهنده می شود به گونه ای که شب گذشته پای فرزند خردسال من در چاله‌ای رفت و به زمین خورد. با توجه به موارد ذکر شده در اين خصوص با مدير شركت برق اين شهرستان گفتگو كرديم كه در ادامه مي‌خوانيد.

در طراحی جدید الزامی به وجود چراغ روی همه‌ پایه‌ها نیست
 اميرحسين بادامي در اين خصوص گفت: در استاندارد روشنايي عرض معابر و فاصله چراغ‌ها از يكديگر تعيين كننده توان چراغ است در مقطعي در كشور شركت‌هاي برق طراحي روشنايي معابر را بيش از اندازه روشن در نظر گرفتند. در طراحي‌هاي قبل روي تمام پايه‌ها چراغ وجود داشت اما در طراحي‌هاي جديد الزاما اين مسئله وجود ندارد و به صورت يك در ميان چراغ روي پايه‌ها نصب مي‌شود لزومي ندارد كه معابر مثل روز روشن باشند و اين روشنايي بايد به گونه اي باشد كه امورات جاري مردم مختل نشود.
چند سالي است كه مجموعه وزارت نيرو تصميم به بهينه سازي روشنايي معابردارد، و ما در شهرستان ملاير حدود 55 هزار چراغ داريم که اعتقاد ما بر اين است که اگر هر چقدر بتوانيم چراغ‌هاي اضافي در معابر را خاموش كنيم به روشنايي منازل كمك كرده ايم.
در رابطه با كنترل و نظارت بر اين روشنايي‌ها اين امر به چند شكل صورت مي‌گيرد بحث تعميرات دوره اي را داريم كه اصطلاحا (پي ام) ناميده مي‌شود و با برنامه زمان بندي مشخص به صورت روتين بازديد به صورت فصلي صورت مي‌گيرد.
در ادامه اين كار بازديد به صورت خاص وجود دارد كه هر شب توسط گروه روشنايي معابر بعد از تقسيم بندي مناطق انجام مي‌شود بخش ديگر گزارش‌هايي است كه به اداره برق مي‌رسد و به مقتضاي زمان رفع مي‌شود. به دنبال اين هستيم كه در شهرستان ملاير اين كار را به بخش خصوصي واگذار كنيم زيرا سرعت و انعطاف پذيري بخش خصوصي بالاتر است و محدوديت پرسنل اداري وجود ندارد.

بدهي 25 ميليارد توماني مشتركين به شركت برق
 وي در خصوص درخواست‌هاي مردمي مبني بر رسيدگي به تاسيسات شركت برق در معابر گفت: درست است كه مجموعه اداره برق مجموعه خدمات رسان است و بايد به درخواست‌هاي مردم پاسخ مثبت بدهد اما شركت برق از مشتركين انتظاراتي دارد، مشتركين شهرستان ملاير بيش از 25 ميليارد تومان به اداره برق بدهي دارند و به نسبت سرانه اين امر در روستاها بيشتر از شهر است.
 بعضا اگر در مواردي از خدمات گله مندي وجود دارد بخشي از آن مربوط به كمبود منابع است، شركت برق يك شركت خصوصي است و درآمدهاي آن از خدمات فروخته شده است اگر هزينه خدمات فروخته شده به شركت بازنگردد موارد مطرح شده مانند تامين روشنايي معابر و تعويض چراغ‌هاي فرسوده مختل مي‌شود.
 ما داراي يك سيكل خدمات و وصول مطالبات هستيم و اگر وصول مطالبات مختل شود ارائه خدمات نيز با مشكل مواجه خواهد شد، شهروندان بايد به عنوان وظيفه قانوني و شرعي خود هزينه خدمات دريافتي را به موقع پرداخت كنند، بسيار علاقه منديم كه در حوزه صنعت برق شهرستان ملاير مدينه فاضله باشد اما در ابتدا بايد هزينه‌هاي آن تامين شود. متاسفانه ملاير يكي از شهرستان‌هايي است كه بيشترين بدهي مشتركين را در استان دارد.
وي افزود: از طريق پيمانكاران وصول مطالبات صورت مي‌گيرد اما خود اين امر بسيار هزينه بر است ما علاقه به قطع انشعاب نداريم ماموريت ما تامين مداوم برق است. اگر مشتركين تعهدات مالي خود را به موقع انجام دهد وقت و انرژي و هزينه اي كه براي وصول مطالبات صرف مي‌شود مي‌تواند در امر خدمات رساني متمركز شود اين امر مستلزم فرهنگسازي است و با اين نوع دست از اقدامات نمي توان اين حجم از مطالبات را وصول كرد زيرا كه در شهرستان ملاير بالغ بر 114 هزار مشترك داريم.

هزينه جا به جايي تاسيسات به عهده شهرداري است
 بادامي در رابطه با جا به جايي تاسيسات برق در محل‌هايي كه پروژه‌هاي عمراني صورت گرفته است گفت: طبق مصوبه هيأت وزيران، آيين نامه‌هاي داخلي شركت برق و استفساريه دستگاه قضايي اعلام شده است معبري كه تغيير مي‌كند در آن محل وجود دارد، بايد براي جابه جايي آنها در طرح هزينه در نظر گرفته شود نمي توان خيابان را تعريض كرد اما پايه‌هاي برق را جابه جا نكرد، شهرداري‌ها مكلف هستند در هر پروژه عمراني كه دارند هزينه جا به جايي تاسيسات هم به عنوان بخشي از طرح در نظر بگيرند كه مي‌توانند با استخدام پيمان كار و يا پرداخت هزينه‌ها به شركت برق اين كار را انجام دهند.
 درهمين زمينه جلسه اي داشتيم و پيشنهاد داديم در بخشي از زمان كه شهرداري ممكن است با كمبود اعتبار مواجه باشد و براي جا به جايي تاسيسات ابزار وجود دارد و شركت برق داراي منابع است، اعلام آمادگي كرديم كه اگر شهرداري اين هزينه‌ها را به عنوان هزينه‌هاي خود قبول كند شركت برق اين جا به جايي‌ها را انجام دهد.
وي در خصوص سرقت كابل‌هاي برق بيان كرد: از زحمات مجموعه نيروي انتظامي تشكر مي‌كنيم، داراي تعامل بسيار خوبي در خصوص مبارزه با سرقت تاسيسات برق هستيم و گشت‌هاي مشترك داريم و از طرفي برنامه داريم كه شبكه‌هاي مسي كه انگيزه بيشتري براي سارقان ايجاد مي‌كند را جمع آوري كنيم و كابل‌هاي روكش دار و خودنگه دار استفاده ‌كنيم. مناطقي كه به نسبت به لحاظ سرقت آلوده تر بودند در اولويت كار قرار گرفتند و حجم سرقت‌ها به مراتب كمتر شده است و نزديك به صفر است.

مركز ديسپاچينگ جنوب استان راه اندازي مي‌شود
 وي در زمينه پاسخ گويي فوريت‌هاي شركت برق اضافه كرد: خاموشي‌هايي كه وجود دارد به دو صورت است تك مشترك و گسترده، كليه افرادي كه با قطعي مواجه شده اند همگي با حوادث برق تماس مي‌گيرند و مدام تلفن‌ها زنگ مي‌خورد و طبعا بسياري از افراد پشت خط مي‌مانند، بابت حل اين مسئله برنامه ريزي خوبي صورت گرفته است پروانه تاسيس مركز ديسپاچينگ جنوب استان كسب شده است در اين مركز سيستم‌هاي مخابراتي و نرم افزاري پيشرفته‌اي ايجاد خواهد شد كه قابليت پاسخ گويي اتوماتيك را داراست و اگر در منطقه اي قطعي اتفاق بيفتد سيستم به افرادي كه تماس مي‌گيرند اين موضوع را اطلاع رساني خواهد كرد و كمتر كسي پشت خطوط تلفن منتظر مي‌ماند. كلنگ اين مركز امسال به زمين مي‌خورد اميدواريم با تامين ارتباطات اين امر تسريع شود.شركت برق يكي از وسيع ترين شبكه‌هاي خدمت رساني را در سطح كشور دارد و خدماتي كه ارائه مي‌دهد جزو خدمات زيرساختي است و به هر دليل كه دچار نقص شود بخشي از جامعه فلج مي‌شود.مردم عزيز قطع به يقين بدانند كه خدمت گزاران آنها در شركت برق كاملا به اين حساسيت‌ها آگاه هستند. تمامي تماس‌هاي واحد فوريت شركت برق تحت كنترل است و تمامي اين تماس‌ها در استان و شركت توانير رصد و ضبط مي‌شود.
***
با توجه به موارد گفته شده می توان این نتیجه را گرفت که مردم باید بدهی‌های خود را به اداره برق تسویه کنند و آن زمان است که می توانند انتظار خدمات رسانی بهتری را شرکت برق داشته باشند اما با توجه به پیام مردمی های ذکر شده در ارتباط با پارک سیفیه ملایر، می توان گفت که این امر دیگر از بحث بدهی های مردمی خارج است و شرکت برق موظف است تا به جای اینکه بحث طرح جدید را مطرح کند به این مسائل رسیدگی کند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com