کارآفرین برتر کشور اهل ملایر که با فعالیتها و آموزشهای خود بسیاری را در رشتههای مختلف از جمله سفال و مجسمهسازی صاحب حرفه کرده است، اعتقاد دارد با عشق و علاقه به کار و کارآفرینی و اراده در این راه میتوان هر ناممکنی را ممکن ساخت و به قلههای موفقیت رسید.
“معصومه حسنی” جزو آن دسته بانوان خلاق و کارآفرینی است که هنر در پوست و خون وی ریشه کرده و هیچگاه از کار عار ندارد.
وی بیش از ۲ دهه از عمر خود را در هنر صنایع دستی در رشتههای سفال، مجسمهسازی و مبلمان شهری سپری کرده و امروز در حرفه خود استادکاری ماهر است و افتخار میکند که سالهاست کارآموزان زیادی را در کارگاه خود پرورش داده و فرصتهای شغلی زیادی ایجاد کرده است.
او در حال حاضر با داشتن یک کارگاه برای دهها نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم (کار در منزل) اشتغال ایجاد کرده است و سال ۱۴۰۰ به عنوان بانوی کارآفرین نمونه کشوری از دستان رئیسجمهور وقت هدیه و فرش ابریشم گرفت.
در همین راستا “معصومه حسنی” کارآفرین برتر کشوری گفتوگویی صمیمی با ایرنا داشت که در پی میخوانید:
از خودتان بگویید و اینکه چرا وارد کار صنایع دستی شدید؟
ابتدا به صنایع دستی علاقه زیادی نداشتم، اما از ترم دوم دانشگاه آنچنان شیفته این رشته شدم که گرافیک را کنار گذاشتم و به کار صنایع دستی روی آوردم.
همزمان با حضور در کلاسهای دانشگاه برای بسیاری از فروشگاههای همدان به مناسبتهای مختلف لوگو طراحی و به صورت سفارشی میزدم و مرتب در حال سفارش گرفتن بودم. با وجود اینکه نیاز مالی نداشتم، اما به خاطر عشق و علاقهام به هنر، شبانهروز کار میکردم و هرگز خسته نمیشدم. مشوق اصلی من نیز پدر و مادرم بودند.
به گونهای که در دوران دانشجویی شاغل شدم و علاوه بر کارهای عملی رشته خودم، برای دانشجویان دیگر هم کار عملی انجام میدادم. بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی مدتی در ماهشهر استاد مربی بودم، اما به خاطر شرایط آب و هوایی به ملایر برگشتم و مدت چهار سال به عنوان معلم هنر در مدارس مشغول به کار شدم.
آیا کار خود را به صورت حرفهای ادامه دادید یا به کار دیگری مشغول شدید؟
هنر در رگ و پوست من ریشه کرده بود و نمیتوانستم وارد کار دیگری شوم. سال ۱۳۹۰ مرکز آموزش فنی و حرفهای با گرایش صنایع دستی نیرو میگرفت و من هم که آموزش و پرورش را بیشتر دوست داشتم، به خاطر حقالتدریس بودنم میتوانستم وارد مرکز فنی و حرفهای شوم. در حال حاضر هم حدود ۱۴ سال است به عنوان کارمند رسمی مرکز آموزش فنی و حرفهای ملایر مشغول فعالیت هستم.
افراد علاقهمند به صنایع دستی برای یادگیری این هنر زیاد به مرکز آموزش فنی و حرفهای مراجعه میکنند و همین موضوع سبب شد تا به فکر تأسیس کارگاه بیفتم و از افراد آموزشدیده و علاقهمند در کارگاه خود استفاده کنم که خوشبختانه توانستم اشتغالزایی خوبی هم در این حوزه ایجاد کنم.
هنرآموزان شما بیشتر چه کسانی هستند و حوزه کاری آنها چیست؟
از حمایتهای مجموعه مرکز آموزش فنی و حرفهای ملایر قدردانی میکنم که با فراهم کردن شرایط من را به سمت کارآفرینی هدایت کردند و بسیار خوشحالم که در هر دوره آموزشی حدود ۱۵ نفر از علاقهمندان و جوانان شهرستان ملایر پس از گذراندن دورههای آموزشی وارد بازار کار میشوند.
اکثر هنرآموزان من بانوان هستند که در کنار آنها چند نیروی آقا نیز دارم که به طور ثابت با من همکاری میکنند و سعی کردم تمام هنرآموزانی که علاقهمند به این کار هستند را جذب کنم و با حمایت از آنان تلاش دارم تمام موارد لازم را به آنان آموزش دهم و اگر ایرادی در کارشان وجود داشته باشد، برطرف کنند تا اگر قصد ایجاد کار برای خودشان را داشتند، ایرادی در کارشان وجود نداشته باشد.
بیشترین حوزه کاری من سفال و سرامیک است، البته میناکاری، کتیبه، کار روی چوب و سفال، منبتکاری و بسیاری از کارهای دستی را انجام میدهم.
از موفقیتهایتان در این هنر بگویید؟
سال ۱۴۰۰ به عنوان کارآفرین برتر از بین ۵۰۰ نفر انتخاب شدم و جزو ۱۲ نفر اصلی کشور بودم و از سوی رئیسجمهور تجلیل شدم.
برای انتخاب کارآفرین برتر علاوه بر داوران کشوری با مشارکت مردم از طریق سامانه زیر نظر نهاد ریاست جمهوری انجام میگیرد که من با آراء و نظر مردمی به عنوان کارآفرین برتر انتخاب شدم و به ترتیب توسط فرماندار، استاندار و رئیسجمهور با اهدا لوح و جایزه تجلیل شدم و از دست رئیسجمهور یک تخته فرش ابریشم نیز هدیه گرفتم.
با توجه به تجربهای که در هنر صنایع دستی دارید، آیا بازار فروش نیز برای تولیدات شما فراهم است؟
اکثر سفارشهای من از شهرهای قم و تهران است و در ملایر نیز کتیبههای میدان کوثر و میدان استقلال را که روی سفال کار شده از آثار من است. همچنین نقش یک منبتکار در میدان شهر جوکار، نقش یک گردو در ورودی شهر سامن و نماد شهدا در ورودی شهر زنگنه از دیگر کارهای من است.
همچنین در مجموعه تفریحی و توریستی مینیوُرلد ملایر نیز ۶ تندیس از مجسمههای نصب شده و ۱۲تا از کتیبههای دور دریاچه این مجموعه تفریحی را من کار کردهام و در حال حاضر هم یک کتیبه عصر عاشورا با ابعاد ۲۱ متر مربع برای شهرداری ملایر زدهام.
علاوه بر این مجسمههای هخامنشی هفتسین نوروزی در پارکها و بوستانهای ملایر نیز از جمله کارهای من است که در نوع خود کمنظیر است و تمام کارهایم را با عشق و علاقه انجام میدهم و هیچگاه خسته نمیشوم.
فضای کار برای بانوان را چطور ارزیابی میکنید؟
مجموعه شهرداری همکاریهای خوبی را با من دارند و به خصوص شهردار ملایر و معاون وی که هنر را خوب میشناسند و به هنرمندان به ویژه بانوان بها میدهند.
به نظر من بانوان نقش ارزندهای در پویایی هنر دارند و کسی موفق است که خیلی دنبال تعریف و تمجیدها نباشد. معتقدم همیشه در هنر زنان یک بغض فرو خورده و یک شکست ظاهری هست که به دست و انگشتان زنان قدرت میدهد و میتوانند نشان دهند که خیلی توانمند هستند.
من همیشه به شاگردانم که در زندگی احساس شکست داشتند، توصیه میکنم که قدرتمند و اعتماد به نفس داشته باشند.
در کارهای ظریفکاری بانوان بسیار موفقتر هستند و هر کسی که میگوید کار نیست، من میگویم کار هست، باید همت کرد.
توسعه بازار شرط مهم در موفقیت است، آیا به صادرات هم فکر کردهاید؟
کارهای تولیدی ما با استقبال خوب کشورهای همجوار و حتی اروپایی روبهرو شده و از جمله مقصدهای بینالمللی کارهای ما کشورهای عربی همچون سلیمانیه و اربیل عراق، سوریه، تاجیکستان و بلغارستان است که در این کشورها همیشه نمایشگاههایمان دایر است.
اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای حضور ما در نمایشگاههای بینالمللی پیگیریهای زیادی داشت و کارهای ما را از طریق سفارتخانهها هماهنگ میکنند. همچنین توسط گروه زنان کارآفرین کشور در رشتههای مختلف از سراسر کشور بانوان هنرمند هم تولیدات خود را در این نمایشگاهها در معرض دید علاقهمندان میگذارند.
انتظاراتتان از مسئولان چیست؟
اکثر تولیدات من سفارشی است و 2کارگاه دارم که کوچک هستند و کفاف کار من را نمیدهند و از مسئولان میخواهم یک سوله بزرگ در اختیارم بگذارند تا بتوانم نیروهای بیشتری را آموزش داده و برای آنان اشتغال ایجاد کنم.
برای تحقق این امر مهم باید امکانات داشته باشیم که وقتی سفارش بزرگی میگیریم، کار آماده داشته باشیم تا قول و تعهد خود را عملی کنیم. اگر مسئولان در این خصوص حمایتهای لازم را از من داشته باشند، به آسانی میتوانم بسیاری از زنان همشهریام را مشغول به کار کنم.
با برخی ادارات که جامعه هدف را زیرپوشش قرار دادهاند، رایزنیهایی انجام دادهام و اعلام آمادگی کردم تمام بانوانی که توان کار داشته باشند، آموزش داده و با حمایت مشغول به کار کنم که برای موفقیت در این حوزه نیاز به حمایت دارم.
خواستار حمایت بیشتر مسئولان برای اخذ تسهیلات به کارآفرینان هستم و انتظار داریم امتیازی که دیگر کارآفرینان دارند، برای ما نیز در نظر گرفته شود.
از آموزشهایتان و توسعه آن در بخشهای مختلف بگویید؟
مدتی از طرف مرکز آموزش فنی و حرفهای به زندان میرفتم و به زنان زندانی آموزش میدادم. وقتی دیدم این بانوان از صبح تا شب بیکار هستند و فقط به جرمشان فکر میکنند، با مسئولان زندان صحبت کردم و اجازه گرفتم به آنها آموزش دهم و در مدت زمان کوتاهی همه آموزش گرفتند و از گوشهنشینی و انزوا بیرون آمدند و کارهایی تولید کردند که در بازار به فروش رسید و از این بابت بسیار خوشحال بودند.
قصد دارم این روند ادامه داشته باشد تا بتوانم اندکی درد اینگونه افراد را التیام بخشم.
و سخن آخر:
قول میدهم اگر از من حمایت شود، میتوانم زنان سرپرست خانواده و حتی دختران دانشآموخته بیکار را مشغول به کار کنم تا بتوانند با هنر دستشان زندگی خود را به خوبی اداره کنند، زیرا زنان همیشه در این ایران اسلامی افتخار آفریدهاند و پرچم کشور عزیزمان را در آن سوی مرزها به اهتزاز درآوردهاند.